REVIEWS

SHADOW BLADE: RELOAD

Ισως κάποιοι από εσάς να θυμάστε ένα God of War clone που είχε κυκλοφορήσει πριν κάποια χρόνια ονόματι Garshasp: The Monster Slayer. Αν δεν το θυμάστε, δεν χάνετε απολύτως τίποτα, καθώς το παιχνίδι ήταν επιεικώς τρισάθλιο σχεδόν σε κάθε τομέα του, απόρροια της υπέρμετρης φιλοδοξίας της, τότε νεοσυσταθείσας, δημιουργού εταιρίας Dead Mage Studios να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό με έναν τόσο απαιτητικό τίτλο. Αν και το παιχνίδι απέσπασε κυρίως αρνητικές κριτικές, αυτό δεν εμπόδισε τη Dead Mage να κυκλοφορήσει ένα stand-alone expansion του παιχνιδιού (αυτό θα πει θράσος!) και στη συνέχεια να στραφεί στην πιο προσοδοφόρα αγορά των κινητών τηλεφώνων.

Αν απορείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με το παιχνίδι που παρουσιάζουμε, η απάντηση είναι απλή: το Shadow Blade: Reload αποτελεί τη μεταφορά του ομότιτλου mobile game της Dead Mage στις οθόνες των υπολογιστών μας. Αν και δεν είχα ποτέ τη τιμή (;) να δοκιμάσω το συγκεκριμένο παιχνίδι στο κινητό μου, στο άκουσμα αυτής της είδησης δεν πέταξα και τη σκούφια μου από χαρά, καθώς ουκ ολίγες φορές έχουμε δει mobile games να μεταφέρονται με αηδιαστικά τεμπέλικο τρόπο στα PC μας, αλλά το μεγάλο χρονικό διάστημα που βρισκόταν σε Early Access και η υπόσχεση των δημιουργών να το προσαρμόσουν ωσάν ένα PC game, μαζί με τα τακτικά updates του, άφηναν κάποιες ελπίδες για ένα καλό τελικό αποτέλεσμα. Και η αλήθεια είναι ότι, ως επί το πλείστον, το κατάφεραν.

Shadow Blade Shot1Jump and run. Avoid the traps. Finish. Repeat.

Το Shadow Blade: Reload είναι ένα action/platformer που εκ πρώτης όψεως θυμίζει ιδιαίτερα παλαιότερες ξακουστές επιτυχίες των 80’s όπως το Shinobi και το Ninja Gaiden, εξαιτίας της παλαιομοδίτικης side-scroller απεικόνισης του (ευτυχώς, δεν χρησιμοποιεί pixels!), στη πράξη όμως ο στόχος του είναι τελείως διαφορετικός. Σκοπός σας είναι να καθοδηγήσετε τον Koru, τον πανίσχυρο μεγιστάν…εχμ, τον μασκοφόρο ninja ήρωα στο τέλος του εκάστοτε stage όσο το δυνατόν ταχύτερα, αποφεύγοντας τις ύπουλα τοποθετημένες φονικές παγίδες, εξολοθρεύοντας τους άτυχους εχθρούς σας με τη katana ή με τα shuriken σας και μαζεύοντας όσα περισσότερα collectibles μπορείτε. Μόλις φθάσετε στο τέλος, το παιχνίδι αξιολογεί τις επιδόσεις σας ανάλογα με το χρόνο επίτευξης του τερματισμού, τον αριθμό των collectibles που συλλέξατε, καθώς και πόσες φορές ο Koru έγινε κομματάκια (κάτι πάρα πολύ εύκολο να συμβεί, καθώς αρκεί ένα hit για να επιστρέψετε στο πλησιέστερο checkpoint). Κάθε stage διαρκεί ελάχιστα λεπτά (από ενάμιση λεπτό μέχρι τέσσερα περίπου) και είναι καθαρά στο χέρι σας αν θα το ολοκληρώσετε σε λιγότερο χρόνο ή με… το πάσο σας. Κοινώς, το Shadow Blade: Reload είναι η γιορτή του speed runner, ένα είδος που συναντάμε πάρα πολύ συχνά σε παρεμφερή παιχνιδάκια που παίζουμε στο κινητό μας, ενόσω βρισκόμαστε στο “θρόνο” ή στο κρεβάτι μας πριν πέσουμε για ύπνο.

Shadow Blade Shot2Θα σφάξετε και μερικούς στη πορεία…

Εξυπακούεται ότι για να σταθεί ένα τέτοιο παιχνίδι στο ύψος του και να έχει λόγο ύπαρξης στη Μητέρα Πλατφόρμα, θα πρέπει να διαθέτει μπόλικο υλικό και πράγματι, η Dead Mage έχει βάλει τα δυνατά της προκειμένου να διατηρήσει ψηλά όσο περισσότερο μπορεί το ενδιαφέρον του παίκτη. Κατ’ αρχήν, υπάρχει το Story Mode, απ’ όπου αποτελείται από τουλάχιστον 50 stages κλιμακούμενης δυσκολίας, στα οποία μάλιστα παρεμβάλλονται ορισμένα πολύ όμορφα cut-scenes, με τη μορφή κόμιξ, που διηγούνται την ιστορία του Koru και του μυστηριώδη γερο-δασκάλου του. Αν και η ιστορία καθ’ αυτή μπορεί να συναρπάσει μονάχα δεκάχρονους που λατρεύουν να βλέπουν Χελωνονιντζάκια, εντούτοις τα ομολογουμένως πολύ καλοσχεδιασμένα strips είναι αρκετά για να σας πείσουν να τα παρακολουθήσετε έστω και μία φορά.

Τα επίπεδα του Story Mode είναι σχεδιασμένα με ιδιαίτερη φροντίδα και φαντασία που εισάγουν ομαλότατα τον παίκτη στα μυστικά του παιχνιδιού, ενώ ορισμένα από αυτά εμπεριέχουν και κάποια boss fights που απαιτούν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση από τις υπόλοιπες προκλήσεις του παιχνιδιού – τίποτε όμως το εξεζητημένο. Μάλιστα, μπορείτε να παίξετε κάθε stage του Story Mode σε διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας (Normal, Hard και Master Class), επιλογή που όχι μόνο προσαρμόζει τον αριθμό των εχθρών που θα βρεθούν στο δρόμο σας, αλλά παράλληλα εμπλουτίζει και τη διαρρύθμιση των stages με νέες παγίδες, ενώ περιττό να αναφέρουμε ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης για το πολυπόθητο S rank μειώνεται επικίνδυνα, όσο αυξάνεται η δυσκολία. Ετσι λοιπόν, σας δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο να παίξετε την ιστορία ξανά από την αρχή, καθώς οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε εμφανώς θα διαφέρουν.

Shadow Blade Shot3Χμ, τώρα πώς περνάμε από ‘δω;

Το πλούσιο περιεχόμενο όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς το παιχνίδι προσφέρει δεκάδες ακόμα μικρά Challenges, στα οποία πρέπει να φτάσετε στην (συνήθως κοντινή) έξοδο, ξεπερνώντας ορισμένα ιδιαίτερα tricky εμπόδια που απαιτούν σκέψη και γρήγορα αντανακλαστικά, ενώ αν δεν χορτάσατε υλικό, μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας πίστες και να τις μοιράσετε μέσω του Steam Workshop ή να παίξετε πίστες άλλων παικτών, χάρη στο ενσωματωμένο (και σχετικά εύχρηστο) Dojo Editor. Σε κάθε περίπτωση, για το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς το Shadow Blade: Reload είναι η έλλειψη αρκετού περιεχομένου.

Οσον αφορά το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο ενός speed-run based παιχνιδιού, δηλαδή το χειρισμό, ευτυχώς τα νέα είναι πάρα πολύ καλά. Ο χειρισμός είναι πραγματικά υποδειγματικός, υπακούει αστραπιαία και με ακρίβεια σε κάθε “αίτημα” που θέτουν τα δάκτυλά σας, ενώ ποτέ δεν θα νιώσετε ότι σας πρόδωσε μια τυχόν κωλυσιεργία του. Κάθε στραβοπάτημα, ετεροχρονισμένο άλμα και ελεύθερη πτώση σε καρφιά, προέρχεται εξ’ ολοκλήρου από δικό σας λανθασμένο υπολογισμό, ενώ ακόμα και οι απλώς λειτουργικές μάχες με τους (εξίσου one-hit-to-kill) ποικίλους εχθρούς σας συνυπάρχουν αρμονικά με τη γρήγορη ροή του παιχνιδιού και δεν ενοχλούν καθόλου. Πραγματικά έξοχη δουλειά από τη Dead Mage, σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα για το είδος που εκπροσωπεί το παιχνίδι.

Shadow Blade Shot4Ομορφούλικα τα comic strips, δεν μπορώ να πω.

Πρακτικά λοιπόν, το Shadow Blade: Reload πετυχαίνει απόλυτα το σκοπό του στο να απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα το παίκτη, με τη διαφορά ότι αυτό που κάνει καλά, απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό. Αν ανήκετε στη κατηγορία ανθρώπων που απλά θέλουν να ξεκινήσουν ένα παιχνίδι και να το ολοκληρώσουν, χωρίς να σκοτίζονται ιδιαίτερα για high-scores, leaderboards, collectibles και αγχωτικές κούρσες με το χρόνο, τότε το παιχνίδι θα σας απασχολήσει για ελάχιστες ώρες και δίχως να δυσκολευτείτε ιδιαίτερα – το Shadow Blade στο Normal mode είναι αρκετά εύκολο, με γενναιόδωρα checkpoints και χαμηλού επιπέδου προκλήσεις.

Shadow Blade Shot5Πολεμώντας ένα boss. Μόλις βρείτε το μοτίβο επιθέσεων του, είναι θέμα χρόνου να πέσει.

Αντίθετα, αν ανήκετε σε αυτούς που τους αρέσει να “τεντώνουν” την υπομονή τους και να σπρώχνουν τα αντανακλαστικά τους στα όρια, κάτι που το παιχνίδι μπορεί να πετύχει κατά μεγάλο ποσοστό τόσο στο Master Class επίπεδο δυσκολίας όσο και στα Challenges, τότε το Shadow Blade: Reload αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή. Αναλογιστείτε λοιπόν σε ποιο στρατόπεδο ανήκετε, προσπεράστε τον απλά διεκπεραιωτικό τεχνικό τομέα του (αν και μερικά κομμάτια του soundtrack είναι πολύ καλά) και πράξτε αναλόγως. Ιδίως σε κάποιο Steam Sale, θα σας έρθει σαν λουκούμι Κωνσταντινουπολίτικο…

debeSpecsNew

Pros

  • Γρήγορο, on-the-spot gameplay, ιδανικό για “σφηνάκια” 
  • Εύκολο στην εκμάθηση, υποστηριζόμενο από άψογο χειρισμό
  • Κάμποσα levels και challenges, που αλλάζουν ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας και μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα χάρη στην ύπαρξη του editor
  • Απίστευτα προκλητικό και ισορροπημένο για τους speed runners που θα κυνηγήσουν το high score…

Cons

  • … μα πολύ μικρό και εύκολο για όσους δεν ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο
  • Σχετικά μέτριος τεχνικός τομέας

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 75%

75%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL