EDITORIALSIt’s over 9000!

Windows 8 κόμμα 1

Είναι το ευκολότερο πράγμα του κόσμου να σχηματίσεις τη λάθος εντύπωση για μια εταιρεία, βάσει των προϊόντων της. Ειδικά αν αυτή η εταιρεία είναι ένας τεχνολογικός κολοσσός, που έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μας όσο κανείς άλλος, τα τελευταία 20 χρόνια. Εκεί στη Microsoft πρέπει να πέφτουν κάτω σαν τα κοτόπουλα από τις κατάρες που δέχονται καθέ μέρα, από εμάς τους «αγανακτισμένους» χρήστες. Τους «δέσμιους» των Windows, του Office, του Internet Explorer…Ψιτ, παλικάρια! Δε πάτε στη γωνία να δείτε αν έρχομαι;

Η αλήθεια είναι πως ο Ballmer και οι συνεργάτες του πρέπει να έχουν λίγο αυτοκαταστροφικές τάσεις, ευγενής κληρονομιά του Bill Gates φυσικά. Φαινομενικά συμβαίνει το εξής παράδοξο: Η Microsoft καινοτομεί και βγάζει μια εξελιγμένη μορφή software/hardware/υπηρεσίας, που όμως στην αρχή δουλεύει αισχρά, οι χρήστες γκρινιάζουν, ο Τύπος κράζει, την ίδια ώρα που η εταιρεία αποφεύγει να σχολιάσει το οτιδήποτε. Με τον καιρό παίρνει feedback και κάτι οι διορθώσεις, κάτι εμείς που συνηθίζουμε το νέο προϊόν, το οποίο «δεν είναι και τόσο χάλια τελικά, εξ’άλλου δεν έχουμε εναλλακτική λύση», η κατάσταση μπαλώνεται. Μέχρι να βγεί το επόμενο αντίστοιχο προϊόν και ο φαύλος κύκλος να ξεκινήσει από την αρχή. Ανά περιόδους η Microsoft θα βγάλει και κάτι πραγματικά αποτυχημένο (βλέπε Vista, Zune κ.λπ.), το οποίο δε σώζεται ό,τι και να γίνει, έτσι εδραιώνεται και η αντίληψη στο μυαλό των υπολοίπων για τους «ανίκανους» εκεί στο Redmond και το πως η MS «έχει πάρει την κάτω βόλτα».

Απλά κλαίω.

Τα φαινόμενα απατούν ενίοτε, όποιος δε το έχει καταλάβει ακόμα (και είναι ενήλικος) μάλλον θα κινείται μια ζωή στη λάθος κατεύθυνση. Παραδείγματα υπάρχουν άπειρα μέσα στην πολυετή ιστορία τη Microsoft που μπορούν να μας το αποδείξουν. Οποιαδήποτε σύγκριση με την Apple για μένα είναι τελείως άτοπη, μιλάμε για διαφορετικές εταιρείες με τελείως διαφορετική φιλοσοφία και τρόπο δράσης. To ίδιο συμβαίνει τώρα με τα Windows Phones και τα Windows 8. Το ίδιο πιθανώς θα συμβεί και με το φρέσκο-ανακοινωθέν Xbox One. Φυσικά πάντα υπάρχει η πιθανότητα της αποτυχίας, όμως την επόμενη φορά που θα αρχίσετε να κατεβάζετε κάθε πιθανό καντήλι για χάρη της MS, πριν το κάνετε σκεφτείτε: Μήπως βιάζομαι να κρίνω; Μήπως δε βλέπω κάτι που είναι εκεί, βαθιά κρύμμενο πίσω από τις γραμμές κώδικα και τα κυκλώματα;

windows8 2

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι κάτι. Ένας τέτοιος κολοσσός, που κυριολεκτικά κράτησε τον κόσμο στα χέρια του για πολλά χρόνια, με εμπειρία και τεχνογνωσία που δεν βρίσκεις έτσι εύκολα, σπάνια προβαίνει σε τυχαίες κινήσεις. Ναι, μπορεί καμιά φορά το marketing να τα θαλασσώνει, μπορεί τα releases να γίνονται με κακό timing, μπορεί οι «επικοινωνιακές ήττες» να είναι τακτικές σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όμως ο κοινός παρονομαστής είναι ένας, η καινοτομία. Τα Windows 8 έχουν έντονο αυτό το στοιχείο της καινοτομίας. Παρά την τεράστια επιτυχία των 7, η εταιρεία είδε μπροστά, τα έβαλε κάτω και αποφάσισε να φτιάξει κάτι διαφορετικό, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να συνεχίσει με το προηγούμενο λειτουργικό για πολύ καιρό, χωρίς να υποβληθεί σε ρίσκο. Χωρίς ρίσκο όμως, δεν κερδίζεις. Και οι δηλώσεις των εκπροσώπων της, αρκετό καιρό πριν την κυκλοφορία των Windows 8, για όποιον θυμάται, κινούνταν σε αυτό το μήκος κύματος. Γνώριζαν πολύ καλά ότι πρόκειται για κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει ο χρήστης, κάτι που δε θα γίνει εύκολα αποδεκτό, κάτι που μπορεί να αποτύχει εμπορικά. Ωστόσο, το τόλμησαν χωρίς δεύτερη σκέψη και μέχρι στιγμής δέχονται την κατακραυγή των περισσοτέρων, για την έλλειψη του…Start Button (!) και για το UI που είναι προσαρμοσμένο περισσότερο στα tablets και στις οθόνες αφής, παραγκωνίζοντας πληκτρολόγιο και ποντίκι. Τώρα, ίσως εσπευσμένα, κυκλοφορεί το Windows 8.1 update (γνωστό και ως Blue τους προηγούμενους μήνες), το οποίο δεν επαναφέρει το start button όπως πολλοί περίμεναν, αλλά σίγουρα διορθώνει πολλά από τα κακώς κείμενα του λειτουργικού. Δωρεάν, φυσικά, με χαρακτήρα Service Pack, όπως πάντα το γνωρίζαμε.

Το λάθος της Microsoft και κάτι που διαφαινόταν εξ’αρχής, όταν είδαμε τις πρώτες beta εκδόσεις του OS, ήταν το πλασάρισμα στην αγορά. Κακώς δεν διαχωρίστηκαν από τα 7, κακώς ονομάστηκαν «8» (δημιουργώντας την ψευδαίσθηση του «διαδόχου») και κακώς δεν προωθήθηκαν αυστηρά για συσκευές που τα χρειάζονται (π.χ. tablets). Τα 7 είναι πλέον ένα αρκετά ώριμο και εξαιρετικό λειτουργικό που δεν υπήρχε λόγος να χαντακωθεί από κάποιο άλλο, τόσο σύντομα. Και με τον τρόπο αυτό, παρά τη σωστή κίνηση της εταιρείας να στραφεί στις νέες συσκευές και να δεί το μέλλον (που σίγουρα θέλει τα PCs να αλλάζουν όψη και λειτουργικότητα), για ακόμα μια φορά το έκανε με λάθος τρόπο, σαμποτάροντας τα ίδια της τα προϊόντα. Κρίμα.

Κρίμα γιατί τα 8, όπως και το Windows Phone OS, διαθέτουν έξυπνα features που ανοίγουν το δρόμο για την επόμενα 5-10 χρόνια…γιατί αυτό έκαναν ανέκαθεν εταιρείες όπως η Microsoft: Δέχονταν το πρώτο χτύπημα και έριχναν το κορμί τους (εν προκειμένω τα λεφτά τους, με τη μορφή εξόδων ανάπτυξης αλλά «χαμένων» εσόδων) για να πατήσει ολόκληρη η αγορά πάνω τους και να προχωρήσει, θέλοντας και μη. Είπαμε, η πρόοδος απαιτεί καινοτομία, η καινοτομία απαιτεί ρίσκο. Όταν έχεις στα χέρια σου κάτι, δε μπορείς να το κρατήσεις ανενεργό για χρόνια, μέχρι η αγορά να είναι έτοιμη να το δεχθεί. Πρέπει να πιέσεις εσύ την αγορά να προχωρήσει. Μπορεί αυτό να μην αρέσει σε κάποιους, η «πίεση» για upgrade σε κάτι ξένο ενώ έχουμε ήδη εξοικειωθεί με τις υπάρχουσες επιλογές, όμως αν το καλοσκεφθείτε, θα δείτε πως το αποτέλεσμα δικαιώνει τέτοιου είδους τακτικές. Το κοινό δε ξέρει πότε θα είναι «έτοιμο» για κάτι καινούργιο, πιθανότατα ποτέ. Το κοινό δέχεται αυτό που θα του δώσεις. Αρκεί όμως να το κάνεις έξυπνα, με μια ορθή υλοποίηση, σωστή υποστήριξη και το κατάλληλο promoting. Καλώς ή κακώς, το να περπατήσει κάτι στην αγορά, απαιτεί πολύ περισσότερα από το να είναι απλά κάτι ποιοτικό.

windows8 1

Ο απλός χρήστης συχνά αγνοεί παραμέτρους που δεν είναι εμφανείς, όσον αφορά κάποιο προϊόν, αγνοεί τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά, αγνοεί το παρασκήνιο. Και καλά κάνει, εφ’όσον δεν είναι δικά του καθήκοντα τα παραπάνω. Ο χρήστης δεν είναι υποχρεωμένος να ενδιαφέρεται για το τι διευκολύνει τους developers, για το αν κάτι φτιάχτηκε με βάση μελλοντικές ανάγκες, θέλει απλώς κάτι εύχρηστο, φθηνό και όμορφο. Guess what, it’s not that simple. Η Microsoft έχει αν θέλετε την ευχέρεια και την πολυτέλεια να παίρνει τέτοια ρίσκα, κάποια θα αποδώσουν και κάποια όχι. Το σίγουρο είναι όμως πως αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου. Γι’αυτό δε θα δείτε ποτέ ουρές έξω από καταστήματα, όπως γίνεται με την Apple, τη Samsung κ.ό.κ. Η χασούρα είναι μεγάλη, όμως η 1 στις 10 «καινοτομίες» (τυχαίο ποσοστό) που εν τέλει θα έχουν την ευκαιρία να ωριμάσουν και να γίνουν αποδεκτές από τους χρήστες, είναι αυτές που θα υιοθετήσει και θα ακολουθήσει στη συνέχεια όλη η αγορά. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι εταιρείες που στοχεύουν περισσότερο στο «τώρα», στο να σπάσουν τα ρεκόρ πωλήσεων και σε 1 χρόνο να βγάλουν κάτι νέο, καθιστώντας το παλιό “outdated” και αυτές είναι που βρίσκονται κυρίως στο προσκήνιο και στο μυαλό των καταναλωτών σαν πρώτες επιλογές. Το Bing χαροπαλεύει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχει κάνει τρομερά βήματα προόδου. Και ας μην κοροϊδευόμαστε, πόσοι από εμάς του έχουμε δώσει μια σοβαρή ευκαιρία να δείξει τι έχει να προσφέρει; Τα Windows Phones είναι ένα ακόμη παράδειγμα…ξεκίνησαν χλιαρά, συνεχίζουν με βήματα πιό αργά και απ’το θάνατο, όμως είναι εκεί και τουλάχιστον οι developers δείχνουν να τα αγαπούν, ενώ οι χρήστες δειλά-δειλά τα εμπιστεύονται. Και τα αντίστοιχα tablets με Windows επίσης κερδίζουν έδαφος, μετά τα πρώτα, μάλλον υποτονικά, εξάμηνα. Όχι, δεν είναι Galaxy, ούτε Nexus, όμως έχουν να μας προσφέρουν πολλά. Δε θα τρέξουμε όλοι να τα αγοράσουμε, όμως χαιρόμαστε που υπάρχουν. Στην παντοκρατορία της Google, το αντίβαρο είναι η Microsoft και οι ισορροπίες υπάρχουν για να μην καταρρεύσει το σύμπαν.

Μπορεί τα Windows 8/8.1 να αποδειχθούν εμπορική αποτυχία, μπορεί τα 7 να γίνουν (αν δεν είναι ήδη) τα «νέα XP» που θα τρέχουν στα PC μας μέχρι το 2020…Αυτό δε σημαίνει ότι ήταν λάθος η ανάπτυξη και η κυκλοφορία τους. Και αυτό θα φανεί εν καιρώ. Πρέπει να μάθουμε πότε να ξεκολλάμε από το εκάστοτε «βόλεμα» του όποιου Start Button και να μη φοβόμαστε να προχωρήσουμε εμπρός. Ο άνθρωπος δεν έφτασε μέχρι εδώ αναπαυόμενος στις ρίζες που έτρωγε και στα σπήλαια που έμενε. Μπορεί το Start Button να λειτουργεί μια χαρά γι’αυτό που θέλουμε, όμως σίγουρα υπάρχει κάτι καλύτερο και αποδοτικότερο εκεί έξω, έτοιμο να το ανακαλύψουμε. Το ερώτημα είναι, θέλουμε να το ανακαλύψουμε; Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύετε, η πρόοδος έχει δύο πόλους: Τον πρωτοπόρο που τολμά και τον αποδέκτη που τον ακολουθεί, όταν οι υπόλοιποι απλώς αδιαφορούν και φοβούνται.

Οι υπόλοιποι είναι απλά έρμα που σέρνονται μαζί με την κοινωνία στον ανήφορο της εξέλιξης.

22 Comments

  1. Ωραίο άρθρο.
    Διαφωνώ σχεδόν σε όλα.
    Τα windows 8 έχουν φοβερές multimedia δυνατότητες. Ναι ίσως είναι καλά για τους home users, για τις επιχειρήσεις όμως δεν έχουν τίποτα που να το χρειαζόμαστε. Και έχω παρακολουθήσει και 3 παρουσιάσεις/σεμινάρια για τα win8 και κανένας από τους ομιλητές της MS δεν με έπεισε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα. Από xp σε 7 ή 8 ΟΚ αλλά αλλά από 7 σε 8 σε καμία περίπτωση.
    Στο σπίτι τους έδωσα μια ευκαιρία. Έκανα το παν για να μου αρέσουν. Ήθελα να μου αρέσουν αλλά δεν….
    Το πιο τραγικό παράδειγμα: Ως τώρα ο κόσμος γελούσε με την MS για το τρόπο που κάνεις shutdown τον υπολογιστή. Έπρεπε να πατήσεις ένα κουμπί που το λένε έναρξη. Βγαίνουν τα win8 και πως κάνεις shutdown? Πρέπει να σημαδέψεις με το mouse τη γωνία της οθόνης και να κάνεις και άλλα 3,4 κλικ…. omg
    Δηλαδή πραγματικά δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή για κλάματα.

    Μπορούμε να επεκτείνουμε και την κουβέντα στα windows server 2012. To ίδιο GUI με τα 8. Όσοι είναι administrators καταλαβαίνουν.

    Προσωπικά πιστεύω ότι τα win8 θα είναι για τα windows 9, ότι είναι τα vista για τα windows 7. Δεν είναι τυχαίο ότι η MS επιταχύνει τις διαδικασίες για την κυκλοφορία των win9 του χρόνου.

  2. Δεν διάβασες τη φράση κλειδί…

    “Κακώς δεν διαχωρίστηκαν από τα 7”

    Τα Windows 8 δεν μπορούν να είναι για τα 9 ό,τι ήταν τα Vista για τα 7…γιατί πολύ απλά είναι ένα λειτουργικό με τελείως διαφορετικό προσανατολισμό. Τολμώ να το πω “πειραματικό” (αν και δεν υφίσταται ουσιαστικά κάτι τέτοιο σε software ευρείας κυκλοφορίας που στοχεύει δισεκατομμύρια PC παγκοσμίως). Το πρόβλημα είναι ότι οι χρήστες τα βλέπουν έτσι, όπως κι εσύ. Δεν φταίνε αυτοί, φταίει ΚΑΙ η MS που έτσι το προώθησε. Προφανώς δεν το έκανε 100% σωστά, ούτε και το παρών hardware αλλά και οι χρήστες ήταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Ειδικά από τη στιγμή που τα 7 είναι ακόμα τόσο “φρέσκα” στη συνείδησή μας.

  3. Νατος ξανα μαζι μας!!!!!!!!!!!!!!!!
    Οσο για την Microsoft παιδια στο ιδιο εργο θεατες ειμαστε.Πιστευω οτι τα 7 θα μας κανουν παρεα για πολλα χρονια οπως τα XP.Συγκριση του 7 με το 8 δεν μπορω να την κανω γιατι απλα τα 8 μου εσπασαν τα νευρα και τα παρατησα.

  4. Ωραίο άρθρο και συμφωνώ σχεδόν σε όλα, αν και αντιπαθώ τα 8.
    Διαφωνώ κάθετα στό ” και τουλάχιστον οι developers δείχνουν να τα αγαπούν”. Όταν σου ζητάει πιστωτική (όχι χρεωστική , δεν είναι αρκετό) για να δημοσιεύσεις στο market WP 8 εφαρμογές, όταν θες μονο Visual Studio για να φτιάξεις εφαρμογές (615 ευρώ το license!!) , όταν θες υποχρεωτικά Windows 8 για να φτιάξεις WP8 εφαρμογές, τότε όχι, οι developers δε το αγαπούν.
    Μιλάω εκ πείρας.

  5. Δεκτό. Αναμένεται το 8.1 update να βελτιώσει λίγο την κατάσταση σε αυτό τον τομέα και στο cross-platform interoperability (win 8 + win phone 8). Επίσης, δεδομένα ένα “κλειστό” OS δε μπορεί να προσφέρει τις ευκολίες που μπορεί ένα “ανοικτό”, επιλογές της MS που πρέπει όλοι να τις υποστούμε.

  6. @i-Vtec
    Δεν ξέρω αν σου έδωσα την εντύπωση ότι είμαι προκατειλημμένος με την MS και τους κράζω για τα πάντα. Η αλήθεια είναι ότι η MS στα περισσότερα θέματα στο χώρο της πληροφορικής είναι ο ορισμός της φράσης “δίκοπο μαχαίρι”. Ενώ είναι υπεύθυνοι για φοβερές καινοτομίες/τεχνολογίες και τους θαυμάζεις, είναι και ταυτόχρονα υπεύθυνοι για άλλες τόσες κοτσάνες και λατρεύεις να τους κράζεις.

    Και επειδή αναφέρεις τη προώθηση του προϊόντος, σίγουρα ο χρήστης είναι αυτός που φταίει λιγότερο όταν πάει να αγοράσει καινούργιο laptop το οποίο ΔΕΝ έχει οθόνη αφής και αγοράζει υποχρεωτικά ΚΑΙ τo καινούργιο λειτουργικό.
    Το λειτουργικό θα είχε σίγουρα περισσότερη αναγνώριση αν κατά την εγκατάσταση αναγνώριζε το είδος του hardware και προσαρμοζόταν ή έδινε την ευκαιρία στον χρήστη για μια πιο “desktop” ή μια πιο “tablet” friendly εγκατάσταση.
    Θα ήθελα να ξαναδώ τα “ζωντανά εικονίδια” στο desktop μου αλλά μέχρι να γίνουν τα patchαρισματα το κράξιμο θα πάει σύννεφο.

  7. Αρκετά καλό άρθρο.

    @ultimus
    Διαφωνώ στο ότι χρειάζεσαι μόνο κάποια εμπορική έκδοση του Visual Studio 2012 για να φτιάξεις εφαρμογές. Μπορεί άνετα κάποιος να ξεκινήσει με την Express έκδοση του Visual Studio.

    Το θέμα είναι ότι προσπαθεί να “αναγκάσει” κάποιους ώστε να αγοράσουν τα Windows 8. Για παράδειγμα, έχω το Visual Studio 2012 Ultimate και δεν μπορώ να φτιάξω εφαρμογές για Windows Phone 7. Επίσης, μιας και με το VS υπάρχουν αρκετές άλλες εργασίες που μπορείς να κάνεις, δεν είναι τόσο εύκολο να μεταφέρεις ολόκληρα project κάθε φορά που θες να επεκταθείς σε νέα έκδοση του λειτουργικού. Οπότε πιστεύω ότι οι developers δεν το αγαπούν τόσο, απλώς αναγκάζονται να το χρησιμοποιήσουν.

    Εγώ πάντως παραμένω στα Windows 7. Στο μέλλον βλέπουμε…

  8. To λειτουργικό είναι μια χαρά σε όλα του.Τα χρησιμοποιώ από τότε που βγήκαν και δεν ξανακοίταξα πίσω. Είναι βήμα προς τα εμπρός. Απλώς πολλοί τα πήραν στραβά λόγω μιας και μόνο λειτουργίας, του start button/menu και τα δαιμονοποίησαν.Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα που λένε…. Aρχικά πίστευα ότι δεν θα μου αρέσει το Metro, αλλά τέλικα όχι μόνο είναι ωραίο αλλά είναι και βολικό με αρκετές χρήσιμες εφαρμογές. Η εναλλαγή metro-desktop είναι απλούστατη. Την απουσία του start button την κάλυψα με το υπέροχο Classic Shell που είναι καλύτερο και από το κλασσικό start μενού των παλιότερων Windows. Στα υπέρ και η απουσία του εντελώς ανούσιου aero που υπήρχε στα Vista και στα 7. Γενικά μιλάμε για ένα υπέροχο λειτουργικό, με εναλλακτικό περιβάλλον εργασίας, γρήγορότερο, και σταθερότερο από τα Windows 7 που με το 8.1 update θα γίνει ακόμη καλύτερο.

  9. Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο από το Δημήτρη, μπόλικη τροφή για σκέψη. Διαφωνώ με τον κεντρικό άξονα του κειμένου, την πεποίθηση οτι η απέχθεια του κόσμου στα Windows 8 προκλήθηκε από το καινοτόμο πνεύμα της Microsoft και τη φυσική αντίσταση των ανθρώπων στις αλλαγές. Πιστεύω οτι η απέχθεια προκλήθηκε από το γεγονός οτι τα Windows 8 είναι ένα μισοτελειωμένο OS με προφανή προβλήματα, με εξοργιστικές ελλείψεις και με ένα άτσαλο κόλλημα δύο διαφορετικών λειτουργικών σε ένα (Modern UI και desktop). Η ιδέα ενός υβριδικού OS είναι καλή, τη στηρίζω και ελπίζω να προχωρήσει. Η εκτέλεση της ιδέας ήταν απλώς άθλια.

  10. Πολύ πραγματιστικός στις τοποθετήσεις σου Δημήτρη.
    Μου αρέσει αυτό ως τρόπος έκφρασης και το εφαρμόζω και εγώ, όμως στο άρθρο σου, ενώ κάνεις πραγματιστικές τοποθετήσεις/αναλύσεις για το πώς εξελίσσεται η αγορά, δεν μπορώ να καταλάβω από ποια οπτική το αναλύεις, : από την οπτική του pc user ή από την οπτική της εταιρείας (*microsoft στην προκειμένη )
    -Όταν λες: “η πρόοδος απαιτεί καινοτομία, η καινοτομία απαιτεί ρίσκο”, πώς ορίζεις την πρόοδο; από εμπορική σκοπιά αν θα πετύχει το προϊόν ή από ποιοτική αναβάθμιση του προηγούμενου; Γιατί ενώ για παράδειγμα όλοι φώναζαν για τα Vista και τα έθαβαν, εμένα ένας γνωστός μου τεχνικός μου είχε πει ότι σε θέμα ασφάλειας λειτουργικού για προστασία του χρήστη, τα Vista ήταν πολύ καλύτερα των 7 που ακολούθησαν. Το ότι κάτι το αποδέχεται η αγορά λοιπόν δεν συνεπάγεται ταυτόχρονα απαραίτητα και πρόοδο.
    -Επίσης, επειδή η Microsoft θέλει (*και από την πλευρά της καλά κάνει), να παρουσιάσει ένα προϊόν που να την βοηθήσει να προσεγγίσει την αγορά των tablets, δεν σημαίνει ότι εγώ ως pc user πρέπει να το δεχτώ, ούτε για εμένα αυτό συνεπάγεται “πρόοδο” για το pc μου. Εδώ κατακρίνουμε ως pc users τις εταιρείες που βγάζουν παιχνίδια με” κονσολάδικο interface”, γιατί θα πρέπει να δεχτώ το “tablet interface” που θέλει να προωθήσει η Microsoft και να το θεωρήσω “πρόοδο”;;
    -Τέλος, και για να ξαναγυρίσω στο θέμα της “προόδου”, επειδή δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τα 8 τι είναι αυτό που έχουν και δεν είχαν τα προηγούμενα ώστε να δικαιολογεί την αγορά τους;

  11. Κατά την γνώμη μου η microsoft είναι πλέον μια γερασμένη εταιρεία με γερασμένους ανθρώπους για στελέχη που αδυνατούν να καινοτομήσουν.
    Xbox one epic fail ένα media player που θα παίζει και game. Ποιος χρειάζετε όλες αυτές τις δυνατότητες όταν τα πάντα μπορεί να τα κάνει μέσω της τηλεόρασης του?
    windows 8 epic fail και αυτό όταν πας σώνει και καλά να μετατρέψεις τα desktop σε τεράστιες ταμπλέτες,
    Windows 8 mobile κολημμένο στο 3% άλλη μια επυτηχία της microsoft.
    Τώρα αν βλέπετε μέλλον σε αυτή την εταιρεία με ολα τα παραπάνω τότε όντος είναι στραβός ο γυαλός.

  12. Νομίζω η λέξη “ρίσκο” είναι λίγο ρομαντική.

    Εταιρείες-τιτάνες παγκόσμιου βεληνεκούς όπως η μικρομαλακή έχουν ένα κάρο από ομάδες συμβούλων, έρευνες, δημοσκοπήσεις και δε συμμαζεύεται, για να έχουν όσο πιο δυνατό ακριβή εικόνα των τάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο που μάλλον είναι δύσκολο να αντιληφθεί ένας μέσος καταναλωτής. Διότι το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά ψυχολογικό. Αν μια ενδεχόμενη αποτυχία είναι τόσο μεγάλη ώστε ο κόσμος να χάσει την εμπιστοσύνη στην εταιρεία τότε αυτό θα σημάνει το τέλος της.

  13. Ως “πρόοδο” ορίζω προσωπικά κάτι το καινούργιο που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπαμε ή χρησιμοποιήσουμε κάτι σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί να είναι κάτι ανεπτυγμένο από το μηδέν, ή μια ολιστική βελτίωση ήδη υπαρχόντων τεχνολογιών/προϊόντων.

    Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αυτό που είπες, πως οι εταιρείες με ισχύ (όπως η MS καλή ώρα) ουσιαστικά “επιβάλλουν” τις νέες τεχνολογίες στους χρήστες. Αυτό γίνεται για απλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Έχεις ένα major product που χρησιμοποιεί όλος ο πλανήτης, αν βγάλεις μια καινούργια έκδοση, δε μπορείς παρά να επιδιώξεις την μεγαλύτερη δυνατή διείσδυσή της στην αγορά. Το πρόβλημα εντείνεται όταν αυτό που έβγαλες δεν είναι 100% άρτιο, έτοιμο, ώριμο, εκεί οι χρήστες λογικό είναι να αντιδράσουν περισσότερο. Δυστυχώς όμως, η ωριμότητα ενός λειτουργικού απαιτεί εκατομμύρια ώρες χρήσης, “testing” και feedback από τους ίδιους τους χρήστες, ώστε σταδιακά σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να έχει φτάσει σε ένα ΚΑΛΟ επίπεδο σταθερότητας, ασφάλειας, λειτουργικότητας.

    Αυτός είναι και ο λόγος που ποτέ δε βάζω νέο OS αν δεν περάσει έστω ένας χρόνος απ’την κυκλοφορία του. Μπορεί να το τεστάρω, να δοκιμάσω κάποια beta έκδοση, όμως δε θέλω να το φορτωθώ σε πρώιμο στάδιο, καθώς έτσι μειώνεται η παραγωγικότητά μου.

    Άλλο όμως να αρνείσαι να χρησιμοποιήσεις κάτι επειδή δεν είναι ΕΤΟΙΜΟ ή δε σε καλύπτει, και άλλο να το αρνείσαι επειδή σε ξενίζει η νέα, ριζοσπαστική φύση του, ή απλώς βαριέσαι να ακολουθήσεις την καμπύλη εκμάθησης και περιμένεις απλά την ώρα που θα “υποχρεωθείς” από τις περιστάσεις να το κάνεις. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που χρειάζεται είς βάθος ανάλυση.

    Για το τελευταίο ερώτημά σου, το όλο concept των 8 είναι αυτό που τα καθιστά τελείως διαφορετικά από τα προηγούμενα. Χωρίς να λέω, ωστόσο, ότι αυτό “δικαιολογεί” την αγορά τους. Η στροφή προς το cloud, το syncing, τα “Windows on the Go” (δηλαδή η δυνατότητα του να κουβαλάς το OS, τα apps, τα settings σου μαζί σε στικάκι), το touch optimization, η προσπάθεια για βελτίωση του multitasking…είναι ένα λειτουργικό που σαφώς προσπαθεί να συμβαδίσει με τις νεότερες τάσεις της τεχνολογίας και του Internet, εκμεταλλευόμενο τις δυνατότητες που υπάρχουν και κοιτώντας το μέλλον, όταν η έννοια “σταθερός υπολογιστής” όπως την γνωρίζουμε σήμερα δε θα υπάρχει πια και θα είμαστε always-everywhere online.

  14. Πιστεύω ότι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί ανέκαθεν η MS να έβγαζε προς τα έξω αυτό το “συντηρητικό” στυλ σε σχέση με τον ανταγωνισμό και στο μυαλό μας να έχουμε την εικόνα-στερεότυπο του 40άρη πουκαμισάτου με τα γυαλιά (Windows) απέναντι στον 25άρη “cool” με το t-shirt και τα jeans, αλλά είναι ακριβώς αυτό: Στερεότυπα. Σε καμία περίπτωση δε τη θεωρώ γερασμένη και ούτε αδύναμη να καινοτομήσει, το αντίθετο θα έλεγα μάλιστα. Αν μη τι άλλο ενδεικτική είναι και η παρουσία της στην Ελλάδα (μέσω και του Innovation Center) που κρίνεται ως πολύ θετική και επενδύει σε νέους ανθρώπους με όρεξη και ιδέες. Είναι το γενικότερο image της εταιρείας, θεωρώ, που σου δίνει αυτή την αίσθηση. Και δε νομίζω να τους ενοχλεί ιδιαίτερα.

    Είναι νωρίς να κρίνουμε ως epic fails τα 8 και τη Windows Mobile πλατφόρμα, καλά για το Xbox One δε το συζητώ καν, ακόμα δε το είδαμε να βγάλουμε Γιάννη θα ήταν ό,τι πιό ηλίθιο.

  15. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, σε τόσο υψηλό επίπεδο, εμπεριέχεται ρίσκο.

    Ρίσκο δεν είναι να βγάλεις ένα Kin ή ένα Zune και να μη σου πιάσει…Τι είχες και τι έχασες (ας πούμε, αν και δεν είναι έτσι φυσικά, κάθε αγορά είναι σημαντική).

    Όταν όμως κάνεις ένα τόσο δραστικό βήμα και μια τόσο βαθιά αλλαγή στο κύριο προϊόν σου που σε έφτασε εκεί που είσαι και που αποτελεί μακράν το πολυτιμότερο asset σου, ναι, είναι “πιό ρίσκο” από τα άλλα. Και το να χάσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη του σε οποιαδήποτε εταιρεία, είναι πανεύκολο όπως έχουμε δει στο παρελθόν, όπως και πανεύκολο είναι να την ξαναβρεί.

  16. Εν τω μεταξύ απορώ πόσοι από τους κατακριτές έχουν ιδία πείρα και πόσοι απλά παπαγαλίζουν χωρίς να το ψάξουν. Τα Windows 8 είναι ένα λειτουργικό που είναι μια χαρά, σαφέστατα ελαφρύτερο από τα 7 και με αμεσότερη απόκριση. Αν κάποιος στήνει σύστημα, δεν υπάρχει λόγος να βάλει τα 7. Έχει κάποιες ιδιαιτερότητες οι οποίες συνηθίζονται ή αντισταθμίζονται με λύσεις τρίτων.

    Τα ερευνητικά εργαστήρια της Microsoft είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, με πάρα πολλές ιδέες και καινοτομίες κάθε χρόνο. Ψάξτε να δείτε για διαδραστικές οθόνες, καινοτόμα ποντίκια και άλλα. Κάθε άλλο παρά γερασμένη είναι η εταιρία. Το κακό είναι ότι θάβονται από το τμήμα marketing (ίσως κρίνονται ότι έχουν μικρό περιθώριο κέρδους) και το 90% αυτών δεν βγαίνει στην αγορά.

    Επίσης περιμένω ανάλυση στο «μισοτελειωμένο OS» και στα «προφανή προβλήματα», καθώς μάλλον μετά από 10 μήνες χρήσης τους πρέπει να είμαι αρκετά αφηρημένος, αφού δεν τα έχω αντιληφθεί.

  17. “Τα Windows 8 είναι ένα λειτουργικό που είναι μια χαρά, σαφέστατα ελαφρύτερο από τα 7 και με αμεσότερη απόκριση”.

    Συγνώμη, αλλά θα διαφωνήσω εδώ. Μιλώντας σαν άτομο που χρησιμοποιεί το PC για πολύ “βαρύτερες” του κανονικού δουλειές όπως προγραμματισμός σε διάφορες γλώσσες και προσομοιώσεις διάφορων ειδών (μοριακή δυναμική, macromolecular modelling, docking κλπ), τα Windows 8 (που τα δοκίμασα σε PC φίλου/συνεργάτη με παρόμοια χαρακτηριστικά με το δικό μου) σε καμία περίπτωση δεν είναι ελαφρύτερα ούτε γρηγορότερα από τα 7 (τα οποία, σε τέτοιες εργασίες, είναι κι αυτά αρκετά αργά βέβαια και μπροστά σε Unix/unix-like συστήματα δεν πιάνουν μία…).

    Κακά τα ψέματα, σε κάποιον που δεν χρησιμοποιεί το PC του μόνο για “casual” δουλειές αλλά και για πιο απαιτητικές καταστάσεις, τα 8 δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα (και εδώ το causal δεν το λέω υποτιμητικά, αλλά εννοώ τις καθημερινές χρήσεις που μπορεί να έχει ένα PC για ένα μέσο χρήστη: δηλαδή ταινίες, μουσική, internet, games, εφαρμογές office κλπ).
    Λογικό βέβαια, αφού ο όλος προσανατολισμός του λειτουργικού αυτού δεν είναι το να εξυπηρετήσει τον επαγγελματία. Και αυτό είναι το παράπονό μου με την MS. Προωθεί όλο και περισσότερο το λειτουργικό της σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το PC σαν ένα ακόμα gadget και αγνοεί όσους θέλουν να δουλέψουν πραγματικά με αυτό.

  18. Δεν μπορώ να ξέρω τι δοκιμές έχει κάνει ο καθένας, επομένως καλώς ή κακώς θα πρέπει να αρκεστούμε ο ένας στο λόγο του άλλου. Στο netbook μου με 2GB RAM, είδα να καταναλώνουν 300-400ΜΒ λιγότερα από τα 7 με τα ίδια προγράμματα εγκατεστημένα, να ανοίγουν σαφέστατα πιο γρήγορα και μια διαφορά της τάξης των 4-5 FPS στα παιχνίδια (οκ, σιγά τα FPS όντως, αλλά είναι ενδεικτικό του ότι είναι πιο ελαφριά).

    Δεν ξέρω πως τα πάνε με επαγγελματικές εφαρμογές, αλλά ο casual χρήστης όπως τον ορίζεις δεν έχει κανένα λόγο να βάλει τα 7.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL