SPECIALS

EARLY ACCESS: PRISON ARCHITECT

Γράφει ο Νίκος “Tsok” Τσοκτουρίδης 

Πέντε χρόνια δικασμένος μέσα στο Γεντί Κουλέ τραγουδάει ο Ed Boughtflower, κρατούμενος νούμερο 284965 στο κελί 33 (όχι του Κορυδαλλού, Γεντί Κουλέ λέμε). Το βιογραφικό του λέει πως μπήκε στη στενή για 7 χρόνια επειδή συμμετείχε σε επεισόδια. Πολύ πιθανό, τον κρατούμενο αυτόν να τον έχει δημιουργήσει κάποιος gamer που αγόρασε την Prison Architect Name in Game edition αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο λόγος λοιπόν για το Prison Architect της Introversion Studios (βλ. Uplink, Darwinia, Multiwinia και Defcon). Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η ανάπτυξη του, ως τρελός tycoonoφάγος. το περίμενα πως και πως. Πριν λίγο καιρό κατάφερα και το απέκτησα και άρχισε το downloading. Κρατούσα μικρό καλάθι βέβαια γιατί το παιχνίδι βρισκόταν (και ακόμα βρίσκεται) στην Alpha. Μετά από λίγη ώρα το παιχνίδι έτοιμο… δεξί κλικ, play.

PA1Δείγμα των κρατουμένων, χωρισμένων σε κατηγορίες κιδνύνου

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς μόλις ανοίξει το παιχνίδι είναι ότι δεν υπάρχει αρχικό μενού (!!!) αλλά κατευθείαν βρίσκεστε σε ένα άδειο χωράφι έτοιμο να δεχθεί τη φυλακή των ονείρων σας. Για να ανοίξετε το Main Menu θα χρειαστεί να πατήσετε το ESC. “Πρώτο αρνητικό” σκέφτομαι αλλά εντάξει, ακόμα στην alpha είναι.

Ξεκινώντας το χτίσιμο της φυλακής μας, πρώτοι πρώτοι καταφθάνουν οι ακούραστοι εργάτες μας που θα αναλάβουν τα χαμαλίκια ώστε οι εγκαταστάσεις μας να είναι λειτουργικές. Στο παιχνίδι έχει πλέον ενσωματωθεί κάποιο είδος tutorial αλλά θα σας συμβούλευα να δείτε κάποια videos στο youtube από χρήστες που εξηγούν πολύ καλύτερα τα βασικά (και μη) του παιχνιδιού. Αρχίζουμε σιγά σιγά λοιπόν να σηκώνουμε κτήρια όπως κουζίνα, κελιά, τραπεζαρία, γραφεία, τα βασικά δηλαδή αφού λεφτά… δεν υπάρχουν. Σε αυτό το στάδιο θα μας βοηθήσουν αρκετά τα κρατικά κονδύλια που παίρνουμε ολοκληρώνοντας κάποια tasks.

PA2Εξέγερση σε εξέλιξη. Call the Cops!

Μετά το πέρας των πρώτου 24ώρου θα έρθουν στη φυλακή μας οι πρώτοι κρατούμενοι. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε έτοιμα τα βασικά για να μπορέσουμε να τους υποδεχθούμε. Κάτι πολύ βασικό που πρέπει να θυμηθείτε είναι να κλείσετε όλα τα ανοίγματα με φράχτες αλλιώς δε θα αργήσει η στιγμή που θα αρχίσουν να την κάνουν οι κρατούμενοι και μάλιστα χωρίς την βοήθεια… ελικοπτέρου (βλ. Παλαιοκώστας prison break edition).

Προχωρώντας το παιχνίδι θα αρχίσουμε να προσθέτουμε στη φυλακή μας νέες εγκαταστάσεις (αυλή, μπάνια, ιατρεία, περισσότερα γραφεία κλπ) καθώς και νέο προσωπικό (από καθαριστές… μέχρι παπάδες). Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και οι πληροφορίες που παίρνουμε για κάθε φυλακισμένο κάνοντας κλικ πάνω του. Μπορούμε να δούμε στοιχεία της οικογένειας του, τον λόγο για τον οποίο φυλακίστηκε και πόσο ακόμα πρέπει να εκτίσει τη ποινή του.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα πρέπει με προσοχή να φτιάξουμε το πρόγραμμα των κρατουμένων καθώς και τις (πολύ σημαντικό) περιπολίες των σωφρονιστικών μας υπαλλήλων. Οι κρατούμενοι μας είναι, όπως είναι λογικό, χειρότεροι και από ΠΑΟΚτσίδες που περνάνε έξω από το Χαριλάου και για αυτό θα πρέπει να έχουμε τον νου μας συνέχεια σε αυτούς. Θα δείτε εξεγέρσεις, τσακωμούς, μαχαιρώματα και ότι άλλο όμορφο μπορεί να βάλει ο νους σας. Προσωπικά αγανάκτησα καθώς σχεδόν καθημερινά οι κρατούμενοι μου σπάγανε τις τουαλέτες των κελιών τους χωρίς όμως να μου δίνει το παιχνίδι πληροφορίες για το τι κάνω λάθος. Το πρόβλημα λύθηκε βάζοντας φύλακες να γυρνοβολάνε συνεχώς ανάμεσα στα κελιά.

PA3Και αν σου πέσει το σαπούνι;

Αφού εξοπλίσετε τη φυλακή σας με όλα τα διαθέσιμα κτίρια (που θεωρώ πως είναι λίγα) το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διατηρείτε την τάξη στο σωφρονιστικό σας κατάστημα. Να κρατάτε τους φυλακισμένους ήρεμους και πράους και να παίρνετε συνεχώς νέους. Μόνον έτσι θα μπορέσετε να μαζέψετε περισσότερα χρήματα για επισκευές και επέκταση. Σε αυτό το σημείο είναι που χάνει το Prison Architect πολλούς πόντους. Αρχίζει να λαμβάνει χώρα μια επανάληψη που πολύ γρήγορα πολλούς θα τους κουράσει.

Από τεχνικής άποψης το παιχνίδι κινείται σε αρκετά καλά επίπεδα. Η εικόνα του είναι ευχάριστη, καθόλου κουραστική και παρά την “απλότητα” των sprites του, θα σας ικανοποιήσει. Μουσική επένδυση δεν υπάρχει δυστυχώς αλλά τα ηχητικά εφέ κυμαίνονται και αυτά σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Μόνο πρόβλημα που παρατήρησα ο ίδιος αλλά διάβασα και στο ίντερνετ από άλλους είναι πως όταν είναι πολλοί μαζεμένοι κρατούμενοι στον ίδιο χώρο το παιχνίδι κολλάει σαν να παίζεις Crysis σε Gameboy αλλά σύμφωνα με τους δημιουργούς το πρόβλημα θα λυθεί στα επόμενα updates.

Το PA βρίσκετε αυτή τη στιγμή στην Alpha 10 έκδοση του και σίγουρα χρειάζεται αρκετές νέες προσθήκες και διορθώσεις ώστε να χτυπήσει ψηλές βαθμολογίες και να ικανοποιήσει τους πιο απαιτητικούς αλλά όλα δείχνουν πως η Introversion κινείται σε καλό δρόμο και πως έχει την όρεξη και τη διάθεση να κάνει το παιχνίδι πολύ καλύτερο. Ήδη υπάρχουν σχέδια για νέα κτίρια, νέους υπαλλήλους, νέες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και τρόποι αντιμετώπισης αυτών, ακόμα και για την δυνατότητα να σηκώσουμε δεύτερο όροφο στα κτίρια μας.

PA4Δείγμα των υπόγειων εγκαταστάσεων ύδρευσης και ηλεκτροδότhσης

Για το τέλος όμως άφησα το πιο αρνητικό στοιχείο του παιχνιδιού για μένα. Την τιμή του. Για να αγοράσετε λοιπόν την στάνταρ έκδοση στο steam (μιλάμε πάντα για early access) θα χρειαστεί να δαπανήσετε το ποσό των 21 ευρώ, ποσό που κατά την ταπεινή μου άποψη είναι υπερβολικό για αυτά που σου προσφέρει το PA. Να σημειώσω πως υπάρχει η Introversioner έκδοση στην οποία παίρνετε μαζί με το Prison Architect και όλα τα προηγούμενα παιχνίδια της εταιρείας. Και επειδή όλοι μας θα θέλαμε τον δικό μας κρατούμενο, η Introversion μας δίνει την ευκαιρία να τον δημιουργήσουμε, ορίζοντας το όνομα του, την ηλικία του και το βιογραφικό του με το αζημίωτο φυσικά… Όπου αζημίωτο βάλε 35 ευρώ.

Αν λοιπόν ήταν όνειρο σας να γίνετε ο σατράπης διευθυντής φυλακών (ωραία όνειρα κάνετε ρε) τώρα σας δίνετε η ευκαιρία να το κάνετε πραγματικότητα με το Prison Architect. Σε όσους άρεσαν τα Prison Tycoon τότε αυτό το παιχνίδι είναι must buy.

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

12 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL