REVIEWS

MILKMAID OF THE MILKY WAY

Η πρώτη αντίδραση στο άκουσμα και μόνο του τίτλου αυτού εδώ του παιχνιδιού ήταν ένα μικρό σοκ: Milkmaid of the Milky Way! Αλήθεια τώρα; Πώς; Πού; Γιατί; Το δεύτερο σοκ ήρθε κατά την ανάγνωση του δελτίου τύπου. Το παιχνίδι είναι δημιουργία ενός και μόνο ανθρώπου, του Νορβηγού Mattis Folkestad. Γραφικά, ήχος, μουσική, προγραμματισμός… ένα πλήρες εμπορικό adventure game από ένα και μοναδικό άτομο! Σίγουρα εντυπωσιακό αλλά και άκρως βοηθητικό, αφού κατάφερε -κάπως- να μετριάσει την αρχική μου έκπληξη για τον τίτλο. Κάποιο λόγο θα έχει ο φίλτατος Mattis για να ονομάσει έτσι την προσωπική του δημιουργία, δε νομίζετε; Ελάτε μαζί μου να ανακαλύψουμε, λοιπόν, τον λόγο αυτό…

Milkmaid 01Στιχάκια! Στιχάκια! Παντού στιχάκια!

Η δράση τοποθετείται στην Νορβηγία του 1920, εκεί όπου η ηρωίδα μας ονόματι Ruth ζει μια μοναχική και δύσκολη ζωή. Βλέπετε έχει χάσει και τους δύο γονείς της και επιβιώνει μόνη της σε μια καταπράσινη κοιλάδα. Η καθημερινή της ασχολία είναι να ταΐζει τις λατρεμένες της αγελάδες, να τις αρμέγει και να παρασκευάζει βούτυρο και τυρί. Μέχρι στιγμής όλα καλά και συνάδουν απόλυτα με τον παράξενο τίτλο του παιχνιδιού. Όταν όμως μια αγελάδα εξαφανίζεται, τότε τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται. Τι είναι αυτό το παράξενο διαστημικό σκάφος στον Νορβηγικό ουρανό που ξάφνου εμφανίστηκε μια νύχτα; Τι σχέση με αυτό έχει η τεράστια λευκή πλάκα που έχει καρφωθεί στο λιβάδι σαν να έχει πέσει με ορμή από τον ουρανό; Και γιατί τελικά η αγαπημένη αγελάδα της Ruth αιωρείται μέσα σε μια εκτυφλωτική λάμψη και κατευθύνεται προς το εξωγήινο σκάφος; Τα ερωτήματα θα απαντηθούν σιγά σιγά καθώς ξετυλίγεται η ιστορία της γλυκιάς αγελαδοτρόφου.

Milkmaid 02Αυτές οι γιαγιάδες θα σας πουν αρκετά “πικάντικα” αστειάκια!

Το Milkmaid of the Milky Way είναι ένα κλασικό adventure game παλαιάς κοπής στο οποίο η ηρωίδα μας κινείται στο χώρο και αλληλεπιδρά με χαρακτήρες και αντικείμενα. Ένα απλό click αρκεί για να δώσουμε εντολή στην Ruth να κινηθεί, να ενημερωθεί για το περιβάλλον αλλά και για να συλλέξει αντικείμενα. Διπλό click και η Ruth θα φθάσει στο σημείο-στόχο ταχύτερα, ενώ με ένα απλό drag n’ drop μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αντικείμενα που έχει στην κατοχή της με το περιβάλλον για να λύσει διάφορους γρίφους. Απλά, λιτά και απέριττα, όπως έχουμε συνηθίσει στα κλασικά old school adventures αγαπημένων εταιρειών. Σημειώστε ότι δεν υπάρχουν hot spots στην οθόνη ή κάποιες σημειώσεις για να μας υποδείξουν την ύπαρξη νέων τοποθεσιών. Ναι, τόσο παλαιάς σχολής είναι το Milkmaid of the Milky Way!

Το παιχνίδι δυστυχώς είναι ιδιαίτερα εύκολο και μικρό. Οι γρίφοι αφορούν κυρίως τη σωστή χρήση αντικειμένων, αν και αρκετές φορές αυτή δεν είναι και τόσο λογική. Είναι όμως τόσο λίγες οι τοποθεσίες, αλλά και τα αντικείμενα που ανά πάσα στιγμή η Ruth έχει στο inventory της, που πραγματικά δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να φτάσετε στους τίτλους τέλους. Το gameplay συμπληρώνεται από έναν μικρό λαβύρινθο και έναν απλό «mini game» που αφορά την οδήγηση ενός διαστημικού σκάφους. Προσωπικά ολοκλήρωσα το παιχνίδι σε κάτι λιγότερο από 2 ώρες και ταυτόχρονα απέκτησα και το 100% των achievements του παιχνιδιού. Με λίγα λόγια η λέξη replayability, δυστυχώς, δεν έχει καμιά θέση στο Milkmaid of the Milky Way.

Milkmaid 03Τι να θέλει ένα τέτοιο σκάφος την αγαπημένη σας αγελάδα;

Από την άλλη, το σενάριο είναι πραγματικά πολύ όμορφο και προσεγμένο και θα σας αγγίξει. Ο δημιουργός κατάφερε μέσα στις δύο ώρες παιχνιδιού να χωρέσει τουλάχιστον τρεις εξαιρετικά συναισθηματικές και άκρως συγκινητικές σκηνές, καθώς και μια έντονη τελική μάχη πριν πέσει η αυλαία του σεναρίου. Το χιούμορ είναι διάχυτο και σε συνδυασμό με τα pixelιασμένα retro γραφικά αλλά και το αγαπησιάρικο, μελωδικό και υποτονικό soundtrack, δημιουργούν ένα σύνολο που θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό και στην ψυχή σας για πολύ πολύ καιρό. Το γλυκόπικρο φινάλε αποτελεί μονάχα το κερασάκι στην τούρτα.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα κείμενα του Milkmaid of the Milky Way. Είναι όλα γραμμένα σε στιχάκια! Ναι, καλά διαβάσατε. Είτε πρόκειται για διαλόγους, είτε για περιγραφή αντικειμένων ή ακόμη και για το μήνυμα εκείνο που θα σας ενημερώσει πως κάνατε λάθος χρήση ενός αντικειμένου στο περιβάλλον, είναι όλα γραμμένα σε ρίμες. Η πραγματικότητα είναι πως δεν είναι όλες πετυχημένες, αλλά στο σύνολό τους αποτελούν μια εξαιρετική δημιουργία του Mattis Folkestad και ένα από τα βασικά και πρωτότυπα ατού του παιχνιδιού. Δείτε ορισμένα screenshots και θα καταλάβετε.

Milkmaid 04Από το φινάλε της ιστορίας…

Το Milkmaid of the Milky Way στα 7,99 € που κοστίζει αυτή τη στιγμή στο Steam (διπλή τιμή σε σχέση με τις mobile εκδόσεις του τίτλου), φαντάζει μάλλον ακριβό. Από την άλλη τόσο δε θα πληρώνατε για να παρακολουθήσετε μια δίωρη ταινία στον κινηματογράφο; Δείτε το έτσι λοιπόν, σαν ένα καλοειπωμένο και σύντομο παραμύθι που θα αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές του καθενός σας. Αφεθείτε στον παγωμένο Νορβηγικό αέρα, ταξιδέψτε πάνω από τα φιόρδ, ζήστε την αγωνία, τη θλίψη και του φόβους της γλυκύτατης Ruth και όταν φθάσετε στο τέλος, πιστέψτε με, θα έχετε κι εσείς μια μικρή ιστορία να διηγηθείτε.

Pros

  • Το παιχνίδι αποτελεί ένα όμορφο και συγκινητικό παραμύθι.
  • Τα στιχάκια! Όλο το κείμενο του παιχνιδιού είναι γραμμένο σε στίχους!
  • Όμορφος old school οπτικοακουστικός τομέας.

Cons

  • Τσουχτερή τιμή για μικρή διάρκεια.
  • Έλλειψη έμπνευσης σε αρκετούς γρίφους.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL