REVIEWS

BEAR WITH ME – EPISODE 3

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε το σουρεαλιστικό αυτό adventure της Exordium Games να τελειώσει τόσο νωρίς. Ο λόγος είναι ότι το αρχικό πλάνο που είχαν σχηματίσει στο μυαλό τους οι δημιουργοί του, έλεγε για μια ιστορία που επεκτείνονταν μέχρι τα πέντε επεισόδια, ενώ η μικρή διάρκεια και ο μεστός ρυθμός εξέλιξης της πλοκής των δύο προηγούμενων επεισοδίων, δεν άφηναν υπόνοιες ότι τελικά το τρίτο επεισόδιο θα ήταν και το κύκνειο άσμα του συμπαθέστατου αυτού adventure.

Bear With Me Shot1 smallΟ “σκληρός” Ted το πήρε μάλλον λίγο κατάκαρδα…

Η εξήγηση που δόθηκε από τους ανθρώπους της Exordium Games ήταν ότι ήδη είχε περάσει αρκετός καιρός από την κυκλοφορία του πρώτου επεισοδίου και δεν ήθελαν ο κόσμος να περιμένει ένα χρόνο ακόμα για να δει το τέλος του παιχνιδιού (λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα επεισόδιο ήθελε έξι μήνες δουλειάς μέχρι να κυκλοφορήσει), οπότε αποφάσισαν να ολοκληρώσουν την ιστορία από τώρα. Μια εξήγηση που ίσως περιέχει μισές αλήθειες, με το οικονομικό κομμάτι να παίζει και αυτό το ρόλο του, αλλά σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα είναι μία: οι περιπέτειες της Amber Ashworth και του λούτρινου ντετέκτιβ Ted E. Bear έφτασαν στο τέλος τους, αφήνοντας μια μάλλον γλυκόπικρη γεύση.

Το τρίτο επεισόδιο λοιπόν συνεχίζει ακριβώς εκεί που σταμάτησε, με (minor spoilers ahead) τους δύο πρωταγωνιστές να ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Αφενός η Amber συνεχίζει να ψάχνει μόνη της για τον χαμένο αδερφό της Flint, αφετέρου ο Ted έχει σταματήσει τις έρευνες και την έχει παρατήσει στα κρύα του λουτρού, εξαιτίας της διαφωνίας που είχαν για το επόμενο βήμα, μετά την εκτεταμένη καταστροφική δράση του Red Man πάνω στη Paper City. Ο χωρισμός αυτός όμως κόστισε στον Ted, ο οποίος προσπάθησε να πνίξει τον καημό του στο τοπικό μπαρ, γρήγορα όμως θα αλλάξει γνώμη και θα επιστρέψει στη δράση, όταν στην προσπάθειά του να αναζητήσει μετανιωμένος την Amber, μαθαίνει ότι έχει απαχθεί από κάποιον παλιό του γνώριμο και κανένας (;) δεν γνωρίζει που βρίσκεται.

Bear With Me Shot2 smallΤι κρύβει η έπαυλη;

Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο γύρω από το σενάριο, άλλωστε σε αυτό το επεισόδιο το Bear With Me φτάνει στο αποκορύφωμά του και τυχόν αποκαλύψεις θα χαλάσουν την όποια διάθεση έχετε για να το παίξετε, αρκεί όμως να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα κομμάτια του παζλ ενώνονται προκειμένου να περιγράψουν τι ακριβώς συμβαίνει στην Paper City και στο κεφάλι της Amber. Ειδικά το τελευταίο κομμάτι της ιστορίας, όπου μαθαίνουμε όλη την αλήθεια, είναι συναισθηματικά αρκετά βαρύ για τα μέχρι εκείνη τη στιγμή «ανάλαφρα» δεδομένα του παιχνιδιού, ενώ στο τέλος μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε μεταξύ δύο διαφορετικών φινάλε, τα οποία καθορίζουν και το μέλλον της Amber μέχρι την ενηλικίωσή της. Σαν ιστορία λοιπόν, κρίνεται ως ικανοποιητική και ενδιαφέρουσα σαν σύνολο, εκεί όμως «μπάζει» τελικά είναι στο τομέα του adventuring καθ’ αυτό.

Bear With Me Shot3 smallΟ μοναδικός “δύσκολος” γρίφος του παιχνιδιού.

Ο λόγος είναι ότι, μπορεί μεν το τρίτο επεισόδιο να είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια από τα προηγούμενα, αλλά σε θέματα γρίφων είναι φτωχό τόσο σε αριθμό όσο και σε επίπεδο δυσκολίας. Τα αντικείμενα που θα τοποθετήσετε στο inventory σας μετά βίας ξεπερνούν τα δάκτυλα ενός χεριού, ενώ οι προκλήσεις στις οποίες βρίσκεστε αντιμέτωποι περιορίζονται σε δύο με τρεις οθόνες κάθε φορά, με τη λύση τους να είναι είτε απόλυτα προφανής είτε ακατανόητη! Όσον αφορά το τελευταίο απευθύνομαι στο γρίφο της βιβλιοθήκης με τις παραφράσεις τίτλων γνωστών γκανγκστερικών ταινιών, που ομολογώ ότι τον πέρασα στην τύχη και ακόμα αναρωτιέμαι τι ήθελε να πει ο ποιητής, ενώ ο μοναδικός ίσως γρίφος που μπορεί να σας δυσκολέψει βρίσκεται στην έπαυλη του King, ο οποίος όμως ανήκει περισσότερο στο είδος των puzzles παρά των adventures.

Η εξέλιξη αυτή ήταν κάπως απογοητευτική, καθώς το δεύτερο επεισόδιο είχε παρουσιάσει κάποια μικρά δείγματα ότι το επίπεδο πρόκλησης θα ήταν αυξημένο στα επόμενα επεισόδια, κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει πουθενά. Το Bear With Me λοιπόν ξεκάθαρα απευθύνεται σε νεοφερμένους παίκτες του είδους, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να απολαύσουν μια (ενήλικη όπως αποδεικνύεται) ιστορία χωρίς να ζορίσουν ιδιαίτερα το μυαλό τους με γρίφους και σπαζοκεφαλιές, μια τάση που δυστυχώς γίνεται ολοένα και πιο έντονη τα τελευταία χρόνια (βλέπε το πρόσφατο Journey Down Chapter 3) στο είδος, με μόνο το εκπληκτικό Thimbleweed Park του Ron Gilbert να κάνει τη (τεράστια) διαφορά. Όπως φαίνεται, η Telltale έκανε μεγάλη ζημιά με τα interactive stories της, αλλά αυτό είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση…

Bear With Me Shot4 smallΜιλάμε για μακελειό, όχι αστεία.

Όσον αφορά το τεχνικό τομέα του τρίτου επεισοδίου, είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς το βελτιωμένο animation και γενικότερα την αυξημένη ζωντάνια των χαρακτήρων που πλαισιώνουν το story, πάντα γεμάτοι με τις χαρακτηριστικές γκρίζες αποχρώσεις που σπάνε με το κόκκινο της φωτιάς. Τα περιβάλλοντα παρουσιάζονται ακόμα πιο όμορφα και με άποψη, που αντικατοπτρίζουν πολύ καλά τα τεκταινόμενα της πλοκής (ιδίως προς το τέλος του παιχνιδιού) και είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά, όπως ακριβώς θα όφειλε να κάνει ένα ποιοτικό point ‘n’ click adventure.

Bear With Me Shot5 smallThe Mind’s I…

Συνοψίζοντας, αφού έχουμε πλέον στα χέρια μας την ολοκληρωμένη εικόνα, το Bear With Me είναι ένα συμπαθητικό adventure που αξίζει να του ρίξετε μια ματιά, ιδιαίτερα αν το βρείτε σε κάποια προσφορά. Δεν θα σας αλλάξει τη ζωή, δεν θα πιέσει τα εγκεφαλικά σας κύτταρα όπως έκανε ο Gilbert με την έκπληξη της χρονιάς, αλλά θα σας κάνει να περάσετε ευχάριστα για τις έξι περίπου ώρες που διαρκεί. Κρίμα μόνο γιατί θα μπορούσε να πετύχει πολλά περισσότερα.

(σημ: η βαθμολογία αφορά και τα τρία επεισόδια)

Pros

  • Ενδιαφέρουσα σεναριακή ιδέα
  • Βελτιώσεις στο τεχνικό τομέα, ιδίως στο animation
  • Το μεγαλύτερο σε διάρκεια επεισόδιο…

Cons

  • … αλλά όχι αρκετά μεγάλο
  • Λιγοστοί και χαμηλής δυσκολίας γρίφοι

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 70%

70%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL