REVIEWS

PERSONA 5 ROYAL

O άλλος μου εαυτός

Η μεταφορά της σειράς Persona σε PC ήταν για χρόνια ένα πάγιο και διαρκές αίτημα των απανταχού PC gamers προς την Sega (publisher) και την Atlus (developer}, ωστόσο οι ξεροκέφαλοι ιάπωνες δεν έδειχναν διάθεση να ακούσουν τη φωνή της λογικής. Τελικά, όπως συνέβη με πολλά άλλα (τέως) console exclusive games, ήρθε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου και θα έχουμε και εμείς την ευκαιρία να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι αν οι αποθεωτικές κριτικές που έχει λάβει το Persona 5 Royal σε άλλες platforms ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Φορέστε την σχολική σας στολή, πάρτε τον σάκο με τα βιβλία και ελάτε μαζί μου σε ένα ταξίδι στο Τόκιο!

Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο, καθόσουνα στο διπλανό θρανίο…

Μια που το Persona 5 Royal είναι η πρώτη μου επαφή με τη σειρά, θα χαρακτήριζα το setting του παιχνιδιού μάλλον αντισυμβατικό καθώς συνδυάζει ένα σύγχρονο setting (σχολικό περιβάλλον στο Τόκιο) με διάφορα υπερφυσικά και μεταφυσικά στοιχεία. Ο πρωταγωνιστής μας, ένας νεαρός Ιάπωνας, αναγκάζεται να αλλάξει σχολικό περιβάλλον μετά από ένα επεισόδιο στο οποίο έμπλεξε θέλοντας να βοηθήσει μια ανυπεράσπιστη γυναίκα. Στο νέο σχολείο και περιβάλλον θα γνωρίσει διάφορους ενδιαφέροντες και συνήθως εκκεντρικούς χαρακτήρες και θα ανακαλύψει την απίστευτη δύναμη που κρύβεται μέσα του: Αυτός και οι σύντροφοί του έχουν την ικανότητα να εισέλθουν στο λεγόμενο Metaverse, ένα παράλληλο σύμπαν στο οποίο οι κρυφές επιθυμίες και πάθη των ανθρώπων μετουσιώνονται σε εντυπωσιακά και συχνά τρομακτικά αποκυήματα της φαντασίας, απόρροια του πώς οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Ο πρωταγωνιστής και η ομάδα του αποφασίζουν λοιπόν να εκμεταλλευτούν τις δυνάμεις τους για να αλλάξουν τις ψυχές των κακών ανθρώπων, γκρεμίζοντας τα κρυφά τους πάθη μέσω του Metaverse και οδηγώντας τους σε ειλικρινή μετάνοια!

Οι cutscenes του παιχνιδιού έχουν μορφή anime και διανθίζουν κρίσιμα σημεία της πλοκής. Εδώ, ο πρωταγωνιστής μας ανακαλύπτει τον άλλο του εαυτό στο Metaverse.

Η πιο βασική περιγραφή που ταιριάζει στο Persona 5 Royal είναι αυτή ενός “κλασικού” jRPG, καθώς όλα τα δομικά στοιχεία του είδους δίνουν το “παρών”: Νεαροί χαρακτήρες που έχουν ένα ένδοξο πεπρωμένο και κρυφές ικανότητες, στατικές turn-based μάχες εναντίον παράξενων εχθρών, πολύπλοκες προσωπικές σχέσεις και μπόλικο drama. Ωστόσο, το παιχνίδι καταφέρνει να ξεχωρίσει και να καινοτομήσει με διάφορους τρόπους, σε βαθμό που να ανήκει ουσιαστικά στη δική του ξεχωριστή κατηγορία. Η εμπειρία μου στα jRPGs δεν είναι ατελείωτη αλλά δεν είναι και μικρή καθώς έχω παίξει τους περισσότερους σημαντικούς τίτλους της κατηγορίας. Παρ’ όλα αυτά, μπορώ να πω με σχετική άνεση ότι δεν είχα ξαναπαίξει ποτέ παιχνίδι που να ομοιάζει ιδιαίτερα με το Persona 5 Royal. Τι το κάνει λοιπόν να ξεχωρίζει; Ας δούμε το θέμα αναλυτικά.

Η πλοκή ξεκινά in media res, με τον πρωταγωνιστή μας να έχει μπλεξίματα με τον νόμο και να εξιστορεί τα συμβάντα που προηγήθηκαν.

Η πρώτη λέξη που χαρακτηρίζει το παιχνίδι είναι αναμφίβολα το “στυλ”. Από την πρώτη φορά που θα δείτε τα μενού του παιχνιδιού, τους διαλόγους και τις μάχες θα προσέξετε σίγουρα ότι οι developers είχαν ως προτεραιότητα να κάνουν ακόμα και τις πιο απλές ενέργειες να δείχνουν δραματικές, έντονες και cool. Τo interface χαρακτηρίζεται από έντονα χρώματα, οι διάλογοι διανθίζονται από δραματικά cuts που θυμίζουν σχίσιμο σελίδας με close-ups στα πρόσωπα των χαρακτήρων, ενώ τα εφέ στις μάχες είναι πολύχρωμα και φαντεζί. Είναι όμως τελικά όλα αυτά “cool”; Προφανώς εδώ υπεισέρχεται και ο παράγοντας της προσωπικής προτίμησης, ωστόσο θα έλεγα ότι όντως βρήκα το οπτικό αποτέλεσμα γενικά ευχάριστο και όμορφο, παρά το γεγονός ότι φανερά στοχεύει σε πιο νεανικό κοινό από τον… αρκετά ώριμο υπογράφοντα. Το μόνο ουσιαστικό αρνητικό που έχω να προσάψω στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο rule of cool υπερισχύει της πρακτικότητας με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος χωρίς προφανή λόγο με περιττά animations που καθυστερούν απλές ενέργειες.

Ακόμη και οι βασικές επιλογές που έχετε στη μάχη παρουσιάζονται με δραματικό τρόπο αντί για ένα κοινό μενού. Οι δε εχθροί έχουν… ας πούμε ενδιαφέρουσες μορφές.

Το δεύτερο πρωτότυπο στοιχείο του Persona 5 Royal είναι η ανάγκη για τη διαχείριση δύο πολύ διαφορετικών κόσμων: αφενός του μεταφυσικού Metaverse στο οποίο πρέπει να διεισδύσετε στα νοητά “παλάτια” διάφορων κακών ανθρώπων και να νικήσετε τον σκοτεινό τους εαυτό, αφετέρου της πραγματικής ζωής και των σχολικών σας υποχρεώσεων. Κάθε ημέρα χωρίζεται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους (π.χ. morning, afternoon, after school, evening) και οι περισσότερες ενέργειες που κάνετε απαιτούν χρόνο. Υποχρεούστε λοιπόν να βρείτε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της βελτίωσης των προσωπικών σας social skills, της επικοινωνίας και ανάπτυξης σχέσεων με την παρέα σας, των εξορμήσεων στο Metaverse αλλά και της επιμέλειας των σχολικών σας υποχρεώσεων! Στο επίπεδο δυσκολίας Normal δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύθηκα ιδιαίτερα να ανταποκριθώ σε όλες αυτές τις δραστηριότητες αλλά οι πολλαπλές υποχρεώσεις και ο παράγοντας της (ελαφριάς) χρονικής πίεσης θεωρώ πως δίνει ένα επιπλέον ενδιαφέρον σε στοιχεία που συνήθως χαρακτηρίζονται ως βαρετά ή διεκπεραιωτικά σε άλλα RPGs.

Η μελέτη και η προσοχή την ώρα του μαθήματος είναι απαραίτητη!
Τα social skills του πρωταγωνιστή αυξάνονται με τις διάφορες δραστηριότητες με τις οποίες καταπιάνεται και ξεκλειδώνουν την πρόσβαση σε περισσότερες επιλογές και quests.

Όσον αφορά στις turn-based μάχες, αυτές διεξάγονται κατά κανόνα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τα συνήθη στάνταρ των jRPGs. Παρά το γεγονός ότι είναι turn-based και συνήθως αντιμετωπίζετε πολλαπλούς αντιπάλους, τα hit points των χαρακτήρων και των εχθρών είναι λίγα οπότε οι περισσότερες αναμετρήσεις τελειώνουν σε 2-3 γύρους. Μάλιστα το παιχνίδι προσφέρει και τη δυνατότητα για AI control των μελών της ομάδας σας ώστε να έχετε άμεσο έλεγχο μόνο του πρωταγωνιστή. Κατά τα άλλα οι επιλογές που προσφέρονται είναι οι τυπικές σε jRPG: απευθείας επιθέσεις, ranged attacks, guard, χρήση item και special abilities μέσω των λεγόμενων personas. Τι είναι τα personas; H μεταφυσική προσωπικότητα που κρύβει μέσα του ο κάθε χαρακτήρας αλλά και επιπλέον προσωπικότητες που μπορείτε να συλλέξετε μέσω των μαχών σαν… Pokemon! H διαδικασία απόκτησης νέων personas είναι ένα ακόμη πρωτότυπο στοιχείο καθώς πρέπει να … πείσετε τον εχθρό να έρθει με το μέρος σας μέσω συζήτησης!

Θέλετε την Housemaid ως νέα σας Persona; Μισό λεπτό να το συζητήσουμε!
Κάθε Persona έχει τις δικές της abilities και weaknesses. Ευτυχώς ο πρωταγωνιστής μπορεί να έχει πολλαπλές personas και να τις χρησιμοποιεί όλες κατά τη διάρκεια των μαχών.

Τέλος, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που αξίζει να πιστώσουμε στο Persona 5 Royal είναι ότι ως μέρος της πλοκής του δεν διστάζει να αναφερθεί και να σχολιάσει ορισμένα δύσκολα και βαριά θέματα. Είπαμε ήδη ότι οι πρωταγωνιστές έχουν ως σκοπό να αλλάξουν τις καρδιές κακών ανθρώπων και να τους οδηγήσουν στην μετάνοια και την παραδοχή των πράξεών τους. Οι κακοί άνθρωποι αυτοί λοιπόν είναι ένοχοι για πολλά άσχημα πράγματα: Bullying, σεξουαλική παρενόχληση, εκβιασμούς, εκμετάλλευση και πολλά άλλα. Ασφαλώς δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο για ένα παιχνίδι να αναφέρεται σε τέτοια θέματα και αξίζει να δώσουμε τα εύσημα στους developers που δεν προτίμησαν να αποφύγουν να θίξουν τέτοια ζητήματα. Ωστόσο εδώ πρέπει να πω ότι βρήκα την προσέγγιση αυτών των θεμάτων μάλλον επιδερμική και χωρίς το βάθος που περίμενα. Ίσως οι προσδοκίες μου ήταν υπερβολικές αλλά αφού το παιχνίδι καταπιάστηκε με τέτοια θέματα θα ήθελα προσωπικά να υπήρχε μεγαλύτερη ανάλυση των προσωπικών και κοινωνικών παραγόντων που οδηγούν σε τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές.

Το σχολικό setting μπορεί να μοιάζει ανάλαφρο αλλά κρύβει πολλές σκιές.

Το συμπέρασμά μου λοιπόν είναι ότι οι υψηλές βαθμολογίες του Persona 5 Royal δεν είναι υπερβολικές. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και πραγματικά ενδιαφέρον RPG που ανανεώνει το είδος και προσφέρει μια αρκετά διαφορετική εμπειρία συγκριτικά με αντίστοιχους τίτλους. Τα αρνητικά που έχω να του προσάψω είναι λίγα και εν πολλοίς υποκειμενικά: Για παράδειγμα, θα προτιμούσα το παιχνίδι να ήταν κάπως πιο σύντομο γιατί ένα playthrough μπορεί να φτάσει και τις 100 ώρες και προσωπικά πιστεύω ότι από ένα σημείο και μετά η επανάληψη πλήττει τις τελικές εντυπώσεις. Ορισμένα game mechanics θα μπορούσαν να έχουν πιο ξεκάθαρη εξήγηση και η πλοκή έχει ορισμένες… γιαπωνεζιές που μοιάζουν κάπως cringe για τα δικά μας στάνταρ αλλά όλα τα παραπάνω είναι πταίσματα σε ένα γενικά ολοκληρωμένο πακέτο. Αν λοιπόν έχετε κουραστεί από τα συμβατικά jRPGs και ψάχνετε κάτι φρέσκο τότε το Persona 5 Royal είναι μια εξαιρετική επιλογή που δεν θα μετανιώσετε.

Ευχαριστούμε την Zegetron για την παροχή του review code.

Go to discussion...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Ξεχωριστό

Ένα πρωτότυπο, ποιοτικό jRPG που καταφέρνει να φρεσκάρει το είδος.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

24 comments

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL