EDITORIALSWord of Manos

Μεταπωλώντας τα Humble Bundles

Υπάρχουν ώρες που προτιμάς, ή κρίνεις καλύτερο, να το βουλώσεις, να μη μιλήσεις, να μη σχολιάσεις βρε αδερφέ. Όταν όμως κάτι τελείως κακόγουστο, για να μη γράψω τίποτα πιο βαρύ, συνεχίζεται και συνεχίζεται και συνεχίζεται, κάπου δεν αντέχεις και, αφού έχεις και το κατάλληλο βήμα, ξεσπάς.

Πιστεύω όλοι θυμάστε το ΕΑ bundle που δόθηκε προ καιρού μέσα από τη γνωστή ιστοσελίδα www.humblebundle.com. Περιείχε τίτλους όπως Dead Space, Dead Space 3, Medal of Honor, Crysis 2 κτλ. Πρωτοκλασάτα games, που σίγουρα δεν αγοράζεις κάθε μέρα έναντι μόλις ενός δολαρίου, το οποίο προοριζόταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η εν λόγω κίνηση πήγαινε κόντρα στη συνήθη τακτική και φιλοσοφία της Electronic Arts, που είναι ενάντια στις τεράστιες μειώσεις των τιμών που παρατηρούνται στο Steam, με αιτιολογία την αποφυγή ευτελισμού της αξίας κάποιων τίτλων.

Είναι περιττό να πούμε ότι το εν λόγω bundle έσπασε ρεκόρ πωλήσεων, καθώς ήταν χιλιάδες οι χρήστες που έσπευσαν να το προμηθευτούν. Απ’ ότι φάνηκε όμως στη συνέχεια, δεν το έκαναν όλοι με σκοπό να προβούν σε ιδία χρήση των αγορασθέντων παιχνιδιών. Από εκείνη τη στιγμή, τόσο στο εξωτερικό (βλέπε eBay), όσο κι εντός των Ελληνικών ιντερνετικών συνόρων, άρχισε να ξετυλίγεται ένα τουλάχιστον αισχρό σκηνικό. Ουκ ολίγοι “γενναιόδωροι” πωλητές προσφέρανε το Dead Space 3 ή το Crysis 2 έναντι “μόλις” 3 ή 4 ευρώ έκαστο!

Yparxei kai filotimo WoMΜπα, ποιος το έχασε για να το βρουν κάποιοι άλλοι;

Το φαινόμενο οπωσδήποτε δεν είναι καινούργιο, είχε παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν, αλλά το μεγάλο ξέσπασμα της ξεδιαντροπιάς παρατηρήθηκε στην περίπτωση του EA bundle. Κι ήταν ασφαλώς λογικό κάτι τέτοιο, αφού είναι άλλο να πουλάς το Trine 2, το Sine Mora ή το Rochard σε τόσο… προνομιακές τιμές κι άλλο τις σαφώς πιο γνωστές δημιουργίες της Electronic Arts.

Ίσως παρατηρήσατε ότι, αρχής γενομένης από το Worms bundle, η αγορά ενός bundle από το humblebundle  αυτομάτως σημαίνει ενεργοποίηση των τίτλων που αποκτούμε μέσω σύνδεσης σε ένα συγκεκριμένο Steam account. Πρόκειται για απολύτως λογική κι αναμενόμενη κίνηση, καθότι ήταν βέβαιο ότι και οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου ιστότοπου θα παρατηρούσαν πόσοι “έξυπνοι” κυκλοφορούν τελικά ανάμεσά μας. Δεν αποκλείεται να δούμε να γίνεται το ίδιο και με άλλα sites που πουλάνε bundles (Groupees, Bundlestars, Indieroyale). Θα έλεγα μάλιστα ότι επιβάλλεται!

Γνωρίζω ότι υπάρχει και ο αντίλογος, που λέει ότι από τη στιγμή που θα αγοράσω νομίμως κάτι, εν συνεχεία μπορώ να το κάνω ό,τι θέλω, να το πουλήσω όσο θέλω, όποτε θέλω, φτάνει να βρω αγοραστή που να προτίθεται να μου δώσει όσα ζητώ. Ναι, κανείς δε λέει ότι δεν είναι νόμιμο, είναι όμως ταυτόχρονα και ηθικό (για να θυμηθώ, για ακόμη μία φορά, ατάκα πολιτικών μας) να προβαίνεις σε μία τέτοια ενέργεια; Στην τελική όλοι θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Για κάποιο λόγο όμως δεν το κάναμε. Γιατί άραγε;

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

37 Comments

  1. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, ούτε ο “αντίλογος” ισχύει – το HumbleBundle (όπως και οι περισσότερες άλλες υπηρεσίες του είδους) έχουν σχετική ρήτρα στους όρους χρήσης (”https://www.humblebundle.com/terms”) (Restrictions, (xiii)), η οποία απαγορεύει την μεταπώληση και γενικά οποιαδήποτε χρήση εκτός της αυστηρά προσωπικής (βλ. επίσης ανταλλαγές, giveaways, προμοτάρω YouTube channel και αγοράζω 50x bundles κ.ο.κ.).

    Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις (όπου κυρίως δεν υπάρχει κάποιο κέρδος στη μέση, βεβαίως βεβαίως) δεν με ενοχλεί κάποιο giveaway και λοιπή “παραβίαση” του ToS (αν κάποιος π.χ. τα δίνει γιατί δεν πρόκειται να τα παίξει, κρίμα είναι να μαζεύουν σκόνη ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να δώσουν 2-3 ώρες χαρά σε κάποιο συνάνθρωπο), το να πουλάς κάτι στο πενταπλάσιο της τιμής που το αγόρασες (ακόμα χειρότερα όταν υπάρχει και κάποιο charity στη μέση) το θεωρώ ελεεινό.

    P.S. Θαυμάστε και κάτι ζώα (”http://img844.imageshack.us/img844/6530/rmam.png”) απο ομότοπο forum site…

  2. Καλά, το φαινόμενο της μεταπώλησης είναι επαίσχυντο και ελεεινό κι όσοι το κάνουν είναι πολλοί χειρότεροι από τη EA, αλλά όπως είπε κι ο Greygore δε βρίσκω κάτι κακό στο να δωρίζεις 2-3 παιχνίδια που δεν τα χρειάζεσαι ή τα έχεις διπλά σε κάθε bundle.

    Περιμένω πάντως τοποθέτηση από τον Χαλίφη των Γκιβαγουεΐζ… 🙂

  3. Το θέμα αυτό έχει αρχίσει από τα πρώτα bundles κιόλας και κυρίως το THQ bundle και έχει φτάσει πλέον στα άκρα. Είναι άδικο πραγματικά να εκμεταλεύεσαι τέτοιες φάσεις τύπου humble bundle με σκοπό να βγάλεις φράγκα γιατί:

    1) Γκρινιάζουμε ότι οι τιμές των παιχνιδιών είναι στα ήψη. Σκάνε μύτη πλέον πακέτα που με ελάχιστα ευρώ οι developers μας δίνουν τίτλους ΑΑΑ (THQ, EA) αλλά και τίτλους εξίσου αξιόλογους (Trine 2, Brutal Legend, Mark of the Ninja, Bastion). Ναι σίγουρα έχουν και αυτοί κάποιο σκοπό και κέρδος για να το κάνουν όλο αυτό αλλά στη τελική κερδισμένοι είμαστε όλοι εμείς. Αν γυρίσει τώρα η ΕΑ και η κάθε ΕΑ και πει: έτσι είστε; πηγαίντε τώρα αγοράστε με 40 ευρά αν θέλετε να παίξετε, θα έχει άδικο; Θα βγούμε ζημιωμένοι το 80% των gamers (γιατί εκεί είναι το ποσοστό) για τον 1 στους 5 που την ψάχνει αλλιώς τη δουλειά. Μη κράζουμε μόνο τις εταιρείες; Ας δούμε λίγο και τα δικά μας τα χαΐρια.

    2) Υπάρχει κόσμος που όντως θέλει τα κλειδάκια για δώσιμο, που όντως αγοράζει δύο και τρία πακετάκια για αυτό το σκοπό. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον αρκετό κόσμο να κερδίζει τα παιχνίδια που γουστάρει αλλά δε μπορεί να αποκτήσει (αν και δυστυχώς υπάρχουν πολλά άτομα που κερδίζουν παιχνίδια για να κάθονται απλά σε μια library στερώντας τα από κόσμο που θέλει να τα παίξει), δεύτερον ποσά που πηγαίνουν σε φιλανθρωπίες (και δεν είναι μικρά τα ποσά αυτά) και τέλος ποσά που πάνε στους developers και το site ως επιβράβευση για τη κίνηση.

    3) Εκτός του ότι όπως είπα χάνουν οι gamers, οι developers, τα sites και τα charities, όταν ένας από τους τυπάδες που ανήκουν στο νούμερο 2 (αυτούς που κάνουν τα giveaways ντε), στην οποία κατηγορία θεωρώ πως ανήκω και εγώ, βλέπει κάποιους να βγάζουν φράγκα μέσω αυτού τότε θα νιώσεις πολλές φορές μαλάκας. (αυτός που στην τελική κάνει τη πιο σωστή χρήση των bundles).

    Θεωρώ λοιπόν πως δε πρέπει να σταματήσουν να δίδονται κλειδάκια για τα παιχνίδια των bundles αλλά δυστυχώς με την τακτική ορισμένων φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ευτυχώς, όπως διάβασα κάπου, θα μείνει η δυνατότητα να στείλουμε το πεκατάκι σαν gift. Τουλάχιστον αυτό θα είναι χρήσιμο για όσους θέλουμε να κάνουμε κανά giveaway απλά δυστυχώς τώρα ένας θα είναι μόνο ο τυχερός και θα πάρει και παιχνίδια που ίσως δε θέλει.

    Για τον αντίλογο που έγραψε ο Μάνος δε νομίζω πως μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος σαν επιχείρημα το: Το αγόρασα, το κάνω ότι θέλω. Όπως σε όλα τα πράγματα, υπάρχουν όροι χρήσης και όροι αγοράς. Τέτοιοι όροι υπάρχουν και στο Humble Bundle που απαγορεύουν, όπως πολύ σωστά είπε ο Greygore πιο πάνω, την μεταπώληση, ανταλλαγές, ακόμα και τα giveaways.
    Με την ίδια λογική, αγόρασα νόμιμα ένα όπλο, άρα μπορώ να φάω άνετα τα πεθερικά μου (πλιιιιζζζζζ). Το οτι μου ανήκει κάτι δε σημαίνει πως μπορώ να του κάνω και ότι χρήση γουστάρω. Υπάρχουν όροι, νόμοι, ακόμα και ηθικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται.

    Τι γίνετε λοιπόν τώρα; Δυστυχώς το ποτάμι δε γυρίζει προς τα πίσω και όπως το χαράτσι έτσι και αυτό ήρθε για να μείνει. Το ζήτημα είναι να προλάβουμε, σαν gamers, αλλές τέτοιες κινήσεις (και δε μιλάω μόνο για τα bundles) πριν καταλήξουν να είναι κατά μας. Είναι πράγματι κρίμα…

  4. Διαβάστε και αυτή (”http://www.rockpapershotgun.com/2013/11/05/how-giveaways-can-go-wrong-wadjet-eye-interview/”) τη συνέντευξη του Dave Gilbert. Προσπάθησε ο άνθρωπος να χαρίσει από ένα κλειδί του παιχνιδιού Blackwell: Deception ελέω Halloween και έπεσε το σύστημα από τους μαυραγορίτες.

  5. Μάνο συμφωνώ πολύ μαζί σου ! Είναι τουλάχιστον αισχρό να κοροϊδεύεις τον κόσμο. Και αυτόν που στο πουλάει και αυτόν που το αγοράζει. Γι’ αυτό και ο ένας κωδικός για όλα τα παιχνίδια μαζί και όσα άλλα μέτρα πάρουν. Σωστούς τους βρίσκω. Η αισχροκέρδια δεν είναι τρόπος ζωής…

  6. Αν δεν πρόκειται για μαϊμού bidders, θαυμάστε την εξυπνάδα κάποιων, την ίδια ώρα που το bundle τρέχει, σε σαφώς πιο χαμηλή τιμή!!!

    http://www.ebay.co.uk/itm/STEAM-BUNDLE-BATMAN-Arkham-Asylum-City-FEAR-2-3-LOTR-War-in-the-North-/261323397808?pt=UK_PC_Video_Games_Video_Games_JS&hash=item3cd8169ab0

  7. Να τα πουλάς είναι μεγάλο καραγκιοζιλίκι. Παρόλα αυτά όμως έχεις τη δυνατότητα να τα δωρίσεις ξεχωριστά (κάτι που αποδέχεται πλέον και το humble bundle και σου έχει το κουμπάκι του να κάνεις δώρο. Το αναφέρω διότι παλιότερα υπήρχε θέμα για το κατά πόσο μπορείς ή όχι να “σπάσεις” ένα bundle. Σε κάποια bundles βέβαια έχει ένα κωδικό για όλα τα games, οπότε υποθέτω είναι θέμα συμφωνίας με την εταιρεία.

  8. Το να τα δωρίσεις είναι απολύτως αποδεκτό από όλους και φυσικά άπαντες θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι τέτοιο.
    Το θέμα είναι ότι ουσιαστικά μας γυρνά στην πρότερη κατάσταση, εκείνη δηλαδή όπου οι επιτήδειοι μπορούν, εκμεταλλευόμενοι αυτή ακριβώς την δυνατότητα, να πουλάνε κάθε παιχνίδι ενός bundle ξεχωριστά…

  9. Αγοράζεις για λογαριασμό φίλου σου (….) το WB bundle.
    Αλλά αυτός δεν το θέλει τελικά.
    Ύστερα από τόσο κόπο, τρέξιμο, κούραση για να του το εξασφαλίσεις κι αφού εκείνος τελικά δε το θέλει, τι κάνεις;
    Μα φυσικά σπεύδεις να πάρεις πίσω τα 4 ευρώ που ξόδεψες, με ένα “μικρό” καπέλο της τάξης των 11 ευρώ, έτσι, για την ταλαιπωρία που έφαγες. Θαυμάστε…
    http://www.insomnia.gr/classifieds/videogames/pc/214814-the-humble-wb-game-bundle-9-games/

  10. Ακόμη ένα θλιβερό παράδειγμα-επιβεβαίωση του άρθρου.

    http://www.insomnia.gr/classifieds/videogames/pc/671615-steam-keys

    Ο άνθρωπος πουλάει για 80€ τα παιχνίδια που αγόρασε 15$. Τι να πει κανείς! Κερασάκι στην τούρτα ότι επικαλείται τις 5 θετικές αξιολογήσεις που έχει ως δείγμα της φερεγγυότητάς του!!! Για γέλια και για κλάματα…

  11. Υπάρχει δυνατότητα υποβολής “αναφοράς” στις αγγελίες. Το κατά πόσο βέβαια θα ευαισθητοποιηθούν οι ιθύνοντες για τον λόγο ότι “ο τυπάς πουλάει πανάκριβα κλειδιά που πήρε τζάμπα σε bundles” επαφίεται περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία τους παρά στους κανονισμούς μάλλον.

  12. Παιδιά, σε ζητήματα σαν κι αυτό υπάρχει μία θεμελιώδης κι ειδοποιός διαφορά και δεν είναι άλλη απ’ τη γνωστή περί νόμιμου και ηθικού. Αυτό λοιπόν που κάνει ο τύπος, αλλά και κάθε παρόμοιος τύπος, φυσικά και δεν είναι ηθικό, αλλά νόμιμο είναι.

    Ως εκ τούτου, η διαχείριση, δυστυχώς ή ευτυχώς, δε μπορεί να του στερήσει το δικαίωμα να πουλάει όσο θέλει…

  13. Cercaphus αυτό που είπαν και τα παιδιά δυστυχώς ισχύει. Από την πλευρά του “νόμιμου” δεν μπορεί να τον αγγίξει κανείς, θα τον έστελναν για καλοκαιρινό banάκι οι moderators μόνο σε περίπτωση απάτης π.χ. το feedback που έχει να είναι από accounts με την ίδια ip κτλ. Κρίμα για τους κακομοίρηδες που θα πληρώσουν τον κούκο αηδόνι. Πάντως σχόλια από κάτω από το προφίλ του θα έπρεπε να έχει ανοικτά ώστε να γίνεται να ειδοποιηθούν επίδοξοι αγοραστές, για να τον αποφύγουν.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL