REVIEWS

99VIDAS

Εκτός και αν έχετε επαφές με χώρες του νότιου ημισφαίριου, το πιθανότερο είναι ότι ο τίτλος 99Vidas δεν σας λέει απολύτως τίποτα. Κι όμως, για τους Βραζιλιάνους η 99Vidas είναι μια δημοφιλέστατη podcast εκπομπή, φτιαγμένη από τέσσερις μερακλήδες τύπους που αγαπούν φανατικά το retro gaming και ό,τι σχετίζεται με αυτό. Στη χώρα του καφέ λοιπόν, η δημοτικότητα τους είναι τόσο μεγάλη που εξώθησε την τοπική ομάδα ανάπτυξης QUByte Interactive να στήσει ένα ολόκληρο παιχνίδι γύρω από τις περσόνες τους, το οποίο είναι (τι άλλο;) ένας νοσταλγικός φόρος τιμής σε retro αγαπημένα παιχνίδια, τόσο από τεχνικής άποψης όσο και από άποψης gameplay. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το Angry Video Game Nerd Adventures και τον James Rolfe, με τη διαφορά ότι το παιχνίδι 99Vidas επιλέγει ως βάση το είδος των brawler, σε αντίθεση με τις platform καταβολές του “ξαδέρφου” του. Και μάλιστα τα καταφέρνει απρόσμενα καλά.

99Vidas Shot1Σοβαρότητα πάνω απ’ όλα.

Αν και το 99Vidas δανείζεται (προφανώς ηθελημένα) στοιχεία από τα περισσότερα γνωστά και προ-25ετίας επιτυχημένα beat’ em up, όπως το Double Dragon και το Final Fight, η μεγαλύτερη επιρροή του είναι το Streets of Rage της Sega, ίσως ένα από τρία κορυφαία του είδους (κυρίως το δεύτερο μέρος), το οποίο όσοι είστε λάτρεις του είδους, καλό είναι να τεστάρετε σε κάποιον Mega Drive emulator, αν δεν το έχετε ήδη πράξει ως τώρα. Στο 99Vidas, τα πράγματα είναι πολύ απλά: υπάρχουν αρχικά τέσσερις ήρωες να επιλέξετε (συν άλλοι επτά για ξεκλείδωμα), ο καθένας με διαφορετικά προσόντα σε δύναμη και ταχύτητα και έξι stages να καθαρίσετε (συν δύο αρκετά “ιδιαίτερα” που έχουν τη μορφή bonus). Ο χειρισμός είναι αρκετά απλός, καθώς χρειάζεστε δύο κουμπιά για επίθεση (ένα για μπουνιές και ένα για κλωτσιές), ενώ συνδυασμός τους με το άλμα δημιουργεί τη κλασική special που διώχνει κάθε κίνδυνο γύρω από τον ήρωα, με κόστος μια ποσότητα από την υγεία του. Υπάρχει επίσης και μια super κίνηση, που θυμίζει αρκετά τα φονικά spells του Golden Axe, η οποία φυσικά είναι περιορισμένης χρήσεως, αλλά προκαλεί πολύ μεγάλη ζημιά και είναι ιδανική ενάντια στα bosses.

99Vidas Shot2Sho-Ryu-Ken!

Έχοντας αυτά τα δεδομένα, καλείστε να περάσετε μέσα από δεκάδες εχθρούς και έξι bosses, που το λιγότερο που μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς είναι ασυνήθιστα – αρκεί να δείτε τα screenshots και θα καταλάβετε τι εννοώ. Βέβαια, υπάρχει λόγος που οι εχθρικοί χαρακτήρες παρουσιάζονται ντυμένοι κατ’ αυτό το τρόπο, καθώς το παιχνίδι εμφανώς στοχεύει να στο σατυρίσει παιχνίδια και καταστάσεις τόσο της παλιάς όσο και της σύγχρονης εποχής, με το χιούμορ να αποδεικνύεται τις περισσότερες φορές πετυχημένο, αλλά κάποιες άλλες περνάει μάλλον απαρατήρητο ή έστω όχι τόσο αστείο όσο πιστεύει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται καλπάζουσα φαντασία για να παρουσιάσεις τους γυναικείους χαρακτήρες του παιχνιδιού ως… Αλίκη από τη Χώρα των Θαυμάτων που, αντί να χρησιμοποιούν μαστίγιο, χτυπάνε με το λαγό που βαστάνε!

Παρ’ όλο το αστείο του πράγματος, το 99Vidas δεν αστειεύεται καθόλου, καθώς το επίπεδο δυσκολίας είναι αρκετά υψηλό, τουλάχιστον στη περίπτωση που παίζετε στο single player mode. Οι εχθροί παρουσιάζονται αρκετά επιθετικοί, συνεργάζονται μεταξύ τους και φροντίζουν συχνά να σας περικυκλώνουν, οπότε η τακτική του button-mashing δεν βοηθά ιδιαίτερα. Η σωστή “διαχείρισή” τους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό, αφενός από τα upgrades που μπορείτε να κάνετε στον ήρωά σας μετά το πέρας κάθε πίστας, τα οποία ενισχύουν σημαντικά τη ζημιά που προκαλούν τα combos σας, αφετέρου και από τον αριθμό των ζωών που μπορείτε να αγοράσετε. Τα upgrades και οι έξτρα ζωές εξαργυρώνονται από το score που έχετε μέχρι εκείνη τη στιγμή, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι τα upgrades (οι έξτρα ζωές εξαιρούνται) που αγοράζετε είναι μόνιμης φύσεως. Συνεπώς, αν αναβαθμίσετε κάποιον ήρωα και ξαναρχίσετε το παιχνίδι από την αρχή, τότε τα όποια upgrades είχατε αγοράσει ως τώρα, θα υφίστανται κανονικά και στο νέο playthrough – μια grinding διαδικασία που, κατά κάποιο τρόπο, γίνεται επιβεβλημένη αν θέλετε να τερματίσετε το παιχνίδι.

99Vidas Shot3Diego εσύ;

Ο λόγος είναι ότι, πέρα από τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσετε στα πρώτα πέντε levels που αργά ή γρήγορα θα τα ολοκληρώσετε, στο τελευταίο level γίνεται ένας μικρός χαμούλης, καθώς το παιχνίδι πέφτει στην εύκολη λύση να αναγκάζει το παίκτη να ξαναπολεμήσει τα bosses των προηγούμενων levels πριν φτάσει στο τελικό, που επίσης είναι αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο να νικήσει κανείς. Οπότε, οι πιθανότητες επιβίωσης ενάντια στο τελικό level συνοψίζονται σε ένα σχεδόν fully-upgraded χαρακτήρα και πάνω από 15 ζωές διαθέσιμες, έτσι για να μην αγχωθείτε ιδιαίτερα όταν θα αρχίσετε να χάνετε… κατά ριπάς.

Αν και η συγκεκριμένη σχεδιαστική επιλογή είναι φθηνή, καθώς με αυτό το τρόπο οι δημιουργοί του προσπαθούν να επιμηκύνουν τεχνητά τη μικρή διάρκεια του παιχνιδιού (δεν θα χρειαστείτε πάνω από 2 ώρες για να το δείτε όλο), αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό και καλοφτιαγμένο, ακριβώς στα πρότυπα των παιχνιδιών που πρεσβεύει, που εύκολα σας προδιαθέτει να παίζετε ξανά και ξανά. Ιδίως, αν έχετε παρέα, το παιχνίδι απογειώνεται καθώς υποστηρίζει μέχρι και τέσσερις παίκτες ταυτόχρονα, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και online. Ως είθισται όμως, στη δεύτερη περίπτωση δεν κατέστη δυνατό να δοκιμάσω να παίξω με κάποιον διαδικτυακό συμπαίκτη, καθώς όσες φορές προσπάθησα, ήμουν ο μοναδικός άνθρωπος παγκοσμίως που αποπειράτο κάτι τέτοιο… Λογικό, το παιχνίδι δεν είναι γνωστό εκτός Βραζιλίας, ο τίτλος του μόνο σε brawler δεν παραπέμπει για να τραβήξει τα βλέμματα, ενώ ακόμα και ο review κώδικας παρελήφθη τελείως συμπτωματικά από τους ίδιους τους δημιουργούς, που ορθώς προσπαθούν να κάνουν “άνοιγμα”.

99Vidas Shot4Double Dragon κανείς;

C’ est la vie, που λένε και οι Γάλλοι. Εν συντομία, το 99Vidas είναι μια αξιόλογη πρόταση για τους φίλους του είδους, οι οποίοι βέβαια θα συμμεριστούν πλήρως τον retro χαρακτήρα του, από τα γραφικά και τον ήχο έως το gameplay του, ακόμα και με αυτές τις ανεπαίσθητες σύγχρονες πινελιές των upgrades. Η τιμή του όμως κρίνεται μάλλον υψηλή, οπότε σε μία γερή έκπτωση, το 99Vidas αναμφισβήτητα αξίζει να βρει μια θέση στη Steam Library σας.

 

Pros

  • Προσεγμένο και δυναμικό gameplay
  • Συμπαθέστατος retro τεχνικός τομέας
  • Υποστήριξη για έως τέσσερις διαδικτυακούς παίκτες ταυτόχρονα…

Cons

  • …Μηδέν παίκτες online
  • Κάποιες δόσεις grinding, για τη κάλυψη της μικρής διάρκειας του τίτλου
  • Υψηλή τιμή πώλησης

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL