REVIEWS

AYO: A RAIN TALE

Το Ayo: A Rain Tale είναι ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται σαν ένα ακόμα Adventure Platformer αλλά το θέμα που θίγει είναι κάτι τόσο σημαντικό και σκληρό που ξεπερνάει τα gaming πλαίσια. Με έδρα την Βηρυτό του Λιβάνου, η Inkline έχει ως στόχο την ανάπτυξη παιχνιδιών που ταυτόχρονα με ένα διασκεδαστικό και σοβαρού επιπέδου gameplay, θα δώσουν ερεθίσματα στο παίκτη σχετικά με τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν πολλοί δυστυχώς ακόμα άνθρωποι στο πλανήτη Γη! Το Ayo: A Rain Tale είναι η πρώτη προσπάθεια της εταιρίας και το αποτέλεσμα, παρότι κρίνεται θετικό, θα μπορούσε να ήταν ακόμα καλύτερο.

 Καθημερινά, σύμφωνα με τη Unicef, ξοδεύονται διακόσιες εκατομμύρια ώρες στην αναζήτηση και μεταφορά πόσιμου νερού. Μια “δουλειά” που γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες και μικρά παιδιά απαιτώντας περπάτημα μεγάλων αποστάσεων κάτω από δύσκολες συνθήκες σε Ασία και Αφρική. Εκεί, στην Υποσαχάρια Αφρική, μας μεταφέρει και το παιχνίδι όπου και αναλαμβάνουμε τον ρόλο της πιτσιρίκας Ayo. Με τις ευλογίες της μητέρας της, η Ayo θα ξεκινήσει το ταξίδι της, με ένα μπιτόνι στη πλάτη και με μοναδικό σκοπό να επιστρέψει με νερό για την οικογένεια της.

 Ayo SS1Ξεκινώντας το μακρύ ταξίδι από το μικρό χωριουδάκι μας

Πολύ γρήγορα, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που βρίσκονται στη πορεία μας, με την Ayo να πρέπει σωματικά αλλά και ψυχολογικά να σταθεί δυνατή και να ξεπεράσει όλους τους σκοπέλους. Έτσι θα βρεθούμε από τη καυτή άμμο στο γεμάτο κινδύνους υπέδαφος και από εκεί, ψηλά στον ουρανό. Στο μακρινό και επικίνδυνο ταξίδι μας δεν θα ήμαστε μόνοι. Τα δίδυμα Asili, πολλές φορές θα βρεθούν στο δρόμο μας για να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τους φόβους μας αλλά και τους κινδύνους, χαρίζοντας μας δυνάμεις οι οποίες θα χρησιμοποιήσουμε πολλές φορές για να λύσουμε τους γρίφους που θα βρεθούν μπροστά μας.

Όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού είναι καλοσχεδιασμένα και πραγματικά πανέμορφα ενώ η δυσκολία αυξάνεται σταδιακά με τα δύο τελευταία επίπεδα να χρειάζονται αρκετές προσπάθειες για να έρθουν εις πέρας χωρίς όμως να αποτελούν και καμία ιδιαίτερα δύσκολη πρόκληση. Μετά από κάθε θάνατο, το παιχνίδι μας γυρίζει πίσω στο τελευταίο auto checkpoint, το οποίο είναι σχεδόν πάντα πολύ κοντά μας, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις στα λάθη μας να είναι ελάχιστες. Η μουσική του επένδυση είναι καταπληκτική (όταν υπάρχει) και μας βάζει στο όλο Αφρικανικό κλίμα ενώ ο χειρισμός του είναι πολύ απλός και εύκολος. Θα πρέπει να τονιστεί όμως πως αν προσπαθήσετε να παίξετε το παιχνίδι με πληκτρολόγιο, θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα σε ορισμένα επίπεδα που απαιτούν ταχύτητα στο χειρισμό, οπότε προτιμήστε κάποιο gamepad.

 Ayo SS2Στο δρόμο μας θα αντιμετωπίσουμε διάφορους κινδύνους

Τέλειωσα το παιχνίδι μέσα σε ένα απόγευμα, περίπου πέντε με έξι ώρες από τη στιγμή που το ξεκίνησα ενώ θα χρειαστεί περίπου άλλη μία ώρα για να μαζέψω τις collectible σταγόνες που μου ξέφυγαν. Στο τέλος όμως έμεινα με ανάμικτα συναισθήματα. Από την μία, αυτές οι ώρες (αν και λίγες) πέρασαν αρκετά ευχάριστα. Από την άλλη όμως, η σκέψη ότι και να πεθάνω δε τρέχει και κάτι καθώς θα βγω ξανά κάπου εκεί δίπλα και η σχετική ευκολία των γρίφων, δε μου έδωσαν τη πρόκληση που έψαχνα. Όμως το πιο σημαντικό πράγμα που με χάλασε, ήταν πως το θέμα που θίγει το παιχνίδι και πάνω στο οποίο στηρίζεται το σενάριο του, ενώ ανοίγει σεναριακούς ορίζοντες πολύ μεγάλους, δε τους εκμεταλλεύεται. Δε μου πέρασε όλη αυτή την αγωνία και την δίψα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) της Ayo για να φτάσει στη πηγή, δεν άγγιξε τη ψυχή μου όσο θα ήθελα και όσο θα μπορούσε (όπως έκανε για παράδειγμα το This War of Mine). Όπως και να έχει, και μόνο η προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους παίκτες σχετικά με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αξίζει για να κερδίσει τα εύσημα η Inkline και είμαι βέβαιος πως η επόμενη προσπάθεια τους θα είναι ακόμα καλύτερη.

Pros

  • Θίγει ένα πραγματικά σοβαρό ζήτημα
  • Πανέμορφο
  • Δυσκολία και χειρισμός που μπορούν να προσελκύσουν μικρότερες ηλικίες…

Cons

  • …στις μεγαλύτερες όμως μπορεί να μη προσφέρει την απαιτούμενη πρόκληση
  • Μικρή διάρκεια
  • Δε μεταφέρει στο παίκτη τα συναισθήματα που θα μπορούσε να προσφέρει

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 70%

70%

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL