SPECIALS

EARLY ACCESS: CONAN EXILES

Καλώς ήρθατε στη χώρα των εξόριστων. Το Conan Exiles είναι το νέο παιχνίδι της Funcom (The Park κ.α.) το οποίο έκανε την εμφάνιση του στο steam πριν λίγες ημέρες και ήδη έχει αρχίσει να αναρριχάται στις πιο υψηλές θέσεις των παιχνιδιών με τους περισσότερες παίκτες στη πλατφόρμα. Μέσα στη πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του και μάλιστα σε Early Access μορφή, το παιχνίδι σημείωσε 320.000 πωλήσεις, πράγμα που δε περίμενε ούτε η ίδια η Funcom.

Τι έκανε όμως τόσο πετυχημένο το Conan Exiles από τόσο νωρίς; Σίγουρα στο άκουσμα του ονόματος «Conan» πολλοί νιώθουμε ένα ρίγος αλλά θεωρώ πως δεν είναι η ύπαρξη ενός τόσο βαριού ονόματος στο τίτλο του παιχνιδιού ο λόγος. Η Funcom, πολύ σοφά, πρόσεξε τη μεγάλη επιτυχία που έχουν το Rust και το ARK: Survival Evolved και έφτιαξε ένα παιχνίδι-μείγμα των δύο τελευταίων.

Conan Exiles 1Το παιχνίδι από ομορφιά, δε τα πάει καθόλου άσχημα!

Έχουμε να κάνουμε με ένα Survival game το οποίο δανείζεται πολλούς μηχανισμούς από τα επιτυχημένα survivals που κυκλοφορούν ενώ προσθέτει και κάποια νέα ενδιαφέροντα features. Στη διάθεση μας υπάρχει και Single player mode αλλά και Online (PvP ή PvE), το οποίο είναι και το κυρίως γεύμα του παιχνιδιού. Λόγω των αρχικών μεγάλων προβλημάτων στους servers (οι επίσημοι servers έκλεισαν για να φτιαχτούν και άνοιξαν πάλι πρόσφατα), αποφάσισα να δώσω λίγο χρόνο στους developers να τα μπαλώσουν και αφοσιώθηκα στο Single player, το οποίο είναι και ο καλύτερος τρόπος να μάθει κανείς τους μηχανισμούς του παιχνιδιού.

Αφού δημιουργήσουμε το χαρακτήρα μας, είμαστε έτοιμοι να γράψουμε τη δική μας ιστορία και να αφήσουμε το ανεξίτηλο το σημάδι μας στις ερήμους και τις οάσεις του Conan Exiles. Για τους οπαδούς των survivals όλα μοιάζουν τέλεια. Τα βασικά στάδια εκκίνησης κάθε παρόμοιου παιχνιδιού δίνουν το παρών. Θα μαζέψουμε ξύλα, πέτρες και φύλλα, θα φτιάξουμε τσεκούρι και αξίνα και θα συνεχίσουμε την συλλογή πρώτων υλών. Αφού καταφέρουμε να περάσουμε τη πρώτη μας νύχτα καβατζωμένοι σε κάποια γωνία του χάρτη, την επομένη θα αφοσιωθούμε στην αναζήτηση τροφής αλλά και στο χτίσιμο μιας βάσης για να μπορέσουμε να προστατευτούμε και να αναπτυχθούμε περισσότερο.

Φυσικά στο βαρβαρικό κόσμο του Conan, τίποτα δεν είναι φιλόξενο. Ο χάρτης είναι γεμάτος με κάθε λογής εχθρούς, είτε μιλάμε για ζώα (από κροκόδειλους μέχρι ύαινες και από ρινόκερους μέχρι και δράκους) είτε για άλλους εξόριστους NPCs, οι οποίοι είναι συνήθως μαζεμένοι σε μικρά χωριά ή μικρές ομάδες εδώ κι εκεί. Τέλος, στο παιχνίδι υπάρχουν και κάποιες τοποθεσίες με ιδιαίτερο βάρος, όπως σπηλιές ή αρχαίοι ναοί όπου και μπορούμε να ανακαλύψουμε αρχαία μυστικά ενώ υπάρχει και η πολύ ενδιαφέρουσα δυνατότητα να πιάσουμε εχθρούς και να τους χρησιμοποιήσουμε ως δούλους μας. Και κάπου εδώ γυρνάω στο «όλα μοιάζουν τέλεια» της προηγούμενης παραγράφου. Το ότι μοιάζουν, δε σημαίνει και πως είναι.

Conan Exiles 2Πιάνοντας το πρώτο μας δούλο

Το παιχνίδι κολυμπάει μέσα στα bugs. Ή καλύτερα, πνίγεται σ’ αυτά. Χρειάζεται πολύ δουλειά και σε πολλούς τομείς. Η AI των NPCs είναι επιεικώς γελοία, σε φάση που τους χτυπάς και απλά σε κοιτάνε ή τρέχουν κατά πάνω σου πριν κολλήσουν στη γωνία κάποιας πέτρας και μείνουν εκεί. Πολλές φορές το animation της κίνησης τους κολλάει και φαίνονται απλά να τσουλάνε προς το μέρος σου στην idle στάση που βρισκόταν πριν σε δουν. Τα ζώα δε κολυμπάνε (στην αρχή ούτε καν οι κροκόδειλοι αλλά ευτυχώς διορθώθηκε) οπότε η καταφυγή μας σε κάποιο ποτάμι ή λίμνη δίνει πάντα τη λύση. Εχθροί εμφανίζονται και εξαφανίζονται από το πουθενά. Πέτρες που ενώ τις έχουμε κάνει mining και έπρεπε να εξαφανιστούν μένουν πολλές φορές στη θέση τους με αποτέλεσμα να μπορούμε να περάσουμε από μέσα τους. Η Funcom πολύ σωστά θέλει να κάνει το κόσμο του Conan Exiles πολύ brutal, αλλά ο διαμελισμός των NPCs που σκοτώνουμε (φεύγουν κεφάλια, κόβονται στη μέση, πετάγονται χέρια, αίμα δάκρυα και ιδρώτας) θέλει και αυτός λίγη δουλίτσα καθώς φαίνεται σαν να εκρήγνυνται ο αντίπαλος. Υπάρχουν κι άλλα, αλλά θεωρώ πως αυτά φτάνουν για να καταλάβετε σε τι φάση βρίσκεται το παιχνίδι.

Ένα ακόμα σημείο στο οποία «πονάει» ο τίτλος είναι και η απόδοση του. Σε 1920×1080 ανάλυση και με τις ρυθμίσεις στο Ultra High, το παιχνίδι πολύ σπάνια ξεπερνούσε τα 60fps ενώ αρκετές φορές έπεσε μέχρι και στα 10fps. Στην αντίθετη περίπτωση, αυτή του όλα στο Low και με ενεργοποιημένη την Low End Laptop Mode επιλογή (μήπως τα πράγματα γίνουν καλύτερα), το παιχνίδι πέραν του ότι έγινε οπτικά τουλάχιστον αντιαισθητικό, δεν είχε και ιδιαίτερη αύξηση των fps. Συνέχισα να κινούμε με μέγιστο τα 60-65 fps αλλά με έναν μέσο όρο περίπου στα 35-40 καρέ το δευτερόλεπτο.

Λίγες μέρες μετά επανήλθα στο Online κομμάτι του τίτλου. Τα πράγματα από άποψης ping είναι πλέον σαφώς καλύτερα. Υπάρχει ακόμα αρκετό lag αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάνει το παιχνίδι τόσο unplayable όσο πριν. Στην αρχή η αλήθεια είναι πως έφαγα αρκετό ξύλο καθώς έπαιζα σε PvP server αλλά μόλις εντάχθηκα σε μία φυλή/guild που είχε μάλιστα ήδη χτισμένη βάση, τα πράγματα γίνανε πολύ πιο εύκολα. Ο χάρτης είναι ο ίδιος, με τα ίδια χωριά κλπ αλλά η εμπειρία είναι πιο έντονη καθώς η συνεργασία με άλλους παίκτες, τα raids και οι ομαδικές εξορμήσεις σε αρχαίους ναούς συμβάλουν ιδιαίτερα σ’ αυτό.

Conan Exiles 3Βγαίνοντας για κυνήγι με τη φυλή μου

Το παιχνίδι λοιπόν πάσχει. Η ΑΙ, τα πάρα πολλά bugs και το ping στους servers είναι βασικά σημεία που πρέπει να δουλευτούν. Ας μην αδικούμε όμως το παιχνίδι. Είναι ακόμα σε Early Access και μάλιστα, ελάχιστες ημέρες μετά τη κυκλοφορία του. Η Funcom συνέχεια περνάει νέα patches και σιγά σιγά διορθώνει τα προβλήματα ενώ έδωσε σε κυκλοφορία και ένα Dev Kit για να χρησιμοποιήσουν οι επίδοξοι modders μέσω του Unreal Launcher και να ανεβάσουν στο Steam Workshop τις δημιουργίες τους. Αν έχετε σκοπό να το αγοράσετε, δώστε του λίγο χρόνο ακόμα να στρώσει. Οι developers δείχνουν όλη τη καλή διάθεση να το φέρουν στη κατάσταση που πρέπει να βρίσκεται. Προσωπικά τουλάχιστον, θα το αφήσω στην άκρη και θα το ξαναπιάσω εν καιρώ. Έχει τις περγαμηνές για κάτι πολύ καλό.

tsok-desktop

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

4 Comments

  1. Ποτέ μα ποτέ δεν θα καταλάβω για ποιό λόγο ο κόσμος ασχολείται τόσο υστερικά με crafting/survival sims. Αυτό συνήθως λέγεται 9-5/Αληθινή Ζωή/Εφιάλτης. Γουστόζικο φαίνεται πάντως, έτσι για λίγο χαμό, πολύ καλή παρουσίαση Τσόκη, εύγε!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL