HARDWARE

To FM2+ socket έρχεται…

Πριν λίγες μέρες, η ASUS παρουσίασε στο κοινό τις νέες Μ-ΑΤΧ μητρικές A88XM-A και A55BM-A/USB3 για το Socket FM2+ της AMD. Η μεγάλη έρχεται με το νέο chipset AMD A88X FCH/Bolton D4 ενώ και οι δύο υποστηρίζουν PCIe 3.0 αλλά μόνο σε συνδυασμό με τις νέες APU με το κωδικό όνομα Kaveri.  Καλά όλα αυτά, αλλά τι σημαίνουν θα ρωτήσετε και με το δίκιο σας. Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς παίζει με τα νέα αυτά προϊόντα της ASUS και το τι σηματοδοτούν, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσουμε το μπερδεμένο APU τοπίο για τους υποψήφιους αγοραστές.  

FM2+

  To σημαντικό κομμάτι της ανακοίνωσης, (η είδηση με άλλα λόγια) είναι το ντεμπούτο του νέου Socket (FM2+).  Η οικογένεια των FM sockets της AMD είναι αυτή που φιλοξενεί τα νεότερά της προϊόντα με το όνομα APU (Accelerated Processing Units-CPU και GPU στην ίδια επιφάνεια) σε αντίθεση με τις κλασικές CPU της εταιρείας (πχ. Phenom/FX) οι οποίες χρησιμοποιούν την παραδοσιακή οικογένεια sockets (πχ. AM2+/AM3/AM3+).  Το πρώτο ξεκαθάρισμα είναι αυτό. Τα sockets της μιας κατηγορίας είναι απολύτως ασύμβατα με τους επεξεργαστές της άλλης- APU και κλασική CPU δεν μπαίνουν ποτέ στην ίδια μητρική.Τα πράγματα όμως είναι αρκετά συγκεχυμένα στο στρατόπεδο των APU. Η AMD,περιβόητη για την μεγάλη διάρκεια και πολλαπλή  συμβατότητα με επεξεργαστές που έχουν οι μητρικές της, με το FM2+ προχωρά στην παρουσίαση του τρίτου APU socket σε τρία χρόνια. Ανεξάρτητα από το αν οι αλλαγές αυτές είναι επιβεβλημένες ή όχι, η κυρία από το Sunnyvale δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες πρακτικές.

  Η αρχή έγινε το 2011 με το FM1 το οποίο φιλοξένησε τις APU πρώτης γενιάς (κωδικός Llano)  όπως οι Α4-3400,Α6-3500 και Α8-3870Κ. Το CPU κομμάτι τους συγγενεύει με την οικογένεια stars (Phenom II κλπ.) και όχι με τους Βulldozer 1ης γενιάς, ενώ τα ενσωματωμένα γραφικά κατάγονται από τις Radeon σειράς 5000. Το socket αυτό πέθανε πρακτικά μέσα σε ένα χρόνο, ενώ τα σχετικά με αυτό προϊόντα είναι πλήρως ασύμβατα με οτιδήποτε μεταγενέστερο.

  Η συνέχεια ήρθε το 2012 με την εισαγωγή του socket FM2. Μαζί του ήρθαν και οι APU της σειράς Τrinity (πχ. Α8-5600k,A10-5800k). Το CPU τμήμα τους ανήκει στην οικογένεια Piledriver  (Bulldozer 2ης γενιάς) ενώ τα γραφικά τους κατάγονται από τις Radeon σειράς 6000. Πριν λίγες εβδομάδες η AMD ανανέωσε τους Τrinity, ρίχνοντας στη μάχη τη σειρά Richland (πχ. Α8-6600Κ,Α10-6700,Α10-6800Κ) . Οι APU αυτές είναι αρχιτεκτονικά όμοιες με τη σειρά Trinity αλλά βελτιωμένες στα σημεία (ελαφρώς υψηλότερα ρολόγια και επιδόσεις σε συνδυασμό με ελαφρώς  χαμηλότερη κατανάλωση και πολύ υψηλότερα περιθώρια υπερχρονισμού). Και φυσικά παραμένουν στο socket FM2 ,πλήρως εναλλάξιμα με τα Trinity αδέρφια τους.  Αυτό λοιπόν ήταν το τοπίο μέχρι που ήρθε η ASUS να ταράξει τα νερά με τις μητρικές του socket FM2+.

002FM

  Το FM2+ είναι σχεδιασμένο να φιλοξενήσει τις (ακυκλοφόρητες ακόμα, αναμένονται μάλλον τον Φεβρουάριο) APU με τον κωδικό “Kaveri”. Οι Kaveri είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στην σύγχρονη ιστορία της AMD και το όχημα προώθησης της HSA (Heterogeneous System Architecture), στην οποία δεν θα αναφερθούμε εδώ. Αυτό που χρειάζεται να ξέρει σε πρώτη φάση ο ενδιαφερόμενος gamer είναι ότι ο Kaveri θα είναι ο επεξεργαστής με τον οποίο θα κάνει ντεμπούτο η αρχιτεκτονική Steamroller (bulldozer 3ης γενιάς) που υπόσχεται να δώσει μεγάλη ώθηση στο CPU κομμάτι «κλείνοντας» ως ένα βαθμό την ψαλίδα με την intel. Παράλληλα το γραφικό τμήμα του επεξεργαστή θα αποτελείται από Radeon cores αρχιτεκτονικής GCN (δηλαδή σειράς 7000 και των διαδόχων της).  Πρακτικά μιλάμε για μια ικανή gaming Quad CPU, πακέτο με μια GPU επιπέδου 77×0 σε προσιτή τιμή και δυνατότητα προσθήκης ξεχωριστής AMD GPU αντίστοιχης σειράς σε καθεστώς Dual Graphics (περίπου crossfire). H Κaveri APU λοιπόν αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση για gaming χαμηλού προϋπολογισμού αφού αναμένεται να διαθέτει την πρώτη iGPU ικανή για full HD gaming.

Οι νέοι Athlon.
 
  Ακόμα ένα σημείο που χρήζει προσοχής στην οικογένεια των FM socket, είναι και κάποιοι συγκεκριμένοι Athlon επεξεργαστές. Όπως οι Athlon του πρόσφατου παρελθόντος, έτσι και αυτοί είναι «κομμένες» εκδόσεις κάποιον άλλων μονάδων. Οι παλιοί Athlon ήταν πρακτικά Phenom χωρίς L3 Cache (έμπαιναν σε socket AM3+) ενώ τούτοι εδώ είναι πανομοιότυποι με τις APU αλλά έχουν τα ενσωματωμένα γραφικά απενεργοποιημένα (και φυσικά ούτε αυτοί όπως ούτε και οι APU έχουν L3 cache). Αν σας γυάλισε κάποιος από αυτούς λοιπόν ,μεγάλη προσοχή στο socket που χρησιμοποιεί ,γιατί στην αγορά υπάρχουν τόσο FM1 συμβατοί (πχ. Χ4 641) όσο και FM2 συμβατοί (πχ. 740,750Κ,760Κ) και φυσικά κάποιοι εναπομείναντες ΑΜ3 συμβατοί παλιάς κοπής (πχ. Χ4 640).  

Kaveri που;

  Όλα καλά λοιπόν; Θα ήταν καλά αν δεν ξεκινούσαν κάπου εδώ τα προβλήματα. Οι νέες APU κατά πάσα πιθανότητα ΔΕΝ θα μπορούν να τοποθετηθούν στις υπάρχουσες FM2 μητρικές (φέρονται να έχουν επιπλέον pins κάνοντας το κούμπωμα αδύνατο). Δυστυχώς η AMD επέλεξε (ή αναγκάστηκε, μικρή σημασία έχει) να σπάσει ακόμα μια φορά την συμβατότητα προς τα πίσω μεταξύ μητρικών και επεξεργαστών. Οπότε αν διαθέτετε μια τέτοια μητρική και θα σας ενδιάφερε ο Kaveri, δυστυχώς θα χρειαστεί να περάσετε στη νέα πλατφόρμα. Το παρήγορο εδώ είναι ότι οι υπάρχουσες FM2 APU είναι συμβατές με το επερχόμενο socket.

003FMΟι συμβατότητες σχηματικά.

 

  Μάλιστα οι νεότερες φήμες ισχυρίζονται πως και ο διάδοχος του Kaveri (φημολογούμενος κωδικός Carizo, αναμένεται το 2015) θα χρησιμοποιεί το ίδιο chipset (A88X/Bolton D4) και (προφανώς) socket.  Τα πράγματα λοιπόν αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν. Αν ενδιαφέρεστε κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να χτίσετε ένα APU σύστημα, αξίζει η αναμονή για τον Kaveri. Αν τώρα δεν μπορείτε να περιμένετε και σκοπεύετε να προχωρήσετε στην αγορά κάποιας Richland APU καλό θα ήταν αυτή να συνοδευτεί από μια FM2+ μητρική η οποία επιτρέπει σημαντική μελλοντική αναβάθμιση. Το ίδιο ισχύει για τους ικανοποιημένους ήδη κατόχους FM2 APU που θα τους ενδιέφερε να αποκτήσει η πλατφόρμα τους διάρκεια στο χρόνο. Μια FM2+ μητρική μπορεί να τους δώσει αυτή τη δυνατότητα, επιτρέποντάς τους παράλληλα να διατηρήσουν τον τωρινό τους επεξεργαστή.

Βασίλης Ξερικός

Γεννημένος στην Αθήνα το 1979. Gamer εξ απαλών ονύχων, η πρώτη μου επαφή με το σπορ έγινε με έναν κλώνο του Pong σε προσχολική ηλικία.  Αν και πιστός χρήστης PC από to 1989 και την εποχή των XT έχουν περάσει από την κατοχή μου και διάφορες κονσόλες (Atari 2600, διάφορες Sega, σειρά των Playstation κλπ) ενώ η εισαγωγή μου στην gaming δημοσιογραφία έγινε μόλις το Γενάρη του 2012 και το PC Master. Παλαίμαχος των adventures, πλέον μοιράζω τον gaming χρόνο μου μεταξύ MMO, RPG (κάθε είδους) και Shooters. Email:  [email protected] Follow me: Facebook | Twitter | SteamID: Kuivamaa

7 Comments

  1. Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την πολιτική τιμολόγησης της AMD για τις καινούριες APUs. Αν η εταιρία επιλέξει το δρόμο της επιθετικής πολιτικής τότε αυτές οι APUs μπορούν να συντελέσουν καθοριστικά στον “εκδημοκρατισμό” του gaming, αφού πολλοί αγοραστές PCs χαμηλού κόστους θα έχουν πλέον αυτομάτως ικανά μηχανήματα για gaming.

    Το ζήτημα με την αλλαγή socket είναι όντως ενοχλητικό, ειδικά η Intel το έχει σε κακό να αφήσει το ίδιο socket για παραπάνω από 2 γενιές επεξεργαστών.

  2. O A10-5800k (ο ακριβότερος trinity) αν θυμάμαι είχε μπει στην αγορά κοντά στα 130 ευρώ και γρήγορα έπεσε κάτω από τα 120. Ο Α10-6800κ (ο ακριβότερος richland) μπήκε στο 160άρι και τον βλέπεις ήδη στα 141.Εκτιμώ πως ο τοπ kaveri ,ξεκλείδωτος και με όλους τους radeon πυρήνες θα ξεκινήσει λίγο πιο πάνω ,στα 170 περίπου και στο δίμηνο θα έχει πέσει στα 150.

  3. Έρχεται πολύ ηλίθια ερώτηση, brace yourselves:
    Μάλλον θα γυρίσω στην AMD μετά από αρκετά χρόνια καθώς αυτό που κάνει η Intel με τα sockets είναι καθαρή αλητεία αλλά έχω μπερδευτεί λίγο με τις APU.
    Βρε αδερφέ, θέλω να βάλω GPU στο pc και δεν θέλω να χρησιμοποιήσω την ενσωματωμένη της cpu, υπάρχει αυτή η δυνατότητα; Κοιτάω για παράδειγμα τις Trinity & Richland και βλέπω πως και οι 2 έχουν ενσωματωμένη gpu, τι παίζει;

  4. Απ’όσο ξέρω και ας με διορθώσει όποιος συνάδελφος κατέει καλύτερα από χαρντγουερική μπάλα, από τη στιγμή που έχεις dedicated GPU στο σύστημα, αυτό αγνοεί εντελώς την on-board ψευτό-GPU. Μόνο σε αέρινα netbooks/laptops δίχως αληθινά γραφικά μπαίνει στο παιχνίδι το τσιπάκι των integrated graphics.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL