REVIEWS

HITMAN – EPISODE 6 – SITUS INVERSUS

Πολυταξιδεμένος μας βγήκε πάλι ο Πράκτωρ 47. Ξεκινώντας από την “Πόλη του Φωτός”, το Παρίσι, αγαπημένο προορισμό της ρομαντικής ψυχής που ακούει στο όνομα Μποράτσο, ύστερα περνώντας μια βόλτα από Ιταλία, Μαρόκο, Βιετνάμ και Ην. Πολιτείες, αποφάσισε να σταματήσει για λίγο την περιοδεία του στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, την Ιαπωνία.

Φίλοι του Ρεϊκου, καλώς ήρθατε στο Χοκάϊντο.

Το ξεκίνημα μας βρίσκει σε μια κλινική υψίστης τεχνολογίας, όπου “κυβερνάει” μια τεχνητή νοημοσύνη με το όνομα KAI και καλησπερίζει τον 47, που έχει κάνει check-in ως VIP ασθενής, φυσικά με το όνομα Tobias Rieper. Εκεί λαμβάνουμε ενημέρωση από την KAI πως το ντύσιμο μας έχει ενσωματωμένο ένα τσιπ, που μας δίνει πρόσβαση σε συγκεκριμένους μόνο χώρους της κλινικής. Κάτι που είναι άμεσο hint πως διαφορετικοί “άρρωστοι” και υπάλληλοι της κλινικής έχουν πρόσβαση σε χώρους που εμείς δεν έχουμε, δίνοντας μας την επιλογή να πάρουμε την αμφίεση άλλων ή να σύρουμε το πτώμα τους κοντά στην είσοδο, έτσι ώστε να αποκτήσουμε και εμείς πρόσβαση στον χώρο.

hitman episode6 ss1Καλώς ήρθες στις βουνοπλαγιές, 47.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως στο πρώτο playthrough, ξεκινάμε χωρίς κανένα αντικείμενο πάνω μας, ούτε καν το fibrewire! Τελείως “γυμνοί” λοιπόν, θα πρέπει να στείλουμε δύο στόχους να συναντήσουν τον δημιουργό τους. Ο ένας είναι η Yuki Yamazaki, δικηγόρος των Yakuza, η οποία πέρασε μια βόλτα από την κλινική για να χαλαρώσει και για να μάθει κάποιες πληροφορίες από τον δεύτερο στόχο. Η σχέση της ίδιας με τους Yakuza την συνδέει και με έναν παλαιότερο στόχο της σειράς που συναντήσαμε στο Hitman 2: Silent Assassin. Ο δεύτερος στόχος είναι ο Erich Soders , τον οποίο γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια του νέου Hitman ως αρμόδιο, μαζί με την Diana, για την ένταξη του Agent 47 στην ICA, ο οποίος πάσχει από μια σπάνια νόσο με το όνομα Situs Inversus (εξού και το όνομα του επεισοδίου) και έχει έρθει άρον άρον στην κλινική για επείγουσα μεταμόσχευση καρδιάς.

hitman episode6 ss3Mr.47, the Lord of the Dance.

Όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχουν πολλοί ξεχωριστοί τρόποι να διενεργήσουμε τις εκτελέσεις μας, από “απλό” στραγγαλισμό με τα χεράκια μας, προσποιούμενοι τον Yogi συμμετέχοντας σε μαθήματα Yoga στο μπαλκόνι μέχρι και κάνοντας μερεμέτια στην καρδιά-μόσχευμα του Soders! Ακόμη, έχουμε την επιλογή να προσποιηθούμε τον ασθενή, τον φύλακα ή bodyguard ή και να… παίξουμε τον γιατρό δίνοντάς μας και έναν πρωτότυπο τρόπο να εκτελέσουμε έναν από τους στόχους. Μακράν το καλύτερο highlight για μένα αποτέλεσε το γεγονός ότι προσποιήθηκα τον Yogi για να εκτελέσω την Yuki, με τον 47 να της δίνει οδηγίες για την εκάστοτε στάση που πρέπει να λαμβάνει και τι επίδραση έχει αυτή στην ψυχική της ισορροπία.

 


Λόγω του ότι η αποστολή διαδραματίζεται σε κλινική, οι χώροι είναι μικροί και ελεγχόμενοι, ενώ η κάθε μας κίνηση μπορεί να προσεχθεί από φύλακες ή NPCs και αφού ξεκινάμε χωρίς κανένα αντικείμενο πάνω μας, ο πήχης της δυσκολίας είναι αρκετά ψηλά, χωρίς όμως να φτάνει τα υψηλά επίπεδα του προηγούμενου επεισοδίου, Freedom Fighters. Αν είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας και δώσουμε βάση σε αυτά που κάνουν και συζητάνε οι NPCs τριγύρω, μπορούμε να αποκαλύψουμε πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για τους δύο στόχους που κάνουν όλη την αποστολή άκρως απολαυστική, ακόμα και αν η συνολική έκταση του χάρτη δεν είναι τόσο μεγάλη, όπως άλλων αποστολών.

hitman episode6 ss2Φρέσκος, βουνίσιος αέρας για καθαρό μυαλό.

Το τελευταίο επεισόδιο της πρώτης σεζόν δεν εκπλήσσει, αλλά ούτε και απογοητεύει. Είναι ακριβώς ότι θα περιμέναμε από την IO Interactive, με όμορφο level design, ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις των στόχων, όμορφο έπαθλο για όσους φτάσουν 20 level mastery και μια “Shodan” να παραμονεύει, δίνοντας έτσι και ένα ελαφρύ cyber-thriller ύφος, με αποτέλεσμα το Χοκάϊντο να αποτελεί ένα απολαυστικό κλείσιμο για την πρώτη σεζόν. Υπάρχει και ένα easter egg, το οποίο εμφανίζεται και σε παλαιότερους Hitman τίτλους (με εξαίρεση το Absolution) που αξίζει να ψαχτείτε λίγο παραπάνω για να το βρείτε, ως ένα όμορφο comic relief.

Τελικά η επεισοδιακή κυκλοφορία του νέου Hitman αρμόζει στη σειρά; Κατά την άποψή μου, ναι. Με την απόφαση της να κυκλοφορήσει το Hitman υπό αυτή τη μορφή, η ΙΟI είχε την ευκαιρία να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους, ώστε να προχωρήσει την ανάπτυξη του χωρίς προβλήματα που ενδεχομένως να έφερνε η τωρινή, κάπως κακή, οικονομική κατάσταση της Square Enix και κατάφερε, με κάθε νέο επεισόδιο, να ενσωματώσει νέα ή να βελτιώσει τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία του τίτλου, με βάση τις απαιτήσεις των fans. Η επαφή των devs με την κοινότητα του Hitman στα επίσημα φόρουμ, αλλά και στο Reddit, ήταν απαράμιλλη για τα σημερινά δεδομένα, δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον για το τι θα πρέπει να περιμένουν από τον τίτλο όσοι τον έχουν στην κατοχή τους. Είναι σπάνιο πλέον το γεγονός αυτό, εκτιμάται ιδιαίτερα και ευχαριστούμε την ΙΟI που δείχνει στους υπόλοιπους του χώρου (πλην μερικών εξαιρέσεων) το πως πρέπει να φέρεται ένα studio ανάπτυξης στο κοινό που το στηρίζει.

hitman episode6 ss4Ο Dr.47, έτοιμος να “εκτελέσει” την χειρουργική επέμβαση.

Αφού και επίσημα πλέον βρίσκεται υπό ανάπτυξη η δεύτερη σεζόν, με μία τρίτη να ακολουθεί μετά και έχοντας ως μέτρο σύγκρισης αυτά που λάβαμε κατά τη διάρκεια της πρώτης, ευελπιστώ το Hitman από δω και πέρα να γίνεται όλο και καλύτερο. Το σενάριο είναι λίγο ρηχό και προβλεπόμενο, αλλά πέραν ίσως του Absolution, η σειρά ανέκαθεν έδινε βάση κυρίως στο gameplay. Παρ’ όλα αυτά, σας συνιστώ να διαβάσετε αυτό το blog (προσοχή γιατί είναι γεμάτο spoilers), γραμμένο από έναν πραγματικά καμένο με το lore όλης της σειράς, που εξηγεί σε βάθος όλα τα γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί από το Hitman: Codename 47 μέχρι και το Χοκάϊντο.

Δεν πιστεύω πως έμεινε κανένας λάτρης του Blood Money παραπονεμένος, αφού η ΙΟΙ κατάφερε να μας προσφέρει ακριβώς αυτό που θα περίμενε, με μερικά έξτρα στοιχεία όπως τα Escalations και τα Elusive Targets. Αν και τα Elusive Targets είναι υπόθεση “μια και έξω” και αν δεν έχετε αγοράσει το παιχνίδι ακόμα, δεν μπορείτε πια να παίξετε όσα έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν, θα μπορείτε όμως να παίξετε αυτά που έπεται να κυκλοφορήσουν στο μέλλον μέχρι την κυκλοφορία της κουτάτης έκδοσης. Όσοι περιμένατε μέχρι την ολοκλήρωση της σεζόν, προχωρήστε άφοβα στην αγορά του νέου Hitman ή αν έχετε παραπανίσια υπομονή, αδυναμία στα dvd cases και δεν σας ενδιαφέρουν τα Elusive Targets, περιμένετε μέχρι τις 31 Γενάρη που κυκλοφορεί η retail έκδοση.

 

Σημείωση: Η βαθμολογία αντιπροσωπεύει ολόκληρη την πρώτη σεζόν και όχι μεμονωμένα το επεισόδιο.

Pros

  • Πολύ απλά, η συνέχεια του Blood Money που περιμέναμε.
  • Τα Elusive Targets προσδίδουν έναν ρεαλισμό και μεγάλο βαθμό πρόκλησης.
  • Πανέμορφοι και λεπτομερείς χάρτες που βοηθάνε στο “immersion”…

Cons

  • … το οποίο “immersion” χαλάει κάπως με το γεγονός ότι όλοι οι NPCs μιλάνε Αγγλικά και με την απουσία του θαυμάσιου Jesper Kyd από την παραγωγή του soundtrack. 
  • Αν και δεν παρουσιάζεται κανένα θέμα πλέον, η απαίτηση για συνεχή συνδεσιμότητα με τους servers της Square Enix θα αποτελεί πρόβλημα, όταν αυτοί πάψουν να υφίστανται.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 89%

89%

Απέθαντος Γελαδάρης

Στέφανος Βίσκοβιτς Ο Στέφανος Βίσκοβιτς αρνείται να γράψει πάνω από 150 χαρακτήρες για το βιογραφικό του. Υποστηρίζει ακράδαντα πως η γενιά του δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς από το Τουίτερ του Διαβόλου.

2 Comments

  1. Μου διέφυγε τελείως το σχόλιό σου G0O! Μεγάλο μου λάθος που δεν το ανέφερα και ζητάω συγχώρεση απο τους Καριερίστες Achievement Hunters. Υπάρχουν challenges μέσα στο παιχνίδι που έχουν να κάνουν με τα elusive targets και δίνουν όμορφες στολές για τον αγαπημένο μας Καράφλα. Δυστυχώς δεν έχει Steam Achievements γι’αυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL