REVIEWS

CURSED CASTILLA (MALDITA CASTILLA EX)

Κατά καιρούς, έχουμε δει αρκετά διαμάντια φτιαγμένα από πολύ μικρές ομάδες ή ακόμα και από ένα μόλις άτομο. Άξιο παράδειγμα είναι και το Cursed Castilla, ανεπτυγμένο εξ’ ολοκλήρου, πλην του ήχου, από τον Locomalito, έναν Ισπανό που ξεκίνησε χομπίστικα να αναπτύσσει παιχνίδια και όπως ο ίδιος αναφέρει, δε μπορεί πλέον να σταματήσει να το κάνει. Όλα τα παιχνίδια του μέχρι στιγμής είχαν τη μορφή freeware και αυτή είναι η πρώτη του εμπορική προσπάθεια. Το αρχικό arcade παιχνίδι, Madilta Castilla, κυκλοφόρησε δωρεάν το 2012 μετά από 20 μήνες ανάπτυξης και έκανε πολλούς οπαδούς. Έτσι, σχεδόν 4 χρόνια μετά και έπειτα από έξι επιπλέον μήνες ανάπτυξης, το Cursed Castilla (Madilta Castilla EX) έκανε την εμφάνιση του στο Steam ενώ κυκλοφόρησε και για Xbox one και Playstation 4.

Το παιχνίδι μας μεταφέρει στο Βασίλειο της Καστίλλης όπου ένας δαίμονας έχει ανοίξει μια πύλη προς τη κόλαση και όλη η περιοχή της Tolomera έχει γεμίσει πλέον με εχθρικά μυθικά πλάσματα. Ο βασιλιάς Αλφόνσο (ο έκτος παρακαλώ), αποφασίζει πως πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή τη κατάσταση και στέλνει τους τέσσερις καλύτερους ιππότες του να απαλλάξουν τη Tolomera από τα τέρατα και να κλείσουν τη πύλη. Εμείς αναλαμβάνουμε το ρόλο του Don Ramiro, τον ιππότη που είναι πιο πιστός από όλους στο βασιλιά και η περιπέτεια μας ξεκινάει. Το σενάριο από τη μία, δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας από την άλλη όμως εξελίσσεται αρκετά ενδιαφέρον στη πορεία και πάνω του έχει χτιστεί ένα εξαιρετικό arcade action platform παιχνίδι.

Οι τέσσερις ιππότες επί το έργον…

Θα βρεθούμε σε κάστρα, μπουντρούμια και δάση, αντιμέτωποι με πολλούς διαφορετικούς τύπους εχθρών και πολλά bosses. Ω αυτά τα bosses! Το παιχνίδι είναι δύσκολο. Δύσκολο αλλά όχι άδικο. Κάθε θάνατος (και είναι πολλοί) είναι αποτέλεσμα λάθους από μεριάς του παίκτη. Η επιτομή της δυσκολίας βρίσκεται στους τελικούς εχθρούς των περιοχών. Ένας από αυτούς, μου πήρε σχεδόν 45 λεπτά και αρκετά credits (των τριών ζωών) μέχρι να καταφέρω να τον νικήσω.

Για να τα βγάλουμε πέρα, θα βρούμε chests που περιέχουν αντικείμενα που είτε δίνουν απλά πόντους για το συνολικό μας score, είτε αναπληρώνουν τη ζωή μας. Τα πιο σημαντικά όμως chests, θεωρώ πως είναι αυτά που περιέχουν όπλα. Σας προτείνω να διαλέξετε προσεκτικά πιο όπλο θα επιλέξετε όταν θα έχετε την ευκαιρία καθώς κάθε ένα από αυτά έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Σε κάθε επίπεδο, υπάρχει και χρόνος μέσα στον οποίο πρέπει να το ολοκληρώσουμε αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχα τέτοιο πρόβλημα ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μετά από κάθε νέο credit, αφού δηλαδή χάσετε και τις τρεις ζωές και συνεχίσετε το παιχνίδι, το σκορ μηδενίζεται.

Cursed Castilla 2Παίξτε το με gamepad αλλιώς θα δυσκολευτείτε ακόμα περισσότερο

Το Cursed Castilla έχει τέσσερα διαφορετικά φινάλε! Προσωπικά έφτασα μόλις στο ένα από αυτά καθώς δε βρήκα τα πέντε κλειδιά που απαιτούνται για τα υπόλοιπα endings. Τα κλειδιά αυτά είναι κρυμμένα στο κόσμο του παιχνιδιού και αν περάσετε τη περιοχή στην οποία υπάρχει ένα και δε το βρείτε, δεν υπάρχει δυνατότητα να ξαναγυρίσετε σε αυτή, οπότε δώστε λίγο περισσότερη βάση στο exploring των περιοχών. Όπως και να έχει όμως, το παιχνίδι θα σας κρατήσει κοντά του αρκετές ώρες. Μου πήρε κάτι παραπάνω από έξι ώρες και σχεδόν 150 credits για να φτάσω στον πιο απλό τερματισμό πράγμα που σημαίνει πως κάποιος που θέλει να τα δει όλα και να ασχοληθεί με τα achievements, θα χρειαστεί σίγουρα αρκετές παραπάνω ώρες.

Το παιχνίδι έχει σαφείς επιρροές από παιχνίδια όπως το Ghosts n’ Goblins και φαίνεται πως κατά την ανάπτυξη του, δόθηκε ο απαραίτητος σεβασμός σε αυτά. Το αποτέλεσμα, είτε το δούμε από πλευράς gameplay, είτε οπτικοακουστικά, είναι εξαιρετικό και προσφέρει πολύ μερακλίδικα την retro εμπειρία που υπόσχεται. Σε ότι έχει να κάνει με το χειρισμό, έπαιξα το μισό παιχνίδι με πληκτρολόγιο και το άλλο μισό με gamepad και θεωρώ πως σαφώς καλύτερη επιλογή είναι το δεύτερο, καθώς πολλές φορές θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να πετύχετε το γρήγορο γύρισμα ή το σωστό άλμα χρησιμοποιώντας πληκτρολόγιο. Αν λοιπόν είστε οπαδός του είδους ή θέλετε απλά να πάτε λίγο πίσω στο χρόνο, το Cursed Castilla είναι το κατάλληλο παιχνίδι για εσάς. Χωρίς καμία αμφιβολία θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Κλείνοντας όμως αυτή τη παρουσίαση, θέλω να σας προτείνω να ρίξετε και μια ματιά στο site του Locomalito. Θα βρείτε πολλά, δωρεάν, παιχνίδια πολύ καλής ποιότητας καθώς και το (επίσης δωρεάν) The Curse of Issyos, βασισμένο στην Ελληνική μυθολογία.

Pros

  • Το retro feeling που προσφέρει
  • Εξαιρετικό level design
  • Δυσκολία που σε καμία περίπτωση δεν είναι άδικη
  • Πλήθος διαφορετικών εχθρών και bosses

Cons

  • Απουσία δυνατότητας επιλογής δυσκολίας
  • Η δυσκολία εύρεσης των πέντε κλειδιών

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

3 Comments

  1. Εξαιρετικό παιχνίδι, με φοβερή ατμόσφαιρα και ήχο-μουσική που μιμείται το Yamaha soundchip του MegaDrive/Genesis (όσοι έχουν παίξει παιχνίδια του, καταλαβαίνουν τι εννοώ)!
    Και από gameplay σκίζει και έχει απόλυτη αμεσότητα και απόκριση. Όντως δύσκολο σε σημεία αλλά σε καμία περίπτωση τόσο όσο το παιχνίδι από το οποίο έχει κυρίως επηρεαστεί 🙂
    Στη φάση που το είχα ανακαλύψει είχα φάει τρελό κόλλημα, 3 φορές το είχα προσπαθήσει σε μεγάλα playthrough, 2 είχα φτάσει στον τελικό κακό αλλά δεν μπόρεσα να το ρίξω. Oh well, ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον.
    Thumbs up και για την αναφορά στο Curse of Issyos, ωραιότατο love letter στα Castlevania του NES!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL