EDITORIALSShot in the Dark

Είναι τα Open-World FPS το μέλλον;

Οπως έγραψα στο σχετικό άρθρο για τα επερχόμενα games του 2013, η χρονιά που σιγά σιγά μας αποχαιρετά, δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις στους φίλους των FPS. Κατά την άποψή μου, δύο ήταν τα κορυφαία FPS που παίχτηκαν φέτος: το Borderlands 2 και το Far Cry 3, στα οποία μπορεί μεν να διακρίνει κάποιος αρκετές διαφορές μεταξύ τους, αλλά διαθέτουν ένα κοινό παρονομαστή: έναν ανοιχτό, τεράστιο κόσμο, γεμάτο εκπλήξεις, με πρόσφορο έδαφος για εξερεύνηση και πειραματισμό.

Κατά καιρούς έχω γράψει ότι τα περισσότερα σύγχρονα shooters, ιδίως μετά την απίστευτη επιτυχία του πρώτου Call of Duty – Modern Warfare, δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τα rail-shooters τύπου Virtua Cop, που παίζαμε παλιά στα coin-ops. Ο παίκτης ακολουθεί μια προδιαγεγραμμένη πορεία, χωρίς τη δυνατότητα να μπορεί να παρεκκλίνει από αυτή χωρίς συνέπειες, ενώ σχεδόν πάντα έχει κάποιον δίπλα του που να του λέει τι, πως και πότε να κάνει μια ενέργεια, με τη φθηνή δικαιολογία ότι είναι «πιο έμπειρος» ή «ανώτερος σε βαθμό». Η υποτιθέμενη ελευθερία στις κινήσεις περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στη κίνηση του παίκτη στον περιορισμένο χώρο που του δίνεται και ποιους κακούς θα πυροβολήσει πρώτα, κοινώς ένα απλό τέχνασμα για να του δώσει τη ψευδαίσθηση ότι οι συνέπειες των πραγμάτων στην οθόνη προκύπτουν από τις δικές του ενέργειες.

ShotintheDark3 2Operation Wolf: Το θυμάστε;

Με τα πρόσφατα Borderlands 2 και Far Cry 3 (κυρίως το δεύτερο), τα οποία εκθειάστηκαν από τα περισσότερα gaming sites, η προαναφθείσα νοοτροπία πηγαίνει περίπατο. Ο παίκτης είναι, σε λογικά πλαίσια πάντα, ελεύθερος να κινηθεί όπως θέλει, να επιλέξει τους στόχους του, να προσεγγίσει καταστάσεις κατά βούληση και όχι επειδή τον διατάζει κάποιος ανώτερος να το πράξει. Βέβαια αυτό οδηγεί και στην «ασθένεια» που πάσχουν τα περισσότερα sandbox games, όπως έχει αναφέρει σχετικά ο Αλέξανδρος στη Captain’s Log στήλη του – την έλλειψη χτισίματος μιας αγωνιώδους καταστάσης, καθώς όταν έχεις την επιλογή, ενώ ο κόσμος καίγεται, να πηγαίνεις για κυνήγι ή να παίζεις πόκερ, προφανώς κάθε είδους immersion που έχει δημιουργηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, πέφτει στον Καιάδα. Βέβαια είναι καθαρά στο χέρι του παίκτη αν θα ακολουθήσει το δρόμο αυτό ή όχι, αλλά από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα επιλογής, αυτομάτως σημαίνει ότι δεν θα αποκομίσουν όλοι οι παίκτες την ίδια εμπειρία που πιθανόν είχαν φανταστεί οι δημιουργοί του παιχνιδιού. Αν αυτό είναι καλό ή κακό, το αφήνω στη κρίση του καθενός.

Η μία όψη του νομίσματος ήταν αυτή. Η άλλη όψη λέει ότι, αφού τα δύο αυτά παιχνίδια σάρωσαν σε κριτικές και θετικό feedback από τους gamers, είναι μια καλή ευκαιρία να δοθεί το έναυσμα για τη δημιουργία παρεμφερών τίτλων (ήδη το Crysis 3 λέγεται ότι θα βρίσκεται στα πρότυπα του πρώτου Crysis), που θα καταφέρουν όμως  να συνδυάσουν τα καλύτερα στοιχεία των δύο κόσμων (script-based gameplay με open-world «συστατικά»), προκειμένου να δούμε ξανά στις οθόνες μας FPS που δεν θα μας αντιμετωπίζουν σαν χαζούς. Νομίζω ότι το 2013 θα είναι μια καλή αρχή για κάτι τέτοιο.

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

7 Comments

  1. Ένας τρόπος για να μη χάνετε το immersion όταν έχεις αναλάβει μια αποστολή και την παρατάς για να πας για πόκερ,είναι μέσω της αφήγησης να δίνεται στον παίχτη η αίσθηση της αναγκαιότητας επίτευξης της αποστολής που του δόθηκε βάζοντας μερικές φορές και ένα timer να μετράει αντίστροφα μέχρι να πάει ο παίχτης στο σημείο που ξεκινάει η αποστολή.Παράδειγμα:Σε 5 λεπτά θα περάσει ένα τρένο που μεταφέρει πυρηνικά και δε πρέπει να φτάσει στα χέρια του εχθρού,ξεκίνα τώρα για το σημείο Χ να το ανατρέψεις…και τα 5 λεπτά να μετράνε αντίστροφα,αν δε προλάβεις η αποστολή έχει χαθεί και τώρα οι εξελίξεις θα συνεχιστούν ανάλογα,αλλάζοντας έτσι κ το walkthrough που μπορείς να βιώσεις!
    Τι λέτε?Να στείλω ένα mail την ιδέα μου σε όλους τους developers?:p

  2. Καλή ιδέα, αλλά τα περί τόσο περιορισμένου χρόνου μου ακούγονται λίγο αγχωτικά.:) Για αρχή, θα μπορούσαν να λείπουν εντελώς τα άσχετα mini-games (racing με πατίνια, κυνήγι μπεκάτσας κλπ) και στη θέση τους να έμπαιναν μόνο αποστολές σχετικές με το σενάριο, οι οποίες βέβαια θα οδηγούσαν και σε εντελώς διαφορετική κατάληξη της ιστορίας. Μάλλον ζητάω πολλά…:p

  3. Τα 5 λεπτά ήταν τυχαίο παράδειγμα αν και ωραίο θα ήταν να υπάρχουν και μερικές αποστολές τόσο περιορισμένου χρόνου έτσι για να ανέβει η αδρεναλίνη 😛 Άλλο παράδειγμα:Σε μισή ώρα τελειώνει η συνάντηση του κακού Χ με τον κακό Ψ,είναι η μόνη μας ευκαιρία να τους σκοτώσουμε,δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερη συνάντηση.
    Ανάλογα με την αποστολή να ταιριάζει και το χρονικό περιθώριο,δε λέω να γίνεται πάντα αυτό,ας υπάρχουν και αποστολές που να είναι πιο λάσκα τα λουριά βάζοντας σαν χρονικό περιθώριο απλά μια ημερομηνία..
    Έλα sephir,ξεκινάμε ένα project να το βγάλουμε και στο kickstarter να χεστούμε στο τάλιρο και να δώσουμε κ δουλειά στα υπόλοιπα παιδιά του site? 😛 😛 😛

  4. gia mena pistevo oti to proto as poume fps tupou einai to dead island!pou einai anoikto kai exei kai ekpliktika grafika!kai xairomai pou arxizei auto to tipou RPG na pernaei siga siga kai sta fps me open-world pleon!einai kati to diaforetiko!kai eftixos aresei para polu opote pistevo kata ti diki mou apopsi prepei na to iothetisoun oles oi eteries gia melontika fps alla oxi na apalifthei teleios to classic non sandbock fps giati kai afto einai agapimeno!

  5. εμενα μου αρεσει να ακουω απο το βαθος απεγνωσμενες φωνες για βοηθεια, την ωρα που προσπαθω να χωρεσω μια ναρκη μεσα στην γυαλα με τα χρυσοψαρα.
    ολα αυτα ειναι μεσα στο παιχνιδι και ειναι στην κριση του καθενος να παιξει οπως νομιζει.
    αν θελει δραση, θα τρεξει εκει που χρειαζεται.
    αν θελει να κανει καμια βολτα, να την κανει το παλλικαρι, ετσι και αλλιως ολοι ψαχνουν το ουαου, για να το βαλουν στο youtube, “κοιταξτε τι βρηκα στο ποταμακι, το φρεσκοπλυμενο βρακι του τσακ”.

    μηπως οι βολτες στην ζουγκλα, τα tour στους δρομους του burnout με οπισθεν, ειναι μια αποδειξη οτι ο κοσμος εχει αρχισει να βαριεται;
    εχετε προσεξει στο youtube, τι προσπαθουν να κανουν τα παλλικαρια με τα παιχνιδια που ασχολουνται;

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL