REVIEWS

MONSTER LOVES YOU!

Μετά τη χθεσινή παρουσίαση του DLC Quest, o τρύπιος indie ανοιξιάτικος μαραθώνιος συνεχίζεται, με το Monster Loves You!, έναν interactive, choose your own adventure εξομοιωτή τέρατος. Ω ναι, καλά διαβάσατε. Το Monster Loves You! της Dejobaan, ρίχνει άπλετο το υπόγειο φως του επάνω στον Κθούλου-Γυρίνο σας και σας οδηγεί από τις πρώτες δαγκωνιές στα spawning pits, μέχρι το σεβάσμιο στάτους ενός Elder Monster…αν είστε φυσικά αρκετά καλός.

Η ιδέα της Dejobaan είναι εξαιρετική και έχει υλοποιηθεί με ιδιαίτερη φινέτσα. Ο τίτλος μπορεί να κρατά μεν ελάχιστα (το κάθε playthrough θα σας πάρει γύρω στη μια ώρα), αλλά το πλήθος επιλογών, ο τρόπος που επιλέγει να “θυμάται” ορισμένες πράξεις σας και τα δεκατέσσερα συνολικά φινάλε στα οποία μπορείτε να οδηγηθείτε, δίνουν αρκετό replayability σε βάθος χρόνου.

MLY1Home Is Where The (Human) Heart (In A Jar) Is

Για τους γεννημένους τη δεκαετία του ’90 (Θέε μου, Θέε μου, Μπορατσογεροδεινόσαυρος προ των πυλών) να πούμε ότι μια φορά κι ένα καιρό κυκλοφορούσαν -και λατρεύαμε- τα “Φτιάξε Τη Δική Σου Περιπέτεια” βιβλία. Ξεκινούσαν μια ιστορία, συνήθως επική και μεγαλόπνοη και σας τοποθετούσαν στο ρόλο του ήρωα. Κάθε φορά που εκείνος έπρεπε να πάρει μια απόφαση, το βιβλίο σας έδινε τρεις ή τέσσερις εναλλακτικές και ανάλογα με την επιλογή σας, σας παρέπεμπε σε μια σελίδα όπου η ιστορία συνεχιζόταν βάσει της επιλογής σας. Περιττό να πούμε, όποιος προσπαθούσε να διαβάσει το βιβλίο με τη σειρά, κατέληγε σε ψυχιατρείο ή το λιγότερο, έγραφε πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

Τώρα φανταστείτε την ίδια ακριβώς φόρμουλα, σε video game. Animation υπάρχει ελάχιστο και την επαφή μας με το μαγικό χωριό του Omen την έχουμε κυρίως μέσα από τα πολύ όμορφα ζωγραφισμένα backgrounds και το μερακλίδικο κείμενο των in-game menus. Μπορεί τα artwork panels να είναι λίγα στον αριθμό, αλλά σε συνδυασμό με την πολύ ταιριαστή μουσική επένδυση, πείθουν και αφήνουν την εντύπωση πως έχετε τηλεμεταφερθεί σε παιδικό παραμύθι. Από τα καλά όμως. Εκείνα που το γιγάντιο καροτοτέρας έτρωγε τους πάντες και πρώτο και καλύτερο το μικρό, θαρραλέο Τζίμη που πάντα άκουγε τη μαμά του. Φάτη μικρέ θαρραλέε Τζίμη. Ας πρόσεχες.

MLY3They see my tentacles, they be hatin’…

Η τερατοζωή μας περνά απ’όλα τα στάδια : γυρίνος στο spawning pool των Αρχαίων, κουταβοτερατάκι στη σπηλιά, έφηβο τέρας στο Μαγεμένο Δάσος, ενήλικος στο μαγικό χωριό της Omen και αν κριθούμε άξιοι, Elder Monster στα βάθη της Γης. Η περσόνα μας προσδιορίζεται από πέντε επιμέρους αρετές μας : Εξυπνάδα, Καλοσύνη, Αγριότητα, Ειλικρίνεια και Θάρρος. Ανάλογα με τις πράξεις μας, καλλιεργείται και το κάθε attribute, με διαφορετικές λύσεις να ανοίγουν ή να κλείνουν βάσει των χαρακτηριστικών μας. Η φήμη (reputation) μας ανάμεσα στα υπόλοιπα τέρατα, είναι καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του παιχνιδιού και κερδίζεται ποικιλοτρόπως. Εάν φερ’ειπείν πείσουμε τα συν-τέρατά μας να αποφύγουν την παγίδα κάποιου μάγου, εξηγώντας τους για την πονηριά και το δόλο των ανθρώπων, θα μας σεβαστούν περισσότερο για τη μεγάλη μας σοφία. Αν πάλι ορμήσουμε και τους φέρουμε το μάγο πίσω σουβλιστό, θα κερδίσουμε σεβασμό για το θάρρος και την αγριάδα μας.

MLY2Τα κείμενα του παιχνιδιού είναι απολαυστικά.

Το παιχνίδι παρουσιάζει κυριολεκτικά αμέτρητα σενάρια, αρκετά εκ των οποίων είναι και εντελώς random ως προς την εμφάνισή τους. Οι λύσεις που παρέχονται σε κάθε περίπτωση, είναι υπερ-αρκετές. Μπορούμε να καταβροχθίζουμε ό,τι στέκεται μπροστά μας ή να μιλάμε στις μαγεμένες αλεπούδες και να κρυφο-βοηθάμε τους ανθρώπους στο διπλανό χωριό. Όλα είναι εφικτά.

Κάθε περίοδος της ζωής μας, ορίζεται χρονικά και μέσα σε αυτή πρέπει με τις πράξεις μας να κερδίσουμε αρκετό σεβασμό ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Το πραγματικό end game του παιχνιδιού μάλιστα, το βλέπουμε μονάχα εάν έχουμε πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό reputation, κάτι που μου άρεσε, καθώς παραπέμπει ευθέως σε παλιά, υπερ-ένδοξα sim/management παιχνίδια. Εκεί καλούμαστε να ορίσουμε και την τελική έκβαση της διαμάχης μεταξύ τεράτων και ανθρώπων, με πληθώρα επιλογών στη διάθεσή μας.

Mly4Είμαι εμετικά φλώρος. Τόσα χρόνια στο κουρμπέτι και έφτιαξα Κθούλαντιν. Ντροπή και αίσχος μου.

Αν ψάχνεστε για βαθύ gameplay, το Monster Loves You! δεν είναι σε καμία περίπτωση για εσάς. Είναι ένα πολύ καλογραμμένο, σπαρταριστό παραμύθι, που θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει και ως εκπαιδευτικό software για μικρά παιδιά. Η “εξομοίωση τέρατος” υλοποιείται απλοϊκά αλλά με τρόπο απόλυτα διασκεδαστικό. Στην ουσία, εδώ υπάρχουν τα θεμέλια για ένα βαθύτατο management παιχνίδι, αλλά η εταιρεία σκόπιμα διάλεξε να σκαρώσει κάτι εύκολο, γρήγορο και εξαιρετικά προσβάσιμο.

Μπορεί η τιμή του να είναι ελαφρώς τσιμπημένη (ειδικά αν σκοπεύετε να ζήσετε μονάχα μια ζωή σαν τέρας) αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι γοητευτικότατο. Αν έχετε έστω και υποψία αδυναμίας στο προαναφερθέν choose your own adventure φορμάτ, θα απολαύσετε κάθε λεπτό που θα περάσετε μαζί με τους χνουδερούς, κερασφόρους φίλους σας στο δάσος. Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα είχαμε τριάντα παιχνίδια σαν κι αυτό κάθε χρόνο. Και αφήστε την EA και τα microtransactions της να φωνάζουν.

Pros

  • Πρωτότυπο, αστείο και καλογραμμένο
  • Ατμοσφαιρικό artwork και μουσική
  • Πληθώρα επιλογών και διαφορετικών φινάλε
  • Έξυπνο σύστημα καταγραφής των επιλογών μας

Cons

  • Ελάχιστη διάρκεια σε σχετικά υψηλή τιμή
  • Σχεδόν πλήρης έλλειψη animation
  • Σου ανοίγει την όρεξη για κάτι πολύ μεγαλύτερο, το οποίο δεν παραδίδει ποτέ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL