REVIEWS

SUNDERED

Την Thunder Lotus Games την γνωρίσαμε από το εξαιρετικό Jotun, ένα παιχνίδι-ωδή στους vikings και την Σκανδιναβική μυθολογία. Χωρίς να ξεχωρίσει ιδιαίτερα για την πρωτοτυπία του, αποτέλεσε το σκαλοπάτι της εταιρείας για ένα δυναμικό και βροντερό παρόν στον χώρο της βιομηχανίας των video games. Η Thunder Lotus Games, λοιπόν, μπήκε στο μικροσκόπιό μου και ανέμενα το επόμενο βήμα της αγωνιωδώς. Τελικά, αυτό ήρθε στις οθόνες των υπολογιστών μας με ένα σκοτεινό παιχνίδι ονόματι Sundered. Τα εξαιρετικά screenshots και το πανέμορφο animation στα πρώτα videos που είδαν το φως της δημοσιότητας με γέμισαν ανυπομονησία για κάτι πραγματικά δυναμικό. Τα πράγματα όμως πολλές φορές δεν έρχονται όπως τα υπολογίζουμε…

Sundered 01 smallΝα, εδώ πατάω το attack button και ελπίζω…

Το Sundered αποτελεί έναν κλασικό metroidvania κλώνο με αρκετά roguelike στοιχεία. Η πρωταγωνίστριά μας Eshe βρίσκεται χαμένη σε έναν αλλόκοτο κόσμο που αποτελεί ένα αμάλγαμα επιστημονικής φαντασίας μαζί με τις σκοτεινότερες γωνίες από τους εφιάλτες των βιβλίων του H.P. Lovecraft. Τα στοιχεία του lore μας δίνονται με το σταγονόμετρο -ως ένας ακόμη Dark Souls κλώνος- και μονάχα σε πολύ συγκεκριμένα σημεία των επιπέδων που εξερευνούμε. Στα βαθύτερα και σκοτεινότερα μονοπάτια του κόσμου αυτού, η Eshe θα ζήσει όχι απλά έναν αγώνα επιβίωσης αλλά μια σύγκρουση με την παράνοια, τον σκοτεινό της εαυτό αλλά και τις τρομακτικές δυνάμεις που προσπαθούν να της επιβληθούν με κόστος την ίδια της την ανθρωπιά… θα τα καταφέρει ή θα εξελιχθεί σε κάτι που ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της δε μπορούσε να φανταστεί;

Ο κόσμος του Sundered είναι χωρισμένος σε τέσσερις όμορφα σχεδιασμένες και τεράστιες περιοχές γεμάτες με πλατφόρμες, διαδρόμους και σφαλιστές πόρτες. O roguelike χαρακτήρας του τίτλου κάνει εμφανή την παρουσία του στον διαχωρισμό των μεγάλων δωματίων του κόσμου σε μικρότερα. Με λίγα λόγια ο χάρτης είναι συγκεκριμένος και απλά μετά από κάθε run αλλάζει λίγο ο τρόπος σύνδεσης των περιοχών μεταξύ τους. Η Eshe μπορεί να κάνει dodge και να επιτίθεται με το scimitar της ενώ αργότερα θα αποκτήσει και ένα κανόνι με περιορισμένο αριθμό πυρομαχικών. Η εξερεύνηση και ανακάλυψη νέων abilities θα της επιτρέψουν να φθάσει σε μέρη που πριν φάνταζαν απροσπέλαστα… εδώ ακριβώς το παιχνίδι «κλείνει το μάτι» στο metroidvania genre παιχνιδιών.

Sundered 02 smallΔείγμα από το τεράστιο skill tree του παιχνιδιού.

Μετά τα πρώτα βήματα στον κόσμο του Sundered αρχίζουν τα σοβαρά προβλήματα του τίτλου. Το παιχνίδι είναι δύσκολο αλλά με έναν απολύτως βάναυσο και άδικο τρόπο. Σε τυχαία σημεία και επειδή το παιχνίδι απλά «θέλει», ορδές εχθρών θα πλημμυρίσουν την οθόνη μας. Θα περίμενε κανείς να έχουμε τη δυνατότητα με τα απαραίτητα αντανακλαστικά να δημιουργήσουμε μια χορογραφία κινήσεων για να τους αντιμετωπίσουμε. Το έχουμε δει σε πολλά παιχνίδια του χώρου, όπως στο Salt & Sanctuary ή το πρόσφατο Dead Cells άλλωστε. Δυστυχώς η όποια στρατηγική πάει περίπατο καθώς οι εχθροί αγνοούν παντελώς την δομή της πίστας, σκαρφαλώνοντας παντού, περνώντας σαν «φαντάσματα» μέσα από πλατφόρμες ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύουν επίσης βολές που τίποτε δεν διακόπτει την πορεία τους. Το Sundered μας τιμωρεί χωρίς λόγο… εκεί που νομίζουμε πως έχουμε κάνει μια μικρή πρόοδο στο χάρτη, εξαπολύει κύματα δεκάδων εχθρών εναντίον μας φωνάζοντας χωρίς ίχνος ντροπής μπροστά στο οργισμένο πρόσωπό μας «φίλε, τώρα πρέπει να πεθάνεις». Button smashing κι άγιος ο Θεός… κάντε και ένα ευχέλαιο μήπως και επιβιώσετε μετά από την επίθεση της κάθε ορδής.

Μετά από κάθε θάνατο επιστρέφουμε στην αρχική οθόνη όπου μπορούμε να ξοδέψουμε τα experience points που με κόπο συγκεντρώσαμε σε ένα μεγάλο και πολύπλοκο skill tree. Λίγα πράγματα έχει να προσφέρει το παιχνίδι και εδώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό των αναβαθμίσεων να προσφέρει απλά βελτίωση της υγείας μας, της ασπίδας μας και της ζημιάς που προκαλούμε. Το κάθε επόμενο run είναι απελπιστικά βαρετό και επαναλαμβανόμενο αφού προχωράμε στα ίδια ακριβώς δωμάτια για όσο χρόνο αποφασίσει η μηχανή του παιχνιδιού μέχρι να εξαπολύσει άλλη μια ορδή τεράτων εναντίον μας. Το παιχνίδι πάσχει στο τομέα του ρυθμού. Θα βρεθούμε για άπειρο χρόνο να αναλωνόμαστε σε ένα άχρηστο και πολύ εύκολο platforming χωρίς τίποτε να διακόπτει την πορεία μας και ξαφνικά ο ήχος ενός συναγερμού θα μας ειδοποιήσει πως για μια ακόμη φορά το παιχνίδι έρχεται να μας τιμωρήσει απλά γιατί «μπορεί».

Sundered 03 smallΕδώ μέσα τώρα πρέπει να βγάλετε άκρη… απογοήτευση!

Επιτρέψτε μου εδώ να κάνω μια σύγκριση του παιχνιδιού με την early access του Dead Cells που σας παρουσίασα πριν λίγο καιρό, καθώς και τα δύο παιχνίδια στηρίζονται στους πυλώνες του permadeath και permanent upgrades και έχουν αρκετά κοινά στην φιλοσοφία τους. Στο Dead Cells ο παίχτης είχε την αίσθηση της προόδου και της επιβράβευσης. Ναι μεν ο κάθε θάνατος έστελνε τον χαρακτήρα μας ξανά στην αρχή, αλλά από την άλλη είχαμε αποκτήσει νέες αναβαθμίσεις, σχέδια για όπλα, καινούρια χρήσιμα αντικείμενα αλλά και μια σαφέστατη γνώση των κινήσεων των νέων μας εχθρών. Η μάχη ήταν εξαιρετική και καθαρή… κάθε κίνηση ήταν μετρημένη, ο πανικός της μάχης στην οθόνη μας δεν εμπόδιζε τον σχεδιασμό των κινήσεών μας, τα πάντα κρίνονταν από τη δική μας επιδεξιότητα ή τα προσωπικά μας λάθη. Στο Sundered δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω… άδικο, χαοτικό, η Eshe χάνεται στα κύματα των εχθρών από τα μάτια μας, η εξέλιξή της είναι μηδαμινή, η μάχη βασίζεται απλά στην τύχη. Προσωπικά στο Dead Cells ανυπομονούσα για κάθε επόμενο run… στο Sundered ήθελα απλά να κλείσω τον υπολογιστή μου!

Προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, το Sundered διακρίνεται σε δυο τομείς: στον οπτικοακουστικό και στα εντυπωσιακά boss fights. Τα γραφικά του τίτλου είναι απλά εκπληκτικά, με καρτουνίστικο ύφος και υπέροχο animation. Χάζευα την κίνηση της Eshe, τον αέρινο τρόπο με τον οποίο κινούνταν από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, την λεπτομέρεια στα υπέροχα backgrounds, την μουσική πανδαισία που συνόδευε τις εξερευνήσεις μου. Λίγα indie games έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο. Από την άλλη, τα λίγα boss fights του τίτλου είναι εντυπωσιακά και σαφώς πιο δίκαια σε σχέση με τις υπόλοιπες μάχες που θα συναντήσετε. Τεράστια σε μέγεθος (τόσο που το παιχνίδι κάνει zoom out στο πεδίο της μάχης!), με μπόλικα στάδια μάχης, δυναμικές κινήσεις και τη συνοδεία ενός συγκλονιστικού soundtrack που κάνει τη σύγκρουση ακόμη πιο δραματική. Δυστυχώς υπήρξαν πολλά και αδικαιολόγητα frame drops στις μάχες αυτές. Όπως και να έχει, το θέμα είναι ποιος θα έχει την όρεξη, την υπομονή και τη θέληση να αντιμετωπίσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα του παιχνιδιού προκειμένου να φθάσει στις μάχες αυτές.

Sundered 04 smallΤα boss fights αποτελούν το δυνατό κομμάτι του τίτλου.

Το Sundered είναι ο κλασικός εκείνος τίτλος που ο σχεδιασμός του στο χαρτί φάνταζε τέλειος αλλά η μεταφορά του στις οθόνες των υπολογιστών ήταν -τουλάχιστον- ανεπαρκής και στερούμενη φαντασίας. Ο υπέροχος οπτικοακουστικός τομέας δεν μπορεί να υπερκεράσει έναν ανέμπνευστο, τσαπατσούλικο και βιαστικό σχεδιασμό. Κρίμα…

 

Αγόρασέ το τώρα στο GoG.com κάνοντας κλικ εδώ και στήριξε την αγαπημένη σου ημιθανή, ψευδοχαρντκοροποιημένη κοινότητα!

 

Pros

  • Οπτικοακουστικός τομέας… απλά μαγευτικός!
  • Τα εντυπωσιακά boss fights.

Cons

  • Κακός σχεδιασμός των επιπέδων.
  • Ανέμπνευστη, τυχαία και άδικη τοποθέτηση των εχθρών.
  • Δεν θα γίνετε καλύτεροι στο παιχνίδι… αρκεί να είστε τυχεροί!
  • Βαρετή, κουραστική και χωρίς νόημα επίσκεψη στις ίδιες ακριβώς τοποθεσίες.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 60%

60%

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

2 Comments

  1. Κρίμα πραγματικά, γιατί οπτικά είναι πανέμορφο. Ελπίζω να ισορροπήσουν κάπως το επίπεδο δυσκολίας με patches (από το Steam forum, δείχνουν διατιθέμενοι να το κάνουν), αλλά γενικά όλη αυτή η ιστορία με τις “ορδές” που έρχονται κατά πάνω σου σε ανύποπτες στιγμές, δεν με ψήνει καθόλου.

  2. Θα συμφωνήσω με το Νίκο. Το παιχνίδι, παρόλο που έδωσα λεφτά στο kickstarter, δεν με τράβηξε, το dead cells είναι κλάσεις ανώτερο και με τράβηξε από την πρώτη στιγμή. Έχω ξοδέψει 12 ώρες και το άφησα για να βάλουν και άλλο περιεχόμενο για να το ευχαριστηθώ κι άλλο στην πορεία. Αντιθέτως, το sundered το έπαιξα μισή ώρα και το έκανα uninstall. Οι εχθροί μετά από λίγο έρχονται κατά ομάδες και φαίνεται να έχει δοθεί περισσότερη βαρύτητα στην παρουσίαση της κίνησης και στα γραφικά παρά στην στιβαρότητα του χειρισμού και την μελέτη αντιμετώπισης των μοτίβων κάθε εχθρού, όπως στο dead cells ή στο hollow knight. Επιφυλάσσομαι για μελλοντική επίσκεψη στο κόσμο του, μήπως και δεν ήμουν σε καλό mood και ξέσπασα πάνω του αλλά ο πήχης στα metroidvania έχει ανέβει σε άλλο επίπεδο για να του ξαναδώσω εκ νέου ευκαιρία.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL