REVIEWS

VIRGINIA

Από ένα σημείο και μετά, η παραληρηματική, έξοχα λυρική αφήγηση του Virginia, μου θύμιζε συνεχώς το post-noir αριστούργημα του Brendon Chung, Thirty Flights of Loving. Όταν οι Jonathan Burroughs και Terry Kenny, ιθύνοντες νόες πίσω από την δημιουργία του παιχνιδιού, ανέφεραν στους τίτλους τέλους το Thirty Flights ως την μεγαλύτερη πηγή έμπνευσής τους για την δημιουργία του Virginia, δεν μπορούσα να μην χαμογελάσω.

V1Ancient spirit runnin’ free…

Κυρίες και κύριοι, λατρεμένο κοινό του Ragequit, βρίσκομαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως το Virginia είναι το σπανιότατο εκείνο είδος διαδραστικού φίλμ (η γαλαρία παρακαλώ να σταματήσει το γιουχάισμα και να αποχωρήσει, καθώς έχει ήδη καθυστερήσει για την προπόνησή της στο Rocket League) το οποίο θα μνημονεύεται τα επόμενα χρόνια ως ένα εκ των κορυφαίων και επιδραστικότερων του είδους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στο παιχνίδι αναλαμβάνουμε τον ρόλο της νεαρής και φερέλπιδος Anne Tarver, η οποία μόλις αποφοίτησε από την Ακαδημία του FBI και γεμάτη όνειρα, όρεξη και προσδοκίες, αναλαμβάνει την πρώτη της αποστολή : να διερευνήσει την εξαφάνιση ενός νεαρού μαθητή ονόματι Lucas Fairfax, στην φαινομενικά «κοιμισμένη» πόλη του Kingdom της Virginia. Παράλληλα, το αφεντικό της της αναθέτει και μια δεύτερη, πολύ πιο «βρώμικη» αποστολή : να παρακολουθεί κάθε κίνηση της συνεργάτιδάς της, Maria Halperin και να δώσει απευθείας αναφορά στον ίδιο, για οποιαδήποτε κίνησή της μπορεί να θεωρηθεί επιλήψιμη. Της ζητά με άλλα λόγια να γίνει το χαμηλότερο των ζωντανών του σύμπαντος, ένας ασπόνδυλος χαφιές.

V3And I’ll see you in dark trees that blow…

Όλα αυτά, δίχως ούτε μια γραμμή διαλόγου. Μάλιστα. Τα παιδιά της Variable State παραδίδουν σεμινάρια οπτικής σκηνοθεσίας, καθώς κατορθώνουν όχι μόνο να αφηγηθούν αρτιότατα μια σουρεαλιστική ιστορία αστυνομικού μυστηρίου, αλλά και να αποδώσουν ιδιαίτερα περίπλοκες καταστάσεις και συναισθήματα μονάχα με την βοήθεια των εκφράσεων, του φωτισμού και των ενεργειών των χαρακτήρων. Το γεγονός πως η μουσική επένδυση του παιχνιδιού ηχογραφήθηκε από την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας και συγκαταλέγεται στα κορυφαία soundtracks που θα ακούσετε ποτέ σε παιχνίδι, σαφώς βοηθά στην συναισθηματική μας επένδυση στα μυστήρια του Virginia, αλλά είναι η σκηνοθεσία, οι χρωματισμοί και το λιτό αλλά υπερ-αποτελεσματικό ύφος σχεδίασης χώρων και χαρακτήρων που κλέβουν την παράσταση.

Την πραγματικότητα διαδέχεται το όνειρο. Βρώμικα μυστικά έρχονται στο φως και βούβαλοι-φαντάσματα περιδιαβαίνουν τους ξεχασμένους επαρχιακούς δρόμους του Kingdom. Ένας νεκραναστημένος κοκκινολαίμης δείχνει το δρόμο και οικογενειακές τραγωδίες που πηγαίνουν πίσω δεκαετίες ολόκληρες καθορίζουν τις μοίρες των πρωταγωνιστών. Εάν ο David Lynch σκηνοθετούσε ένα video game στην καριέρα του, αυτό θα ήταν το Virginia. Μέσα στις δυο σύντομες ώρες που διαρκεί, κατορθώνει να αφήσει ανεξίτηλο το συναισθηματικό του αποτύπωμα στον παίκτη.

V6Τίποτα εδώ, λίγο αυτό τον φάκελο να δούμε μαζί, καθαρά θέμα ρουτίνας.

Η δε αφήγησή του, λειτουργεί ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα. Όχι μόνο επεξηγείται πλήρως η καθαρά «αστυνομική» πλευρά της υπόθεσης, αλλά δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες στον παίκτη (έστω και με τρόπο που να απαιτεί μια ελαφριά ρύθμιση της αντιληπτικής του ικανότητας σε υψηλότερες συχνότητες) προκειμένου να κατανοήσει, έστω και σε καθαρά διαισθητικό επίπεδο, τί είναι αυτό που βιώνει.

Το δε συγκλονιστικό του φινάλε, συντριπτικό στον ρεαλισμό του και αριστοτεχνικά σκηνοθετημένο, με είχε αφήσει με το στόμα μισάνοιχτο να μουρμουράω «Όχι ρε φίλε…» σαν τον βλαμμένο στο δωμάτιο. Με τιμή αντίστοιχη του εισιτηρίου ενός φιλμ στον κινηματογράφο, το Virginia συνιστάται ανεπιφύλακτα στους εραστές των δυνατών συγκινήσεων και σε όσους επιθυμούν να βιώσουν μια άψογα στιλιζαρισμένη εμπειρία από εκείνες που σπανιότατα έχουμε την χαρά να απολαύσουμε στις οθόνες μας.

V7Από το συγκλονιστικό φινάλε της περιπέτειας.

May the robins be with you…

(Ευχαριστούμε θερμά την IGE Group για την διάθεση του review κώδικα του παιχνιδιού)

Pros

  • Πιθανώς ένα εκ των κορυφαίων soundtracks που έχουν ηχογραφηθεί ποτέ για video game
  • Ατμοσφαιρικό μέχρι θανάτου, πνευματικό αδέλφι του ασύγκριτου Thirty Flights of Loving
  • Μια πλήρης συναισθηματική εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στο gaming DNA σας πολύ μετά τους τίτλους τέλους

Cons

  • Τα έχουμε πει για τα διαδραστικά φιλμ. Είναι κατηγορία από μόνα τους και προφανώς αν δεν συγκινείσθε από αυτό το είδος ψυχαγωγίας, ούτε εδώ θα βρείτε κάτι να σας αλλάξει την γνώμη. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 92%

92%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

4 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL