SPECIALS

EVOLVE BIG ALPHA : HANDS ON IMPRESSIONS

του Στέφανου “ZombieCow” Βίσκοβιτς

Πίσω στο μακρινό 2008, η Turtle Rock Studios τάραξε τα νερά στον χώρο των online co-op παιχνιδιών με το εκπληκτικό Left 4 Dead. Για πολλούς συναδέλφους gamers, το L4D είναι ο βασιλιάς του co-op είδους και όχι άδικα. Η Turtle Rock όμως, φαίνεται να έχει βάλει στόχο να ξεπεράσει τον εαυτό της και να εξελίξει το είδος με τον νέο τίτλο της, το Evolve.

Για να πάρουμε μια ιδέα περί του τί εστί Evolve, σκεφτείται το Versus κομμάτι του L4D με μερικές αλλαγές. Τέσσερις παίκτες λειτουργούν σαν ομάδα κυνηγών (Hunters) και ένας παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο του τέρατος (Monster) . Σκοπός του τέρατος είναι να εξελιχθεί ώστε να γίνει πιο δυνατό και είτε να “καθαρίσει” την ομάδα των τεσσάρων παικτών, είτε να διαλύσει μία βάση ή γεννήτρια εφόσων έχει φτάσει στο τρίτο στάδιο εξέληξης. Σκοπός της ομάδας των κυνηγών, όπως πολύ σωστά καταλάβατε, είναι να βρούν τo τέρας και να του βγάλουν το λάδι.

Χάρη στην ευγενική χορηγία κλειδιού για την Big Alpha του παιχνιδιού απο χρήστη του Reddit, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω το Evolve απο πρώτο χέρι. Και μιάς και δεν υπήρχε κανενός είδους NDA, ήταν φυσιολογικό να μοιραστώ τις εντυπώσεις μου μαζί σας, σύντροφοι του Ρεϊκουί!

Η λέξη “Alpha” βροντοφωνάζει προβλήματα απο χιλιόμετρα και όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω του μεγάλου hype που ακολουθεί το παιχνίδι, οι servers τη πρώτη μέρα που ξεκίνησε η Alpha, δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην κοσμοσυρροή. Δεν κατάφερα να μπώ ούτε σε ένα μάτς και έτσι αποφάσισα να ξαναδοκιμάσω την επόμενη μέρα.

Ευτυχώς η δεύτερη μέρα επεφύλασσε καλά νέα. Τα προβλήματα με τους servers είχαν λυθεί και μπορούσα επιτέλους να πάρω τον έλεγχο του Γολιάθ (ο έλεγχος του οποίου δινόταν στους παίκτες για πρώτη φορά) και να ταπεινώσω τους τιποτένιους κυνηγούς.

Ο τρόπος που ορίζει το παιχνίδι τους ρόλους των παικτών σε ένα μάτς, βασίζεται σε ενα σύστημα προτεραιότητας. Την πρώτη φορά που πάτησα “Hunt”, (βλ. Play), το παιχνίδι μου ζήτησε να βάλω σε σειρά προτεραιότητας, από το 1 μέχρι το 5, τις κλάσεις του παιχνιδιού, με 1 την κλάση που θέλω να παίξω διακαώς και 5 την κλάση που με ενδιαφέρει το λιγότερο.
Όπως είναι φυσιολογικό, έπρεπε να ικανοποιήσω την μεγαλομανία μου και έτσι την πρώτη θέση πήρε το τέρας. Ήμουν έτοιμος να δώσω πόνο.

Πρίν ξεκινήσει το μάτς, γίνεται παρουσίαση της κλάσης που έχουμε στον έλεγχό μας όπου μαθαίνουμε περιληπτικά τον τρόπο που θα πρέπει να παίξουμε και ποιές είναι οι ικανότητές της.

EvolveAlpha1Η οθόνη επιλογής προτεραιότητας των κλάσεων.

MONSTER

Ο μικρός Γολιάθ έχει τέσσερις ικανότητες και μετά την εισαγωγή καλούμαστε να ξοδέψουμε σε αυτές, τρείς πόντους. Κάθε ικανότητα έχει τρία επίπεδα, με το πρώτο επίπεδο να μας δίνει πρόσβαση στην εκάστοτε ικανότητα και τα υπόλοιπα δύο να ανεβάζουν την αποδοτικότητα και την εμβέλειά της. Αφού πάρουμε χρησμό απο το μαντείο των Δελφών για το πού θα ξοδέψουμε τους πόντους, το τελευταίο βήμα, το οποίο εμφανίζεται και για το τέρας αλλά και για τους κυνηγούς, είναι να επιλέξουμε ένα “perk” το οποίο ανεβάζει διαφορετικές πτυχές της κλάσης όπως π.χ. να σκαρφαλώνει το τέρας κάποιο ποσοστό πιο γρήγορα, όταν τρέφεται να γεμίζει η μπάρα εξέλιξης πιο γρήγορα, να μπορεί να πετάει πιο ψηλά με το jetpack ο κυνηγός κλπ.

Το κάθε τέρας έχει εντελώς διαφορετικές ικανότητες. Ο Γολιάθ, που είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω, μπορεί να φτύνει φωτιές, να πετάει κοτρόνες, να πηδάει ψηλά και να προσγειώνεται με δύναμη στο έδαφος και να εφορμά στην ευθεία, παίρνοντας σβάρνα όποιον βρεί μπροστά του.

Ο μέσος όρος κάθε μάτς είναι γύρω στα 20-25 λεπτά. Το πρώτο μου μάτς έλειξε μέσα σε 5 λεπτά, με εμένα να πέφτω σαν ψωμάκι από τους κυνηγούς, καθώς πατάω όλα τα κουμπιά του πληκτρολογίου για να δώ τι κάνουν. Όχι, το μενού των πλήκτρων είναι φτιαγμένο για ανίδεους, όχι για μένα, τον Γολιάθ. Μετά τα μπινελίκια που ακολούθησαν, αποφάσισα να παίξω ως κυνηγός.

HUNTERS

Όλες οι κλάσεις των κυνηγών έχουν μία κύρια ικανότητα, η οποία έχει να κάνει με την ίδια την κλάση και τρείς ικανότητες η οποίες αλλάζουν ανάλογα με τον χαρακτήρα που έχουμε διαλέξει. Στην Alpha μπορούσαμε να επιλέξουμε τους χαρακτήρες Val, Maggie, Hank και Markov, οι οποίοι ανήκαν στις κλάσεις Healer, Trapper, Support και Assault αντίστοιχα.

Ο Healer μπορεί να σκάει μία φούσκα στιγμιαίου heal, γιατρεύοντας όλους τους κυνηγούς γύρω του. Ο Trapper έχει στην κατοχή του έναν φορητό θόλο, ο οποίος φυλακίζει το τέρας, μειώνοντας δραστικά την έκταση στην οποία μπορεί να κινηθεί. Η Support κλάση μπορεί να κάνει αόρατους τους κυνηγούς που είναι κοντά του, δίνοντας τους την δυνατότητα να στήσουν ενέδρα ή να τρέξουν σαν λαγουδάκια να ξεφύγουν. Τέλος, η Assault κλάση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο πιο παρτάκιας απ’όλους, μιάς και προσφέρει προσωρινή ασπίδα απο κάθε είδους ζημιά. στον εαυτό του, μόνο. Βέβαια, απο την άλλη, είναι και η μοναδική κλάση που μπορεί να επιφέρει σοβαρό πόνο στο τέρας, οπότε ίσως και να αντισταθμίζεται κάπως η όλη εικόνα.

Όσον αφορά τις ικανότητες του κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά, θα σας παροτρύνω να κοιτάξετε την Wiki του παιχνιδιού, για να μην πάρει (ακόμα πιο) μεγάλες διαστάσεις το κείμενο.


EvolveAlpha2Τα πρωτοπαλίκαρα λίγο πρίν κατέβουν για σφαγή.

ΤΟ ΨΗΤΟ

Σ’αυτό το κομμάτι ΔΕΝ θα αναφερθώ στο φημισμένο φαγοπότι του Ragequit, αλλά στο ζουμί των κυνηγών και του τέρατος.

Το παιχνίδι των κυνηγών δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από αυτό ενός MMO. Ο Assault ορμάει στον πατσά (βλ. τέρας) μόλις τον εντοπίσει. Ο Support στέκεται στην άκρη και βοηθάει όλο το γκρούπ με τα χρήσιμα γκατζετάκια του. Ο Trapper, αφού στήσει το Dome Shield, γαργαλάει τον πατσά με το αστείο πρωτεύον όπλο του. Η Maggie, ο μόνος χαρακτήρας της Trapper κλάσης που ήταν ανοιχτός στην Alpha, έχει μαζί της και ένα μικρό τερατάκι το οποίο μπορεί να ακολουθεί τη μυρωδιά του τέρατος, αλλά και να σηκώνει κυνηγούς που έχουν σωριαστεί στο χώμα από το αλλεπάλληλο ξύλο που φάγανε. Η κλάση που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο Healer η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως εφεδρικός Support. Τουλάχιστον η Val, με την οποία μπορούσα να παίξω, εκτός απο το να γεμίζει με ζωή τους υπόλοιπους, είχε τη δυνατότητα να ανοίγει weak spots στο τέρας. Εάν οι υπόλοιποι είχαν έστω μία βασική αίσθηση του πως σημαδεύουμε χωρίς auto-aim και πετύχαιναν τα αδύναμα σημεία του, του κάνανε παραπάνω ζημιά.

Σε γενικές γραμμές, το παιχνίδι των κυνηγών ήταν καλά ισσοροπημένο, γνώριμο και σχετικά απλό. Για όσους έχουν ασχοληθεί με παιχνίδι του είδους, θα πιάσουν το νόημα αμέσως. Όσοι παίζουν πρώτη φορά, θα ήταν καλό να ξεκινήσουν με τους κυνηγούς μέχρι να μάθουν τους χάρτες και τις ικανότητες των κυνηγών, πρίν ξεκινήσουν να παίζουν ως τέρας.

EvolveAlpha5Πολλή αγάπη για τον Markov

Για να δούμε τώρα και τη μεριά του πατσά (βλ. τέρας).

Ο πατσάς λοιπόν, περιφέρεται στον χάρτη ολομόναχος. Στόχος του, όπως αναφέρθηκε και πριν, είναι να κατασπαράξει τους κυνηγούς ή να διαλύσει τον δευτερεύοντα στόχο. Βασικός στόχος του τέρατος είναι να εξελιχθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο τρίτο επίπεδο, κυνηγώντας και τρώγοντας τα μικρότερα τέρατα που υπάρχουν διάσπαρτα στον χάρτη. Υπάρχουν τρείς εξελίξεις για κάθε τέρας και η κάθε μία δίνει τρείς πόντους με τους οποίους παίρνει νέες ή ανεβάζει τις υπάρχουσες ικανότητές του. Να αναφέρω ότι δεν είναι εφικτό να ανεβούν στο μέγιστο επίπεδο όλες οι ικανότητες του τέρατος, μιας και το σύνολο των πόντων, στο τρίτο στάδιο εξέλιξης, ανέρχεται στους εννιά από τους δώδεκα που χρειάζονται. Έτσι ο παίκτης που χειρίζεται το τέρας, θα πρέπει να αποφασίσει με βάση τον τρόπο παιχνιδιού των κυνηγών, ποιές ικανότητες του είναι πιο χρήσιμες για να επιβιώσει. Η μόνη βοήθεια που μπορεί να έχει είναι ή τα τέρατα που περιφέρονται στον χάρτη να αρχίσουν να ξυλοκοπούν τους κυνηγούς, ή λιγότερο πεπειραμένους παίκτες που δεν ξέρουν να χειρίζονται καλά τους κυνηγούς ή και τα δύο μαζί, που θα ήταν και το ιδανικότερο αποτέλεσμα. Επειδή όμως και οι δύο παράγοντες βασίζονται στην Θεά Τύχη, το μεγαλύτερο όπλο του τέρατος είναι ο αιφνιδιασμός και η σωστή επιλογή στόχων.

EvolveAlpha3Οι λιγότερο πεπειραμένοι κυνηγοί που λέγαμε. Φυσικά δεν με βοήθησε ποτέ κανείς.
Εάν νομίζετε, όπως νόμιζα και εγώ, οτι ο πατσάς είναι παντοδύναμος, είστε γελασμένοι. Απο τα πέντε περίπου παιχνίδια που έπαιξα, κατάφερα να νικήσω μόνο το ένα. Το γεγονός οτι ήμουν τελείως μόνος στον χάρτη και είχα τέσσερεις περίεργους να θέλουν να μου πιούν το αίμα, με άγχωνε και δεν θυμάμαι πότε τελευταία φορά αγχώθηκα τόσο πολύ σε ένα παιχνίδι. Το gameplay του τέρατος θα το χαρακτήριζα άνετα ως survival horror.

ΣΟΥΜΑ

Με βάση αυτά που γεύτηκα στην Alpha, μπορώ να πω πως η Turtle Rock Studios έχει καταφέρει να εξελίξει το είδος. Προσφέρει ουσιαστικά δύο παιχνίδια σε ένα. Κλασσικό co-op απο τη πλευρά των κυνηγών και, τολμώ να πώ, survival horror απο τη πλευρά του τέρατος.
Εάν στρώσουν τα προβλήματα με τους servers και γίνει καλύτερο optimization (μεγάλο πρόβλημα με memory leaking με αποτέλεσμα να κρασάρει το παιχνίδι δύο φορές παρά τα 8gb RAM που έχω), θα έχουμε να κάνουμε με έναν αντάξιο διάδοχο στο θρόνο των co-op.

Evolvealpha4Ηδονή!

Απέθαντος Γελαδάρης

Στέφανος Βίσκοβιτς Ο Στέφανος Βίσκοβιτς αρνείται να γράψει πάνω από 150 χαρακτήρες για το βιογραφικό του. Υποστηρίζει ακράδαντα πως η γενιά του δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς από το Τουίτερ του Διαβόλου.

2 Comments

  1. Μέχρι τώρα το παρακολουθούσα σχετικά ανέραστα. Λίγο η τιμή που είναι στο θεό, λίγο που είχα συνδέσει την Turtle με την Valve και χώρισαν οι δρόμοι τους. Μετά από μερικά ματσάκια στην alpha πάντως, μπήκε χαλαρά στην wanted list. Αυτή η εναλλαγή από το κρυφτό στον απόλυτο χαμό, σκέτη απόλαυση. Είχε μερικά θέματα λόγω alpha και stress test, αλλά οκ. Πήγε πολύ καλύτερα απ’ότι περίμενα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL