REVIEWS

OKAMI HD

Ένα παραμυθένιο ταξίδι στην Ιαπωνία μιας άλλης εποχής.

Ένας από τους λόγους που μου αρέσουν τα βιντεοπαιχνίδια είναι πως μέσω αυτών υπάρχει η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Το Okami HD κατορθώνει και με το παραπάνω να μας ταξιδέψει στην κουλτούρα, στην παράδοση και στους μύθους της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα ιδιαίτερο παιχνίδι από πολλές απόψεις.

Αναπτύχθηκε από τη Clover Studio και εκδόθηκε από την Capcom το 2006, όντας ένας από τους τελευταίους τίτλους για το PlayStation 2. Παρότι επαινέθηκε από τον ειδικό Τύπο, οι πωλήσεις του ήταν αρκετά χαμηλές. Τόσο χαμηλές που τέσσερα χρόνια αργότερα μπήκε στο βιβλίο Γκίνες ως ο λιγότερο εμπορικά επιτυχημένος νικητής ενός βραβείου «παιχνίδι της χρονιάς». Το 2012 μια HD remaster έκδοση κυκλοφόρησε για το PlayStation 3 επανασυστήνοντας τον τίτλο στο κοινό, για να φτάσουμε στο φετινό ντεμπούτο του στα PC και την τρέχουσα γενιά κονσολών.

 Okami 01smallΘα συναντήσουμε υπέροχα τοπία.

Η ιστορία μας εκτυλίσσεται πάνω σε έναν πάπυρο, ο οποίος ξετυλίγεται από τα δεξιά προς τα αριστερά και τοποθετείται στην Ιαπωνία της κλασσικής εποχής (500-1100 μ.Χ.). Μετά από μία αρκετά εκτενή cut-scene, πληροφορούμαστε για τον γενναίο πολεμιστή Nagi που έσωσε το χωριό Kamiki από τον δαίμονα Orochi με τη βοήθεια του λύκου Shiranui. Σήμερα, 100 χρόνια μετά τα ηρωικά κατορθώματα του Nagi, ο Orochi απελευθερώνεται από την παγίδα του και καταριέται εκ νέου την Ιαπωνία, απομυζώντας τη ζωή από τα ζωντανά όντα. Η προστάτιδα του χωριού Sakuya καλεί για βοήθεια τη θεά του Ήλιου Amaterasu, η οποία με τη σειρά της μετενσαρκώνεται ως ένας λευκός μεγαλόπρεπος λύκος.

Εμείς χειριζόμαστε τον εν λόγω λευκό λύκο και προσπαθούμε αφενός να εξοντώσουμε τον δαίμονα Orochi, αφετέρου να επαναφέρουμε τη χώρα στην πρότερη της κατάσταση. Συντροφιά στο μεγάλο ταξίδι μας κρατάει ο Issun, ένας περιπλανώμενος καλλιτέχνης στο μέγεθος ενός εντόμου, ενώ θα συναντήσουμε αρκετούς ακόμα ανθρώπους, ο καθένας με τις δικές του ανάγκες, θα ταΐσουμε ζώα, θα αποκαταστήσουμε τη ζωή στη φύση και θα αναμετρηθούμε με διάφορα δαιμόνια και mini-bosses, εκτός του οκτακέφαλου δαίμονα Orochi. Σε όλο το παιχνίδι θα συναντήσουμε χαρακτήρες εμπνευσμένους από την ιαπωνική μυθολογία και παράδοση, ενώ ο Σιντοϊσμός (η κυρίαρχη εθνική θρησκεία των Ιαπώνων) είναι διάχυτος.

 Okami 02smallΜία απλή τυπική μάχη, από τις πολλές που θα συναντήσουμε.

Το Okami HD ανήκει στα action-adventures στα πρότυπα των διάσημων παιχνιδιών Zelda της Nintendo. Κατά συνέπεια, το gameplay συνδυάζει μάχες, εξερεύνηση και puzzles. Παράλληλα με τη βασική αποστολή μας υπάρχουν διάφορα side quests και κάμποσα mini-games. Ιδιαίτερη βαρύτητα στο gameplay έχει το Ουράνιο Πινέλο (Celestial Brush). Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να «παγώσουμε» τη ροή του παιχνιδιού, να το μετατρέψουμε σε έναν τεράστιο καμβά και “ζωγραφίζοντας” στην οθόνη να επηρεάσουμε άρδην τον κόσμο του. Για παράδειγμα είναι εφικτό μέσω του Πινέλου να επισκευάσουμε γέφυρες, να φυτέψουμε δέντρα, να χειραγωγήσουμε τη δύση και την ανατολή του ηλίου, να δημιουργήσουμε αέρα, να ελέγξουμε τη φωτιά, να κατασκευάσουμε βόμβες και πολλά άλλα.

Συνολικά υπάρχουν 13 διαθέσιμες τεχνικές, τις οποίες αποκτούμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αφού πρώτα συμπληρώσουμε τον κατάλληλο αστερισμό και ξεκλειδώσουμε την αντίστοιχη θεότητα. Μοναδικό περιορισμό στη χρήση του Πινέλου αποτελεί το διαθέσιμο μελάνι, καθώς όταν αδειάσει πρέπει να περάσει λίγος χρόνο προκειμένου να ξαναγεμίσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια των μαχών είναι εφικτό να επέμβουμε με το Πινέλο μας. Συμπληρωματικά εξοπλιζόμαστε με όπλα, εμπνευσμένα από τα τρία αυτοκρατορικά βασιλικά εμβλήματα της Ιαπωνίας. Ο καθρέφτης (reflector), το ξίφος και το ροζάριο (κατ’ αντιστοιχία με το ιερό κόσμημα) μπορούν να εξοπλιστούν είτε ως κύριο όπλο είτε ως δευτερεύον, έχοντας διαφορετικές ιδιότητες. Επιπρόσθετα στα διάφορα dojo που υπάρχουν στη χώρα εκπαιδευόμαστε σε νέες τεχνικές επιθέσεων με τα όπλα ή και αμυντικές ξεκλειδώνοντας πρόσθετες κινήσεις για το λύκο μας. Με τα όπλα πραγματοποιούμε κυρίως melee επιθέσεις ή τα χρησιμοποιούμε ως ασπίδα. Η λογική στις απλές μάχες έχει ως εξής, περνάμε λίγα χτυπήματα στους αντιπάλους μέχρι να γίνουν stun (ασπρόμαυροι) και στη συνέχεια επεμβαίνουμε με το Πινέλο μας ώστε να τους ξεπαστρέψουμε. Αντίθετα, για τα mini-bosses πρέπει να βρούμε πρώτα το αδύνατό τους σημείο για τους κάνουμε ζημιά, αφού είναι άτρωτα στις συμβατικές επιθέσεις.


Κάθε φορά που βοηθάμε τους ανθρώπους γύρω μας, ταΐζουμε τα ζώα και αποκαθιστούμε την χλωρίδα της περιοχής κερδίζουμε πόντους praise, τους οποίους ξοδεύουμε για να αναβαθμίσουμε τη χωρητικότητα του μελανιού μας για το Πινέλο, τη ζωή μας και το πουγκί με τα λεφτά μας. Σίγουρα χρήσιμες αναβαθμίσεις για την αποστολή μας, αν και η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι ο τρόπος που επεμβαίνουμε στο περιβάλλον. Το παιχνίδι κυριολεκτικά αλλάζει όψη κάθε φορά που το πράττουμε. Οι άγονες καταραμένες ερημιές μετατρέπονται σε δασώδη καταπράσινα τοπία και η φύση αποκτά ξανά την αρμονία της. Οι NPCs που συναντούμε αρχικά έχουν κάποιο πρόβλημα και είναι είτε στεναχωρημένοι είτε απελπισμένοι, έπειτα από την παρέμβασή μας αλλάζουν με τη σειρά τους όψη, καθώς είναι πλέον χαρούμενοι και ανακουφισμένοι. Ορισμένες φορές μάλιστα θα χρειαστεί να βοηθήσουμε κάποιους εν αγνοία τους, με αποτέλεσμα να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή τους. Πέραν της σημαντικής βασικής αποστολής μας, είναι αυτές οι μικρές στιγμές που κάνουν το Okami HD τόσο ευχάριστο και ανταποδοτικό.

 Okami 03smallΚάπου εδώ σε αυτό το σημείο του τοίχου ζει μία βόμβα.

Ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα καλλιτεχνικός. Τα γραφικά υιοθετούν τη cel-shaded τεχνική αποδίδοντας την παραδοσιακή ιαπωνική ζωγραφική με μελάνι (sumi-e), παραδίδοντας ένα εξαίσιο και μοναδικό αποτέλεσμα. Η αισθητική του παιχνιδιού είναι υπέροχη και κατορθώνει με το δικό της τρόπο να μας μεταφέρει στην Ιαπωνία της κλασικής εποχής. Επιπλέον χρησιμοποιείται αρκετό animation κατά την αναπαράσταση των τοπίων χαρίζοντας πλούσια κίνηση. Οι εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο αδυνατούν να απεικονίσουν το οπτικό μεγαλείο του τίτλου.

Στον ηχητικό τομέα, ακούμε παραδοσιακές μελωδίες αρκούντως ταιριαστές στον τίτλο. Στα αρνητικά δυστυχώς ξεχωρίζει το voice-over. Καθώς θα συναντήσουμε πολλούς NPCs και θα δούμε αρκετές cut-scenes, υπάρχει μεγάλη ποσότητα διαλόγων, οι οποίοι για κάποιο άγνωστο λόγο πραγματοποιούνται στα αλαμπουρνέζικα, δημιουργώντας έτσι ηχητικά μία μίξη νιαουρίσματος και ήχου μασημένης κασέττας. Στην αρχή όλοι οι διάλογοι είναι φοβερά εκνευριστικοί, στην πορεία όμως συνηθίζονται, κυρίως λόγω του πολύ καλού γραψίματος και του χιούμορ που διαθέτουν.

Η HD έκδοση του τίτλου προσφέρει περισσότερες αναλύσεις (4Κ στα 30FPS) και widescreen υποστήριξη, ενώ ο χειρισμός με ποντίκι/πληκτρολόγιο κρίνεται άψογος. Εκείνο που μαρτυρά την ηλικία του τίτλου είναι πως οι περιοχές είναι κατακερματισμένες με αποτέλεσμα να βλέπουμε πάρα πολλές loading screens. Αν και οι χρόνοι φόρτωσης είναι ακαριαίοι και τα mini-games που υπάρχουν κατά τη διάρκεια τους πλέον μοιάζουν περιττά (απενεργοποιούνται από τις ρυθμίσεις), οι τόσες συχνές loading screens δεν παύουν να διακόπτουν άκομψα τη ροή του τίτλου.

 Okami 04smallΕικόνα από το εκπληκτικό Bestiary του τίτλου.

Συνοψίζοντας το Okami HD είναι μία πολύ όμορφη και ευχάριστη εμπειρία, καθώς ο τίτλος μας ταξιδεύει με μοναδικό τρόπο σε μία εποχή και σε μία χώρα τελείως ξένη προς το δυτικό κοινό. Προσφέρει περίπου 50-60 ώρες διασκεδαστικού gameplay, ενώ περνάει αβίαστα το πολύ σημαντικό μήνυμα περί σεβασμού της φύσης. Παίζεται άνετα ακόμα και σήμερα παρά την ηλικία του και σίγουρα αποτελεί τίτλο-στολίδι στη βιβλιοθήκη αυτών που θα το τιμήσουν. Στα 19,99€ που είναι η αρχική τιμή πώλησης σχεδόν αποτελεί ύβρη προς τους Ιάπωνες θεούς.

 

Το παιχνίδι εισάγεται στην Ελλάδα από την CD Media, την οποία και ευχαριστούμε για την διάθεση του review κώδικα του παιχνιδιού.

Pros

  • Μοναδική αισθητική, πανδαισία χρωμάτων επί της οθόνης.
  • Περνάει πολύ ωραίο μήνυμα στον παίκτη και συνάμα προσφέρει μια ταξιδιάρικη εμπειρία με κυρίαρχο ανατολιτικό άρωμα.
  • Στιβαρό Gameplay με ενδιαφέροντες μηχανισμούς.
  • Πολύ μεγάλη διάρκεια και εξαιρετικό value for money.
  • Χιουμοριστικοί διάλογοι.

Cons

  • Το voice-over.
  • Η συχνότητα των loading screens.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 94%

94%

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL