LATEST NEWS

Deck13 και CI Games τραβούν ξεχωριστούς δρόμους

Η συνεργασία μεταξύ του developer και του publisher ενός παιχνιδιού δεν είναι πάντοτε εύκολη, πόσω μάλλον ρόδινη. Αυτό ήρθε να καταδείξει, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, η εξέλιξη της επαγγελματικής σχέσης μεταξύ της Γερμανικής Deck13 και της Πολωνικής CI Games. Αφορμή για τη μεταξύ τους διένεξη μάλιστα στάθηκε ένας εμπορικά επιτυχημένος τίτλος, το “Lords of the Fallen“.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Jan Klose, CEO της Deck13, στο πολωνικό site gamezilla.pl, έκανε εκτενή αναφορά στα συμβάντα που οδηγήσανε τις δύο εταιρείες στη διακοπή της επαγγελματικής σχέσης τους. Αφού αρχικά παραδέχθηκε ότι στον τομέα του art direction υπήρξε στενή συνεργασία με στελέχη της CI Games, δήλωσε ότι το παιχνίδι αποτέλεσε ξεκάθαρη δημιουργία του γερμανικού studio, κάνοντας χρήση της Fledge μηχανής γραφικών, που δημιουργήθηκε για λογαριασμό του συγκεκριμένου RPG.

Εν συνεχεία δήλωσε ότι το ένα εκατομμύριο πωλήσεις του “Lords of the Fallen” αποτελεί τεράστια επιτυχία κατά τη γνώμη του, σημειώνοντας ότι ούτε κι ο ίδιος είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να γνωρίζει τί ήταν εκείνο που ώθησε την CI Games να σπάσει το μεταξύ των δύο εταιρειών συμβόλαιο. Απέκλεισε πάντως την πιθανότητα να εργαστεί η Deck13 σε πιθανό sequel, φροντίζοντας την ίδια στιγμή να καταστήσει ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για δικό της παιχνίδι κι όχι της CI Games.

H συγκεκριμένη διευκρίνιση δεν ήταν τυχαία, καθώς και μία άλλη γερμανική εταιρεία, η King Art Games πρόσφατα καυτηρίασε, μέσω Facebook, τη στάση της CI Games στο θέμα του LotF, γράφοντας ότι το να ξεχνάς σε συνεντεύξεις σου ν’ αναφέρεις τον developer, να υποβαθμίζεις τον ρόλο του και να προωθείς το παιχνίδι ως δικό σου είναι τουλάχιστον κατακριτέο. Δε νομίζουμε ότι μπορεί κανείς να πει ότι έχουν άδικο.

Αξίζει να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη, δίνει μία ιδέα περί των συχνά σκοτεινών σημείων της σύμπραξης developer-publisher ενός video game. Εμείς από μεριάς μας θα αρκεστούμε να πούμε ότι στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε review code του τίτλου διαπιστώσαμε πλήρη αδιαφορία από την CI Games, μ’ αποτέλεσμα να τον εξασφαλίσουμε μέσω απευθείας επικοινωνίας με τους developers και δη τον Jan Klose, κάτι που, αν μη τι άλλο, δεν είναι η πλέον συνηθισμένη διαδικασία παροχής κωδικού.

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL