REVIEWS

DISHONORED: THE KNIFE OF DUNWALL DLC

Ποτέ δεν περίμενα ότι η επιστροφή μου στο ζοφερό Dunwall θα ήταν τόσο ευχάριστη. Το Dishonored με είχε εντυπωσιάσει ιδιαίτερα, χάρη στους αρτιότατους stealth μηχανισμούς και την εξαιρετική ατμόσφαιρά του και το μόνο που το απέτρεψε από το να μπει στα αγαπημένα μου της χρονιάς που μας πέρασε, ήταν το ναρκοληπτικό, by-the-numbers σενάριό του και οι πιο-χάρτινοι-πεθαίνεις χαρακτήρες του.

Χαρακτηριστικό της τεμπελιάς των developers σε αυτό το θέμα, ήταν το γεγονός πως οι δυο πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες του παιχνιδιού, o δολοφόνος Daud και ο μυστηριώδης Outsider, έπαιζαν ουσιαστικά από πάγκο, αφήνοντας το μουγκό Κόρβο να τα βγάλει πέρα με αρουραίους, πανούκλες, ανώμαλους θεοκράτες και τα σχετικά. Η Arkane αυτή τη φορά, ξεπέρασε τον εαυτό της. Μελετώντας καλά και αποδεχόμενη πλήρως την κριτική που δέχτηκε το σεναριακό μέρος του Dishonored,επιστράτευσε όλες τις δυνάμεις της και παρέδωσε ένα χορταστικότατο DLC, το οποίο όχι μόνο φέρνει τον Daud στο προσκήνιο, αλλά στις δυόμιση αποστολές του, χωράει περισσότερο χαρακτήρα και καλύτερο γράψιμο από ολόκληρη την campaign του αρχικού παιχνιδιού.

EYES OF AN EMPRESS

KOD1Οι φωτισμοί του Dishonored παραμένουν μαγευτικοί

Σεναριακά, το The Knife of Dunwall λαμβάνει χώρα έξι μήνες μετά τη δολοφονία της αυτοκράτειρας και “τρέχει” παράλληλα με την ιστορία εκδίκησης του Κόρβο. Ο σκληροτράχηλος Daud, για πρώτη φορά στη ζωή του, νιώθει τύψεις. Δεν θα έπρεπε, αλλά η Αυτοκράτειρα ήταν διαφορετική. Πασχίζει να ηγηθεί της ομάδας ασσασίνων του και να κρατήσει τις ισορροπίες,ενώ οράματα του Outsider έρχονται να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Ποιά είναι η Delilah και γιατί κανείς δεν θέλει να μιλήσει γι’αυτήν; Πόσο μακριά θα φτάσει ο Daud για τη λύτρωσή του;

Αν και η ιστορία θα ολοκληρωθεί στο επερχόμενο The Brigmore Witches, αυτά που είδα στο Knife of Dunwall με έκαναν να ερωτευτώ το Dishonored από την αρχή. Το γνωστό κι αγαπημένο Thief-meets-Deus Ex gameplay δίνει το βροντερό παρόν και είναι πραγματικά καλύτερο από ποτέ. Μπορεί το Bioshock Infinite να έκανε το μυαλό μου πουρέ και να κόλλησε το σαγόνι στο πάτωμα σε επίπεδο σεναρίου και παρουσίασης, αλλά είχα πραγματικά ξεχάσει πόσο υπέροχη ελευθερία σου δίνει το Dishonored ως προς το gameplay του. Ο Daud έχει ελαφρώς διαφορετικές ιδιότητες/δυνάμεις από τον Corvo -δεν μπορεί να καταλάβει τα σώματα των αντιπάλων του φερ’ειπείν, αλλά μπορεί να καλέσει έναν από τους ασσασίνους του για να πολεμήσει στο πλευρό του. O πυρήνας του gameplay φυσικά παραμένει αναλλοίωτος. Άπειρα runes και charms περιμένουν τους υπομονετικούς και μερακλήδες και η διάρκεια του DLC, ψάχνοντας και ανακαλύπτοντας τα πάντα, είναι γύρω στις έξι ώρες και κρίνεται ικανοποιητικότατη. Παραμένει τεράστιο κοπλιμέντο για τους μηχανισμούς του παιχνιδιού το γεγονός ότι μπορείτε αν θέλετε να το τελειώσετε και σ’ένα τέταρτο, ορμώντας τραμπούκικα μπροστά, αλλά σε αυτή την περίπτωση, μάλλον λάθος παιχνίδι διαλέξατε.

KOD2The Plot Thickens

Οι δυο από τις τρεις αποστολές του “Μαχαιριού” στέκονται άξια και ενδεχομένως ξεπερνούν τις αντίστοιχες της campaign. Εξαιρετικά καλογραμμένα events, πλούσιο lore με τη μορφή βιβλίων και ambient συζητήσεων (όλα τα λεφτά η χλεύη των φρουρών για την εμβληματική ατάκα “I hear you’ll be getting your own squad now” που “έμεινε” περισσότερο από το κανονικό παιχνίδι) και φυσικά ευφυείς και ενδιαφέροντες τρόποι non lethal ολοκλήρωσης των στόχων μας, καθώς και δυο διαφορετικά φινάλε, αναλόγως high ή low chaos status του κόσμου του παιχνιδιού κατά την ολοκλήρωση της τελικής αποστολής. Αξίζει να σημειωθεί πως περιλαμβάνεται κι ένα εξαιρετικό επίπεδο που λαμβάνει χώρα σε ένα σφαγείο φαλαινών, γεμάτο εκπληκτικά νέα art assets και φυσικά νέους και θανατηφόρους εχθρούς. Τα υπόλοιπα δυο επίπεδα, μπορεί μεν ν’ανακυκλώνουν τοποθεσίες από την campaign, γίνεται όμως με τόσο φυσικό και ταιριαστό τρόπο, που εμένα τουλάχιστον, καθόλου δεν με ενόχλησε. 

KOD3Ποιός περιμένει τώρα ως το Brigmore Witches…

Αν αγαπήσατε το Dishonored, το Knife of Dunwall το έχετε αγοράσει με κλειστά μάτια. Σε αντίθεση με το άψυχο “Dunwall City Trials”, εδώ έχουμε μακράν το καλύτερο γράψιμο του franchise, πληθώρα επιλογών και φυσικά το εξαιρετικά ραφιναρισμένο gameplay που ανέδειξε το Dishonored ως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της γενιάς του. Αφήστε τον Κόρβο να μαθαίνει νοηματική, πάρτε το χέρι του Outsider και τραβήξτε πίσω την κουρτίνα…οι περιπέτειές σας στην Dunwall μόλις σοβάρεψαν.

Το Dishonored διατίθεται στην Ελλάδα από την IGE Group. Ευχαριστούμε πολύ το ψηφιακό κατάστημα Buzzoonga που μας παραχώρησε το Knife of Dunwall DLC για την παρουσίαση.

Pros

  • Επιτέλους γράψιμο αντάξιο του setting του Dishonored
  • Πολύ καλοσχεδιασμένες αποστολές
  • Ο Daud -Michael Madsen για πάντα- είναι ένας εξαιρετικός πρωταγωνιστής, πολύ πιο ταιριαστός στο ζόφο της Dunwall από τον ανύπαρκτο Corvo.
  • Δίνει μαεστρικά την αίσθηση πως ηγούμαστε μιας ομάδας δολοφόνων μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Cons

  • Η τρίτη αποστολή θα μπορούσε κάλλιστα να έχει προσεχθεί περισσότερο, ώστε να ανταποκρίνεται στο ποιοτικό στάνταρ των δυο πρώτων.
  • Εάν διαλέξετε να παίξετε με καθαρά action προσέγγιση, θα το ολοκληρώσετε σε δεκαπέντε περίπου λεπτά, αλλά γιατί να το κάνετε αυτό στον εαυτό σας;

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

4 Comments

  1. όλα τα λεφτά η χλεύη των φρουρών για την εμβληματική ατάκα “I hear you’ll be getting your own squad now” που “έμεινε” περισσότερο από το κανονικό παιχνίδι

    Το ίδιο συμβαίνει και με το
    ‘Should we gather for whiskey and cigars tonight?’
    Σε κάποια φάση άκουσα τους butchers να λένε
    ‘Whiskey and cigars, hmmm that’s the only thing you care about’

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL