REVIEWS

CHAINSAW WARRIOR: LORDS OF THE NIGHT

Η κίνηση της Games Workshop να “μοιράσει” τα δικαιώματα των προϊόντων της σε game developers συνεχίζει να αποδίδει καρπούς. Η φημισμένη εταιρία επιτραπέζιων παιχνιδιών αποφάσισε (σωστά) οτι η μετατροπή των παιχνιδιών της σε μορφή video game θα φέρει νέους πελάτες και θα καταστήσει το όνομα της εταιρίας και τα προϊόντα της πιο γνωστά ανά την υφήλιο. Κάπως έτσι προέκυψε η συνεργασία της Auroch Digital με την Games Workshop για την μεταφορά του κλασικού single player card game Chainsaw Warrior, σε μια εποχή κατά την οποία το είδος των card games γνωρίζει ούτως ή άλλως την δική του “άνοιξη”. Το πρωτότυπο Chainsaw Warrior κυκλοφόρησε το μακρινό 1987 και έριχνε τον παίκτη σε μια αγωνιώδη κόντρα ενάντια στις δυνάμεις του απόλυτου σκότους αλλά και στον χρόνο ο οποίος πιέζει αμείλικτα! Η σύγχρονη εκδοχή του αντιγράφει πιστά το στυλ και το γενικότερο gameplay του επιτραπέζιου παιχνιδιού, προσθέτοντας ποικιλία μέσω της ενσωμάτωσης περισσότερων όπλων, εχθρών, εξοπλισμού και events. Αξίζει η αγορά του Chainsaw Warrior όταν η αγορά βρίθει από ποιοτικά και εθιστικά card games, πολλά από τα οποία διατίθενται δωρεάν; Θα το μάθουμε αμέσως!

ARMY OF DARKNESS

Βρισκόμαστε στο έτος 2035 και ο κόσμος απειλείται με καταστροφή! Όχι από τις αιτίες που ίσως θα περιμέναμε (μόλυνση, παγκόσμιος πόλεμος, επανάσταση των ρομπότ) αλλά από τις ενέργειες μιας κάστας πιστών ενός ξεχασμένου αζτέκου θεού. Οι παρανοϊκοί ακόλουθοί του, προσπαθώντας να τον επαναφέρουν στον κόσμο μας, ανοίγουν στη μέση της Νέας Υόρκης μια πύλη προς μία σκοτεινή, εφιαλτική διάσταση από την οποία εισβάλλουν λογής λογής τέρατα και σπέρνουν τον τρόμο! Δεν ακούσατε ακόμα το χειρότερο: ο πλανήτης μας έχει μόλις 60 λεπτά ζωής, καθώς μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος το Σκότος (το οποίο έχει φυσική παρουσία και ενσάρκωση εντός του παιχνιδιού) θα καταπιεί τα πάντα. Η μόνη μας ελπίδα για επιβίωση βρίσκεται στα χέρια του μυστηριώδους Chainsaw Warrior, ενός μοναχικού μαχητή με στρατιωτικό background και πολεμικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Ένας εναντίον όλων, 60 λεπτά για να σώστε τον κόσμο. Αντέχετε;

Chainsaw2Άγρια θηρία στη μέση της Νέας Υόρκης; Και όμως!

Προτού ριχθείτε στη μάχη ενάντια στις ορδές των τεράτων θα πρέπει να περάσετε από το στάδιο του character generation όπου θα οριστούν αυτόματα τα βασικά στατιστικά του χαρακτήρα σας ανάλογα με την τύχη και το επίπεδο δυσκολίας που έχετε επιλέξει. Η τύχη παίζει ομολογουμένως μεγάλο ρόλο στο παιχνίδι αφού η έκβαση των περισσότερων αναμετρήσεων εξαρτάται από τις ζαριές (dice rolls) που θα φέρετε και τις επιλογές που έχετε κάνει ως προς τον τρόπο επίθεσης. Μάλιστα, αντίθετα με την πλειοψηφία των computer RPGs όπου οι ζαριές εκτελούνται στο παρασκήνιο ή απλά αναφέρονται αριθμητικά σε κάποιο παράθυρο, στο Chainsaw Warrior η κάθε ζαριά απεικονίζεται πλήρως, με ένα ή δύο (ομολογουμένως καλοσχεδιασμένα) ζάρια να ρίχνονται επί της οθόνης! Πρέπει να παραδεχθώ οτι μου άρεσε η συγκεκριμένη επιλογή εκ μέρους των developers αντί για την ψυχρή απεικόνιση του αποτελέσματος, είναι ωραίο να βλέπεις τα ζάρια να κυλούν και να αγωνιάς για το αποτέλεσμα που θα φέρουν.

Μόλις ολοκληρώσετε την δημιουργία του δικού σας Chainsaw Warrior και επιλέξετε τον εξοπλισμό με τον οποίο θα ξεκινήσει (ξοδεύοντας έναν πεπερασμένο αριθμό από equipment points), είστε πλέον έτοιμοι να εισέλθετε στο κυρίως παιχνίδι το οποίο εξελίσσεται ακριβώς όπως θα περιμένατε από ένα καθαρά single player επιτραπέζιο card game. Στόχος του παίκτη είναι να επιζήσει από τις συνεχόμενες αναμετρήσεις με εχθρούς και random events μέχρι να έρθει αντιμέτωπος με την ενσάρκωση του Darkness και να την εξολοθρεύσει, σώζοντας τον κόσμο. Μπροστά σας θα δείτε ένα deck καρτών που αντιπροσωπεύει την εξόρμηση του Chainsaw Warrior στις εχθρικές περιοχές και την καταδίωξη του Darkness. Γυρνάτε μία κάρτα κάθε φορά και, εάν επιζήσετε από το event που θα σας τύχει – μάχη με εχθρό/εχθρούς, παγίδα, boss battle, ανακάλυψη εξοπλισμού ή κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα events – περνάτε στην επόμενη μέχρι να εξαντλήσετε τις κάρτες του deck και να περάσετε στην επόμενη “πίστα” οπότε το deck ανανεώνεται και εσείς συνεχίζετε την αποστολή σας μέχρι τελικής νίκης (εξόντωση του Darkness) ή πτώσεως (θάνατος από διάφορα αίτια).

Chainsaw3Μην ξοδεύετε σφαίρες στα zombies, το πριόνι κάνει μια χαρά δουλειά!

Το Chainsaw Warrior μοιράζεται ουκ ολίγα στοιχεία με το δημοφιλές είδος των roguelikes, συγκεκριμένα το στοιχείο του permadeath, το replayability αλλά και την random εξέλιξη του εκάστοτε “run”. Μία campaign μπορεί να τελειώσει ακόμα και μέσα σε ένα δεκάλεπτο αν σταθείτε άτυχοι στο είδος των encounters, αν οι ζαριές σας είναι κακές ή εάν απλά κάνετε άστοχες επιλογές στο πεδίο της μάχης. Φυσικά είναι εξίσου πιθανό να τελειώσετε την αποστολή σας νικηφόρα σε εξίσου σύντομο χρονικό διάστημα εάν τύχει να συναντήσετε νωρίς τον Darkness και καταφέρετε να τον εξοντώσετε! Η ύπαρξη πολλών επιπέδων δυσκολίας και τα μπόλικα achievements εγγυώνται οτι θα ασχοληθείτε πολλές ώρες με τον τίτλο αν είστε φαν του είδους και αρέσκεστε στο να εξαντλείτε το διαθέσιμο περιεχόμενο. Δώστε βάση στο “αν είστε φαν του είδους” διότι το Chainsaw Warrior απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό και δεν έχει να προσφέρει κάτι στους παίκτες που απεχθάνονται ή αδιαφορούν για τα card games. Το παιχνίδι αποτελεί πιστή μεταφορά ενός board game και ως εκ τούτου θα το χαρακτήριζα “στατικό”, μια που το animation περιορίζεται στα απολύτως στοιχειώδη (μετακίνηση των καρτών, ρίξιμο ζαριών και ορισμένα μικρά εφέ όταν εξοντώνετε έναν εχθρό) και η μάχη εξελίσσεται αποκλειστικά μέσω ζαριών. Εσείς απλώς επιλέγετε τον τρόπο επίθεσης (melee ή ranged και το όπλο που θα χρησιμοποιήσετε) και αφήνεστε στις ορέξεις της Θεάς Τύχης.

ΝΤΟΡΤΙΑ

Αν το παραπάνω σάς ακούγεται κάπως… ρηχό, δεν έχετε και πολύ άδικο. Το character generation δεν έχει επιλογή για διαφορετικές classes, η μάχη προσφέρει περιορισμένες επιλογές, ενώ το αργό σταδιακό unlocking καινούριου εξοπλισμού σημαίνει οτι θα χρησιμοποιείτε τα ίδια όπλα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Το όποιο βάθος στο gameplay εντοπίζεται στην επιλογή του κατάλληλου τρόπου επίθεσης ανάλογα με το είδος του εχθρού που έχετε να αντιμετωπίσετε αλλά και στην ιδανική στιγμή κατά την οποία θα κάνετε χρήση του επιπλέον εξοπλισμού σας. Για παράδειγμα, Αν ο χαρακτήρας σας έχει υψηλό ranged skill αλλά χαμηλό melee τότε προφανώς θα πρέπει να αποφεύγετε τις στενές επαφές και να υιοθετήσετε στυλ… πιστολέρο. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση οφείλετε να λάβετε υπόψη τον παράγοντα των διαθέσιμων πυρομαχικών και να μην ξοδεύετε άσκοπα σφαίρες σε αντιπάλους που θα μπορούσατε να καθαρίσετε με ευκολία από κοντά. Προσοχή χρειάζεται επίσης στην χρήση των special weapons (π.χ. το φλογοβόλο είναι εξαιρετικό εναντίον πολλών και αργών αντιπάλων) και στην έγκαιρη ενεργοποίηση τυχόν power ups. Θυμίζω όμως και πάλι ότι όλα ξεκινούν και καταλήγουν στις ζαριές που θα έχετε στο εκάστοτε run: η χρήση ενός health kit που θα αναπληρώσει 1d6 ζημιάς μπορεί να σας σώσει αν φέρετε 6 ή να σας κάψει αν κάτσει άσος. Ο λαός μας μπορεί να μην είχε στο μυαλό του το Chainsaw Warrior όταν έλεγε “αν έχεις τύχη διάβαινε” αλλά το εν λόγω ρητό ταιριάζει απόλυτα στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Chainsaw4Χάλια ζαριά. Ευτυχώς το ζόμπι ήταν το ίδιο άτυχο!

Πάντως, παρά την σχετική έλλειψη βάθους και τη γενική λιτότητα που χαρακτηρίζει τον τίτλο από τεχνικής απόψεως, πέρασα ευχάριστα παίζοντας το Chainsaw Warrior. Δεν πρόκειται για το επόμενο Hearthstone, σίγουρα δεν πρόκειται να κρατήσει το ενδιαφέρον σας για εκατοντάδες ώρες και να μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη σας, όμως η τιμή στην οποία προσφέρεται στο Steam (4,99 €) είναι τόσο χαμηλή που μπορώ να πω με σιγουριά οτι καθιστά το Chainsaw Warrior: Lords of The Night μια καλή αγορά για τους παίκτες που ψάχνουν ένα διασκεδαστικό single player card game για μερικα σποραδικά μισάωρα διασκέδασης. Το παιχνίδι είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα επιλογή για τους κατόχους Windows tablets αφού δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ και μπορεί να παιχθεί πολύ άνετα μέσω αφής. Τέλος, η απλότητα του gameplay θα αρέσει σίγουρα στους παίκτες που ψάχνουν έναν εύπεπτο τίτλο για να εισέλθουν ομαλά στον κόσμο των card games. Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε κάποια από τις ανωτέρω περιπτώσεις, αξίζει να βάλετε το Chainsaw Warrior στην wishlist σας.

Pros

  • Χαμηλή τιμή
  • Διασκεδαστικό gameplay…

Cons

  • …αλλά αρκετά “ρηχό”
  • Λιτότατος τεχνικός τομέας

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 76%

76%

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL