REVIEWS

LEISURE SUIT LARRY RELOADED

Η συγκίνηση είναι τεράστια. Αν κάποιος έλεγε στον 10χρονο Μποράτσο που κρυφόπαιζε Leisure Suit Larry In The Land Of The Lounge Lizards σε ένα άθλιο CGA μόνιτορ και εκστασιαζόταν με δυο καφέ πίξελ που υποτίθεται πως ήταν ρώγες, ότι μια μέρα θα ‘ταν κοτζάμ μαντράχαλος και θα ‘γραφε το ρηβιού του Larry Reloaded για το πιο εκλεκτικό κοινό της χώρας, δεν θα το πίστευε ποτέ.

Σοβαρά τώρα. Σκεφτείτε το λίγο. Το πρώτο παιχνίδι κυκλοφόρησε το 1987. Το -εξαιρετικό- VGA remake του βγήκε το 1991 και η σειρά τελείωσε ηρωικά το 1996, με το εμβληματικό Love For Sail. Όταν ανακοινώθηκε πέρυσι πως το δίδυμο Al Lowe-Josh Mandel ζητούσε χρηματοδότηση μέσω Kickstarter για να λανσάρει ένα full HD remake του μυθικού πλέον παιχνιδιού, οι gamers διχάστηκαν. Κάποιοι από εμάς τους στηρίξαμε στα πλαίσια του γενικότερου ενθουσιασμού με το Kickstarter και της χαράς που πήραμε βλέποντας όλα τα λατρεμένα, ξεγραμμένα franchises της νιότης μας να ξαναζωντανεύουν. Αρκετοί πάλι θεώρησαν την κίνηση “αρπαχτή”, καθώς πράγματι ο Lowe μπήκε στο παιχνίδι του Kickstarter σχετικά αργά και αφού είχε δει τη μεγάλη απήχηση που είχαν αντίστοιχα “νοσταλγικά” projects των συναδέλφων του.

LSLRel1To Καλύτερο Μπαρ Του Πολυσύμπαντος

Οι συνεχείς αναβολές της ημερομηνίας κυκλοφορίας του τίτλου και οι αναφορές για άφθονα bugs στην beta, μόνο εμπιστοσύνη δεν ενέπνεαν. Και έφθασε η μέρα της κρίσης. Το Leisure Suit Larry Reloaded κυκλοφόρησε χθες τα μεσάνυχτα στο backer portal της Replay Games και πριν λίγες ώρες εμφανίστηκε και στο Steam.

“Και…είναι καλό θείο;” σε ακούω να ρωτάς, Τακτικέ Αναγνώστη.

Η σύντομη απάντηση είναι “Αγόρασέ το τώρα και ευχαρίστησε με αργότερα.” Αν προλάβεις να διαβάσεις το review μέχρι να κατέβει, έχει καλώς. To μαγεμένο νυχτέρι του αξιολάτρευτου Βασιλιά-Λούζερ Larry Laffer στο Lost Wages, όχι απλώς θα μονοπωλήσει το gaming πρόγραμμά σου, αλλά δεν θα θέλεις να σταματήσεις να ασχολείσαι μαζί του μέχρι να ξεκλειδώσεις και το τελευταίο από τα ευρηματικότατα ατσίβμεντς του.

LSLRel4Από…σπέσιαλ μαναράκια, άλλο τίποτα το παιχνίδι!

Βλέπετε, το στοίχημα του Reloaded είναι διπλό. Όχι μόνο είναι ο πρώτος “μουράτος” τίτλος που κυκλοφορεί μετά από χρηματοδότηση μέσω Kickstarter, αλλά καλείται να δώσει και το “κάτι παραπάνω” από ένα ξερό επανασχεδιασμό των λίγων τοποθεσιών του αρχικού παιχνιδιού.

Με χαρά, ανακούφιση και τεράστιο γκικογκέημινγκ ενθουσιασμό, δηλώνω απερίφραστα πως το παιχνίδι αποτελεί μια εκπληκτικά δυνατή, υπερπλήρη, εκτεταμένη βερζιόν του πιξελιασμένου ταξιδιού που στοίχειωσε τις προεφηβικές μας φαντασιώσεις, τόσα χρόνια πριν. Για τον έναν άνθρωπο που μεγάλωσε σε σπηλιά ή κρυμμένος σε υποβρύχιο (πιθανώς και τα δυο) θα πω ότι τα παιχνίδια Larry απέκτησαν μυθικό στάτους, καθώς, σε αντίθεση με τις ηρωικές προτάσεις των υπόλοιπων τίτλων της εποχής τους, μας έδιναν τον έλεγχο του Larry Laffer, ενός αξιοθρήνητου 40χρονου παρθένου με τεράστια ιδέα για τον εαυτό του. Όσο λούζερ, όσο κακόμοιρος, όσο μεγάλα γυαλιά ή σιδεράκια και να φορούσες, ένιωθες αυτόματα πως είχες περισσότερες πιθανότητες να βρεις γυναίκα από τον άμοιρο Larry. Οι κωμικοτραγικές του περιπέτειες στην αναζήτηση του Ωραίου Φύλου, μας τραβούσαν με την υπόσχεση του softcore πορνό (που δεν υπήρχε σχεδόν ποτέ) και μας κέρδιζαν με το σπαρταριστό τους χιούμορ και το εξαιρετικό επίπεδο του γραψίματός τους.

LSLrel6Το εμβληματικό “ειδύλλιο” με τη Fawn στοιχειώνει ακόμη το παιδικό μου δωμάτιο!

Το Larry Reloaded, όχι μόνο περιλαμβάνει ένα σωρό καινούριες ατάκες, περιγραφές και αγριάδες δια χειρών Lowe και Mandel, αλλά προσέχει να τις ζωντανέψει με εξαιρετικό voice acting (ο αφηγητής ειδικά είναι υπέρ το δέον απολαυστικός) και ένα θαυμάσιο σαξοφωνιάρικο soundtrack από τον Austin Wintory. Τα γραφικά είναι πανέμορφα και ακόμα κι αν κάποια animations είναι λίγο πιο μινιμάλ από αυτό που θα θέλαμε, δεν αφαιρούν στο ελάχιστο από την αρτιότητα του συνόλου.

Το αρχικό παιχνίδι έχει διατηρηθεί αυτούσιο όπως και το cult icon-based interface της σειράς, με τα “ειδικά” εικονίδια να δίνουν το πανηγυρικό παρών. Ο παίκτης, όπως και στο πρωτότυπο δεν έχει καμία κατεύθυνση από το παιχνίδι. Ξεκινάς έξω από το θρυλικό Lefty’s Bar με 96 δολάρια στην τσέπη και ένα μονάχα σκοπό : να μη σε βρεί το χάραμα ακόμη παρθένο. Οι μοναδικές αλλαγές που έχουν γίνει στο βασικό κορμό του παιχνιδιού αφορούν μονάχα σε διορθώσεις κακών σχεδιασμών που οδηγούσαν το αρχικό παιχνίδι σε αδιέξοδα. Πλέον σε κάθε οθόνη μπορούμε να παίξουμε φρουτάκια ή blackjack ώστε να βγάλουμε τα απαραίτητα χρήματα και ακόμη και να πεθάνουμε, το παιχνίδι αφού μας ανταμείψει με το σχετικό ατσίβμεντ για το μεράκι μας, μας επιστρέφει ακριβώς πριν τη φοβερή βλακεία μας. Ευκολίες δηλαδή ευπρόσδεκτες, οι οποίες όχι μόνο δεν αλλοιώνουν το κλίμα του παιχνιδιού, αλλά μπορεί να πει κανείς ότι άργησαν και 26 χρόνια να μας έρθουν.

LSLRel3Θυμάστε τότε που ως μαζεμένος πιτσιρικάς πας να πάρεις για πρώτη φορά προφυλακτικά και είσαι βέβαιος πως το Σύμπαν γελά μαζί σου;

Εκεί που το παιχνίδι δίνει πραγματικά τα ρέστα του, είναι λίγο πριν την κορύφωσή του, που γυρίζει τα πάντα τούμπα στα μούτρα των βετεράνων που είχαμε παίξει ως εκεί με ένα τεράστιο χαμόγελο, αλλά δίχως εκπλήξεις. Το νέο περιεχόμενο που είχε υποσχεθεί ο Lowe είναι εξαιρετικό, μελετημένο και εισάγεται τόσο ύπουλα και μαεστρικά που σίγουρα θα απομείνετε λίγες στιγμές να χαζεύετε την οθόνη, κατεβάζοντας ό,τι μπινελίκι μπορείτε να θυμηθείτε στο γερόλυκο Lowe.

Η δε δυσκολία του νέου κομματίου είναι τεράστια και φιλοσοφίας καθαρά παλιάς Sierra. Πραγματικά είχα κολλήσει για τρεις περίπου ώρες λίγες στιγμές πριν το φινάλε και γύριζα σαν τρελός όλο τον κόσμο του παιχνιδιού, μην μπορώντας να δεχτώ ότι κάτι μου έχει ξεφύγει. Δεν γνωρίζω αν έχει ποσταριστεί κάπου αλλού στο ίντερνετ, αλλά τη στιγμή που γράφεται το ρηβιού, ήμουν ο πρώτος που άφησε σχετικό hint για τους πονεμένους συν-gamers στο φόρουμ του παιχνιδιού στο Steam. H λύση ήταν απλή, αλλά και τόσο ομπσκούρ που πραγματικά θα σας γυρίσει στις “χρυσές” μέρες που κολλάγαμε για μήνες σε παιχνίδια γιατί δεν είχαμε σκεφτεί την τάδε κουλαμάρα ή δεν είχαμε παρατηρήσει το δείνα πίξελ.

LSLRel9Τώρα μάλιστα. Σοβαρεύουν τα πράγματα.

Η συνολική εμπειρία του παιχνιδιού είναι εξαιρετική, μαγική, αναβιώνει και βελτιώνει μέχρι κεραίας το πνεύμα ενός από τα κλασσικότερα adventures όλων των εποχών. H Ν Fusion ήδη έχει ξεκινήσει δουλειά επάνω στο remake του δεύτερου παιχνιδιού της σειράς και εντός των ημερών λογικά θα ανακοινωθεί και το σχετικό Kickstarter. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν στηρίξατε τούτο εδώ και έχετε έστω και στοιχειώδη αγάπη για τα καλογραμμένα χιουμοριστικά adventures, το έχετε χτυπήσει με κλειστά μάτια και το pledge σας για το remake του δεύτερου είναι δεδομένο.

LSLRel8Και λίγη μεταμεσονύκτια ψυχεδέλεια, έτσι, για το ρόκ.

Περιμένω τώρα σε αναμμένα κάρβουνα να δοθεί μια φούλ λίστα με τα κρυφά και ομπσκούρ ατσίβμεντς (είναι πάμπολλα) ώστε να έχω τη δικαιολογία που χρειάζομαι για να ξαναβάλω το σάπιο, ανατριχιαστικό λευκό κοστούμι του Laffer και να χουχουτίσω ανέμελα κόντρα στην απόλυτη καταστροφή.

Απαραίτητο. Διαμάντι. Παιχνιδάρα. Μεσιέ Lowe, υποκλίνομαι.

Pros

  • Υποδειγματικό remake με τα όλα του. Γραφικά, ηχητικός τομέας, ευκολίες, όλα όπως θα έπρεπε δίχως ν’αλλοιώνουν τίποτε από την αρχική εμπειρία.
  • Η αρχή μιας υπέροχης “δεύτερης νιότης” για το Larry Laffer
  • To νέο περιεχόμενο είναι ουσιώδες, μεστό και αντάξιο της βαριάς κληρονομιάς της σειράς
  • Ευρηματικότατα achievements και πολύ πετυχημένο χιούμορ που σπάει διαρκώς τον τέταρτο τοίχο

Cons

  • Η δυσκολότερη στιγμή του παιχνιδιού “μυρίζει” παλιά Sierra από χιλιόμετρα, θα σας σπάσει τα νεύρα, αλλά μόλις βρείτε τη λύση θα σκάσετε ένα χαμόγελο ικανοποίησης που έχετε ξεχάσει από χρόνια.
  • Το Angry Broads δεν είναι playable! Γιατί Replay?

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 95%

95%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

25 Comments

  1. Hello indeed!

    Pardon me Κύριε συντάκτα του άρθρου, αλλά δεν ενθυμούμε στα “ορίτζιναλ” να μας δείχνει και ρωγίδια έστω και σε μορφή pixel isn’t it? Tα άφηνε όλα στη φαντασία μας..την καλπάζουσα και…υγρή φαντασία μας…..
    Αχεμ.
    Αυτοί οι νεωτερισμοί πολύ μου αρέσουν! 🙂
    *Whishlisted*

  2. 0AGAN σωστός. Μας είχε πήξει στο censored. Εγώ ήμουν τόσο μικρός όταν τον έπαιξα (τον Larry) για πρώτη φορά που αντέγραφα τις λύσεις χωρίς να καταλαβαίνω τι γίνεται. Τι διάολο σήμαινε αυτό το use rubber που έπρεπε να πληκτρολογήσεις για να μην πεθάνεις;;; 😛

  3. “H Ν Fusion ήδη έχει ξεκινήσει δουλειά επάνω στο remake του δεύτερου παιχνιδιού της σειράς και εντός των ημερών λογικά θα ανακοινωθεί και το σχετικό Kickstarter.”

    Καλά και άγια τα remake, ειδικά όταν είναι τέτοιας ποιότητας, αλλά μπας και είναι καιρός να δούμε ένα πραγματικά καινούργιο Larry από τον Al Lowe? Λέω εγώ τώρα…

  4. Παιδιά, αυτές οι γλυκές μαστούμπες υπήρχαν και στο αρχικό (EGA & VGA εκδόσεις) και πρέπει να κάνεις μια συγκεκριμένη ενέργεια για να εμφανιστούν (Easter Egg). Από ‘κει και πέρα, ο Lowe δήλωσε πως αρχικά καινούριο παιχνίδι ήθελε να φτιάξει, αλλά θέλουν να μαζέψουν πρώτα καλό bankroll από τα remakes, ώστε να το κάνουν εν πλήρει δόξη.

  5. Στέφανε,

    Σε λατρεύω, σε.. δεν το πιστεύω ότι θα ξαναζήσω τις υπέροχες στιγμές που έχω περάσει με αυτόν τον υπέροχο παρθένο με το πλαστικό λευκό κουστούμι ήτανε από τα πρώτα παιγνίδια που έχω παίξει και για εμένα είναι ένας και μοναδικός για πάντα;)

  6. Θα το έπαιρνα έτσι κι αλλιώς και, αν είναι όντως τέτοιος θρίαμβος, τότε με τα χίλια!

    Τα βυζούδια θυμάμαι ότι όντως μπορούσες να τα αποκαλύψεις και στο παλιό… Ανακαλώ να το διαβάζω κάπου στο ίντερνετ και να τρέχω κατευθείαν στον emulator να δω ρωγίτσα.

  7. Κυκλοφορεί κανονικά σε Steam και GoG, φυσικά ως Reloaded. Αν τώρα θες να πειρατέψεις το έπος και να λεκιάσεις το πλαστικό, φρικτό κοστούμι του Δασκάλου και να φτύσεις τις γλυκές σαξοφωνιές του σάουντρακ, you’re on your own και κρίμα πραγματικά, ειδικά για ένα τέτοιο τίτλο.

  8. Ένα τέτοιο υπάρχει συναγωνιστή ViLB και βρίσκεται στο φινάλε του παιχνιδιού (όπως και στις πρώτες εκδόσεις ακριβώς δηλαδή). Όταν μπεις στο τζακούζι με την Eve, κάνε διαρκώς κλίκ στη βαλβίδα που ελέγχει τον αφρό. Μετά από 5-6 κλίκ, θα δεις το φως το αληθινό 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL