REVIEWS

JAGGED ALLIANCE: FLASHBACK

Αλλιώς φανταζόμουν τη συγγραφή αυτού του review για το remake ενός παιχνιδιού που με σημάδεψε ως gamer. Ήθελα να ξεκινήσω με μια αναφορά στο ένδοξο παρελθόν της σειράς Jagged Alliance και ειδικά στο δεύτερο μέρος το οποίο ακόμα και σήμερα, 15 χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία, θεωρείται δικαίως από τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς των turn-based strategy games ως το απόλυτο benchmark του είδους. Σχεδίαζα να αναφερθώ λεπτομερώς στα στοιχεία εκείνα που εισήχθησαν για πρώτη φορά στο Jagged Alliance 2 και έγιναν από τότε βασικά δομικά υλικά των turn-based games, στο πρωτοφανές βάθος του gameplay που αποδείχθηκε σχεδόν αξεπέραστο για όλα τα επόμενα games, στην περίοπτη θέση που κατέχει το Jagged Alliance 2 στο πάνθεον του gaming και στο δικαίωμά του να κάθεται δίπλα από παιχνίδια-σύμβολα των ειδών τους όπως τα Thief και Starcraft. Και σκόπευα να εκφράσω το θαυμασμό μου για το θάρρος των developers να αναλάβουν τον ηράκλειο άθλο της αναζωογόνησης ενός τόσο ιστορικού παιχνιδιού για το σύγχρονο κοινό, με δεδομένο ότι οι όποιες αλλαγές θα γινόταν αντικείμενο σκληρής κριτικής από τους παραδοσιακούς οπαδούς της σειράς. Δυστυχώς όλα αυτά πετάχθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων από την κατάσταση στην οποία κυκλοφόρησε το Jagged Alliance: Flashback.

Αν και πριν από την επίσημη κυκλοφορία προηγήθηκε ένα επιτυχημένο (αλλά όχι θριαμβευτικό) Kickstarter και ένα εκτενές διάστημα κατά το οποίο το παιχνίδι βρισκόταν στο Early Access, το παιχνίδι κυκλοφόρησε τελικά ημιτελές. Όχι απλά σε επίπεδο περιεχομένου αλλά και σε εντελώς βασικά πράγματα όπως το optimization και το bug fixing. H Full Control, developer του παιχνιδιού, συνεχίζει να το υποστηρίζει τακτικά με νέα patches και προσθήκη στοιχείων αλλά από τη στιγμή που το παιχνίδι έχει διατεθεί επίσημα προς πώληση είμαι υποχρεωμένος να το αξιολογήσω με βάση την τωρινή του μορφή. Και είμαι υποχρεωμένος να βάλω κακή βαθμολογία σε έναν τίτλο που έχει τις προοπτικές να γίνει αξιόλογος κάποια στιγμή στο μέλλον, αν και εφόσον οι πωλήσεις είναι τέτοιες που θα επιτρέψουν στους developers να συνεχίσουν να το υποστηρίζουν.

Το Jagged Alliance: Flashback ανήκει όπως ήδη είπαμε στο είδος των turn-based strategy games και αποτελεί ουσιαστικά ένα σύγχρονο remake του παλιού Jagged Alliance 2, αν και στην παρούσα κατάσταση είναι αρκετά πιο light σε περιεχόμενο. Ο παίκτης αναλαμβάνει να ηγηθεί μιας ομάδας σκληροτράχηλων μισθοφόρων στρατιωτών οι οποίοι αποβιβάζονται στη συστάδα νησιών του San Hermanos στην περιοχή της Καραϊβικής, με σκοπό να βοηθήσουν (επί πληρωμή φυσικά) τους επαναστάτες εναντίον του τυραννικού καθεστώτος που καταπιέζει τους πολίτες. Ο δρόμος προς το απομακρυσμένο νησί στο οποίο κρύβεται ο ηγέτης του καθεστώτος θα είναι κακοτράχαλος και δύσβατος: Οι μισθοφόροι σας θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ντόπιο ταλαιπωρημένο πληθυσμό, να απελευθερώσουν περιοχές των νησιών που μπορούν να προσφέρουν πολύτιμα resources στον τίμιο αγώνα για την ελευθερία και να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες οι οποίες θα οδηγήσουν στην εξόντωση του τυράννου και την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος. Viva la Revolution, λοιπόν!

JAFlashback2Κάθε βήμα εδάφους που κερδίζετε μετράει!

Το gameplay στο Jagged Alliance Flashback θυμίζει αρκετά τη δομή του πρόσφατου Xcom: Enemy Unknown καθώς χωρίζεται σε δύο διακριτές φάσεις. Εν αρχή ην το strategy layer όπου βλέπετε τον χάρτη των νησιών σε κάτοψη, αποφασίζετε σε ποια περιοχή θα επιτεθείτε, προσλαμβάνετε καινούριους μισθοφόρους (πληρώνοντάς τους αδρά, ανάλογα με τις ικανότητές τους!) και διαχειρίζεστε τους πόρους σας, φροντίζοντας ώστε οι ομάδες των μισθοφόρων σας να είναι καλά εξοπλισμένες και πρωτίστως σε καλή κατάσταση υγείας. Όπως στο Xcom έτσι και εδώ τα RPG στοιχεία αποδεικνύονται πλουσιότατα καθώς η ικανότητα του κάθε μισθοφόρου σε μια σειρά από δραστηριότητες ορίζεται από τα στατιστικά του, ενώ η συμμετοχή τους στη μάχη αυξάνει το experience και οδηγεί σε level up. Παράλληλα με τις δικές σας μονάδες στο χάρτη κινούνται και οι εχθρικές δυνάμεις, επιτίθενται σε περιοχές που έχετε κατακτήσει και περιπολούν σε αυτές που δεν έχετε ακόμα επισκεφθεί. Αν και το strategic layer του Jagged Alliance Flashback στερείται του βάθους και του μεγάλου ενδιαφέροντος που είχε στα Xcom games, κυρίως λόγω της απουσίας του reaserch and development, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού όπου η κάθε κίνηση έχει τη σημασία της και ο χρόνος -αφού η εξέλιξη στο strategic κομμάτι γίνεται σε pausable real time– είναι ουσιαστικά μία ακόμα πολύτιμη resource που θα πρέπει να ξοδεύετε με σύνεση.

JAFlashback3Ποια θα είναι η επόμενή σας κίνηση; Επιλέξτε προσεκτικά!

Όταν αποφασίσετε να εισέλθετε σε κάποια περιοχή, είτε για να αναμετρηθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με τις δυνάμεις του καθεστώτος είτε για να αγοράσετε προμήθειες από κάποιο κατάστημα, θα μεταφερθείτε στον επιμέρους χάρτη της συγκεκριμένης περιοχής και η απεικόνιση θα αλλάξει σε 3D isometric. Η μάχη διεξάγεται με ένα καθαρά turn-based σύστημα, εμπλουτισμένο με όλα τα σύγχρονα και απαραίτητα καλούδια όπως οι πλήρεις λειτουργίες line of sight και sound detection, η δυνατότητα για τη χρήση κάλυψης πίσω από αντικείμενα στον χάρτη (cover system) και η ελεύθερη εκμετάλλευση των action points για την κίνηση στον χάρτη ή την εκτέλεση επιθέσεων με αυξημένες πιθανότητες ευστοχίας ανάλογα με την ποσότητα των action points που επενδύουμε. Συνολικά το σύστημα μάχης παρουσιάζει ενδιαφέρον και οι μάχες διαθέτουν άφθονο το στοιχείο της τακτικής, προσφέροντας στον παίκτη στιγμές έντασης και διασκέδασης… όταν λειτουργούν σωστά.

Δυστυχώς, θα το πω και πάλι, ενώ τα θεμέλια του παιχνιδιού είναι αξιόλογα και θα μπορούσαν να στηρίξουν έναν ποιοτικό turn-based τίτλο, το Jagged Alliance Flashback είναι απλά ημιτελές. Η προχειρότητα με την οποία έχουν υλοποιηθεί πολλά από τα στοιχεία του παιχνιδιού είναι έκδηλη, ιδίως στο interface και στη γενικότερη αλληλεπίδραση με άλλους χαρακτήρες, επίσης όμως στο gameplay και στον τεχνικό τομέα. Από το gameplay απουσιάζουν βασικές λειτουργίες που υπήρχαν στο κλασικό Jagged Alliance αλλά και features που θεωρούνται απαραίτητα στα σύγχρονα παιχνίδια του είδους (π.χ. το αυτόματο κεντράρισμα της κάμερας στις βολές των εχθρών, το κράτημα action points για να μπορεί να γίνει βολή πριν το τέλος της κίνησης) ενώ ο τεχνικός τομέας… Θεέ μου, είχα καιρό να ασχοληθώ με παιχνίδι που αγαπά τόσο πολύ να κρασάρει ή να πετάει κάθε λογής glitches στο χειρότερο δυνατό σημείο. Στο σύστημα της δοκιμής είχα συχνά crashes to desktop που μου κόστισαν αρκετή in-game πρόοδο μέχρι να συνηθίσω να κάνω save σε κάθε turn. Κάποια στιγμή ειλικρινά αγανάκτησα και ήθελα απλά να παρατήσω το παιχνίδι. Συνέχισα απλά και μόνο λόγω της υποχρέωσης να διαμορφώσω όσο το δυνατόν πληρέστερη άποψη πριν από τη συγγραφή της τρέχουσας παρουσίασης.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη από την παντελή έλλειψη optimization. Δεν ξέρω αν για αυτό ευθύνεται η μηχανή γραφικών Unity, η οποία πράγματι φαίνεται αδικαιολόγητα βαριά αν κρίνω από την απόδοση και την ποιότητα των γραφικών σε άλλα παρόμοια παιχνίδια όπως το Wasteland 2, όμως στην περίπτωση του Jagged Alliance Flashback το παιχνίδι καθίσταται συχνά unplayable λόγω χαμηλού framerate. Πώς αλλιώς θα μπορούσα να χαρακτηρίσω απόδοση που πέφτει στα 10-11 frames ανά δευτερόλεπτο σε μικρούς χάρτες με πολύ μικρό αριθμό μονάδων στην οθόνη; Πώς είναι δυνατόν να παίξει κανείς σαν άνθρωπος με τέτοια framerates έστω και ένα turn-based strategy game όταν η κίνηση είναι συνεχώς σπαστή και ο πονοκέφαλος παραμονεύει; Και προσέξτε το καλύτερο, η απόδοση αυτή παρατηρείται σε ανάλυση 1680×1050 με το επίπεδο λεπτομέρειας στο… medium, ή όπως λέει το παιχνίδι ” Still Good-looking”! Σε High και Ultra τα frames πέφτουν ακόμη πιο κάτω. Όλα αυτά χωρίς καν να συνυπολογίσω το γεγονός οτι λόγω της κακής απόδοσης το παιχνίδι συχνά “χάνει” clicks του ποντικιού με αποτέλεσμα οι στρατιώτες σας να μην κάνουν απολύτως τίποτα παρά τα πολλαπλά πατήματα του πλήκτρου ή να κάνουν άλλα αντ’ άλλων όταν κάποια στιγμή τα clicks γίνουν αντιληπτά από το παιχνίδι και εκτελεστούν όλα μαζί! Τραγωδία… Το παιχνίδι μπορεί μεν να χαρακτηριστεί ως playable σε γενικές γραμμές με την πιο ελαστική έννοια του όρου, υπό την έννοια οτι αν δείξετε μεγάλη υπομονή και ανοχή θα καταφέρετε κάποια στιγμή να φθάσετε στον τερματισμό του, όμως ελάχιστοι έχουν τη διάθεση να υποβληθούν σε τέτοια δοκιμασία όταν υπάρχουν τόσα άλλα ποιοτικά games στην αγορά.

JAFlashback1Για του λόγου το αληθές: 11 frames per second! Χωρίς άλλα σχόλια…

Κατόπιν όλων αυτών, τα χέρια μου είναι δεμένα και δεν μπορώ να δείξω επιείκεια στο Jagged Alliance Flashback παρότι πιστεύω οτι η Full Control θα συνεχίσει να υποστηρίζει το παιχνίδι και αργά ή γρήγορα θα διορθώσει τα περισσότερα προβλήματα, όπως έχει αποδείξει και με άλλα games στο παρελθόν. Δεσμεύομαι οτι θα παρακολουθήσω την πορεία του παιχνιδιού και θα ανανεώσω το τρέχον review αν τα δεδομένα αλλάξουν. Για την ώρα και λόγω της κατάστασης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το παιχνίδι, θα πρέπει να το αποφύγετε. Βάλτε το αν θέλετε στη wishlist σας, παρακολουθήστε την πορεία των patches και περιμένετε για κάποια έκπτωση σε μερικούς μήνες όταν το προϊόν θα έχει φθάσει σε ένα αξιοπρεπές λειτουργικό επίπεδο. Τα βασικά στοιχεία του gameplay είναι καλά, πώς θα μπορούσαν άλλωστε να μην είναι αφού βασίζονται σε έναν κυριολεκτικά θρυλικό τίτλο, όμως η υλοποίηση πάσχει από βαρύτατα προβλήματα. Κρίμα.

Pros

  • Τα θεμέλια του gameplay είναι στιβαρά
  • Όμορφη παρουσίαση
  • Καλό σύστημα μάχης

Cons

  • Αδικαιολόγητα βαρύ για το σύστημα
  • Bugs, glitches, crashes to desktop
  • Φτωχό, ημιτελές interface
  • Απουσία απαραίτητων features για παιχνίδια του είδους

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 45%

45%

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

4 Comments

  1. Κρίμα ρε γαμώτο και το περίμενα καιρό. Το JA2 είναι παιχνίδι σχεδόν μόνιμα εγκατεστημένο σε όλους τους υπολογιστές που είχα από όταν βγήκε. Ελπίζω να το φτιάξουν μελλοντικά. Το σενάριο, τα mini-quest, οι διάλογοι μεταξύ μελών πως ήταν γενικά;

  2. Δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με το JA2 αλλά στέκονται αξιοπρεπώς. Κυρίως λείπει το έξυπνο χιούμορ του κλασικού παιχνιδιού, όλα είναι λίγο πιο “ξερα” και λείπει η έντονη προσωπικοτητα που είχαν οι διάφοροι χαρακτήρες.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL