HARDWARE

Shopping Therapy Summer Special: High End Gaming PC 2015 Edition

Όπως σας είχαμε υποσχεθεί στην παρουσίαση του summer special mid range gaming PC, προχωρούμε σε μία ακόμη σύνθεση, που αυτή τη φορά ανήκει στη high end κατηγορία, με κόστος €1000. Γνωρίζουμε καλά ότι είναι ακόμη λιγότεροι σε σχέση με το παρελθόν οι χρήστες εκείνοι που μπορούν να διαθέσουν σήμερα το άνωθεν ποσό για έναν προσωπικό υπολογιστή, δε παύουν όμως να υφίστανται, άρα να έχουν ανάγκη από μία πρόταση για όσο το δυνατόν καλύτερη επένδυση των χρημάτων τους.

Το ποσό των €1000 μας έδωσε τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα πολύ δυνατό PC, που ασφαλώς δε βρίσκει ταβάνι δυνατοτήτων στην 1080p ανάλυση, αλλά μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσο εκείνων που έχουν ανέβει στα 1440p, όσο και των λίγων τυχερών που ήδη βιώνουν το 4K όνειρο. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό γίνανε κάποιοι αναγκαίοι μικροί συμβιβασμοί σε συγκεκριμένα εξαρτήματα, ούτως ώστε να εξοπλίσουμε το “κτηνάκι” μας με μία πανίσχυρη GPU, αλλά και μπόλικη RAM.

Θεωρούμε ότι η μικρή σχετικά χωρητικότητα του HDD πρωτίστως και η απουσία μίας high end after market λύσης για την ψύξη του επεξεργαστή μας δευτερευόντως (χωρίς αυτή στην οποία καταλήξαμε να είναι κακή, κάθε άλλο), είναι τομείς που πολύ εύκολα σηκώνουν αναβάθμιση, με χαμηλό κόστος, στο εγγύς ή απώτερο μέλλον. Άλλωστε και ο SSD, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, δεν κατάφερε να φτάσει σε νούμερο χωρητικότητας τέτοιο που να επιτρέπει την άνετη εγκατάσταση άπαντων των παιχνιδιών μας, οπότε δε θα πρέπει ν’ αποκλειστεί η περίπτωση αντικατάστασής του από κάποιον μεγαλύτερο σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα.

Για μία ακόμη φορά τόσο η Intel όσο και η nVidia λάμπουν διά της απουσίας τους στα πεδία των CPU και GPU αντίστοιχα, καθώς αφ’ ενός οι προτάσεις τους υπολείπονται πολύ εκείνων της AMD στο πολύ κρίσιμο και καθοριστικό πεδίο του value for money, αφ’ ετέρου η κόκκινη εταιρεία είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες μας, αφήνοντας διαθέσιμο σημαντικό μέρος του συνολικού budget. Είναι λογικό να μη μας ικανοποιεί τίποτα λιγότερο από μία οκταπύρηνη CPU για το high end gaming PC μας, σημείο στο οποίο η Intel έχει καθυστερήσει τραγικά ν’ απαντήσει στους FX της AMD, έστω κι αν οι τελευταίοι υπολείπονται, στα μη πολυνημματικά games, σ’ επιδόσεις έναντι των i5 / i7.   

Ας δούμε λοιπόν τι αγοράζουμε σήμερα με δέκα “πράσινα” ή, αν προτιμάτε, πέντε “κίτρινα”. Δεν επικαλούμαι τα “μωβ”, καθότι έχουν εκλείψει στη χώρα μας, τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που δεν τα βλέπει πλέον ούτε με το κυάλι!

  • Tower

Πιθανότατα η πρώτη μικρή έκπληξη του οδηγού μας. Το Corsair Carbide-300R στα €80 εξακολουθεί ν’ αποτελεί ελκυστική πρόταση, εμείς όμως καταλήξαμε σε μία εναλλακτική, που κοστίζει σχεδόν τα μισά χρήματα και παρέχει πλήθος ανέσεων, μεταξύ αυτών ύπαρξη πλαϊνού παραθύρου, πέντε (!) προεγκατεστημένους ανεμιστήρες 120mm, καθώς και δυνατότητα για τοποθέτηση κάρτας γραφικών μήκους μέχρι 310mm, όπως και CPU cooler ύψους έως 165mm. Το Deepcool Kendomen είναι ένα άριστο midi tower, που το προτιμήσαμε ακόμη κι απ’ το “ομόσταβλό” του Landking, λόγω των δυνατοτήτων που προαναφέρθηκαν. Στα €48 δεν έχει αντίπαλο.   

Summer Gaming High End PC 2015 pic01Με αφαίρεση ενός εκ των δύο cages, το Kendomen δέχεται κάρτα γραφικών με μήκος μέχρι 400mm!

  • PSU

Όπως ίσως φαντάζεστε, ήμασταν έτοιμοι να συμπεριλάβουμε τη νέα 700W πρόταση της Enermax, ή αλλιώς το Maxpro 700W, ειδικά απ’ τη στιγμή που το EVGA Supernova B2 σκαρφάλωσε στα €107. Ωστόσο μας δελέασε και τελικά προτιμήθηκε η 80 Plus Bronze πρόταση της πάντα αξιόπιστης Silverstone, με το Strider Essential Bronze 700W.

  • CPU

Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι εδώ θέση θα είχε ένας FX-8350 ή FX-8370, εμείς όμως παραμένουμε στον FX-8320E των €142, που σε συνδυασμό με την CNPS8X Optima είναι σε θέση να πλησιάσει, ακόμη και να πιάσει, τις επιδόσεις των προηγουμένων. Άλλωστε η τιμολογιακή διαφορά του, της τάξης των €37, πόσω μάλλον των €86, σε σχέση με τους FX-8350 και FX-8370, μας δίνει σεβαστά περιθώρια αξιοποίησης των χρημάτων αυτών στα υπόλοιπα υποσυστήματα του PC μας.

  • Μ/Β

Κλασσικά, Gigabyte. Καμία έκπληξη εδώ, εξακολουθούμε να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην Gigabyte-990XA-UD3, που, για τα €108 που ζητάει η απόκτησή της, δεν αφήνει περιθώρια δεύτερων σκέψεων.

Summer Gaming High End PC 2015 pic5Δε της λείπει κάτι

  • CPU Cooler

Απ’ την CNPS5X Performa περνάμε στην Zalman CNPS8X Optima, που απαιτεί να καταβάλλουμε €26 για να γίνει δική μας και τα καταφέρνει πολύ καλά στη διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών στον επεξεργαστή μας. Ασφαλώς οι επιδόσεις της απέχουν αρκετά από εκείνες άλλων, high end, λύσεων, τύπου Noctua NH-D14 ή Thermalright Archon IB-E X2, αλλά μη ξεχνάμε ότι κοστίζει λιγότερο απ’ το 1/3 αυτών! Με ύψος που ανέρχεται στα 148.5mm, δεν προκύπτει θέμα “συμβατότητας” με το tower που επιλέξαμε.

  • RAM

Στο mid range PC μας προτείναμε την G. Skill F3-1600C11S-8GNT 8GB DDR3. Εδώ ανεβαίνουμε στα 16GB και καταλήγουμε στο κιτ των Crucial Ballistix Sport 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU στα €90, που επικρατούν έναντι των G.Skill Aegis 16GB DDR3-1600MHz (F3-1600C11D-16GISL) λόγω των καλύτερων timings που φέρουν. Το ιδιαιτέρως ευχάριστο γεγονός, που προήλθε απ’ τη βουτιά που έχουν κάνει οι τιμές της RAM, είναι ότι καταφέραμε επιτέλους να εξοπλίσουμε με 16GB το high end PC μας!

Summer Gaming High End PC 2015 pic2Χορταστικά τα 16GB RAM!

  • GPU

Ένα high end PC όμως δε μπορεί παρά να έχει και μία πολύ ισχυρή κάρτα γραφικών, έτσι δεν είναι;

Αρχικά σκεφτήκαμε την R9 380. Δε μας ικανοποιούσαν όμως τα νούμερα που δίνει, που είναι χαμηλότερα σε σχέση μ’ εκείνα της R9 290 που κοσμούσε το high end σύστημα του Ιανουαρίου. Μετά εξετάσαμε πιθανή επιστροφή σε R9 290 ή, ακόμη καλύτερα, R9 290X, αλλά τα €294 και €352 που κοστίζουν οι πιο φθηνές υλοποιήσεις τους μας έκαναν να καταλάβουμε ότι δεν είχαμε κανένα λόγο να συμπεριλάβουμε τίποτα λιγότερο απ’ την Sapphire Radeon Nitro R9 390 8GΒ! Μ’ επιδόσεις που κοντράρουν στα ίσα την GTX980 της nVidia, που κοστίζει περισσότερα από €500, bus στα 512bit και 8GB VRAM, η πρόταση της Sapphire -που προτιμήθηκε έναντι της αντίστοιχης XFX λόγω των τριών ανεμιστήρων που φέρει, έστω κι αν υπολείπεται κατά 40MHz στο engine clock- πήρε το πράσινο φως να είναι εκείνη που θ’ απελευθερώσει την ιπποδύναμή της στο υψηλών επιδόσεων σύστημά μας.

Σίγουρα είναι τολμηρό να διαθέτεις το 38% ενός budget της τάξης των €1000 για μία κάρτα γραφικών που δε φέρνει ακριβώς αυτό που θα λέγαμε “νέα πνοή” στην κατηγορία της. Πρόκειται όμως για μία GPU που είναι σε θέση να καλύψει γι’ αρκετό καιρό τις απαιτήσεις σας, όσο αδηφάγα κι αν αποδειχθούν τα μελλοντικά games σε αναγκαιότητα ύπαρξης VRAM. Τα 308mm μήκους της καθιστούν οριακά ικανό το Deepcool Kendomen να τη χωρέσει, δίχως να χρειαστεί να καταφύγουμε σε απομάκρυνση ενός εκ των HDD / SSD cages.

  • SSD

Απ’ τη μία θα θέλαμε κάτι περισσότερο από 120GB χώρου στον SSD μας, απ’ την άλλη γνωρίζουμε ότι και 240GB να είχαμε διαθέσιμα, αυτά, αργά ή γρήγορα, θ’ αποδεικνύονταν λίγα για τις ανάγκες των παιχνιδιών μας. Περιοριζόμαστε λοιπόν στα 120GB που προσφέρει ο ολοκαίνουργιος ADATA Premier SP550, γνωρίζοντας ότι θα καλύψουν πλήρως τις απαιτήσεις μας όσον αφορά στο λειτουργικό και τα διάφορα utilities που θα εγκαταστήσουμε στο PC μας, στέλνοντας, για μία ακόμη φορά, τα games στον HDD.

Summer Gaming High End PC 2015 pic4 Επιβλητική τόσο με την εμφάνιση όσο και με τις επιδόσεις της η Sapphire R9 390 Nitro

  • HDD

Εδώ κάναμε σοβαρή παραχώρηση και δεν ντρεπόμαστε να το παραδεχθούμε. Θέλαμε να συμπεριλάβουμε έναν ακόμη δίσκο του 1TB, ή να οδηγηθούμε σε μία υλοποίηση των 2TB. Προς ώρας μένουμε στον Seagate Barracuda 1TB 7200.14 ST1000DM003 SATA III 7200rpm 64MB που επιλέξαμε και για το mid range PC μας, θεωρώντας ότι η πτωτική πορεία της τιμής των HDDs θα μας δώσει πολύ σύντομα τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη την επιθυμία μας.

  • DVD-RW

Όπως λέει και το γνωστό λαϊκό άσμα, “Tα λόγια είναι περιττά”. LiteOn iHAS124 στα €13 και είμαστε μια χαρά στο ζήτημα του DVD-RW, που ομολογουμένως καθίσταται ολοένα και λιγότερο αναγκαίο στα σύγχρονα PCs.

Ακολουθεί η συνοπτική σύνθεση του High End PC μας για το καλοκαίρι του 2015:

Tower: Deepcool Kendomen €48
PSU: Silverstone Strider Essential Bronze 700W €81
CPU: AMD FX-8320E €142
M/B: Gigabyte GA-990XA-UD3 €108
CPU Cooler: Zalman CNPS8X Optima €26
RAM: Crucial Ballistix Sport 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU €90
GPU: Sapphire Radeon Nitro R9 390 8G D5  €376
SSD: ADATA Premier SP550 120GB €60
HDD: Seagate Barracuda 1TB 7200.14 ST1000DM003 SATA III 7200rpm 64MB €56
DVD-RW: LiteOn Ihas124 €13  

Summer Gaming High End PC 2015 pic3Πολύ ικανοποιητικά τ’ αποτελέσματα της Zalman Optima

Το κοντέρ σταματάει ακριβώς στα €1000, οριοθετώντας ως επιτυχημένη την αποστολή μας να μη ξεπεράσουμε το εν λόγω ποσό. Με τα χρήματα αυτά καταφέρνουμε να προμηθευτούμε ένα πρακτικό και ευρύχωρο tower, ένα πολύ ποιοτικό τροφοδοτικό, την καθιερωμένη οκταπύρηνη CPU μας, μία ολόφρεσκη και πανίσχυρη GPU, καθώς και 16GB RAM.

Με τηv Gigabyte να βάζει, για μία ακόμη φορά, “πλάτη” στον τομέα του main board, τον Premier SP550 της ADATA ν’ αναλαμβάνει να “οδηγεί” το PC μας μ’ υψηλές ταχύτητες και την Optima της Zalman να δροσίζει τον επεξεργαστή μας, το σύστημα που χτίσαμε έχει όλα τα εχέγγυα για να διατηρήσει αναλλοίωτη τη σύνθεσή του για καιρό. ΟΚ, πλην μίας πιθανής βραχυπρόθεσμης προσθήκης ενός ακόμη HDD…  

Κάπου εδώ ακολουθεί το γνωστό και καθιερωμένο disclaimer:

  • Οι τιμές που αναγράφονται είναι ενδεικτικές και μπορεί απ’ την στιγμή που γράψαμε το άρθρο μέχρι την στιγμή που θα πάτε να αγοράσετε κάτι, να έχουν αλλάξει. Ελέγχετε πάντα πριν αγοράσετε!
  • Σε κανένα απ’ τα συστήματα δεν προτείνουμε λειτουργικό σύστημα, αφού κατά κύριο λόγο είναι μονόδρομος το να βάλετε την τελευταία έκδοση των Windows.
  • Επίσης να έχετε υπ’ όψιν ότι η τιμή που καταλήγουμε δεν περιλαμβάνει άλλα έξοδα που μπορεί να υπάρχουν, όπως εργασίες συναρμολόγησης, έξοδα αποστολής κ.α. Προσοχή λοιπόν μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, αφού κάνετε τις αγορές σας!

Πιστεύουμε κι ελπίζουμε η πρότασή μας να καλύπτει τις προσδοκίες σας για ένα ισορροπημένο PC υψηλών επιδόσεων, του οποίου η αγορά απαιτεί την εκταμίευση μίας μικρής περιουσίας με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Αναμένουμε το πολύτιμο, όπως πάντα, feedback από μεριάς σας!

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

16 Comments

  1. Ενδιαφέρουσα πρόταση, με μια ένσταση. Από προσωπική εμπειρία, για σύστημα που έστησα για φίλο, η έκδοση 3.0 της GA-990XA-UD3 παρουσιάζει κάποια θέματα με το BIOS της. Αυτά λύνονται με απενεργοποίηση του Turbo Mode. Ας το έχει υπ’ όψιν όποιος θελήσει να την αγοράσει, ειδάλλως ας προτιμήσει μια άλλη μητρική.

  2. Πολύ καλό σύστημα. Το μόνο που έχω να πω είναι πως καταλαβαίνω πως είναι σημαντικό όταν λέμε χίλια να εννοούμε χίλια, αλλά στην περίπτωση που κάποιος όντως πάει να στήσει ένα καινούργιο τέτοιο PC, είναι πραγματικά κρίμα να μην βάλει ένα Crucial BX100 250GB SSD, ακόμα κι αν χρειαστεί να ξεπεράσει το budget κατά 35 ευρώ – σίγουρα τα έξτρα GB δεν φτάνουν για τα πάντα, αλλά Witcher 3, GTA V και Batman Arkham Knight ας πούμε θα τα βολέψουν ακόμα και ταυτόχρονα, κάτι που δεν ισχύει με την καμία με τα 120GB. Κατά τα άλλα κομπλέ, δε θα άλλαζα τίποτα.

  3. Θυμάμαι καλά ότι είχες αναφέρει το συγκεκριμένο πρόβλημα και στο σύστημα που παρουσιάσαμε τον Ιανουάριο. Θέλω να πιστεύω ότι έχει λυθεί στα νεότερα μοντέλα. Σε κάθε περίπτωση, πολύ χρήσιμη η παρατήρησή σου!

  4. Δε θα διαφωνήσω καθόλου, το ζήτημα όμως είναι το εξής: Aν υποθέσουμε ότι κάποιος αγοράζει τα τρία αυτά παιχνίδια μέσω Steam, για να τα τρέξει μέσω του SSD, αυτό πάει να πει ότι ο Steam folder του θα είναι σ’ αυτόν τον δίσκο, σωστά; Μοιραία λοιπόν αργά ή γρήγορα (μάλλον το δεύτερο) ο δίσκος θα γεμίσει, λόγω της παρουσίας πολλών ακόμη παιχνιδιών.

  5. Ναι ρε συ, σου δίνει την επιλογή αλλά ποιο το νόημα να τα εγκαταστήσεις αλλού αφού θα έχεις SSD (και υποτίθεται πως θέλεις να τον αξιοποιήσεις);
    Μάνο ωραίο το σύστημα, θα διαφωνήσω με το tower όμως. Δεν έχω συγκεκριμένη πρόταση αυτή τη στιγμή αλλά θα προτιμούσα full tower. Το σπαγγέτι πολλοί εμίσησαν, το χώρο ουδείς :). Πέρα από αυτό όμως, το midi θα περιόριζε τις επιλογές μας σε κάρτα γραφικών και ψύκτρα σε κάποια μελλοντική αναβάθμιση…

  6. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάλεις στον SSD ένα παιχνίδι που φορτώνει σε μισό δευτερόλεπτο ακόμα και από τον HDD. O SSD είναι κυρίως για βαριά open-world games με μεγάλα loading times και διαρκές data streaming. Εκτός κι αν κάποιος είναι casual και δεν έχει πάνω από 2-3 παιχνίδια installed ταυτόχρονα οπότε δεν τον νοιάζει, αλλά οι πραγματικοί άντρες που θέλουν να έχουν όλο το Steam library διαθέσιμο at a moment’s notice, αναγκαστικά τον SSD τον χρησιμοποιούν επιλεκτικά στο gaming.

    Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος που το έθεσε ο Μάνος είναι σαν να μην υπάρχει δυνατότητα επιλογής, ενώ υπάρχει. Από εκεί και πέρα, ο καθένας όπως γουστάρει.

  7. @ Great0ldOne
    Δηλαδή μπορώ να έχω δύο Steam folders, έναν στον C:\ κι άλλον έναν στον D:\ δίσκο;

    @ Adhan
    Eννοείται ότι κι εγώ θα προτιμούσα full tower (άλλωστε τέτοιο έχω), αλλά από πού θα έκοβες για να το χωρέσεις; Δεν ισχύει πάντως αυτό που λες για τους περιορισμούς, τουλάχιστον όσον αφορά στη GPU και μία μεγάλη γκάμα after market CPU coolers. Μήπως δε διάβασες προσεκτικά τα χαρακτηριστικά του Kendomen;

  8. Και δύο και τρεις και πέντε, με τον σχετικά λογικό περιορισμό του ενός steam games installation folder ανά σκληρό δίσκο/partition, ανεξάρτητα από που είναι εγκατεστημένο το ίδιο το Steam, και κάθε φορά που κάνεις install ένα παιχνίδι μπορείς να επιλέξεις σε ποιον δίσκο/φάκελο θες να μπει.

    Δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσεις μόνος σου, εκτός κι αν δεν έχεις δεύτερο drive στο PC σου.

  9. Είδες τι μαθαίνει κανείς, έστω και στα gaming γεράματα; :p

    Σ’ αυτή την περίπτωση τολμώ να πω ότι και ο 120άρης SSD μια χαρά είναι – για αρχή τουλάχιστον. Δεν το είχα πάρει χαμπάρι ότι έχουμε τέτοια δυνατότητα, εννοείται ότι θα σπεύσω να την αξιοποιήσω κι ο ίδιος!

  10. Φαντάζομαι πως απλά ήσουν συνηθισμένος να πατάς next, next, next, όποτε έκανες download ένα παιχνίδι από Steam, κι έτσι σου ξέφυγε.

    Πρόσεξε απλά πως το πρώτο-πρώτο box που βγάζει όταν κάνεις install ένα steam game, σε ενημερώνει για τον απαιτούμενο και διαθέσιμο χώρο, και ακριβώς από κάτω έχει ένα drop-down menu με επιλογή για το αν θα το εγκαταστήσεις στο default directory, ή αν θες να φτιάξεις ένα άλλο σε άλλον σκληρό δίσκο/partition που διαθέτει το σύστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL