REVIEWS

ELEX II

Οφείλει να γίνει κάποτε μια πιο εκτενής ανάλυση/αφιέρωμα/άρθρο πάνω στα games που έχουν καταλήξει να ομαδοποιούνται κάτω από την ομπρέλα του ανεπίσημου πλην ευγενούς genre γνωστού ως Eurojank, αλλά αυτό που μας απασχολεί εν προκειμένω είναι το γεγονός ότι η Piranha Bytes ως εταιρεία είναι μάλλον η βασίλισσα αυτού του είδους. Τα κυριότερα Eurojank χαρακτηριστικά (games από Ευρωπαϊκά στούντιο με υπερφιλόδοξο concept, ασυγχώρητα αυξημένη δυσκολία σε σχέση με πιο “mainstream” games, επιεικώς μέτρια production values και συχνά πληθώρα από bugs) συναντώνται αυτούσια σε όλες τις σειρές παιχνιδιών της εταιρείας, και, όπως άλλωστε και τα Gothic και Risen, η σειρά ELEX δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Υπό αυτό το πρίσμα, κάποιος που εισέρχεται στο ELEX II που κυκλοφορεί επισήμως αύριο 1 Μαρτίου είναι σα να γνωρίζει προκαταβολικά τη συντριπτική πλειοψηφία των χαρακτηριστικών που μπορεί να περιμένει από αυτό. Είναι όμως πράγματι έτσι αυτή τη φορά;

Billy Idol in ELEX II
Όταν στο πρώτο μισάωρο του παιχνιδιού πετυχαίνεις “live” του Billy Idol, ξέρεις πως πρόκειται για jank!

Το world state του πλανήτη Magalan μετά τα γεγονότα του ELEX, οι Factions που αναδύθηκαν ή υποχώρησαν στην αφάνεια, αλλά και τα κυριότερα gameplay χαρακτηριστικά του ELEX II, έχουν όλα αναλυθεί στο εκτενές Preview του τίτλου προ ολίγων μηνών, οπότε αν θέλετε λεπτομέρειες προτείνεται να διαβάσετε και αυτό. Ας αναφερθούν όμως και εδώ συνοπτικά κάποια πράγματα. Η πλοκή του ELEX II λαμβάνει χώρα 7 χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου game, με τον πρωταγωνιστή Jax να έχει εν πολλοίς αποτραβηχτεί από το δημόσιο βίο μετά την αποτυχία του στο να ενώσει τις αντιμαχόμενες παρατάξεις του Magalan απέναντι στη διαστημική απειλή που φέρεται να έρχεται μέσω του πελώριου wormhole που εμφανίστηκε μετά την ήττα του Hybrid. Η εκκίνηση της δράσης στο game συμπίπτει χρονικά με την άφιξη αυτής της απειλής, και η αποστολή του Jax είναι να ταξιδέψει στον κόσμο, να μιλήσει με τους “μεγαλύτερους παίκτες” και να επιχειρήσει να στήσει έστω και την ύστατη ώρα κάποιου είδους αντίσταση απέναντι στους εξωγήινους εισβολείς (στους οποίους δίδεται το όνομα Skyands).

ELEX II Skyands
Οι οποίοι Skyands είναι σα βγαλμένοι απευθείας από τα XCOM της Firaxis.

Από πλευράς gameplay, κυριότεροι νεωτερισμοί σε σχέση με το ELEX είναι η βελτιστοποίηση που επέρχεται στις Melee μάχες και στο σύστημα crafting, η εισαγωγή ενός συστήματος Stealth, αλλά και η δυνατότητα για πτήση με το Jetpack αν του κουμπώσουμε τα κατάλληλα upgrades. Πέρα από αυτά, αλλά και από διάφορες τροποποιήσεις στα μενού και την ευρύτερη εμφάνιση του UI, οι παίκτες του πρώτου ELEX, αλλά και των games της Piranha Bytes γενικότερα μάλλον, θα νιώσουν right at home (που λέμε και στο χωριό μου) παίζοντας το ELEX II.

Και αυτή η right at home ποιότητα είναι ίσως ο ευρύτερος τομέας στον οποίο το ELEX II λάμπει. Στις 80+ ώρες που μου πήρε για να ολοκληρώσω το game (παραλείποντας, νομοτελειακά μέρος των sidequests, πέρα από τα αλληλοαποκλειόμενα μονοπάτια ανάλογα με τις επιλογές μου στο Main Quest), ένιωσα ως PB fan κάτι αντίστοιχο με αυτό που υποθέτω πως νιώθουν οι fans των Souls παιχνιδιών κάθε φορά που κυκλοφορεί κάτι νέο η FromSoftware, εννοώντας πως είχα συγκεκριμένες προσδοκίες οι οποίες καλύφθηκαν 100%.

ELEX II Jetpack Workbench
Μετά την απόκτηση των κατάλληλων skills και τη περισυλλογή των upgrades, η πτήση με το Jetpack μπορεί να εκμηδενίσει τις αποστάσεις στο χάρτη.

Εξερεύνηση ενός μεγάλου ανοιχτού κόσμου, με διάσπαρτα μυστικά που περιμένουν να ανακαλυφθούν; Check. Αδυσώπητη δυσκολία, κυρίως στα αρχικά στάδια του παιχνιδιού, και ενδεχόμενο να πεθάνουμε ακόμα κι από ένα υπερτροφικό κουνούπι; Check. Πληθώρα από quests, με τα κυριότερα εξ αυτών να έχουν περισσότερες από μία διόδους επίλυσης; Προφανώς check. Καλογραμμένες και ξεχωριστές Factions, καθεμία εκ των οποίων έχει τους δικούς της σκοπούς στον κόσμο, τα δικά της ξεχωριστά Quests, και το δικό της μονοπάτι προς το Endgame; Ξαναcheck. Εξέλιξη και εμπλουτισμός του υφιστάμενου Lore του κόσμου, όπως παρουσιάστηκε στο πρώτο game της σειράς; Άκοπο check. Ο αφοσιωμένος Gothicάς, Risenάς ή Elexάς έχει μάθει να περιμένει κάποια συγκεκριμένα πράγματα σε αυτά τα games, και το ELEX II προσφέρει αυτά τα πράγματα στον υπερθετικό βαθμό.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως, παραδόξως, το ELEX II στη release έκδοσή του μου φάνηκε πρακτικά bug-free. Δεν ξέρω αν ανήκω στη μειοψηφία, αλλά τα bugs και τα glitches που είχα συναντήσει στην preview έκδοση έχουν επιλυθεί μετά το μεγα-patch που κυκλοφόρησε πριν το release. Το μόνο που μου θύμιζε το αντίστοιχο launch των παλαιότερων τίτλων της εταιρείας στο PC είναι κάποια περιστασιακά framedrops, ή διάφορα μικρά τυπικά jank περιστατικά, όπως πχ να αναπαράγουν ο πρωταγωνιστής και NPCs χωρίς λόγο ράντομ voiced επιφωνήματα κατά την περιήγησή τους στον κόσμο.

ELEX II Dialogue
Jank χωρίς κωμικώς “βάναυσους” διαλόγους, δε γίνεται.

Οφείλουμε όμως να έχουμε ως δεδομένο και πως τα games τέτοιου scope οφείλουν να στοχεύουν και στο ευρύτερο κοινό πέρα από τον πυρήνα των dedicated fans, οι οποίοι ίσως σε τελική ανάλυση είναι πιο “εύκολοι” ως προς την ικανοποίησή τους. Και αν αρχίσουμε να εστιάζουμε σε τέτοια χαρακτηριστικά ευρείας απήχησης, εμφανίζονται και μπορούν να επισημανθούν στο ELEX II κάποιες μικρές ή μεγάλες ρωγμές που δικαιολογούν και τιμούν την ταμπέλα Eurojank. Στον τεχνικό τομέα, κυριότερη εξ αυτών των ρωγμών είναι η μάλλον πτωχή ποιότητα των character models. Υπήρξε μία μικρή αναβάθμιση σε σχέση με την preview build, αλλά ακόμα και μετά το τελικό update τα character models κατά γενική ομολογία φαίνονται λες και είναι χειρότερα ακόμα και σε σχέση με τα αντίστοιχα του ELEX πίσω στο 2017, με τα πρόσωπά τους να παίρνουν περίεργες εκφράσεις κατά την ομιλία και τα χέρια κάποιων NPCs να κρέμονται στο πλάι σα τσαμπιά σταφύλι.

ELEX II Inventory
Υπάρχουν, αναμενόμενα, και Unique όπλα στον κόσμο, αλλά εν προκειμένω κατάφερα να βρω το ίδιο Unique περισσότερες από μία φορές.

Πέρα από το παραπάνω, που το λες και δευτερεύον fact σε τελική ανάλυση, οφείλουν να σημειωθούν 2 γεγονότα αναφορικά με το ίδιο το σενάριο του παιχνιδιού. Αφενός, πως η πλοκή του φαίνεται να ακολουθεί… αχρείαστα πολύ την πορεία της αντίστοιχης πλοκής του ELEX: όπως εκεί είχαμε τα Elex Converters τα οποία έπρεπε να επισκεφθούμε και να αχρηστέψουμε στην πορεία του game, έτσι και εδώ έχουμε τα Spires των Skyands που βρίσκονται στις άκρες του κόσμου και στα οποία πρέπει να εισέλθουμε αρκετές φορές προκειμένου να τα απενεργοποιήσουμε ή για διάφορους άλλους plot-related λόγους. Αφετέρου, πως η ποιότητα των Main Quests στο 2ο μισό του game σημειώνει μια παραπάνω από αισθητή βουτιά: εκεί που στο πρώτο μισό πρέπει να συνομιλήσουμε με παρατάξεις, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να λύσουμε διάφορα quests για λογαριασμό τους, μετά από ένα σημείο υποτίθεται πως ενεργοποιείται η κυρίως εισβολή των Skyands και οι αποστολές μας είναι κυριολεκτικά να πηγαίνουμε σε διάφορα σημεία του χάρτη και να σκοτώνουμε 30-40 εχθρούς ποικίλης δυναμικότητας. Σε αυτό το σημείο το game άρχισε να με “χάνει” αρκετά, και ομολογουμένως δεν το περίμενα.

ELEX II Git Gud
“Git Gud” με άλλα λόγια.

Λόγω της χρόνιας ενασχόλησης με τα games της PB, ίσως είμαι πλέον προγραμματισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορώ να αντιμετωπίσω το ELEX II σαν ένα οποιοδήποτε άλλο RPG οποιασδήποτε άλλης εταιρείας. Ναι, τα character models χτυπάνε περιστασιακά στο μάτι και η σεναριακή καμπή πόνεσε ελαφρώς. Ναι, πολλές φορές η πλοκή προωθείται μέσω στυγνών “Lore Dumps” στους διαλόγους. Ναι, οι διάλογοι είναι μερικές φορές ακούσια κωμικοί σαν προϊόν μέτριας μετάφρασης. Όμως, όσο θυμάμαι και σκαλίζω τη συνολική εμπειρία στο μυαλό μου δεν μπορώ παρά να καταλήγω ξανά στο point που έχω επισημάνει αρκετές φορές ως τώρα: αυτά που περίμενα από το game, μου τα έδωσε και με το παραπάνω.

Ίσως εν τέλει τα review αυτού του είδους να είναι ελαφρώς αχρείαστα για games εταιρειών όπως η PB, και να μπορούν να αντικατασταθούν από συγκεκριμένες σύντομες προτάσεις: “οι fans των Open-World RPG θα διασκεδάσουν και με το παραπάνω με αυτό”, “οι fans των ΑΑΑ εμπειριών που περιμένουν μια υπεργυαλισμένη εμπειρία με hollywoodιανά production values, θα ξενερώσουν”, “οι fans της PB θα το λατρέψουν”. Ζούμε στον Eurojank κόσμο. Αφήστε μας εδώ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 84%

84%

Praise the Jank

Όσοι προσμένουν μια καλογυαλισμένη ΑΑΑ εμπειρία με υψηλότατα production values θα πρέπει να κάνουν ορισμένες εκπτώσεις στις προσδοκίες τους. Για τους fans της Piranha Bytes όμως, το ELEX II είναι ακριβώς αυτό που θα περίμεναν να είναι.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

10 Comments

  1. Εξαιρετικο review. Πανω κατω και εγω αυτα περιμενω αλλα με ενοχλησε αυτο που ειπες για τη βουτια στο σεναριο.

    Υπολογιζα να το αγορασω σημερα. Μετα το review λεω να τελειωσω το pillars 1 (ειπα να δω το τελος και τα dlc) και μετα να το παρω.

  2. [QUOTE=”bald_killer_clone, post: 592468, member: 103348″]
    Βροχή τα reviews τις τελευταίες μέρες. Με τα eurojunk rpg δε τα πάω και καλά όμως αλλά θα προσπαθήσω κάποια στιγμή με το Elex 1 που κάθεται στο backlog.
    [/QUOTE]

    Θέλουν λίγη υπομονή, να δεσμεύσεις τον εαυτό σου ότι δεν θα τα παρατήσει μέσα στις πρώτες 2-3 ώρες ότι κι αν γίνει. Στην αρχή παίρνεις μεγάλη δόση τζανκίλας αλλά μόλις τη συνηθίσεις αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια τα πολλά προτερήματα.

  3. [QUOTE=”Admiral, post: 592491, member: 102598″]
    Θέλουν λίγη υπομονή, να δεσμεύσεις τον εαυτό σου ότι δεν θα τα παρατήσει μέσα στις πρώτες 2-3 ώρες ότι κι αν γίνει. Στην αρχή παίρνεις μεγάλη δόση τζανκίλας αλλά μόλις τη συνηθίσεις αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια τα πολλά προτερήματα.
    [/QUOTE]
    Είχα παίξει κάποτε το Risen 3 αφού πρώτα είχα παίξει το Lords of the Fallen. Το Risen ενώ μου έδινε μια αίσθηση souls like, ήταν αρκετά όμως clunky.

  4. Notice: Η συνάρτηση WP_Object_Cache::add κλήθηκε εσφαλμένα. Το κλειδί της προσωρινής μνήμης δεν πρέπει να είναι κενή συμβολοσειρά. Παρακαλώ δείτε τη σελίδα Debugging in WordPress για περισσότερες πληροφορίες. (Το μήνυμα αυτό προστέθηκε στην έκδ. 6.1.0.) in /home/admin/web/ragequit.gr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031
    class="comment byuser comment-author-104373 even thread-even depth-1 has-avatar">

    😲 😎 (y)(y)
    και σ ανωτερα. αιφνιδιαστηκα πρωι πρωι, παναθεμα σας.
    πειτε κατι απο πριν, ναουμε…

    [ATTACH type=”full” alt=”Screenshot_1889.jpg”]3078[/ATTACH]

    [ATTACH type=”full” alt=”Screenshot_1899.jpg”]3079[/ATTACH]

    [URL unfurl=”true”]https://www.rpgwatch.com/forums/showthread.php?t=49748[/URL]

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL