SPECIALS

Now Playing: MOUNT & BLADE – The Last Days of the Third Age Mod

Οι φίλοι των RPG και των Sandbox games ενδεχομένως να γνωρίζουν την σειρά παιχνιδιών Mount and Blade, τα οποία δημιούργησε και κυκλοφορεί από το 2005 η ανεξάρτητη Τούρκικη εταιρία TaleWorlds. Για τους μη γνώστες, ας αναφέρουμε απλά πως τα games αυτά είναι ο απόλυτος ορισμός του Sandbox RPG, τοποθετώντας τον παίκτη μόνο του μέσα σε έναν κόσμο 6-7 αντιμαχόμενων βασιλείων και παρέχοντάς του πλήρη ελευθερία να πορευθεί όπως γουστάρει: θέλει να γίνει ένας Ιππότης στην υπηρεσία κάποιου βασιλείου; Θέλει να γίνει ένας παράνομος τοξότης που ληστεύει καραβάνια και λεηλατεί χωριά; Θέλει να ιδρύσει το δικό του βασίλειο και να καταλάβει τον κόσμο; Εύκολα ή δύσκολα, τα Mount and Blade παρέχουν στον παίκτη την δυνατότητα να πραγματοποιήσει τα πιο τρελά Sandbox όνειρά του.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο στην σπουδαιότητα των Mount and Blade είναι τα πάμπολλα fan-made mods τους. Η modding community εν προκειμένω έχει ξεπεράσει τον εαυτό της πραγματικά, χρησιμοποιώντας τα προσφερόμενα Mod Tools των τίτλων προκειμένου να δημιουργήσει τόσο Mods που βελτιώνουν, εμπλουτίζουν, απλοποιούν ή κάνουν πιο “hardcore” το gameplay των αρχικών παιχνιδιών, όσο και εντυπωσιακότατα Total Conversion Mods. Με ένα τέτοιο Total Conversion Mod για το αρχικό Mound and Blade ξεκίνησα να ασχολούμαι αισίως εδώ και λίγες ημέρες, και o ενθουσιασμός μου έχει ξεπεράσει σε ύψος τον λευκό πύργο του Ecthelion στην Minas Tirith!

 

mbtld-snap1Και ο πύργος είναι αρκετά ψηλός, ομολογουμένως.

 

Το περί ου ο λόγος Mod, λοιπόν, είναι το The Last Days of the Third Age, και όπως προφανώς θα έχετε καταλάβει αν έχετε πετύχει το (χαμηλό και εύκολο στα όρια της διανοητικής καθυστέρησης) perception check, πρόκειται για ένα Lord of the Rings Mod. Με απλά λόγια, το TLD αντικαθιστά τον χάρτη της μυθικής Calradia και τα γνωστά kingdoms του Mount and Blade με την Μέση Γη και όλα τα ονομαστά Man, Elf και Dwarf βασίλεια που συναντάμε σε αυτήν, παράλληλα με όλες τις δυνάμεις του Εχθρού (Mordor και Isengard) που προσφέρονται επίσης ως playable factions! Kαι σα να μην έφτανε αυτή η δυνατότητα επιλογής της “καλής ή κακής” πλευράς που επιθυμούμε να υπηρετήσουμε, μπορούμε κατά τη δημιουργία του χαρακτήρα μας να επιλέξουμε και πιο λεπτομερή “καταγωγή” ανάλογα με την φυλή που επιθυμούμε, όπως πχ Rohan, Gondor ή Dunedain Rangers για τους Men, Iron Hills ή Erebor για τους Dwarves, Harad, Umbar, Khand, Rhun ή Black Numenoreans αν επιλέξουμε τους “υποταγμένους” στον Sauron Ανθρώπους, και άλλα πολλά.

Εκτός των διαφόρων πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων που διαθέτει η κάθε παράταξη και φυλή, ανάλογα με τις επιλογές μας στην δημιουργία χαρακτήρα τοποθετούμαστε και σε διαφορετικό σημείο εκκίνησης στον χάρτη. Από εκείνο το σημείο και μετά το game λειτουργεί ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς να λειτουργεί ένα mod για το Mount and Blade: περιοδεύουμε από πόλη σε πόλη, κάνουμε διάφορες αποστολές για τον εκάστοτε ηγεμόνα (μερικοί εκ των οποίων είναι προφανώς αρκετά ονομαστοί, όπως οι Denethor, Theoden και Eomer), συγκεντρώνουμε στρατεύματα και πολεμάμε τους εχθρούς του γένους μας.

 

mbtld-snap2Όσο να πεις, ένα δέος σε πιάνει όταν παρατηρείς τον άδειο θρόνο στην Citadel της Minas Tirith…

 

Υπάρχουν τομείς του TLD οι οποίοι είναι σαφώς πιο hardcore σε σχέση με το τι επικρατούσε στην “μανίσια” έκδοση του Mount and Blade. Για παράδειγμα, στον κόσμο της Μέσης Γης δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομισματική μονάδα αλλά ένα είδος Resource Points, τα οποία συλλέγονται κάνοντας Quests αλλά και με την πώληση πολύτιμων μετάλλων που συγκεντρώνονται νικώντας εχθρικές μονάδες, και τα οποία ξοδεύουμε για τις πάσης φύσεως αγορές μας (και για το Upkeep του στρατεύματός μας, προφανώς). Όμως τα Resource Points είναι ξεχωριστά για κάθε φυλή: για παράδειγμα, αν κάνω 2 quests για τον Denethor ή πουλήσω 20 ποσότητες μεταλλεύματος στην Minas Tirith, τα Resource Points που συγκεντρώνω θα είναι αμιγώς “Gondorian” και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για αγορές στην επικράτεια της Gondor αλλά και για την συντήρηση Gondorian στρατιωτικών μονάδων αποκλειστικά και μόνο. Αν τύχει να έχω στο στρατό μου Rohirrim, τότε θα πρέπει να μεταβώ στο Rohan και να συγκεντρώσω αντιστοίχως Rohhiric πόντους αν θέλω να μπορώ να τους συντηρήσω. Αυτό αν μη τι άλλο βάζει τον κάθε επίδοξο στρατηγό σε σκέψεις ως προς την σύσταση του στρατεύματος που επιθυμεί να συντάξει.

Άλλη καινοτομία σε σχέση με το vanilla M&B είναι η ύπαρξη Rank Points και Influence Points. Όπως τα resource points, έτσι και αυτά είναι αποκλειστικότητες της εκάστοτε παράταξης και μπορούν να αποκτηθούν κάνοντας Quests ή πολεμώντας. Ανεβάζοντας Rank Points ανεβαίνουμε και στην “ιεραρχία” του στρατού του κάθε βασιλείου, με αποτέλεσμα να κερδίζουμε by default ένα ποσοστό από Faction Resource Points καθημερινά, αλλά και να ξεκλειδώνουμε διάφορα άλλα προνόμια, όπως πχ την δυνατότητα να αγοράσουμε διάφορα special αντικείμενα από τον αρχηγό της παράταξής μας. Τα Influence Points τα ξοδεύουμε είτε για την αγορά των προαναφερθέντων special items, ή για να “προσλάβουμε” κάποιον NPC στο Party μας.

mbtld-snap3Τα όπλα και οι πανοπλίες στο mod είναι πλήρως custom-made ώστε να ταιριάζουν στο Lore του κόσμου. Έτσι μπορούμε να αγοράσουμε τα χαρακτηριστικά κράνη των Ιπποτών της Gondor, ασπίδες με το έμβλημα της Minas Tirith, και πολλά άλλα γνωστά και μη αξεσουάρ.

 

Βέβαια, το εμφανές “twist” που περιμένει κανείς είναι ο περίφημος Πόλεμος του Δαχτυλιδιού! Έτσι μετά από λίγο καιρό ξεκινάνε άγριες εχθροπραξίες που όμοιές τους προσωπικά δεν είχα ξαναματαδεί στην vanilla έκδοση. Φανταστείτε τώρα να ηγείσθε ενός στρατεύματος από 300 Gondorians διαφόρων ειδικοτήτων, και να υπερασπίζεστε παρέα με τον Faramir την πόλη Cair Andros απέναντι σε μια στρατιά 450 Orcs, Goblins, Olog-hai και Haradrim υπό τους εκάστοτε διοικητές τους. Πραγματικά, άλλο να το λέω και άλλο να το βλέπει κανείς!

 

mbtld-snap4Δυστυχώς το μόνο μου screenshot από την παραπάνω πολιορκία πρόλαβα να το τραβήξω προς το τέλος της μάχης. Φανταστείτε πως στις αρχές οι αριθμοί των δυνάμεων της Mordor κάλυπταν σχεδόν πλήρως τα βράχια που φαίνονται στο προσκήνιο!

 

Η σφοδρότητα των μαχών που έχω ζήσει ως τώρα στο game δεν μου επιτρέπουν να έχω προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να φτάσω στο όποιο φινάλε, οπότε δεν μπορώ να σας πω αν το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι την ολική κατάρρευση μιας εκ των 2 πλευρών (η ισχύς του κάθε βασιλείου μετριέται σε ειδικη καρτέλα του υπο-μενού με τα διάφορα Reports) ή αν στο τέλος νικάνε ως διά μαγείας οι “καλοί” λόγω του cheat που ονομάζεται Frodo Baggins (πάντως έχω πετύχει τον Λευκό Καβαλάρη να τριγυρνάει εδώ κι εκεί στον χάρτη, οπότε όλο και κάτι πρέπει να ψήνεται για το μέλλον…), oύτε προφανώς μπορώ μέσα σε λίγες γραμμές να αποδώσω το πλήρες βάθος όλων των διαθέσιμων παραμέτρων αυτού του εκπληκτικού Mod.

Όπως και να έχει, από τις επικές μάχες και την πιστή μέχρις εσχάτων στο Lore του Tolkien απεικόνιση του κόσμου μέχρι το (απλά εκπληκτικό για fan-made mod) original soundtrack του, η ολιγοήμερη ενασχόλησή μου με το The Last Days of the Third Age με έχει ήδη καταενθουσιάσει. Αν έχετε το Mount and Blade και είστε φίλος του κόσμου που έχει δημιουργήσει ο Professor Tolkien, σπεύσατε να το εγκαταστήσετε – τα επικά σκηνικά που θα ζήσετε ξεπερνάνε το vanilla game κατά τόσο πολύ, που το TLD θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί ως ξεχωριστός stand-alone τίτλος. FOR GONDOR!

Μπορείτε να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση του The Last Days από την επίσημη ιστοσελίδα του. Σημείωση: λειτουργεί ΜΟΝΟ με το απλό αρχικό Mount and Blade. Δεν είναι συμβατό με το Warband ή το With Fire and Sword.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL