SPECIALS

AGE OF DECADENCE Demo Preview

Έχουμε κλείσει περίπου 9 χρόνια αναμονής από τότε που ακούσαμε για πρώτη φορά τον Vince D. Weller να μας μιλάει για το Age of Decadence, το turn-based isometric RPG που είχε στα σκαριά η ανεξάρτητη εταιρία του, Iron Tower Studio. Στην πορεία αυτών των χρόνων κυκλοφόρησαν ένα combat demo αρχικά και ένα πιο πλήρες demo (“public beta” το λένε οι εναλλακτικοί τυπάδες σήμερα, αλλά στην καρδιά μας θα είναι για πάντα DEMO!) λίγο καιρό μετά, τα οποία ανέβασαν τις προσδοκίες για τον τίτλο σε δυσθεώρητα ύψη, κρίνοντας από τις αντιδράσεις κοινού και κριτικών ανά το ίντερνετ. Προσωπικά απείχα από αμφότερα τα demos, θέλοντας να κρατήσω την προσμονή μου “άσπιλη” και φοβούμενος πως, αν λάβω μια δοκιμαστική τζούρα AoD, το χρονικό διάστημα μέχρι την (όλο και παρατεινόμενη) ημερομηνία κυκλοφορίας θα γινόταν ακόμα πιο δυσβάσταχτο. Ωστόσο με την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του τελευταίου…patch για το demo (!!) κάτι κατέρρευσε μέσα μου, και έτσι υπέκυψα στα RPGoδαιμόνια που με διέταζαν να το εγκαταστήσω για μια πιο διεξοδική ματιά.

aodemo-snap165% Fallout, 25% Baldur’s Gate, 10% Neverwinter Nights… 100% “ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ”

Αφήνοντας στην άκρη τα όσα αναμενόμενα περιμένει κανείς από έναν turn-based isometric τίτλο ανεξάρτητης παραγωγής, δηλαδή στοιχεία όπως η isometric γωνία απεικόνισης (ας σημειωθεί βέβαια πως υπάρχει η δυνατότητα για zoom και rotate της κάμερας), η ποιότητα των γραφικών και ο τρόπος διεξαγωγής των turn-based μαχών, δύο είναι οι τομείς που κάνουν περισσότερη εντύπωση. Ο πρώτος αφορά τα skill checks. Σε αντίθεση με τα “κλασικά” RPG, όπου ο παίκτης δραστηριοποιείται σε κανονικό χρόνο, το σύστημα απλά λαμβάνει υπ’ όψιν τα stats του και έπειτα ρίχνει ένα roll επιτόπου για να καθορίσει την έκβαση της εκάστοτε δράσης, στο AoD το σύνολο σχεδόν των skill checks γίνεται σε… παράθυρο διαλόγου.

Στην πορεία του demo πχ, θα αναλάβετε ένα quest που απαιτεί να περάσετε από έναν φρουρό στην είσοδο ενός camp. Φτάνοντας σε εκείνο το σημείο, αντί να ορμίσετε απλά προς αυτόν και μετά είτε να πατήσετε το κουμπί “Stealth” και να αρχίσετε να προχωράτε σε stealth mode, είτε να του επιτεθείτε κατευθείαν, στο AoD μόλις πλησιάσετε τον φρουρό θα βγει ένα ξεχωριστό παράθυρο διαλόγου στο οποίο θα περιγράφεται το “σκηνικό” με την μορφή αφήγησης (“πλησιάζεις προς τον φρουρό και αναλογίζεσαι τις πιθανές επιλογές σου…”) και θα παρέχονται οι διαθέσιμες δράσεις: γρήγορη επίθεση στον φρουρό (critical strike check), stealthy προσέγγιση για να τον προσπεράσουμε στα κρυφά (stealth check), απόπειρα να τον ξεγελάσουμε μέσω διαλόγου (Etiquette, Streetwise ή Persuasion check), απόπειρα να μας επιτραπεί η είσοδος επειδή ανήκουμε στο ίδιο Faction με τον φρουρό (Reputation check με το αντίστοιχο faction)… Αν αποτύχει η επιλογή μας, τότε επανερχόμαστε στο “κανονικό” παιχνίδι και αρχίζουμε την μάχη, μπαίνοντας σε combat mode.

aodemo-snap2Οι οποίες μάχες… εχμ, δεν είχαν και την πλέον ευνοϊκή έκβαση για τον μη-combat oriented, Loremaster χαρακτήρα μου.

 

Το σύστημα αυτό, εκτός του ότι προσεγγίζει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό την λογική ενός DnD session (με τα παράθυρα διαλόγου να αποτελούν τρόπον τινά τον DM που απευθύνει την τυπική και αγαπημένη ερώτηση προς τον παίκτη: “λοιπόν… τι κάνεις”), αναδεικνύει την πληθώρα επιλογών που παρέχει το AoD στην αντιμετώπιση της εκάστοτε περίστασης. Πραγματικά, σε σύγκριση με όσα RPG θυμάμαι να έχω ασχοληθεί στην “καριέρα μου”, από μόνο του το demo του AoD έδωσε σε μεγαλύτερο βαθμό την εντύπωση πως το παραμικρό stat μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο και πως, ότι χαρακτήρα και να φτιάξω (από άποψης των skills που θα επιλέξω να ανεβάσω), το παιχνίδι θα παράσχει μοναδικές επιλογές που δεν θα ζούσαμε αν ακολουθούσαμε playthrough με διαφορετικό χαρακτήρα.

Από αυτό το τελευταίο, σε συνδυασμό με το faction system του παιχνιδιού, προκύπτει το δεύτερο σημείο που πραγματικά με άφησε άφωνο στο demo: ο παίκτης βιώνει την ιστορία με τελείως διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την παράταξη που επιλέγει να υποστηρίξει. Όλα τα factions του παιχνιδιού έχουν έναν πιθανό ρόλο που θα παίξουν στην σεναριακή εξέλιξη, και ο παίκτης θα κληθεί να συμμετάσχει στο όλο υπόβαθρο λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εκάστοτε επιδιώξεις της παράταξής του.

Απλό παράδειγμα. Στην αρχή του Demo μαθαίνουμε πως ένας NPC διαμένει στο τοπικό Inn, και καταλαβαίνουμε από τα συμφραζόμενα πως είναι “plot-critical”. Αυτόν τον NPC θέλει να τον δολοφονήσει η τοπική εμπορική ένωση με το όνομα “Commercium”, και να τον ληστέψει το Thieves Guild. Δώστε βάση τώρα στις απίστευτες επιλογές που μας παρέχονται, ανάλογα με τον χαρακτήρα μας:

-Αν εμείς έχουμε ταχθεί με το Commercium, καλούμαστε να προσλάβουμε έναν Assassin για να πραγματοποιήσει το “hit”.

-Αν έχουμε ταχθεί με τους κλέφτες, πρέπει να διαρρήξουμε το δωμάτιό του και να κλέψουμε ότι βρούμε στο chest του.

-Αν είμαστε Mercenary και μέλος των Guards, μας προσλαμβάνει ο NPC για να τον προστατέψουμε ενώ διαμένει στο Inn. Εκεί ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον παραπάνω Assassin αλλά και με τον κλέφτη!

-Αν έχουμε μπει στους Assassins, μας προσλαμβάνει το Commercium για να σκοτώσουμε εμείς οι ίδιοι τον NPC και τους Guards που θα τον φυλάνε.

-Αν είμαστε Loremaster, επισκεπτόμαστε τον NPC στο δωμάτιό του, μαθαίνουμε τον λόγο της επίσκεψής του στην πόλη και αναλαμβάνουμε να μελετήσουμε κάποια Lore Artifacts για λογαριασμό του, πριν μάθουμε για την δολοφονία του.

-Aν ήμαστε απλός τυχαίος χαρακτήρας που δεν έχει προσκολληθεί σε κάποιο Faction, τότε τυχαίνει να διαμένουμε στο ίδιο Inn και απλά ακούμε τους θορύβους της δολοφονίας από το διπλανό δωμάτιο (με προοπτική…να πιάσουμε στα πράσα τον δολοφόνο, αν έχουμε υψηλό Perception stat)!

aodemo-snap38 character backgrounds, 7 διαφορετικά factions… Με απλά λόγια, ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΓΟΥΣΤΑ.

 

Αν το demo αποτελεί ένα απλό σφηνάκι του τι έχει να προσφέρει το Age of Decadence, χαλάλι η αναμονή τόσων χρόνων. Η επίσημη κυκλοφορία του τοποθετείται πλέον μέσα στο 2013 (το οποίο θα χαρακτηριστεί “επίσημο έτος των RPG” τελικά, με τόσες RPGάρες που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στα κοντά). Με το pre-order να έχει ήδη κατοχυρωθεί, παρακαλώ τον καλό κύριο Vince να μην καθυστερήσει άλλο το release. Ήμουν που ήμουν ανυπόμονος μετά από τόσα χρόνια παρακολούθησης της δημιουργίας του game, πλέον που έπαιξα και το Demo η αναμονή έγινε διπλάσια δυσβάσταχτη…

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

4 Comments

  1. Το χαρακτηριστικό που με εντυπωσίασε στο AOD: Σε αρκετές περιπτώσεις το παιχνίδι απαιτεί από εμάς να χρησιμοποιήσουμε την κοινή λογική, δηλαδή να σκεφθούμε σαν να βρισκόμασταν στον πραγματικό κόσμο ώστε να γλιτώσουμε από μια δύσκολη κατάσταση. Δε λέω περισσότερα για να αποφύγω τα spoilers, επισημαίνω απλώς οτι ο κόσμος του παιχνιδιού έχει ένα ρεαλισμό που σπάνια βρίσκει κανείς indie game.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL