Reply To: The Battle of Five Armies

#393161
Κώστας ΚαλλιανιώτηςΚώστας Καλλιανιώτης
  • Υπουργός Ανάπτυξης
  • Posts: 8023
Online
Replies: 8023
Been thanked: 830 times

Νεκροφιλία! Θέλω να πω, νεκρανάσταση του thread! Και μάλιστα με Wall of Text, απ’ότι βλέπω εκ των υστέρων…

pitsinius wrote:
Epitaph wrote:
ή αυτούς που ξεκινάνε να χειροκροτάνε. ΠΟΙΟ ΤΟ ΝΟΗΜΑ;;; Είναι τροφή για τους ηθοποιούς αυτό; Έστω για κάποιον συντελεστή; ΟΧΙ.

Προσωπικά, έχει τύχει αν μ’αρέσει πολύ μια ταινία, να χειροκροτήσω στο τέλος. Ακόμα κι αν δεν πρόκειται οι συντελεστές να το μάθουν ποτέ. Έχω την ανάγκη να εκφραστώ πρόδηλα :)

Στην μακρινή Ιαπωνία, όταν βγήκε το Star Wars το 1977, μετά την πρώτη προβολή δεν μιλούσε ή λαλούσε ΚΑΝΕΝΑΣ στο σινεμά. Όλοι απλά σηκώθηκαν από τις καρέκλες τους και σε απόλυτη σιωπή βγήκαν από την αίθουσα. Οι executives νόμιζαν πως η ταινία φάνηκε gtp και θα πάτωνε, αλλά αποδείχθηκε πως η σιωπή είναι για τους Ιάπωνες η μέγιστη ένδειξη τιμής. Και το ότι δεν έβγαζαν άχνα μετά το φινάλε είναι η απόλυτη ένδειξη σεβασμού στο αριστούργημα που παρακολούθησαν.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Αλλά back on topic, με τους στρατούς και τις μαλακίες (και επειδή μόλις προχθές ανέβηκε στα τορρεντάδικα αξιοπρεπές αρχείο) μόλις σήμερα εδέησα κι εγώ να δω το BO5A.

Λίγο-πολύ ειπώθηκαν όλα παραπάνω. Και ο Legolas, και η Τάβριελ με το Interracial necrokissing so hot watch που υπάρχει απλά για να φέρει ακόμα ένα μέρος του δημογραφικού συνόλου στην αγκαλιά της ταινίας, και η λειψή μάχη, και η απαράδεκτα μικρή εμφάνιση του δράκου (ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΧΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΝΤΑΛΕΠΤΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ 2ΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΑΜΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ – ΑΛΛΑ ΟΧΙ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΜΙΣΗ ΩΡΑ Η ΤΣΟΥΛΗΘΡΑ ΜΕ ΤΑ ΒΑΡΕΛΙΑ), και η ΜΗΔΕΝΙΚΗ σύνδεση με τα γεγονότα του Άρχοντα σε πλήρη αναίρεση των όσων ισχυριζόταν ο Τζάκσον πριν βγει η νέα τριλογία.

Αλλά πρέπει να σταθώ σε κάτι που αναφέρεται και στο κείμενο που λίνκαρε ο Τόνυ: ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ. Μετά το τέλος και της 3ης ταινίας, νιώθω λες και σε αυτήν την τριλογία ο Τζάκσον κατάφερε να στοχεύσει ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ από αυτόν.

Και οι ταινίες του Άρχοντα είχαν σκηνές υπερβολικής δράσης, και ρομάντζα, και αστοχίες σε σχέση με τα βιβλία, και νέες σκηνές, και πρωτοβουλίες του σκηνοθέτη, αλλά σαν ιστορία παρέμεναν αρτιότατες και με συνοχή. Στο Χόμπιτ δίνεται η εντύπωση πως το 90% του περιεχομένου υπάρχει απλά για να κόψει εισιτήρια στις 3D αίθουσες. Και τα πιο “σοβαρά” ενσταντανέ υπάρχουν απλά για να μην φάνε κράξιμο από τους πιο τρου λάτρεις του Τόλκιν.

Φταίει προφανώς και η διαφορετική φύση του αρχικού υλικού (πού πας τώρα να συγκρίνεις το “παραμυθάκι” χόμπιτ με το ανδρομέδιο έπος μεγατόνων που είναι ο Άρχοντας) αλλά αντί να επιχειρήσει ο Τζάκσον να ανεβάσει το υλικό του Χόμπιτ και έστω με πρόσωπα και γεγονότα που δεν είναι στο βιβλίο να καταφέρει να εξισώσει κάπως τις εντυπώσεις, εστιάζει σε ΠΛΗΡΩΣ δευτερεύοντα πράγματα με αποτέλεσμα οι ταινίες του να είναι καλές για 2-3 διασκεδαστικές ώρες στο σινεμά αλλά ως εκεί.

Στον Άρχοντα έβλεπες την ταινία, την ξαναέβλεπες, αγόραζες το DVD, έβλεπες τις κομμένες σκηνές, το ξανάβαζες για να ακούσεις τα audio commentary, έβλεπες τα making of featurettes, μετά από 5-6 μήνες ξαναοργάνωνες μια προβολή με φίλους έτσι για το Ρωκ…Στο Χόμπιτ γιατί να αγοράσεις το DVD? Το μόνο που κρατάει την ταινία ειναι οι 3D σκηνές δράσεις, που εκ των πραγμάτων είναι για σινεμά κυρίως. Γιατί να δεις το making of και το commentary? Για να σου πει η Τάβριελ το πόσο ζαλιζόταν στην σκηνή με τα βαρέλια ή το πόσο κοντύτερός της ήταν ο Κίλι όταν τον νεκροφάσωνε?

Γενικά η τελική μου αίσθηση για την τριλογία Χόμπιτ είναι πως πρόκειται για ένα σφηνάκι Τολκινικού Whiskey-Lore το οποίο το μοίρασαν χωρίς λόγο σε 3 ποτήρια και το αραίωσαν με νερό και κοακόλα για να φαίνεται περισσότερο αλλά και για να μπορούν να το πιούν όσοι δεν γουστάρουν το αλκοόλ. Ναι, είδαμε τη Μέση Γη, ναι είδαμε τοποθεσίες που διαβάσαμε κάποτε, ναι θα αργίσουμε να επιστρέψουμε… αλλά αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το φινάλε του Άρχοντα όπου ευχόσουν να βγει ένα extended edition με 34 ΩΡΕΣ ΓΑΜΑΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΛΙΚΟΥ, ίσως να είναι για καλό το ότι σταματάει να ασχολείται ο Τζάκσον.

Back to top button
Follow on Feedly

Close
Close