REVIEWS

UNDER NIGHT IN-BIRTH Exe: Late

Αν υπάρξει ποτέ βραβείο για τη πιο αντισυμβατική ονομασία της πενταετίας, νομίζω ότι το 2D fighting της French Bread, που έκανε τη παρθενική του εμφάνιση το 2012, το κερδίζει με το σπαθί του. Είναι από τις φορές που επιβεβαιώνεσαι ξανά ότι οι Ιάπωνες είναι εξωγήινοι ή απλά δεν έχουν ιδιαίτερα καλή σχέση με τις γλώσσες του δυτικού κόσμου και οι τίτλοι τους χάνονται τελείως στη μετάφραση. Η ονομασία Under Night In-Birth Exe: Late (UNILE από ‘δω και στο εξής) δεν βγάζει κανένα νόημα, όπως και ο υπότιτλος που επέλεξα για το άρθρο, και αν ο σκοπός της ομάδας ανάπτυξης ήταν να τραβά έτσι τη προσοχή, ομολογουμένως τα καταφέρνει περίφημα. Άλλωστε, έπεσα και ‘γω θύμα της εν λόγω τακτικής marketing (αν υφίσταται κάτι τέτοιο) και θεώρησα σωστό να διερευνήσω διεξοδικότερα το ποιον του συγκεκριμένου παιχνιδιού, το οποίο ευτυχώς αποδείχθηκε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Το UNILE είναι ένα κλασικό παιχνίδι του είδους, από εκείνα που βγαίνουν σωρηδόν στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αλλά ελάχιστα αποδεικνύονται πραγματικά άξια λόγου. Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, το παιχνίδι περιλαμβάνει ένα είδος Visual Novel που διηγείται την ιστορία που υπάρχει πίσω από το UNILE, η οποία εννοείται ότι δεν πρόκειται να διαφωτίσει κανέναν αν δεν κάτσει να διαβάσει wikis επί wiki, καθώς θεωρεί πολλά πράγματα δεδομένα και δεν κάνει το κόπο να εξηγήσει συνοπτικά το backstory στους νεοφερμένους παίκτες. Συνεπώς, η όποια προσπάθεια κατανόησης των τεκταινόμενων, τα οποία παρουσιάζονται αποκλειστικά μέσω του Arcade Mode σε εμβόλιμες σεκάνς διαλόγων, πέφτει στο κενό και δεν επανέρχεται με κανένα τρόπο. Έτσι λοιπόν, το πιθανότερο είναι να πάψετε να ασχολείστε με την όποια πλοκή υφίσταται (;) και να επικεντρωθείτε στο gameplay του παιχνιδιού, κάτι που δεν θα σας κάνει σε καμία περίπτωση να μετανιώσετε, εφόσον είστε λάτρεις των fighting παιχνιδιών.

Under Night Shot1Γιαπωνέζικο παιχνίδι χωρίς αύρες είναι σαν χωριάτικη χωρίς ντομάτα

Έτσι, το UNILE περιλαμβάνει τα γνωστά modes που εντοπίζουμε σε σχετικά παιχνίδια, όπως Arcade, Survival, Time Attack, Score Attack, VS modes και Online (Ranked και μη) matches. Τα modes αυτά υποστηρίζει ένα καστ δεκαέξι χαρακτήρων, το οποίο μπορεί να μην είναι το πολυπληθέστερο που έχουμε δει ποτέ στις οθόνες μας, αλλά η μοναδικότητα των χαρακτήρων είναι αξιοσημείωτη, καθώς κανένας δεν μάχεται με τον ίδιο τρόπο με κάποιον άλλο, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι πολύ δυναμικό (όπως οι Hyde, Seth, Linne και Gourdeau) με ελάχιστους παρίες και χαρακτήρες-σάκους του μποξ.

Το μεγαλύτερο προσόν του UNILE είναι η προσβασιμότητα που το διακατέχει. Αν είστε θιασώτης του είδους, θα μπορέσετε να μπείτε στο κλίμα σε ελάχιστα λεπτά, ενώ αν παίζετε για πρώτη φορά fighting παιχνίδι, το UNILE προσφέρει αρκετές ευκολίες για να μη νιώσετε μειονεκτικά ενάντια στον υπολογιστή. Πιο αναλυτικά, υπάρχουν τέσσερα πλήκτρα επίθεσης, στα πρότυπα των Blazblue/Guilty Gear παιχνιδιών και σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες είναι σε θέση να εκτελέσουν συντριπτικά combos με λίγη προσπάθεια στο συνδυασμό των πλήκτρων (ακόμα και το ίδιο κουμπί να πατήσετε, θα γίνει combo), ενώ το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι special κινήσεις πραγματοποιούνται πάνω σε ημικύκλια του σταυρού, σημαίνει ότι μπορείτε να αποτελέσετε έναν αξιόμαχο αντίπαλο ακόμα και αν δοκιμάζετε κάποιον χαρακτήρα για πρώτη φορά. Το αποτέλεσμα εκπλήσσει, χωρίς να κουράζει το παίκτη με δύστροπα κόλπα και δέσιμο κόμπο των δακτύλων, παράλληλα όμως δεν σημαίνει ότι αρκεί να πατάτε τα κουμπιά τυχαία και να βγαίνετε νικητής.

Under Night Shot2Οι δεκαέξι χαρακτήρες του παιχνιδιού θα σας απασχολήσουν για αρκετό χρονικό διάστημα

Το σύστημα μάχης διαθέτει εξίσου αρκετό βάθος και τακτική με πολλές παραμέτρους και μυστικά, τα οποία όποιος τα κατέχει, αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα ενάντια σε κάποιον που πιστεύει ότι με το “smart combo του ενός πλήκτρου” θα κατατροπώνει όποιον βρεθεί στο δρόμο του. Το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι δεν υπάρχει κανένα είδους tutorial πάνω σε αυτές τις τακτικές και θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε σχετικά videos στο youtube για να πάρετε μία ιδέα, όπου στη συνέχεια θα πρέπει να εφαρμόσετε μέχρι τελικής πτώσης στο training mode. Και είναι πραγματικά άξιο απορίας που δεν ενσωματώθηκε έστω και μία υποψία tutorial, καθώς υπάρχουν σημαντικά στοιχεία του gameplay όπως για παράδειγμα η μπάρα GRD ή η κατάσταση Veil off, τα οποία δεν εξηγούνται πουθενά τι ακριβώς κάνουν.

Θα σταθούμε περισσότερο στη μπάρα GRD, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά κομμάτια της επιθετικής τακτικής που υποβόσκει ο τίτλος. Η συγκεκριμένη μπάρα αυξάνει όσο περισσότερο βρίσκεστε σε «στενή επαφή» με τον αντίπαλό σας, όπου άπαξ και γεμίσει, απονέμει περισσότερη ισχύ στα χτυπήματα σας και μικρές παραλλαγές στις επιθετικές κινήσεις σας, σαφέστερα προς όφελός σας, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με τις EXS (super) κινήσεις για ακόμη μεγαλύτερη ζημιά. Συνεπώς, το UNILE προσελκύει έξυπνα τους παίκτες προς το άκρως επιθετικό παιχνίδι και όχι στο βαρετό “κατενάτσιο” (αμυντικό) στυλ, προσφέροντας μια συναρπαστική εμπειρία, φουλ στα καταιγιστικά combos και breaking combos, δυναμικές special και super κινήσεις να γεμίζουν την οθόνη και την αδρεναλίνη να σκαρφαλώνει στα ύψη. Πραγματικά ίσως πρόκειται για ένα από τα διασκεδαστικότερα fighting games που έχουν εμφανιστεί εδώ και χρόνια.

Under Night Shot3Εμ, κάτι μάθαμε και εμείς παίζοντας το…

Δυστυχώς, το UNILE μας τα χαλάει στο online mode, το οποίο υποφέρει από την ασθένεια των περισσότερων 2D fighting, δηλαδή την έλλειψη αρκετού κόσμου στα lobbies του και την μέτρια προς κακή υλοποίηση του network κώδικα. Υπάρχουν ώρες που δεν βρίσκετε συμπαίκτη ούτε για δείγμα, ψυχή στη κυριολεξία, ενώ ακόμα και αν σταθείτε τυχεροί τελικά, η ροή του παιχνιδιού επ’ ουδενί δεν είναι τόσο ομαλή όσο στο offline mode ή σε άλλα παιχνίδια της κατηγορίας (βλέπε SFV, Blazblue), καθώς είναι γεμάτη με lags, slow-downs και ενίοτε αποσυνδέσεις. Επίσης, για κάποιο λόγο, στη δική μου περίπτωση δεν έτυχε να βρω κάποιον παίκτη στο επίπεδό μου, παρά μόνο κάτι τύπους που έχουν γράψει δεκάδες ώρες πάνω στο παιχνίδι, με συνέπεια να μην προλαβαίνω να πάρω ανάσα από το ξύλο που έτρωγα – μία ακόμη απόδειξη ότι ότι το παιχνίδι έχει πολύ περισσότερο βάθος από αυτό που δείχνει αρχικά, καθώς τα απλά combos που είχα μάθει μέχρι εκείνη τη στιγμή και εκτελούσα δεν είχαν σχεδόν κανένα αντίκτυπο πάνω τους.

Με το online mode να μην λειτουργεί όπως πρέπει, αν και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει ήδη κυκλοφορήσει ένα patch που βελτιώνει κάπως τη κατάσταση, το προσφερόμενο υλικό του UNILE περιορίζεται στο offline mode, το οποίο είναι μεν αρκετά ενδιαφέρον, αλλά αλήθεια για πόσο; Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι η αντοχή στο χρόνο των fighting games χαρακτηρίζεται από το «διπλό» τους, οπότε αν δεν έχετε κάποιο μόνιμο συμπαίκτη για να πλακώνεστε μεταξύ σας για ώρες, ίσως θα πρέπει να αξιολογήσετε προσεκτικότερα την απόφασή σας για την αγορά του.

Under Night Shot4Οι προσπάθειες του Carmine να εντυπωσιάσουν τη κοπελιά μάλλον δεν στέφθηκαν με επιτυχία…

Με το τεχνικό τομέα να βρίσκεται σε αρκετά καλά επίπεδα, με καλοδουλεμένο animation πάνω στους anime χαρακτήρες και άρτιο soundtrack με μοναδικά μουσικά θέματα για το κάθε χαρακτήρα, το UNILE σίγουρα ενθουσιάζει με το μελετημένο σύστημα μάχης του και τη ψυχαγωγία που προσφέρει, αλλά οφείλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα του online mode αν θέλει να αποκτήσει διάρκεια στις προτιμήσεις των gamers. Σε κάθε περίπτωση, προσθέστε στη wishlist σας και έχετε το νου σας στη πρώτη καλή ευκαιρία που θα παρουσιαστεί.

Pros

  • Προσβάσιμο και παράλληλα αρκετά βαθύ σύστημα μάχης
  • Άρτιος τεχνικός τομέας
  • Εύστοχα υλοποιημένος χειρισμός

Cons

  • Απουσία tutorial
  • Προβλήματα στο online κομμάτι του παιχνιδιού

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 79%

79%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

4 Comments

  1. Ζώρζ καλά όλα αυτά περί combos και μηχανισμών, αλλά πιστεύω είναι το πανέμορφο και αληθοφανές artwork του παιχνιδιού το οποίο και θα με οδηγήσει σε full price αγορά του.

    ΥΓ Ιστορία υπάρχει και μάλιστααααααααα πλουσιότατήηη, Άντονιιιιιιι, καταραμένε δαίμονααααααα! Θυμάσαι τα αρκουδάκια της γιαγιάς στο Παραμυθένιιιιιιιο Γουίαμπουυ Φόρεεεεστ;

  2. Μισό, τελειώνω εδώ κάποια -σοβαρότατα- fan fiction για τους Hyde και Lynne και τρέχω να διαλέξω το αγαπημένο μου.

    ΥΓ Ζώρζ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ; Και μόνο τα σκρίνσοτς με οδήγησαν εσπευσμένα στην εντατική για αντι-λυσσικό εμβόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL