HARDWARE

ASRock Fatal1ty 990FX Killer Review

To ΑΜ3+ socket βρίσκεται μαζί μας ήδη περίπου τρία χρόνια, καθώς σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει τις Bulldozer CPU της AMD (Ζambezi – κυκλοφόρησαν τέλη του 2011). Καθώς όμως έμελλε να υποστηρίξει και την διάδοχο κατάσταση (Piledriver – Vishera ,τέλη 2012)  παραμένει ακόμα «μάχιμο» . Παρόλα αυτά και με την εξαίρεση μερικών αναθεωρήσεων των ήδη υπαρκτών μοντέλων, είχαμε καιρό να δούμε νέα μητρική για το socket αυτό. Το 2014 όμως ξεκίνησε με μια έκπληξη – η ASRock αποφάσισε να περιλάβει και μια τέτοια στην γκάμα της, την Fatal1ty 990FX Killer  η οποία ουσιαστικά έρχεται να αντικαταστήσει την Fatal1ty 990FX Professional. Ας δούμε περί τίνος πρόκειται.

Πακέτο

Η πρώτη εντύπωση από την συσκευασία είναι θετική καθώς η μητρική έρχεται «ασφαλισμένη» ολόγυρα με απορροφητικό υλικό. Η συσκευασία περιλαμβάνει manual, CD με οδηγούς και λογισμικό, μια τετράδα καλώδια SATA, την αναμενόμενη I/O ασπίδα, βίδα για την M.2 μονάδα αποθήκευσης καθώς και μια γέφυρα SLi, όχι όμως και για CrossfireX. Απ’ ότι φαίνεται, το γεγονός ότι η ΑΜD αρχίζοντας από τις Hawaii GPU (Radeon 290,290X) καταργεί τα multi GPU bridges έδωσε την αφορμή στην ASRock να μην περιλάβει μία στη συσκευασία. Το πρώτο μικρό φάουλ εδώ, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των Radeon που βρίσκονται στην αγορά σήμερα, απαιτεί ακόμα γέφυρα ώστε να λειτουργήσει σε συστοιχία crossfire.

02 fatalityΗ μητρική σε όλο της το μεγαλείο. Η Μ.2 υποδοχή βρίσκεται στα αριστερά της Southbridge

Αισθητική

Η σειρά Fatal1ty χαρακτηρίζεται από τα κόκκινο-μαύρο-λευκό μοτίβο (το οποίο μοιράζεται και με την σειρά ROG της Asus) το οποίο είναι ελκυστικό και ειδικά στην περίπτωση των ΑΜ3+ και FM2+ μητρικών , ταιριάζει απόλυτα και με τα εταιρικά χρώματα της AMD (όπως τα έχει διαμορφώσει την τελευταία τετραετία περίπου) ενώ και οι επίχρυσοι πυκνωτές δεν μοιάζουν εκτός τόπου. Σε σχέση με την Fatal1ty Professional, κατά την άποψη μου η Killer έχει πιο καλόγουστα heatsinks και γενικά κερδίζει τις εντυπώσεις.

Χαρακτηριστικά

ΑSRock Fatal1ty 990FX Killer. Mακρύς τίτλος, ας δούμε τι πρεσβεύει. Το όνομα Fatal1ty θα είναι ίσως γνωστό στους παλαιότερους αφού είναι αναφορά στον Τζόναθαν Ουέντελ ,παλαιό επαγγελματία e-αθλητή ο οποίος συνεργάζεται στενά με την ASRock  «βαφτίζοντας» διάφορα προϊόντα της ταϊβανέζικης εταιρείας με το αγωνιστικό του προσωνύμιο.  Το Killer κομμάτι τώρα είναι αναφορά στο ομώνυμο Ethernet E2200 NIC της Qualcomm το οποίο διαθέτει η μητρική ενώ το 990FX δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: είναι το κορυφαίο  chipset της AMD για το ΑΜ3+ socket.

Επιγραμματικά θα αναφέρω τα γενικά χαρακτηριστικά της Fatal1ty Killer αφού θα επικεντρωθούμε στον gaming χαρακτήρα της μητρικής). Διαθέτει δέκα usb 2.0 και επτά usb 3.0 ports, πέντε SATA III καθώς και ένα eSATA port. Και εδώ είναι που το πράγμα αρχίζει να αποκτάει ενδιαφέρον. To eSATA port μοιράζεται τη θέση του με ένα M.2 slot. Τι είναι αυτό; Πρόκειται για την ολοκαίνουρια γενιά mSATA SSD η οποία υπόσχεται ταχύτητες μέχρι 10Gb/s . Η ύπαρξη υποστήριξης για M.2 σε μια πλατφόρμα (ΑΜ3+)  που έχει αρχίσει να δείχνει την ηλικία της είναι κατά τη γνώμη μου από τα κυριότερα θέλγητρα της Fatal1ty Killer( έστω και αμοιβαία αποκλειόμενο με το eSATA)

03 fatalityΑρκετά τακτοποιημένη η διαρρύθμιση

08 fatalityΣχετικά βολική η θέση των SATA υποδοχών

Gaming Πινελιές

Και πάμε στα κυρίως gaming χαρακτηριστικά. Βασισμένη στο 990FX/SB950 chipset, η Fatal1ty Killer προσφέρει 3xPCIe 16x 2.0 slots τα οποία δουλεύουν σε καθεστώς 16x/4x/16x lanes. H υποστήριξη CrossfireX και SLi είναι δεδομένη ενώ θεωρητικά μπορείτε να στήσετε μέχρι και quad CFX/SLi διαμόρφωση (με τη χρήση έστω μιας διπύρηνης κάρτας δηλαδή). Πρακτικά πάντως δεν συνίσταται η τοποθέτηση VGA και στα τρία 16άρια slots αφού η (μεσαία) κάρτα που θα λειτουργήσει σε 4x αναπόφευκτα θα «κόψει» κάπως τις γραφικές επιδόσεις λόγω του χαμηλότερου bandwidth. Kατά τα άλλα υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ των slots και για τοποθέτηση VGA με cooler τριπλού πάχους αλλά φροντίστε να έχετε μεγάλο κουτί αν θέλετε να βάλετε τριπλή κάρτα χαμηλά.

04 fatalityΕύκολη στην τοποθέτηση η Ι/Ο ασπίδαΟ τομέας του ήχου τώρα είναι από τα πολύ δυνατά χαρτιά της μητρικής αφού έρχεται με μονάδα 7.1 καναλιών (Realtek ALC1150 Codec) . Τόσο ποιοτικές υλοποιήσεις βρίσκουμε σε πολύ ακριβότερα μοντέλα οπότε ουσιαστική η προστιθέμενη αξία και σε αυτόν τον τομέα για την Fatal1ty Killer , λοιπόν.  Δεν μπορώ να πω το ίδιο για το Atheros E2200 ethernet controller. To NIC αυτό υποτίθεται ότι βελτιώνει την gaming εμπειρία ελαττώνοντας το network lag και θεωρείται από τα καλύτερα της αγοράς αλλά δεν κατόρθωσα να δω αισθητή διαφορά χρησιμοποιώντας το στον χρόνο που είχα την μητρική στα χέρια μου- το Ping και οι χρόνοι download μου ήταν οι συνηθισμένοι. Θα ήθελα οπωσδήποτε να του ρίξω μια ματιά ακόμα.

 07 fatality

BIOS

Η Asrock έχει περάσει και αυτή στην UEFI εποχή και το BIOS της Fatal1ty Killer διαθέτει συμπαθητικά μενού , monitoring και αρκετό χώρο για ψάξιμο και ρυθμίσεις σε επεξεργαστή, chipset και μνήμη . Οι επιλογές υπερχρονισμού πάντως παρουσιάστηκαν πιο περιορισμένες απ’ ότι περίμενα με κυριότερο θέμα την έλλειψη Load Line Calibration πράγμα που θα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω στο overclocking κομμάτι. H μητρική θεωρητικά υποστηρίζει DDR3 RAM συχνότητας μέχρι 2450Mhz αλλά το αν θα φτάσετε τόσο ψηλά εξαρτάται οπωσδήποτε και από τον επεξεργαστή σας και το IMC.

09 fatality
 010 fatality

Επιδόσεις

Κακά τα ψέματα , μεταξύ μητρικών του ίδιου  socket και chipset ,σπάνια παρατηρείται διαφορά στις επιδόσεις στο gaming. Παρόλα αυτά θέσαμε την Fatal1ty Killer αντιμέτωπη με την καταξιωμένη Asus Sabertooth 990FX R2.0 στο ολοκαίνουριο Star Swarm. Δεν πρόκειται για ντετερμινιστικό benchmark, κάθε γύρος διαφέρει ελαφρά από τον προηγούμενο (πχ. οι μονάδες που εμφανίζονται στην οθόνη δεν είναι πάντα ίσες σε αριθμό) ,προσομοιώνοντας έτσι το φυσιολογικό multiplayer gameplay.  Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα είναι το αναμενόμενο, δηλαδή παραπλήσιο.

013 fatalityΜη ντετερμινιστικό το SS stress test, κατά το πέρασμα με την Sabertooth εμφανίστηκαν ελαφρώς περισσότερες μονάδες

 

Overclocking

Όπως είπαμε παραπάνω, η killer δεν διαθέτει LLC. Τι επιπτώσεις έχει αυτό;  Όταν στοχεύουμε υψηλό υπερχρονισμό, η αύξηση της τάσης θεωρείται δεδομένη. Σε τέτοιες ευαίσθητες συνθήκες, τo vDroop, η πτώση δηλαδή της τάσης στα VRM υπό φορτίο (που συμβαίνει σε όλες της μητρικές σε κάποιον βαθμό) συχνά οδηγεί σε ασταθή υπερχρονισμό αφού ο επεξεργαστής καταλήγει σε stress να λαμβάνει λιγότερη τάση από την προγραμματισμένη ή/και επιθυμητή. Το Load Line Calibration που βρίσκουμε στις περισσότερες σύγχρονες μητρικές ως επιλογή στο Bios, υπάρχει ακριβώς για να αντισταθμίζει ως ένα βαθμό τις απώλειες αυτές (δίνοντας τάση υπό φορτίο) βοηθώντας το έργο των υπερχρονιστών.  Η killer όμως δεν προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα. Το γεγονός αυτό τώρα από μόνο του δεν είναι καταδικαστικό – αρκεί απλά να θέσουμε υψηλότερη τάση βάσης και η πολυπόθητη σταθερότητα μπορεί να γίνει γεγονός. Όμως υψηλότερη συνολική τάση σημαίνει και γενικά υψηλότερες θερμοκρασίες και ζόρι στα VRM  (ακόμα και σε μια 8+2 φάσεων διαμόρφωση όπως της Fatal1ty Killer) και κάπου εδώ φανερώνεται η μοναδική ουσιαστική αδυναμία της μητρικής.  Οι απαγωγοί θερμότητας είναι κάπως μικρότεροι από ότι συνηθίζεται στην κατηγορία ενώ και το κλασικό μεταλλικό έλασμα που ενώνει το heatsink της Northbridge με αυτό των VRM που διαθέτει ο ανταγωνισμός ( Asus M5A99FX evo/Gigabyte 990FXA-UD3), εδώ απουσιάζει.

012 fatalityΕδώ σηκώνει αρκετή βελτίωση
Όλα αυτά σημαίνουν πως γενικά η ASRock 990FX Fatal1ty Killer έχει κάπως μικρότερο ταβάνι συχνοτήτων (σε σύγκριση πάντα με τον ανταγωνισμό). Όχι πως δεν μπορείτε να υπερχρονίσετε με αυτήν. Δοκιμάζοντας πάνω της έναν FX-8320 στα 4.4Ghz @1.44V ο υπερχρονισμός ήταν απολύτως σταθερός σε συνθήκες απλού gaming και benchmarking. Δυστυχώς η (εργοστασιακή AMD) ψύξη που χρησιμοποίησα δεν μου επέτρεψε να παρακολουθήσω τη συμπεριφορά του επεξεργαστή σε stress αφού ο βασικός ανεμιστήρας είναι απολύτως ανεπαρκής στο να ψύξει έναν FX-8320 υπό αυτές τις συνθήκες. Ο παλαιότερος Αthlon II X4 640 πάντως δεν είχε κανένα πρόβλημα να τρέξει τα πάντα σταθερότατος στα 3.6Ghz @ 1.46V με τις θερμοκρασίες υπό έλεγχο (μέγιστες τιμές 59C πυρήνα και 66C socket με τον ίδιο ανεμιστήρα).  Σε γενικές γραμμές , με καλή ψύξη και κουτί με σωστή ροή αέρα (και έναν ανεμιστήρα να χτυπάει με αέρα τους απαγωγούς) μπορείτε να περιμένετε πως ο οκταπύρηνός σας θα φτάσει περίπου μέχρι τα 4.5 με 4.6Ghz σταθερά. Αν ψάχνετε το κάτι παραπάνω ή θέλετε να βρείτε τα όριο του επεξεργαστή σας καλύτερα να κοιτάξετε αλλού. Άλλωστε η ASRock δεν έχει συμπεριλάβει τους FX σειράς 9000 (οι οποίοι γενικά έχουν τη συμπεριφορά υψηλά υπερχρονισμένων FX-83×0) στη λίστα με τους υποστηριζόμενους επεξεργαστές ενώ και η μέγιστη δυνατή τάση που μπορείτε να δώσετε στον πυρήνα περιορίζεται στα 1.55V (όριο ασφαλείας που έχει θέσει AMD για τους Vishera, θεωρώ μάλλον απίθανο να χρειαστείτε παραπάνω για τα ρολόγια που είναι ρεαλιστικά σε αυτήν την μητρική πάντως). Αν τώρα διαθέτετε κάποιον τετραπύρηνο ή εξαπύρηνο (Athlon ΙΙ/Phenom ΙΙ ή FX-4xx0/6xx0) και θα θέλατε να κυνηγήσετε ψηλά ρολόγια στην killer,  δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας αφού αυτοί οι επεξεργαστές επιβαρύνουν θερμικά πολύ λιγότερο το σύστημα σε σχέση με τους οκταπύρηνους αδελφούς τους.

11 fatalityΤα HyperX Beast modules είναι ψηλοπρόφιλα αλλά το κενό μεταξύ Socket και RAM slots επιτρέπει την τοποθέτηση και tower CPU coolers

Κλείνοντας

Προτού δώσω την σφραγίδα RR (RageQuit Recommended) σε κάποιο κομμάτι hardware εξετάζω τρεις παραμέτρους. Ποιος ο ρόλος του, σε τι (και πόσο μεγάλο) κοινό απευθύνεται και φυσικά, πόσο κοστίζει αντικειμενικά και σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Υπό αυτό το πρίσμα, η ASRock Fatal1ty 990FX Killer αποδίδει πολύ καλά. Πρόκειται για μια σύγχρονη, καλοεξοπλισμένη μητρική ,σχεδιασμένη με προσοχή στη λεπτομέρεια και αρκετά ολοκληρωμένη. Με την τιμή της να ξεκινάει στην αγορά μας από τα 124 ευρώ, ο άμεσος ανταγωνισμός της (με τον οποίο μοιράζεται το ίδιο chipset) είναι η Gigabyte 990FXA-UD3 και η Asus M5A99FX pro 2.0. Απέναντι στα προϊόντα αυτά, η Fatal1ty Killer είναι άριστα τοποθετημένη υπερτερώντας σε εξοπλισμό (ειδικά ο συνδυασμός ποιοτικού ήχου και M.2 είναι αδύνατον να αγνοηθεί) και πρακτικά υστερώντας μόνο σε συνθήκες έντονου overclocking.  Δεν θα καλύψει όσους ζητούν πολύ υψηλά ρολόγια από τους οκταπύρηνους FX τους (αν και όσοι ψάχνουν να βρουν τα όριά τους καλύτερα να κοιτάξουν μια σκάλα παραπάνω ,προς Sabertooth/UD5/Extreme9 και πάνω μεριά) . Όλοι οι υπόλοιποι όμως θα βρουν στην  Fatal1ty 990FX Killer μια ικανή όσο και επεκτάσιμη βάση για το gaming desktop τους και γι’ αυτό κερδίζει την εμπιστοσύνη μας.

Η Fatal1ty 990FX Killer για τις ανάγκες της δοκιμής μας παραχωρήθηκε από την AsRock Hellas

Εξοπλισμός δοκιμής.
CPU: AMD Athlon II X4 640/Phenom II X6 1090T/FX 8320
RAM: Kingston HyperX Beast 1600Mhz/HyperX Beast 2133Mhz
PSU: XFX 550W Pro, Cooler Master eXtreme Power Plus 460W
VGA: AMD Radeon XFX 7850,Sapphire 6450 (Catalyst 14.1 beta)
SSD: Kingston HyperX 3k 120GB
OS: Windows 7 64bit

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 RR

 

 

8 Comments

  1. Πολύ ωραίο review guys.
    Kαλό και ικανό κομμάτι, αλλά αυτή η απουσία LLC με σκότωσε. Όποιος την αγοράσει πάντως, με ένα πολύ καλό σύστημα ψύξης δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα στο θέμα του OC. Ερώτηση. Το πάχος της είναι μεγάλο, ή παίζει να σπάσει με μια βαριά αερόψυξη; Άλλη ερώτηση. Reset και Clear CMOS buttons έχει;

  2. To πάχος και βάρος της είναι περίπου όσο της M5A97 evo r2.0 που έχω (και μου φανηκε αισθητά παχύτερη από μια 970 extreme3 που είχα δει, αφήνει ποιοτική αίσθηση. Clear CMOS τζαμπεράκι είχε σίγουρα αλλά reset δεν θυμάμαι να είδα.

  3. Πολύ καλό review παιδία, και φαίνεται πολύ τίμια πρόταση.

    Θα ήθελα πολύ να δω πιο αναλυτικό testing του περίφημου Killer NIC, γιατί παντού διαβάζω τα καλύτερα για το πόσο καταπληκτικός είναι. Είναι τελικά μούφα;

    Δεκτό φυσικά πως το Star Swarm δε δίνει άμεσα συγκρίσημα αποτελέσματα, όμως η διαφορά ανάμεσα στις μητρικές είναι ένα καθόλου ευκαταφρόνητο 20%. Νομίζω πως ένα ντετερμινιστικό test, με κάποιο σταθερό gaming benchmark (Thief, Sleeping Dogs, Bioshock Infinite, Tomb Raider, take your pick) θα ήταν καλό να γίνει για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει.

    Επίσης, ένα ντετρ

  4. Το SS μπήκε καθαρά ενδεικτικά (αντί για τα τετριμμένα 3D Mark κλπ ήθελα κάτι ζωντανότερο,βέβαια τα σενάρια που έτρεξαν ήταν αρκετά διαφορετικά τελικά) αλλά δέχομαι την κριτικη – από την επόμενη δοκιμή θα προσθέσω και δύο benchmarks από απαιτητικά games στη συνταγή 😀
    Για το Killer δεν έχω εξήγηση, θα κοιτάξω να δω αν υπάρχουν συνθήκες στις οποίες κάνει τη διαφορά και την επόμενη φορά που θα πέσει στα χέρια μου σχετική μητρική θα ενεργησω ανάλογα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL