SPECIALS

LOL BROSCIENCE #1

Χαιρετώ το αναγνωστικό κοινό και ας συστήσω την αφεντιά μου. Το όνομά μου είναι Χρήστος Γαλάνης a.k.a. Dakonblackblade. Παίζω LoL από την αρχή της Ευρωπαϊκής Beta, είχα την τύχη να είμαι στο νούμερο 67 της πρώτης top 500 λίστας, όταν 500 άτομα έπαιζαν League of Legends στην Ευρώπη. Αρκετά smurfs και χατίρια σε φίλους με έφεραν κοντά στα 5000 παιχνίδια. Πριν από το LoL ασχολιόμουν με την Dota από την 5.30 έκδοση. Μπορείτε να πείτε ότι είμαι ένας αφοσιωμένος MOBA παίκτης, γιατί πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω παίξει ούτε ένα άλλο παιχνίδι, όσο και να με παρακαλάει ο Sephir (άντε 2 εβδομάδες Diablo 3, μη με κατακρίνετε). Δοκίμασα λίγο το HON (Heroes of Newerth), αλλά δεν μου έκανε το κλικ. Το ίδιο και Dota 2. Καλώς ή κακώς, κόλλησα με το LoL. Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος μου και γιατί να με διαβάσετε; Για μια εμπειρική ματιά αναμεμειγμένη με μια σταγόνα επιστήμης και οπτικής γωνίας 30+ ετών. Μια χαλαρότερη προσέγγιση στο παιχνίδι που αγαπάμε με ένα στιβαρό θεωρητικό υπόβαθρο. Μια δεύτερη γνώμη ρε αδερφέ.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα βασικά. Γιατί παίζουμε League of Legends; Είναι ο έντονος ανταγωνισμός, η χαρά της νίκης, το να ποδοπατάς τους εχθρούς σου και να ακούς τους θρήνους των γυναικών τους; Η αλήθεια είναι πως ο καθένας μας παίζει για τους δικούς του λόγους. Σίγουρα, το γεγονός ότι το LoL είναι ένα καλό παιχνίδι με ωραίους και ενδιαφέροντες μηχανισμούς, βοηθάει στο να υπάρχει ένα πολυπληθές κοινό με αμείωτο ενδιαφέρον. Αλλά για ποιο λόγο παίζει ο καθένας μας; Τι είναι αυτό που μας οδηγεί στο να πατάμε play μετά από κάθε παιχνίδι, χαμένο ή κερδισμένο; Από πού αντλούμε χαρά; Η εύκολη απάντηση είναι η νίκη. Δεν είναι όμως η αλήθεια. Αν η νίκη ήταν ο μοναδικός τρόπος να αντλήσουμε χαρά, τότε θα κάναμε ό,τι είναι δυνατόν για να την επιτύχουμε.

LoL Screen1Παίζουμε LoL μόνο για να νικήσουμε. Σωστά;

Βέβαια μερικοί άνθρωποι όντως αυτό πράττουν, οι οποίοι όμως δεν ανήκουν στη πλειοψηφία των παικτών του LoL. Πράγματι, Θα επιλέξουν τον πιο δυνατό ήρωα, με τους καλύτερους δυνατούς ρούνους και θα κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να κερδίσουν. Θα προσποιηθούν τους καλούς στην ομάδα, για να κρατήσουν το ηθικό ψηλά, και θα κατηγορήσουν σφοδρά τον αδύναμο κρίκο της αντίπαλης ομάδας για να σπείρουν τη διχόνοια. Θα αφοσιωθούν σε κάθε last hit, θα μετράνε το gold και πως αυτό κατανεμήθηκε και θα έχουν στο νου τους τα objectives. Warding, itemization, theory crafting, last hitting είναι εργαλεία για την κατάκτηση νίκης. Φυσικά δεν θα σταματήσουν μόνο εκεί. Θα αγοράσουν το καλύτερο ποντίκι που μπορούν, θα βεβαιωθούν πως το παιχνίδι θα παίζει άψογα στα 60+ frames και με χαμηλό latency, το πληκτρολόγιο θα έχει τα macros που πρέπει να έχει, το mouse pad θα εξομαλύνει την κίνηση όσο μπορεί και όλα αυτά για να βελτιώσουν τις πιθανότητες τους για νίκη. 0,5% αύξηση; Αρκετά μεγάλο νούμερο για όποιον ψάχνει να κερδίσει.

Πόσοι λοιπόν κάνουν αυτά τα πράγματα για να βελτιώσουν τις πιθανότητες τους; Πολύ λίγοι είναι η απάντηση. Οι περισσότεροι ίσως να μην έχετε ακούσει καν τους παραπάνω όρους ή να σκεφτήκατε νέους τρόπους να βελτιώσετε την εμπειρία του παιχνιδιού, αλλά και την αποδοτικότητα σας σε αυτό (κρατήστε τα, ίσως σας χρειαστούν).

Επίσης υπάρχει εκείνη η κατηγορία παικτών που αντλεί χαρά από τη νίκη, αλλά μόνο εφόσον έρχεται με τους δικούς τους όρους. AP Tryndamere; AD Sion; Critical damage runes; Αγαπημένοι, αλλά όχι βέλτιστοι ήρωες; Αυτά είναι μερικά από τα διαθέσιμα “εργαλεία”. Και πόσο γλυκιά αποδεικνύεται η νίκη, όταν έρχεται με “εκκεντρικό” τρόπο και οι υπόλοιποι έχουν μείνει με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Ναι, μόνο τότε μπορούν να νιώσουν μια βαθιά ικανοποίηση, πως πρωτοτύπησαν, ξέφυγαν από την πλέμπα, βρήκαν το καλά κρυμμένο μυστικό. Αυτοί και μόνο αυτοί. Γλυκιά η νίκη, αλλά I did it my way.

LoL Screen2Κάποιοι όμως παίζουν μόνο για να πετύχουν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει…

Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που απλά παίζουν για το παιχνίδι. Δεν τους νοιάζει να κερδίσουν. Αν τους ένοιαζε θα άνηκαν στις 2 παραπάνω κατηγορίες. Αλλά δεν είναι έτσι. Έχετε αναρωτηθεί ποιοι παίζουν στις χαμηλές κατηγορίες; Αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για την νίκη. Τους ενδιαφέρει να πάρουν το Kill, να δουν ένα καλό combo, να φτιάξουν 5 Phantom Dancer στο Master Yi. Να περάσει η ώρα τους, κάνοντας κάτι ευχάριστο. Συνήθως είναι αυτοί που οι υπόλοιποι παίκτες χλευάζουν σε μια παρέα, όμως μήπως είναι αυτοί που τελικά έχουν ‘’πιάσει’’ το νόημα; Είναι ο παίκτης του 800 elo (MMR sic) που αγόρασε τον αγαπημένο του αρκούδο που βγάζει κεραυνούς από τα χέρια και δεν πεθαίνει με τίποτα. Η κοπέλα που παίζει μόνο γυναικείους χαρακτήρες και θέλει να πάρει επιτέλους ένα Pentakill με την Miss Fortune. Μη μου πείτε πως ακόμα και στους πιο σκληροτράχηλους από εσάς δεν σας λείπει αυτή η αθωότητα, τότε που τα πράγματα ήταν απλά και που η λέξη Metagame δεν σήμαινε τίποτα.

Αυτές λοιπόν είναι οι κύριες τρεις ομάδες παικτών που παίζουν League of Legends και όλοι μας λίγο ή πολύ ανήκουμε σε αυτές και με διαφορετικό βαθμό. Πριν λοιπόν κάποιος αρχίσει να παραπονιέται για το πόσο “άδικο” είναι το παιχνίδι και για τους συμπαίκτες του, πρέπει να γνωρίζει για ποιο λόγο παίζει το παιχνίδι. Και εφόσον το κάνει και αναγνωρίσει τους στόχους του, πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του. Η τελευταία φράση είναι και το μοναδικό mantra το οποίο φέρνει την αυτοβελτίωση, όχι μόνο στα στενά όρια του League of Legends, αλλά και της ζωής γενικότερα. Η ανάληψη ευθυνών. Κάτι που θα είναι το θέμα του επόμενου άρθρου.

Εδώ να επισημάνω ότι προφανώς τα άρθρα μου δεν θα απευθύνονται στην τρίτη προαναφερθείσα ομάδα. Οι δύο πρώτες είναι ο κύριος στόχος μου, αλλά δεν αποκλείεται να αγγίξω και τους υπόλοιπους. Ίσως κάποιες συμβουλές μου να παραξενέψουν λίγο την κοινότητα, όμως δεν στερούνται βάσης και μπορεί να ανοίξουν έστω και λίγο τους ορίζοντές σας. Σας περιμένω λοιπόν, pros, noobs και scrubs, να δούμε τρόπους που μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία μας στο League of Legends και, γιατί όχι, και αλλού.

Team Ragequit

Semi Hardcore Gestalt Consciousness

8 Comments

  1. Καλή ιδέα να υπάρχει κι μια τέτοια στήλη. Ίσως μάθω κάτι παραπάνω, αν και τελευταία έχω απογοητευτεί από το community που είναι σαν να θέλει σου μαυρίζει τη μέρα. Dominion προτιμάς περισσότερο ή έτσι βγήκαν οι εικόνες?

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL