REVIEWS

JACK KEANE 2: THE FIRE WITHIN

Τη γνώμη μου για την Deck13 την έχω ήδη αναφέρει στα πλαίσια άλλων adventure game reviews. Χωρίς να είναι η εταιρεία εκείνη που έχει κυκλοφορήσει κάποιο παιχνίδι που να με έχει συνεπάρει ή να μου έχει μείνει αξέχαστο, ο κατάλογος των μέχρι τώρα δημιουργιών της στο είδος περιλαμβάνει games με τα οποία πέρασα ευχάριστα, μέχρι να τα ολοκληρώσω. Τόσο η πρώτη περιπέτεια του Jack Keane, όσο και η “Ankh” τριλογία, αλλά και το πρόσφατο “Haunted” διέθεταν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, που συνίσταντο στα όμορφα, πλην σχετικά απλά, γραφικά, τους “χάρτινους” χαρακτήρες, την κεφάτη ατμόσφαιρα και την απλοϊκότητα των γρίφων τους. Η δεύτερη συνάντησή μας με τον Jack δε ξεφεύγει του παραπάνω κανόνα, παρουσιάζοντας ωστόσο ορισμένες διαφοροποιήσεις στον τομέα του gameplay κι όχι μόνο…

A LONG TIME AGO IN AN ISLAND FAR, FAR AWAY

Βρισκόμαστε στο έτος 1899. Στην εισαγωγική, εναρκτήρια, σκηνή παρακολουθούμε την Amanda, την όμορφη Τεξανή που γνωρίσαμε στο πρώτο παιχνίδι, να διαβάζει ένα μήνυμα του Jack, που την πληροφορεί ότι βρίσκεται φυλακισμένος στο Prison Island, στη Shangai. Δίχως να χάσει χρόνο, δίνει εντολή στο πλήρωμα του πλοίου της να κατευθυνθούν εκεί. Δύο μέλη όμως αποφαίνονται ότι δεν προτίθενται να πλησιάσουν στο νησί και ζητάνε να πληρωθούν, διαφορετικά θα πάρουν δια της βίας ό,τι οι ίδιοι θεωρούν ότι τους ανήκει από το πλοίο.

Jack 2 snap1Εδώ κοιτάξτε εμφάνιση πρωταγωνιστή παιχνιδιού…

Την ίδια στιγμή, ο -αγνώριστος- Jack, που η πλούσια, ελέω αξυρισιάς, γενειάδα και το ακούρευτο μαλλί του τον κάνουν να φέρνει έντονα στον «ναυαγό» Tom Hanks (αν και του λείπει ένας Wilson), προσπαθεί να πληροφορηθεί από τον σαμάνο συγκρατούμενό του την τοποθεσία της Ukumba, που φέρεται να κρύβει κάτι πολύ σπουδαίο, το οποίο ο Jack ασφαλώς θεωρεί ότι είναι ένας χαμένος θησαυρός. Προτού όμως προβεί ο μάγος στη μεγάλη αποκάλυψη, πέφτει νεκρός, προλαβαίνοντας να κρύψει στο υποσυνείδητο του ήρωά μας τα στοιχεία εκείνα, υπό μορφή χάρτη, που θα τον οδηγήσουν στην πολυπόθητη τοποθεσία, αφού πρώτα καταφέρει να συγκεντρώσει όλα τα κομμάτια ενός φυλακτού, που αποτελεί το κλειδί για την πρόσβασή του εκεί. Το ίδιο όμως επιθυμεί να κάνει και ο πάμπλουτος Umbati, που, χρησιμοποιώντας τα τσιράκια του, παρακολουθεί στενά κάθε κίνηση του ήρωά μας. Αυτό που απομένει λοιπόν είναι να καταφέρουν ο Jack και η Amanda να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να ξεκινήσουν τη νέα περιπέτειά τους. Μία περιπέτεια στην οποία δε θα είναι μόνοι τους, αφού, εκτός των άλλων, θα συνοδεύονται από δύο ακόμη πρόσωπα, που θα γνωρίσουν στη συνέχεια…

Δε χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να καταλάβει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη “πειρατικό” adventure game, που περιλαμβάνει επισκέψεις σε διάφορες τοποθεσίες, από το Prison Island και τη Γερμανία μέχρι τον Νείλο και το όρος Κιλιμάντζαρο στην Αφρική,  συνοδεία της απαραίτητης ύπαρξης μαϊμούδων, ενώ την ίδια στιγμή φέρνει λίγο σε περιπέτεια του Indiana Jones, λόγω της αναζήτησης της μυθικής Ukumba. Ναι, πρωτοτυπία δεν υπάρχει, το σκηνικό το έχουμε ξαναδεί πολλάκις, αλλά ποιος βαριέται μία θαλασσοπεριπέτεια που εκτυλίσσεται στον 19ο αιώνα;

Jack 2 snap2Ο Skullcracker θα αποδειχθεί πολύ σκληρό καρύδι

ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

Η freeware Ogre 3D μηχανή γραφικών έχει δώσει τη θέση της στη νέα  Fledge engine. Ως αποτέλεσμα, το “The Fire Within” είναι, δίχως αμφιβολία, το πιο όμορφο εμφανισιακά παιχνίδι που μας έχει δώσει μέχρι σήμερα η Deck13, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα θαμπωθείτε από όσα θα δουν τα μάτια σας μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους. Υφίστανται ορισμένες τοποθεσίες που ξεχωρίζουν για τη λεπτομέρειά τους, ειδικά λίγο πριν το φινάλε, δε λείπουν όμως και τα στοιχεία που εξακολουθούν να φαντάζουν γερασμένα εν συγκρίσει με άλλες παραγωγές της κατηγορίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που αναφέρω αποτελούν οι φυλλωσιές των διαφόρων φυτών που συναντάμε, που είναι μάλλον χοντροκομμένες. Ωστόσο, αυτό που θα περίμενε να συναντήσει κανείς σε ένα τέτοιο παιχνίδι, δηλαδή ζωντανά χρώματα και έντονοι, ποικίλοι, χρωματισμοί, δίνουν πανηγυρικά το παρόν, δημιουργώντας ένα οπτικό πακέτο που στο σύνολό του αξιολογείται θετικά. Τέλος, θεωρώ περιττό να αναφέρω ότι υποστηρίζονται αναλύσεις μέχρι 1920×1080, αλλά… να που μόλις το έκανα!

Το ηχητικό περιτύλιγμα, με την όμορφη, και ταιριαστή με τα δρώμενα, μουσική και το προσεγμένο voice acting έρχονται να προσθέσουν επιπλέον πόντους στο παιχνίδι. Τόσο το κομμάτι που παίζει στην οθόνη του κυρίως menu, όσο και οι ενορχηστρώσεις που ακούγονται κατά τη διάρκεια της περιπέτειας συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κεφάτου και ευχάριστου σκηνικού, το οποίο ενισχύουν οι φωνές των διαφόρων χαρακτήρων, έστω κι αν εντοπίζεται μία ελαφρά υστέρηση στο lip synchronization, χαρακτηριστικό που συναντάμε σε αρκετά παιχνίδια που προέρχονται από γερμανόφωνη, αρχικά, έκδοση.

Εκεί που ο παραδοσιακός adventure gamer θα νιώσει ότι βρίσκεται έξω από τα νερά του, είναι στον τομέα του χειρισμού. Αυτό θα συμβεί διότι ουσιαστικά το “The Fire Within” δεν είναι ένα κλασσικό 3rd person point ‘n’ click game, καθώς η κίνηση των χαρακτήρων πραγματοποιείται με δύο τρόπους:  O πρώτος συνίσταται σε χρήση των WASD πλήκτρων, με το αριστερό Shift να χρησιμεύει για το τρέξιμο. Δε σας τον προτείνω σε καμία περίπτωση. Στον δεύτερο, που βασίζεται στο mouse και προσωπικά τον θεωρώ πιο βολικό, πατάμε το κεντρικό κουμπί, που ταυτοχρόνως ενεργοποιεί τη run λειτουργία, και μετά απλά οδηγούμε τον χαρακτήρα που ελέγχουμε προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε. Εναλλακτικά, μπορούμε να κρατήσουμε πατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικιού και να τον “σύρουμε” εκεί που θέλουμε, κάτι όμως που θα μας δυσκολεύει άνευ λόγου. Την ίδια στιγμή το δεξί mouse button (και αντίστοιχα το space) επιτελεί την jump λειτουργία -απαραίτητη σε ορισμένα σημεία-, ενώ χρησιμεύει και για να κάνουμε use/observe σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται στο inventory μας, κλικάρωντας πάνω του.

Jack 2 snap3Όταν δύο γυναίκες κάνουν τα πάντα για να σώσουν το τομάρι σου, τι άλλο να θες;

Αν αναλογιστείτε ότι ο κόσμος όπου κινούμαστε είναι πλήρως 3D, δίχως μάλιστα να φανερώνονται με κάποιο τρόπο οι έξοδοι σε κάθε οθόνη, κατανοείτε ότι δεν αποκλείεται καθόλου  να μπερδευτείτε σε κάποια σημεία, ή και να χάσετε κάποια έξοδο. Το τελευταίο μου συνέβη λίγο πριν το φινάλε, κοστίζοντάς μου δύο ώρες εντελώς αναίτιου πήγαινε-έλα και ψαξίματος για το τι είχα χάσει και δε μπορούσα να προχωρήσω παρακάτω. Αν και οι πληροφορίες λέγανε ότι η Deck13, μετά τα έντονα παράπονα που εισέπραξε από μέρους των Γερμανών αγοραστών αναφορικά με τον χειρισμό, θα φρόντιζε να μας παράσχει τη δυνατότητα να παίξουμε και με τον γνωστό point ‘n’ click τρόπο σε αυτή την έκδοση, εντούτοις δεν το έπραξε. Αν μη τι άλλο, περίεργη επιλογή. Όταν θα δει το νέο κύμα παραπόνων, που λογικά θα υπάρξει και στην αγγλική αυτή version, πιθανολογώ ότι θα σπεύσει να κυκλοφορήσει σχετικό patch.

Επίσης περίεργη επιλογή από μέρους των σχεδιαστών αποτελεί η δυνατότητα εμφάνισης μόνο των hotspots που είναι αντικείμενα που μπορούμε να πάρουμε. Με άλλα λόγια, αν κουβαλάμε κάτι και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε κάπου, σε σημείο που δεν έχουμε αντιληφθεί ότι είναι hotspot, δεν υπάρχει τρόπος να λάβουμε μία μικρή βοήθεια. Ο έμπειρος παίκτης του είδους πιθανώς δε θα νιώσει ότι του λείπει η παραπάνω δυνατότητα, δε θα συμβεί όμως το ίδιο και με τους λιγότερο πεπειραμένους. Το πιο σημαντικό πρόβλημα όλων όμως, είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο χαρακτήρας που ελέγχουμε, αναλόγως του σημείου όπου βρίσκεται, δε θα σηκώσει κάποιο αντικείμενο που ο κέρσορας, μετατρεπόμενος σε χεράκι μαρτυρά ότι μπορούμε να πάρουμε, αλλά θα χρειαστεί να τον μετακινήσουμε ελαφρά, προκειμένου να το πράξει στη συνέχεια, κατόπιν εκ νέου προσπάθειάς μας! Δική μου αίσθηση είναι ότι τελικά η Deck13 έκανε τα εύκολα δύσκολα και αντί να αφήσει το παιχνίδι όπως το είχε πρωτοπαρουσιάσει σε μία πολύ πρώιμη έκδοσή του, επέφερε ένα αλαλούμ στον χειρισμό του, που τελικά καταλήγει να αποτελεί αγκάθι.

Jack 2 snap4Φτάνοντας στις ακτές του Νείλου

RUN AND JUMP AND FIGHT

Αναφερθήκαμε στο τρέξιμο που ρίχνουν οι ήρωές μας, στα άλματα που πραγματοποιούν, ήρθε η ώρα να αναφερθούμε και στις μονομαχίες όπου συμμετέχει ο Jack. Μη τρομάζετε εσείς οι adventurάδες, δεν είναι κάποιο καθαρό arcade στοιχείο που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του παιχνιδιού. Απλά το “The Fire Within” υιοθετεί μία νέα, ευφάνταστη, παραλλαγή των sword fighting insults του “Secret of Monkey Island”, με τον Jack να μαθαίνει σταδιακά τις επιθετικές, αλλά και τις αμυντικές εκείνες κινήσεις που θα του χρειαστούν, προκειμένου να υποτάξει τους αντιπάλους του. Πριν από κάθε αναμέτρηση λοιπόν θα πρέπει να πράξουμε κάτι, ώστε να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις ενός προσώπου που είναι σε θέση να μας μάθει ένα απαραίτητο σετ κινήσεων, προκειμένου να καταφέρουμε να ξαπλώσουμε το επόμενο θύμα μας. Οι κινήσεις έχουν τη μορφή καρτών, ενώ προτού πραγματοποιήσουμε μία από αυτές, είτε επιθετική, είτε αμυντική, έχουμε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να την επιλέξουμε. Πιθανότατα θα χρειαστεί αρχικά να σημειώσετε τους συνδυασμούς μέχρι να τους απομνημονεύσετε, ώστε να μη χρειάζεται να επαναλάβετε πολλές φορές τις διάφορες μάχες. Ομολογώ ότι σε καμία περίπτωση δε μου ξένισε η προσθήκη αυτή που σκέφτηκαν οι δημιουργοί και θα έλεγα ότι, εκτός της νοσταλγικής αύρας που του προσέδωσε, πρόσθεσε και μία ποικιλία στο gameplay.

Αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό είναι ότι, εκτός του Jack, κατά τη διάρκεια της περιπέτειας θα κληθούμε να αναλάβουμε τον ρόλο τριών ακόμη χαρακτήρων: της Amanda, της Eve, μίας αινιγματικής πλην όμορφης γυναίκας που συναντάμε από ένα σημείο κι έπειτα, αλλά και του Γερμανού εφευρέτη Carl. Όλοι οι παραπάνω, μαζί με έναν τεράστιο γορίλα, θα αποτελέσουν το πλήρωμα του πλοίου του ήρωά μας (σ.σ.: μία ακόμη ευθεία παραπομπή στα Monkey Island games), από τη στιγμή που θα φύγει από το Αμβούργο της Γερμανίας κι έπειτα. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι επιλογές που θα κληθεί να πάρει ο Jack αναφορικά με τις ενέργειες που θα πραγματοποιεί κάθε φορά μία εκ των δύο γυναικών, που δείχνουν να ερίζουν για πάρτη του. Η προτίμηση που θα δείξει στο πρόσωπο της μίας θα επηρεάσει θετικά τη σχέση του μαζί της, με εκείνη αντίστοιχα που… μένει μπουκάλα να “χαλιέται” μαζί του. Οι εν λόγω επιλογές επηρεάζουν το φινάλε, δεν έχω προλάβει όμως, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, να διαπιστώσω σε ποιο βαθμό, καθότι δεν έχω φτάσει σε δεύτερο τερματισμό. Οι δικές μου αποφάσεις πάντως κινήθηκαν προς Amanda μεριά, παρόλο που, κατά τα άλλα, οι ξανθιές δεν είναι του γούστου μου.

Τέλος, σημειώστε ότι το παιχνίδι πραγματοποιεί συχνά auto save, με το πέρας ενός objective, χωρίς να μας στερεί τη δυνατότητα να σώσουμε την πρόοδό μας σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμούμε.

Jack 2 snap5Ούτε πλοίο, ούτε αεροπλάνο, αλλά… αερόπλοιο έφτιαξε ο Carl!

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ

Όσο προχωρά κάποιος το “The Fire Within”, τόσο καταλαβαίνει, στην εξέλιξή του, ότι το παιχνίδι προσπαθεί να καλύψει τις απαιτήσεις τόσο των έμπειρων, όσο και των νεοεισερχόμενων στην κατηγορία, παικτών. Μέχρι τα μέσα του είναι πολύ εύκολο και η πρόοδος του παίκτη είναι συνεχής, δίχως να παρουσιάζει τον παραμικρό εκείνο γρίφο που θα απαιτήσει λίγη περισσότερη σκέψη από μεριάς του. Από το σημείο που η δραστήρια παρέα φτάνει στον Νείλο κι έπειτα, ευτυχώς ενσωματώνει ορισμένους που είναι σε θέση να αποτελέσουν πρόκληση, έστω και μικρή, ακόμη και για τους θιασώτες του είδους. Ο συνδυασμός που απαιτείται για να αποκρυπτογραφήσουμε τον μηχανισμό μέσα στη σπηλιά, ο τρόπος με τον οποίο διορθώνουμε το αυτοκίνητο στην έρημο, αλλά και το σύνολο των ενεργειών που θα κάνουμε για να πάρουμε τη μάσκα του μαχητή στο χωριό των Koa Manyattan, ανεβάζουν κάπως τον δείκτη δυσκολίας, που κατά τα άλλα είναι μάλλον ιδιαίτερα χαμηλός. Δε λείπουν και οι γρίφοι που λύνονται μέσω των διαλόγων, όπου είτε θα καταφέρουμε να αποσπάσουμε από έναν χαρακτήρα ένα απαραίτητο αντικείμενο, είτε απλά θα επιλέξουμε τις σωστές απαντήσεις που θα μας επιτρέψουν να πάμε παρακάτω.

Επίσης, σε μια προσπάθεια να παρεκκλίνει λιγάκι του καθαρά “πειρατικού” χαρακτήρα του, το παιχνίδι, εκμεταλλευόμενο την υπόθεσή του και τον εμπλοκή του υποσυνείδητου του Jack, μας τοποθετεί τρεις φορές εντός αυτού, όπου ο πρωταγωνιστής, μέσω της επικοινωνίας που έχει με τον σαμάνο, καλείται να μάθει, αλλά και να αντιμετωπίσει, τα μυστικά και τους βαθύτερους φόβους που έχει απωθήσει σε αυτό. Γιατί πάντοτε αρνείται να αναλάβει μία θέση που του προσδίδει ηγετικό ρόλο σε κάτι; Πώς έχει φανταστεί τον εαυτό του σε προχωρημένη ηλικία και ποια θεωρεί ότι θα είναι η κατάληξη της σχέσης του με την Amanda; Οι απαντήσεις κρύβονται εντός του μυαλού του και θα τις λάβουμε, μέσα από ολιγόωρα, αλλά γουστόζικα, κομμάτια της δράσης.

Jack 2 snap6Jack “O γιος του πολέμου” Keane

Έτσι λοιπόν, παρά τη δεδομένη ευκολία της περιπέτειας, ο μεγάλος αριθμός τοποθεσιών που περιλαμβάνει και τα αρκετά ζητούμενα που μας καλεί να φέρουμε εις πέρας, συντελούν σε μία συνολική διάρκεια που αγγίζει τις 12 ώρες. Οπωσδήποτε δε το λες ιδιαιτέρως μικρό, ούτε όμως και τεράστιο. Το ζήτημα είναι ότι η τιμή του, στα € 30 σε ψηφιακή έκδοση στο Steam (€ 24 αυτές τις μέρες, με -20% προσφορά), ή στις £ 25 σε retail edition στο Amazon, δε συμβαδίζει με όσα έχει να προσφέρει, οπότε και χρήζει σαφέστατα κάποιας μείωσης. Δε νοείται να μπορείς να προμηθευτείς day one το “Night of the Rabbit” στα € 10 και η τιμή του παρόντος παιχνιδιού να είναι τριπλάσια.

ΕΞΙ ΣΤΑ ΕΞΙ

Μετά το πρώτο “Jack Keane”, τα τρία “Ankh” και το “Haunted”, η Deck13, κινούμενη σε γνώριμα νερά και πατώντας πάνω σε επιτυχημένες συνταγές του παρελθόντος, επιστρέφει στον πιο αναγνωρίσιμο τίτλο της και καταφέρνει να μας δώσει ένα ακόμη διασκεδαστικό adventure game. Μπορεί να μη καταφέρνει ούτε αυτή τη φορά να κάνει το μεγάλο «μπαμ», που πιθανώς κυνηγάει, αλλά αυτό δε στερεί σε καμία περίπτωση τον τίτλο της αξιόλογης περιπέτειας από το “Jack Keane 2-The Fire Within”. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι και το δεύτερο adventure game  που κυκλοφορεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Nordic Games, μετά το “Book of Unwritten Tales-The Critter Chronicles”. Σε μία τιμή που μελλοντικά θα κυμαίνεται στα € 15-20, σίγουρα θα αξίζει να το προμηθευτείτε…

Pros

  • Όμορφα γραφικά και πολύ καλή μουσική
  • Χειρισμός τεσσάρων χαρακτήρων
  • Το σύστημα μονομαχιών
  • Αποφάσεις του παίκτη που επηρεάζουν το φινάλε
  • Ορισμένοι αξιόλογοι γρίφοι…

Cons

  • … αλλά οι συντριπτικά περισσότεροι είναι πολύ εύκολοι
  • Χειρισμός που, στην προσπάθειά του να πρωτοτυπήσει, μάλλον καταντάει να εκνευρίζει τον παίκτη και καθιστά ασαφή την πρόσβαση σε ορισμένες τοποθεσίες
  • Προβλήματα με την Pick up εντολή
  • Ελλιπής λειτουργία εμφάνισης των hotspots
  • Υψηλή τιμή πώλησης
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 77%

77%

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

8 Comments

  1. Και δεν θα χάσεις. Ουσιαστικά το παιχνίδι δεν είναι καθόλου άσχημο, κάτι που ελπίζω να διαφάνηκε μέσα από τα γραφόμενά μου. Απλά ΑΝ ο χειρισμός του ήταν πιο “νορμάλ” και προσφερόταν σε μία πιο συμφέρουσα τιμή, θα αποτελούσε ακόμη καλύτερη περίπτωση….

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL