REVIEWS
Trending

AGE OF EMPIRES IV

Η σειρά Age of Empires θαρρώ πως δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις. Ακόμη και οι νεότεροι, λίγο ή πολύ, κάπου θα έχουν τύχει σε κουβέντα, ειδικά για το δεύτερο μέρος της σειράς, το οποίο μάλιστα τα τελευταία χρόνια διανύει δεύτερη νιότη. Κι αυτή ακριβώς η περίσταση ήταν που πιθανότατα οδήγησε την Microsoft στο να αναστήσει την σειρά, πρώτα με τις Definitive Editions κι έπειτα με την ανακοίνωση και την κυκλοφορία του Age of Empires IV. Μένει να δούμε κατά πόσο αυτή η ανάσταση έγινε για την πραγματική επανεκκίνηση της σειράς ή αφορά απλώς την επίκληση στο συναίσθημα και μέσω της νοσταλγίας το ξεζούμισμα των απανταχού πιστών της.

Η πρώτη είδηση που είχαμε για τον τίτλο ήταν ότι θα αναπτυσσόταν διά χειρός Relic. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή μου πέρασαν από τον νου οι μνήμες του Dawn of War III, το οποίο δεν θεωρείτο και επιτυχημένη συνέχεια της όλης της σειράς. Μετά όμως θυμήθηκα κι όλες εκείνες τις μοναδικές στιγμές που μας έχουν χαρίσει οι Καναδοί, οπότε και αποφάσισα να ξαπλώσω την καρέκλα μου και να περιμένω στωικά την ημέρα της κυκλοφορίας του τίτλου. Ένα ήταν σίγουρο, τίποτα δεν θα ήταν ίδιο με πριν.

Mongol scouts watching over China's walls during Age of Empires IV's campaign
Ατενίζοντας τα νέα μας εδάφη

Ή μπορεί και όχι. Από την πρώτη στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι το Age of Empires IV κάνει βήματα προς τα πίσω για να συναντήσει το ΙΙ. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την χρονική περίοδο στην οποία λαμβάνει χώρα, ήτοι τον ύστερο Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Εμπορικά φαντάζει σωστό, από την άλλη όμως τόσα χρόνια μετά όλοι περιμέναμε κάτι πιο ρηξικέλευθο. Ακόμη και η επιλογή της παρουσίασης, σχεδόν, των ίδιων campaigns με αυτά που είχαμε δει πριν από είκοσι χρόνια, δείχνει ότι πρόκειται περισσότερο για έναν επανασχεδιασμό του II παρά για ένα ξεκάθαρο IV. Φυσικά υπάρχουν μέσα και στοιχεία του ΙΙΙ καθώς και κάποιες νέες ιδέες, αλλά δεν επαρκούν για να θολώσουν αρκετά τα νερά και άρα να μας πείσουν. Παρόλα αυτά ας ρίξουμε εμείς νερό στο κρασί μας και ας προχωρήσουμε στα του παιχνιδιού για να δούμε περί τίνος πρόκειται.

Όπως όλοι περιμέναμε, οι χαρακτηριστικές ιδέες της Relic για το τι είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής, όπως αυτή μας το παρουσίασε στα Company of Heroes και Dawn of War είναι εδώ. Αρχής γενόμενης από την διαφορετικότητα των πολιτισμών, κάτι που επηρεάζει βαθύτατα το gameplay, όσο και από τον τρόπο αλληλεπίδρασης μας με το περιβάλλον του παιχνιδιού και τους νόμους της φυσικής που το διέπουν. Στοιχεία που πλέον θεωρούνται δεδομένα στα σύγχρονα Real Time Strategies, αλλά που όμως δεν είχαμε στην σειρά, ελέω παλαιότητας και όπως είναι αναμενόμενο προξενούν ευχάριστες εντυπώσεις.

Age of Empires IV city overview with economy buildings
Όταν η παραγωγικότητα χτυπάει κόκκινο!

Στα των πολιτισμών, φαίνεται πως το μοντέλο των λιγότερων λαών αλλά ταυτοχρόνως καλοδουλεμένων, πέτυχε. Έτσι έχουμε να κάνουμε με 8 διαφορετικούς λαούς, ισόποσα μοιρασμένους μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Ο καθένας έχει να επιδείξει μία πληθώρα μοναδικών επιλογών, είτε αυτό αφορά το πολεμικό σκέλος, είτε της οικονομίας ή την έρευνα πάνω σε μοναδικές τεχνολογίες. Κάτι που συμπληρώνει ακόμη καλύτερα την συνολική αποτίμηση, είναι το γεγονός ότι ο παραπάνω σχεδιασμός βασίζεται στην κεντρική κουλτούρα του κάθε λαού. Λχ οι Εγγλέζοι ειδικεύονται στα τόξα (Longbows). Οι Γάλλοι στους σιδηρόφρακτους ευγενείς ιππότες. Η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, παρότι δεν είναι ούτε Αγία, ούτε Ρωμαϊκή μα ούτε και Αυτοκρατορία, προτάσσει το βαρύ της πεζικό υποστηριζόμενο από τους πύρινους λόγους των ιερέων της. Εκεί όμως που το παιχνίδι πραγματικά αλλάζει τα πάντα είναι στους Μογγόλους, οι οποίοι ως νομάδες μπορούν να πακετάρουν κυριολεκτικά τα πάντα και να μεταναστεύσουν σε όποια γωνιά του χάρτη αυτοί επιθυμούν, μεταφέροντας παράλληλα και τις οικονομικές τους υποδομές, όπως ακριβώς γινόταν κατά τους μεγάλους επεκτατικούς πολέμους των Khans.

Age of Empires IV campaign menu
Το μενού των νέων campaigns θυμίζει ύποπτα κάτι από τα παλιά

Οι επιλογές μας, κλασσικές. Skirmish είτε απέναντι στον υπολογιστή είτε ενάντια σε άλλους παίκτες online και φυσικά τα τέσσερα διαθέσιμα campaigns. Κι εκεί πραγματικά συνέβη κάτι το μοναδικό. Καταρχάς η εκάστοτε ιστορία παρουσιάζεται μέσα από βίντεο που θυμίζουν επαυξημένη πραγματικότητα βάζοντας μας απευθείας στο κλίμα της εκάστοτε εποχής. Τα πεδία των μαχών, στην σημερινή τους κατάσταση, εμπλουτίζονται από ψηφιακούς στρατιώτες και οχυρώσεις, ενώ δεν λείπουν και οι σκηνές όπου γίνεται χρήση ηθοποιών και οι αναπαραστάσεις παίρνουν φωτιά. Και για να συμπληρωθεί το παζλ, μετά από κάθε μάχη μας παρουσιάζεται ένα μέρος της στρατιωτικής ζωής της εποχής, είτε αυτή αφορά τον οπλισμό τους, είτε τον τρόπο ζωής τους, είτε την υπάρχουσα τεχνολογία. Γενικά, η όλη παρουσίαση θυμίζει ντοκιμαντέρ υψηλού μπάτζετ και έτσι εκτός από την διασκέδαση, μπορούμε να πούμε ότι το Age of Empires IV αποκτά, ως είθισται για την σειρά, κι έναν διδακτικό χαρακτήρα.

York castle with CGI soldiers besieging it during Age of Empires IV's cinematic
Ιδέες για reenactment

Σε ότι αφορά τα μέχρι τώρα campaigns έχουμε τους Άγγλους από την ίδρυση του βασιλείου από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή μέχρι και τον Πόλεμο των Βαρόνων. Τον Εκατονταετή Πόλεμο από την πλευρά της Γαλλίας, τους επεκτατικούς πολέμους των Μογγόλων καθώς και την άνοδο των Ρως και την θεμελίωση της Μοσχοβίας. Θεωρητικά τα 3/4 των παραπάνω τα έχουμε ξαναδεί, αλλά στην πράξη ο νέος τρόπος παρουσίασης αλλά και ο τρόπος με τον οποίο καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας την εκάστοτε αποστολή ανεβάζουν πολύ ψηλά την τελική εμπειρία. Ειδικά σε περιπτώσεις πολιορκίας, οι νέοι μηχανισμοί του παιχνιδιού παίρνουν φωτιά. Έχει επιτευχθεί έτσι μία ισορροπία μεταξύ των προκλήσεων σε θέματα διαχείρισης έμψυχου και άψυχου υλικού και σε πιο κλασικές περιπτώσεις όπου απλώς χτίζουμε μία βάση και ξεκινάμε τις επιθέσεις μας.

Κι αφού το Campaign ανανεώθηκε ριζικά και έγινε πραγματικά ένα έργο τέχνης, η Relic αποφάσισε να σκαλίσει και το καθαρό gameplay βάζοντας την δικιά της πινελιά. Αυτό έχει να κάνει με την διάδραση των μονάδων και του φυσικού περιβάλλοντος του χάρτη καθώς και των τειχών. Στο μεν πρώτο σκέλος, έχει εισαχθεί ένα αρκετά έξυπνο σύστημα όπου μπορούμε να στήσουμε ενέδρες κρύβοντας το στράτευμά μας μέσα σε δάση, ή να τους καλύψουμε από εχθρικά πυρά πίσω από οχυρώσεις και άλλα φυσικά εμπόδια. Στο δεύτερο κομμάτι, ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα και πλέον οι στρατιώτες μας μπορούν να επανδρώσουν τα τείχη της πόλης μας. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να οδηγήσει την μάχη σε μία επική πολιορκία με  τοξότες να ρίχνουν βέλη κατά ριπάς και καυτά λάδια να καίνε τους πολιορκητικούς κριούς.

Units waiting to ambush the enemy in the woods
Περπατώ περπατώ εις το δάσος…

Αν μη τι άλλο ήταν κάτι που έλειπε από την σειρά και βοήθησε στο να αποκτήσει έναν πιο επικό και συνάμα αληθοφανή χαρακτήρα. Φυσικά όλα τα παραπάνω όσο χρήσιμα μπορεί να φανούν στο single player σκέλος, άλλο τόσο ασήμαντα μπορούν να καταλήξουν στο multiplayer, μιας που οι ρυθμοί εκεί είναι εξαντλητικοί. Ειδικά σε ότι αφορά τις ενέδρες, δεν έπαιξα ούτε ένα ματς στο οποίο να χρειάστηκε να στήσει κάποιος καρτέρι, μιας που το παιχνίδι ευνοεί αυτό που λέμε early rush, ήτοι πρώιμο γιουρούσι. Κάτι που πηγάζει από τις υπόλοιπες αλλαγές που εμφώλευσε η Relic.

Bayeux Tapestry
To Age of Empires περί τα 1476

Το μεγάλο του ατόπημα λοιπόν σε ότι αφορά το κομμάτι των μαχών και του micromanagement είναι ότι η Relic απλοποίησε αρκετά κάποιες λειτουργίες του παιχνιδιού ξηλώνοντας αρκετές επιλογές που είχαμε μέχρι τώρα και επέλεξε να παρουσιάσει έναν πιο άμεσο τίτλο. Για παράδειγμα δείχνει να ευνοεί πλήρως την τακτική του early rush, αφού ακόμη και οι πρώτες μονάδες που παράγουμε είναι ικανές από μόνες τους να τελειώσουν μία παρτίδα πριν αυτή καλά καλά αρχίσει. Επιπλέον, παρότι υπάρχουν τα σχετικά counters, με τους λογχοφόρους να υπεκερνάν τους ιππείς, τους τοξότες το ελαφρύ πεζικό και πάει λέγοντας στην πράξη ισχύει κάτι διαφορετικό. Έχει επιλεχθεί να ευνοείται η ποσότητα έναντι της ποιότητας. Για να εξηγούμαι, σε κάθε μάχη που βρέθηκα στριμωγμένος, παράγοντας μόνο φθηνά trash units μπορούσα να αποκρούσω κάθε πιθανό συνδυασμό των αντιπάλων μου, κάτι που πολλές φορές εκμεταλλεύεται και η AI. Στην αρχή αυτό περνάει ψιλοαπαρατήρητο, αλλά μακροπρόθεσμα και ειδικά στο multiplayer η κατάσταση ξεφεύγει, παραγκωνίζοντας τις ακριβότερες και θεωρητικά ισχυρότερες μονάδες. Αυτό και η έλλειψη κάποιων παλαιότερων δυνατοτήτων ελέγχου που είχαμε συνηθίσει, τολμώ να πω ότι ήταν και τα μόνα σοβαρά προβλήματα του τίτλου.

Φυσικά η απλοποίηση αυτή και η γενικότερη αποδυνάμωση του micromanagement θα κακοφανεί περισσότερο στους παλαιότερους παίκτες οι οποίοι είχαν συνηθίσει σε άλλης φιλοσοφίας παιχνίδι. Σίγουρα όμως είναι κάτι που μπορεί να προσελκύσει πολύ πιο γρήγορα νέο κοινό. Βέβαια, με την μάχη τόσο απλοποιημένη, όλα στο τέλος ένας μεγάλος στρατός δεν θα έχει πρόβλημα να σαρώσει κυριολεκτικά τα πάντα στο διάβα του, αφήνοντας τις τακτικές κατά μέρους. Μένει μόνο να δούμε κατά πόσο όλο αυτό θα νατέξει στον χρόνο.

Age of Empires IV english wonder
Γιατί καλός ο πόλεμος αλλά ο πολιτισμός είναι αυτό που μένει

Στον οπτικό τομέα τα πάντα είναι όπως θα έπρεπε σε ένα σύγχρονο RTS και πόσο μάλλον όταν στον αναγράφει τίτλο Age of Empires IV. Τα περιβάλλοντα γραφικά είναι μεν πλούσια, αλλά όχι τόσο φορτωμένα που να δυσχεραίνουν την ικανότητά μας να διακρίνουμε σημεία ενδιαφέροντος και κινήσεις μονάδων στον πανικό της μάχης. Οι πόλεις έχουν κι αυτές την δική τους ομορφιά, ενώ ακόμη πιο εύκολα καταστρέφονται. Σίγουρα θα ήθελα λίγα περισσότερα εφέ όσον αφορά την χρήση της πυρίτιδας, αλλά πρόκειται κυριολεκτικά για κορφολογήματα σε έναν τομέα στον οποίο η Relic παίρνει άριστα. Τόσο γιατί καταφέρνει να αφήσει την χαρακτηριστική της στάμπα, όσο και γιατί διατηρεί την προηγούμενη στόφα της σειράς ευδιάκριτη.

Age of Empires IV town siege
Πολιορκία με το καλύτερο όπλο όλων των εποχών!

Συνολικά αυτό που προσφέρει το Age of Empires IV είναι κάτι που έλειπε από τα σύγχρονα RTS. Συνδυάζει την μαγεία του παρελθόντος με νέες ιδέες. Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρνει πάντα τέλεια, έχει εντούτοις όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να μπορέσει να γίνει κι αυτό ένα κλασικό μέρος της ιστορίας των παιχνιδιών στρατηγικής. Η νίκη της Relic θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πλέον στρατηγική, αφού κερδίζει τον πόλεμο μολονότι έχασε κάποιες μάχες.. Κατάφερε να ενώσει δύο κόσμους. Τον παλιό με τον καινούργιο. Τον δικό της με αυτόν της Ensemble. Έφερε έναν τίτλο που ο κόσμος συνεχίζει να αγαπά στο σήμερα και παρά τα όποια στραβοπατήματά της, κατάφερε να τον παρουσιάσει τόσο ευπρεπώς ντυμένο αλλά και βαθύτατα καλλιεργημένο. Κι αν κρίνουμε από το πρόσφατο παρελθόν της Microsoft, τέθηκαν οι βάσεις για ένα λαμπρό μέλλον, γεμάτο expansions και λοιπές αναβαθμίσεις.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 86%

86%

Like a trebuchet!

Ένας καλοδουλεμένος και ολοκληρωμένος τίτλος ικανός να προσφέρει ό,τι ακριβώς περιμένει κανείς από ένα σύγχρονος RTS. Κι αν δεν είναι οπαδός του είδους, θα γίνει!

Ηλίας Ιακωβόπουλος

Μεγαλωμένος στην ελληνική επαρχία, μαγεύτηκε γρήγορα από τα φώτα της πρώτης CRT οθόνης του. Σαν περίεργος και παράξενος μπήκε στα βαθιά από νωρίς, όχι πάντοτε με επιτυχία. Επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη αποφάσισε να ασχοληθεί με την συγγραφή, οπότε και μπλέχτηκε με τις κριτικές σατανικών βιντεοπαιχνιδιών. Δηλωμένος μεσαιωλάγνος, κρίνει τα πάντα με κριτήριο το πόσα σπαθιά θα βρει στο διάβα του, ενώ στο προσκεφάλι του έχει μια Voodoo 2 να τον φυλάγει.

5 Comments

  1. 1) Αυτό που ωφελείται η ποσότητα έναντι της ποιότητας, ισχύει και στο single player;
    2) Δεν υπάρχουν μονάδες “titans” (δηλαδή ογκώδεις, ανθεκτικοί και πολλή ζημιά σε κατώτερους), ή υπάρχουν αλλά μέχρι να γίνουν researched έχει τελειώσει και η πίστα;
    3) Τα researches μεταφέρονται σε επόμενες πίστες;
    4) Και σε συνδυασμό όλων των ανωτέρω ερωτήσεων: είναι δηλαδή δυνατό κάποια στιγμή να κάνουμε research μονάδες “titan” και να τους έχουμε μέχρι να τελειώσει το campaign;

  2. Λογικά έχεις μπερδευτεί με την σειρά Age of Mythology

    1) Ισχύει γενικά στο παιχνίδι. Για να καταλάβεις προ ολίγου έπεσα με ένα μπουλούκι από τοξότες σε ένα αντίστοιχο ιπποτών και αν και με πολύ βαριές απώλειες τους κέρδισα.
    2) Κάποιες μονάδες όντως απαιτούν περισσότερο χρόνο από ότι άλλες για να τις βγάλεις στο πεδίο. Αλλά αυτός ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να πεις ότι θα βγεις εκτός προγράμματος/πίστας. Εκτός και θες να φτιάξεις μία αρμάδα από βομβαρδιστικά πλοία και μέχρι να τελειώσεις εσύ την εκπαίδευσή τους σε έχουν πάρει φαλάγγι.
    3) Αν μιλάμε για το skirmish, όχι. Στο campaign αυτό που θα συνατήσεις είναι σε ορισμένες αποστολές να ξεκινάς από μετέπειτα εποχή, κάτι που συνάδει και με την αντίστοιχη εποχή στην οποία διαδραματίζεται ένα ιστορικό γεγονός. Πχ δεν θα σε ξεκινήσει στο 13ο αιώνα από την πρώτη εποχή αλλά σε πάει απευθείας στην Imperial (τελική), με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τεχνολογικές προόδους.
    4) Όπως θα έχεις ήδη καταλάβει, όχι. Ακόμη και οι ήρωες μας, ακριβώς επειδή είναι ιστορικά πρόσωπα δεν θα τους έχουμε σε ολόκληρο το campaign. Είτε επειδή δεν έλαβαν μέρος σε κάποια μάχη, είτε επειδή δεν έζησαν για να δουν το τέλος ενός πολέμου.

    Ελπίζω να σε κάλυψα

  3. [QUOTE=”nitro912gr, post: 585639, member: 102594″]
    zerg rush στο AoE? ο τεμπόρα ο μόρες!
    [/QUOTE]
    Άστα να πάνε…
    Ειδικά στο campaign όταν θέλω να ξεμπερδευω απλώς σπαμμαρω μερικούς δορυφόρους και σαρωνω τον χάρτη.

    Ευτυχώς που με τα πατσάκια δείχνουν να το στρώνουν σιγά σιγά
    [URL unfurl=”true”]https://www.ageofempires.com/news/age-of-empires-iv-update-next-week/[/URL]

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL