REVIEWS

LIFE IS STRANGE: BEFORE THE STORM – EPISODE 1

Περιπλανώμενε αναγνώστη, η παρουσίαση αυτή είναι κατάφορτη από αποκαλύψεις ή αγγλιστί σπόιλερς, που προϋποθέτουν πως έχεις ήδη πλανηθεί στην πολύπαθη Arcadia Bay, στα πέντε επεισόδια του Life is Strange. Αν δεν το έχεις κάνει, προφανώς βρέθηκες εδώ παίρνοντας κάποια λάθος στροφή, οπότε και σε παρακαλώ να ζήσεις την μοναδική εμπειρία του αρχικού τίτλου και να επανέλθεις. Τώρα αν είσαι από αυτούς τους παράξενους τύπους που πρώτα βλέπουν τα Episodes I, II, III ή θεωρείς πως καλύτερα να δει κάποιος τα Prometheus πριν βυθιστεί στο έπος των Alien…τι να πω, προχώρα.

Οι υπόλοιποι, προφανώς ξέρουμε τι είναι το Before the Storm και φυσικά και οι developers ήξεραν πως το ξέρουμε, καθώς σε καμία περίπτωση το BtS δεν παρουσιάζεται ως αυτόνομη εμπειρία και ούτε μπορεί να κριθεί ως τέτοια. Ας ειπωθεί λοιπόν πως, αγαπώ πραγματικά τον αρχικό τίτλο και ότι καθηλώθηκα μπροστά από την οθόνη, με μάτια υγρά και μυαλό φορτωμένο από συναισθήματα για τους ήρωες και νοσταλγία για τα έντονα εφηβικά χρόνια. Επομένως μια ιστορία που φέρει το ίδιο όνομα έχει ήδη ένα δυσθεώρητο μέτρο σύγκρισης. Επίσης το ότι ο αρχικός τίτλος με γονάτισε, σίγουρα δεν με κατατάσσει σε κάποια κατηγορία φανατικού και τυφλού οπαδού, που περιμένει το φιξάκι, το εισιτήριο για «Arcadia Bay και ό,τι να ‘ναι!»

before the storm 04Η πρώτη συνάντηση με την χαρισματική Rachel.

Ας αρχίσουμε λοιπόν από κάποια αρνητικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις τεχνικότητες. Σε αυτόν τον τομέα, το BtS θυμίζει τους δεύτερους και τρίτους τίτλους των ταινιών της Disney. Αν ξεκινήσεις μια προβολή σερί, τη στιγμή που θα περάσεις από το πρώτο κλασικό, πχ την Ποκαχόντας, στο δεύτερο, παρατηρείς αμέσως την διαφορά στο animation, με λιγότερα, πιο τραχιά καρέ, ξεπλυμένα χρώματα, άλλες φωνές ηρώων κτλ. Η ίδια αρχή ισχύει και εδώ. Πρώτο πλήγμα, η εμβληματική φωνή της Chloe Price. Ναι, ξέρουμε τον λόγο, κατανοητά τα προβλήματα του αληθινού κόσμουΤΜ, αλλά η φωνή αυτή, έχτιζε όλον αυτόν τον εκρηκτικό χαρακτήρα που σημάδεψε το original. Η αντικαταστάτρια, μοιάζει μεν στο ηχόχρωμα αλλά της λείπει το πάθος και η ένταση και αδυνατεί σε σημεία να κάνει πιστευτό τον τσαμπουκά της Chloe παραδίδοντας ατάκες μονόχρωμα.

before the storm 03Το ημερολόγιο της Chloe, σημαντικό για την αποτύπωση του ψυχισμού της.

Για άγνωστους λόγους, πέρα από την αλλαγή στο studio που ανέλαβε το…spin-off, υπήρξε και αλλαγή στην μηχανή γραφικών και πέρασμα στην Unity. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν παρόμοιο, αλλά με προβληματικό antialiasing και πολύ υποδεέστερα animation, ειδικά σε αυτά του βαδίσματος. Στη λίστα προστίθενται και σεβαστοί χρόνοι φόρτωσης μεταξύ σκηνών. Αυτές είναι συνοπτικά οι λεπτομέρειες που το κάνουν να φαίνεται «οπτικά» σαν δευτερότοκο δημιούργημα, προδιαθέτοντας αρνητικά με την πρώτη επαφή.

Δικαίως όμως, οι περισσότεροι και οι περισσότερες, δεν αναζητούμε καινοτομίες στα γραφικά σε τέτοιους τίτλους, αλλά την ιστορία και τη σκηνοθεσία. Που στέκεται λοιπόν το prequel αυτό σε αυτούς τους τομείς;

 


 

before the storm 01Μια από τις καλύτερες στιγμές του BtS, η συμμετοχή σε ένα session DnD.

Η κεντρική ιστορία έχει να κάνει φυσικά με την μεγάλη φιλία της Chloe Price με την Rachel Amber, τα χρόνια πριν την επιστροφή της Max στην Arcadia Bay, που έθεσαν σε κίνηση το πέταγμα της πεταλούδας στο Life is Strange. Παρότι δεν γνωρίζουμε ποτέ τον χαρακτήρα της Rachel στο original, εν τη σάρκα, ξέρουμε πολλά πράγματα για το χαμένο κορίτσι των αφισών και τις σχέσεις που είχε με πολλούς από τους μαθητές και μαθήτριες του Blackwell. Το BtS λοιπόν, προσπαθεί να μας εξηγήσει το πως δημιουργήθηκε αυτή η φιλία, που θα μας οδηγήσει στο να βρούμε μια Chloe μοναδική, ένα πληγωμένο αγρίμι με μπλε μαλλιά και έτοιμη να τα βάλει με όλον τον κόσμο, ψάχνοντας την χαμένη Rachel στις αρχικές σκηνές του LiS.

Το ερώτημα είναι, το χρειαζόμαστε; Πρέπει να μας εξηγήσει κάποιος γιατί και με ποιους τρόπους ήταν σημαντική η Rachel, η φιλία τους, το πόσο πόνεσε η Chloe τον χαμό του πατέρα της; Θεωρώ πως πολύ περισσότερη ιστορία ειπώθηκε για την Rachel από τις πεταμένες γόπες και τα γκράφιτι στα νοτισμένα ντουβάρια του «στεκιού», στην μάντρα των original επεισοδίων, παρά σε τέσσερις ώρες παιχνιδιού στο prequel. Πίστεψα το πόσο σημαντική είναι η Rachel από τον σπαραγμό της Chloe για την απώλεια στη σκηνή που τσάκισε τους πάντες, χωρίς να χρειαστεί να δω πως αναπτύχθηκε η φιλία τους. Ίσα ίσα που, αν δεν αναπτυχθεί με ισοδύναμη ποιότητα γραψίματος αυτός ο χαρακτήρας, μπορεί να οδηγήσει σε μια άλλη Rachel, λιγότερη από το ιδεατό. Μια άλλη Chloe Price και των συνθηκών που την έπλασαν, μη επαρκών, που ίσως προκαλούν οριακά την δυσπιστία παρά την αποδοχή. Δεν βοηθά καθόλου η αργή σκηνοθεσία και η αλλαγή σε έναν ρυθμό που θυμίζει εφηβική τηλεοπτική σειρά.

Εν ολίγοις, λέω πως υπάρχει ένα πρόβλημα από το σημείο μηδέν. Η ιστορία ήταν ήδη καλά ειπωμένη. Στην τέχνη, αν δεν προσφέρεις κάτι παραπάνω με την ανάπτυξη της ιστορίας, αν η ποιότητα γραφής δεν είναι αντάξια, καταλήγεις να φλυαρείς. Σε έναν μεγάλο βαθμό το BtS, φλυαρεί, προσπαθώντας να περάσει τα τεκταινόμενα ως σοβαρές καταστάσεις, να πείσει πως η Chloe και η Rachel είναι ιδιαίτερες και να άρει το φράγμα της γνώσης της κατάληξης της σχέσης τους. Υπάρχουν σίγουρα ωραίες στιγμές αλλά στην πλειονότητά τους λειτουργούν ως νεύμα προς όσους έρχονται από το original, φλερτάροντας με τον χαρακτηρισμό του fan service.

before the storm 02Μερικές φορές, δεν μπορείς παρά να χαμογελάσεις.

Αξιόλογος πάντως, κρίνεται ο μηχανισμός της οργής στους διαλόγους της Chloe, σε αντικατάσταση της δύναμης της Max να γυρίζει το χρόνο. Η Chloe έχει λοιπόν ένα mini-game, στο οποίο, με το χρόνο να τρέχει, πρέπει να αφεθεί στην οργή της για να εκμηδενίσει λεκτικά τον αντίπαλό της, βασισμένη στα δικά του λεγόμενα. Αντίστοιχα αντί για φωτογραφίες, ως collectible, η Chloe, ταγκάρει τοίχους με ανάλογα της ιδιοσυγκρασίας της ρητά. Η μουσική στα ίδια επίπεδα, ευχάριστα παρούσα ακόμα και αν δεν είναι πρώτη σας προτίμηση το indie.

Μπορεί σίγουρα να βρεθεί αξία και στους θεματικούς κύκλους της ενηλικίωσης, της εφηβικής απόγνωσης και της διαχείρισης της θλίψης στο αφηγηματικό έργο του BtS. Μένει να δούμε αν θα εξελίξει σημαντικά την ιστορία των Chloe και Rachel στα επόμενα δύο επεισόδια, μέσα στα στενά όρια που έχει θέσει η κεντρική «μυθολογία» της σειράς. Προς το παρόν είναι ένα καλό tribute στο teenage angst, αλλά δεν μπορεί να προσφέρει σκηνοθετική και αφηγηματική εμπειρία σαν αυτές των original επεισοδίων. Στην τιμή του περισσότερο θυμίζει αντίτιμο για το ξέθαμα μιας χρονοκάψουλας, που δεν έχουμε καν καιρό που την έχουμε θάψει.

 

Ευχαριστούμε την CD Media για την διάθεση του review κώδικα του Life is Strange: Before the Storm

Pros

  • Όμορφο tribute στα εφηβικά σχολικά χρόνια.
  • Ευχάριστο όπως και να έχει αίσθημα επιστροφής σε γνωστά μέρη του LiS.
  • Στιγμές που η τραγική ειρωνία είναι ποιητική.
  • To διασκεδαστικό session DnD.

Cons

  • Η αφήγηση, τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο επεισόδιο, ελάχιστα έχει να προσφέρει στην αρχική ιστορία του Life is Strange.
  • Πρόβλημα με Antialiasing και χρόνο φόρτωσης των σκηνών.
  • Η αλλαγή στην φωνή της Chloe.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 78%

78%

Σπύρος Μπλιάγκος

Εισήλθε στον χώρο του PC Gaming από νεαρότατη ηλικία, χάρη στον αρχετυπικό, μεγαλύτερο Cool ΞάδερφοTM και ένα Amstrad CPC, με ένα μικρό κονσολό-διάλειμμα μεταξύ 1995-1999. Εμφορείται από μηδενιστικές σκέψεις, που προσπαθεί ατυχώς να σκεδάσει, αναζητώντας απαντήσεις σε προαιώνια ερωτήματα σε όλα τα genres.

8 Comments

  1. Εξαιρετικό κείμενο και δυστυχώς επιβεβαίωσες το ένστικτό μου για τον τίτλο. Σκληρό πάσο από μένα, ακόμα και σε περίοδο εκπτώσεων, καθώς όπως πολύ σωστά γράφεις, η ιστορία δεν χρειαζόταν κάτι άλλο. Και η επαφή μου με την εσωτερική 16χρονη riot grrrl μου είναι στα όρια του ανύπαρκτου, οπότε χέχ. Ο κεραυνός δεν χτυπά το ίδιο σημείο δυο φορές.

  2. Θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο ξεχωριστό άρθρο “περί της αναγκαιότητας Prequels” (κατ’επέκτασιν και Reboots, και Remakes), μιας και είναι από τις ευρύτερες μάστιγες της εποχής μας αυτό το φαινόμενο. Αδιαμφισβήτητη η ποιότητα του review, κατά τα άλλα.

  3. Απέφυγα να διαβάσω διεξοδικά το κείμενο για να μην πέσω πάνω σε τυχόν spoilers. Αναμενόμενο να μην φτάνει στα επίπεδα του αυθεντικού, άλλωστε ως prequel χάνει από τα αποδυτήρια το χαρτί του σασπένς. Όπως και να ‘χει, πάντως για μένα σίγουρη αγορά στην πρώτη καλή έκπτωση (40-50%). Δεν βιαζόμαστε, μα χρειαζόμαστε.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL