SPECIALS

Nokia + Microsoft = L. F. E

7.17 δισεκατομμύρια δολάρια

Αυτό είναι το ποσό που κόστισε στη Microsoft η εξαγορά του φιλανδικού γίγαντα που λέγεται Nokia. Η ανακοίνωση εξέπληξε ελάχιστους. Για τους περισσότερους ήταν θέμα χρόνου ενώ ο γραφών το ψυλλιάστηκε μόλις είδε το σηματάκι των Windows να φιγουράρει ως hardware key στην πρόσοψη των Lumia. Ο δε συνάδελφος Σκιάννης δε σταμάτησε ποτέ να το διατυμπανίζει και είμαι σίγουρος ότι θα στοιχημάτιζε μια τετράδα slick λάστιχα σε αυτό. Από τη στιγμή που ο πρωταγωνιστικός ρόλος πέρασε από το hardware στο software η συμφωνία με τη Microsoft έδωσε στην εταιρεία από το Redmond το πάνω χέρι και με τον πόλεμο στα κινητά να ανάβει ο Αμερικάνικος γίγαντας έκανε το αναμενόμενο.

Λοιπόν, ας δούμε τι έχουμε τώρα

Τρείς μεγάλους παίκτες στην κατηγορία των smartphone και τρία κυρίαρχα (αν όχι ,τότε υποσχόμενα) λειτουργικά. Η Apple με το iOS, η Google με τη Motorola και το Android και πρόσφατα η Microsoft με τη Nokia και τα Windows. Δηλαδή η κάθε εταιρεία έχει τώρα στη διάθεσή της δικό της τμήμα hardware με εκατοντάδες πατέντες στο ιστορικό του και κορυφαία τεχνογνωσία. (Ξέρω βέβαια ότι υπάρχει και η Blackberry αλλά κατά τη γνώμη μου είναι μια διαφορετική περίπτωση κατασκευαστή software hardware που μέχρι στιγμής παίζει αλλού. Με συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό και φιλοσοφία).

Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτό;

Για την Apple σίγουρα δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Είναι υπεύθυνη για το software και το hardware, τα ανέπτυξε μαζί και ακολουθεί το δικό της επιτυχημένο μοντέλο μάρκετινγκ και τεχνολογίας. Δεν αρέσει σε πολλούς αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι άλλαξε πολλά.

Η Motorola εκμεταλλεύτηκε την ευέλικτη πλατφόρμα του Android και στα χέρια της Google βρήκε το δρόμο της και εξασφάλισε ένα βιώσιμο μέλλον παρουσιάζοντας ήδη συσκευές (βλέπε Moto X) που σε τίποτα δε θυμίζουν το χλιαρό παρελθόν.

Ας αφήσουμε τη Nokia για το τέλος και ας δούμε που συνήθως οδηγούν αυτού του είδους οι γάμοι. Με μια γρήγορη ματιά στην αγορά θα δούμε από τη μια την Apple και από την άλλη κορυφαίους κατασκευαστές να ανταγωνίζονται για την καλύτερη Android και Windows συσκευή. Οι προτάσεις και οι καινοτομίες κάνουν την επιλογή δύσκολη και τα χαρακτηριστικά ακόμα και mid range αγορών λίγο απέχουν πια από τις κορυφαίες προτάσεις. Όταν η κάθε Google αγοράζει την κάθε Motorola, θέλει να πετύχει και για να γίνει αυτό πρέπει το δικό της προϊόν να είναι καλύτερο. Και αυτό είναι εύκολο. Ρίξτε μια ματιά πότε βγαίνει η νέα έκδοση Android για nexus και πότε για τα κορυφαία galaxy και θα καταλάβετε. Και αυτό δεν είναι μόνο θέμα της Samsung που θέλει χρόνο, είναι και θέμα της Google. Νομίζω ότι αν ο Torvalds είχε μια γραμμή παραγωγής hardware, το Linux Θα υπήρχε σίγουρα αλλά θα ήταν – κατά την άποψη μου- πιο “αργό”.

Πίσω στη Nokia τώρα. Από τη μία χάνει τον αυθορμητισμό της αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζει για πάρτη της ένα κορυφαίο λειτουργικό με πλήρη και άμεση υποστήριξη. Χάνει για πάντα την ευκαιρία να δοκιμάσει Android και άλλες ανοιχτές ή μη πλατφόρμες και απογοητεύει όλους εκείνους τους Symbian – αντιMicrosoft οπαδούς της που περίμεναν τη λήξη του συμβολαίου με τα Windows με ένα Nokia n900 ή n9 στην τσέπη.

Οι πλατφόρμες δείχνουν να κλείνουν και αυτό δεν είναι ποτέ καλό. Ούτε  καν στο χώρο της τεχνολογίας που όλα μπορεί να συμβούν.

9 Comments

  1. Από τι φαινεται τελικά η συμφωνία εξαγοράς είχε γίνει από την εποχή που ανέλαβε το τιμόνι της Nokia ο Ελοπας. Απλά θέλαν να κάνουν εκκαθάριση στην εταιρεία να ξεφορτωθούν κομμάτια που είχε όπως το symbian και τα open source meego και να ολοκληρώσουν την μετάβαση.
    Το τραγικό είναι ότι πλέον δεν θα ξαναδούμε smartphone με το όνομα nokia πάνω τους καθώς η microsoft δεν αγόρασε και το δικαίωμα χρήσης του ονόματος.

  2. @Admiral εννοείς να βγάλει συσκευές με το brand nokia; Πολύ κοντά δεν είναι το 2015; Τότε θα μπορεί να χρησιμοποιεί και τις πατέντες τις ή θα πρέπει να πάρει άδεια από τη Microsoft ή θα πρέπει να είναι κάτι τελείως καινούριο;

  3. Η Nokia έδωσε στη Microsoft το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Nokia για κινητά τηλέφωνα για 10 χρόνια. Προσοχή, μιλάμε για συμβατικά κινητά και όχι smartphones. Για τα smartphones υπάρχει όρος οτι η Nokia δε μπορεί να βγάλει συσκευή για 30 μήνες, όμως μετά μπορεί να το κάνει αν θέλει. Οπότε ναι, θεωρητικά η Nokia μπορεί να βγάλει smartphone με το brand Nokia μόλις λήξει η περίοδος των 30 μηνών.

  4. Οπότε τώρα μάλλον περιμένουμε κάποια κίνηση από τη Sumsung, μου φαίνεται εκτεθειμένη μετά τις συμμαχίες Microsoft+Nokia και Google+Motorola. Εν τω μεταξύ μου φαίνεται λίγο περίεργο για τη Google από τη μία να πουλάει λογισμικό σε άλλες εταιρίες και από την άλλη να πουλάει τα ίδια προϊόντα με τους πελάτες της αφού πλέον μπλέκεται και στο Hardware κομμάτι. Α και η HTC κάτι θα πρέπει να κάνει γιατί οι μισές συσκευές έχουν Android και οι άλλες μισές Windows.

  5. πραγματικά μόνο καλή δεν την βλέπω την ένωση η Νόκια είναι μια σοβαρή και αξιόπιστη εταιρία δεν λέω πως η Microsoft δεν είναι αλλά θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα smartphones

    Κυρίως για τις τιμές αναμένω να δω τι θα παίξει

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL