REVIEWS

STELLARIS: GALACTIC PARAGONS

Πάει λίγο παραπάνω από ένα δίμηνο από την κυκλοφορία του First Contact Story Pack για το Stellaris, το οποίο story pack είχε κριθεί λίγο έως πολύ λειψό από πλευράς των προσθηκών που εισήγαγε στο game. Δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί καλά-καλά ένας μήνας από τότε, και η Paradox είχε ήδη ανακοινώσει το Galactic Paragons, ένα πληρέστερο και σαφώς πιο εκτενές Expansion για το game, που φιλοδοξεί μεταξύ άλλων να εμπλουτίσει ριζικά το gameplay των πάσης φύσεως γαλαξιακών Leaders. 

Η ριζική διαφοροποίηση που επέρχεται στον τρόπο που λειτουργούν οι Leaders μετά την εγκατάσταση του Expansion, μπορεί να συγκριθεί στα ίσα από πλευράς επιρροής στο gameplay με την αρχική προσθήκη των Traditions πίσω στο 2017. Οι Leaders παύουν να είναι απλώς ένα μπαρμπαδέλι με fixed στατιστικά, που ανεβάζει XP και κερδίζει το περιστασιακό trait μέσω random encounters. Πλέον σε κάθε τους level up μπορούμε να διαλέξουμε ποιο trait θέλουμε να αποκτήσουμε από μια random λίστα (είτε καινούργιο trait είτε να λεβελάρουμε κάποιο από τα υφιστάμενα ώστε να δώσουν μεγαλύτερα bonuses), ενώ και τα ίδια τα traits έχουν υποκατηγορίες “σπανιότητας” ανάλογα με το πόσα bonuses προσφέρουν. Περιττό να αναφερθεί πως έχουν εισαχθεί με το expansion εκατοντάδες νέα traits προς εξυπηρέτηση αυτού του μηχανισμού.

Leveling up a leader in Stellaris - Galactic Paragons
Τα ποικίλα bonuses των διαφορετικών Traits επιτρέπουν τη δημιουργία Leaders που ταιριάζουν στις συνθήκες και τη φιλοσοφία που έχουμε κατά νου στο εκάστοτε playthrough.

Σημαντική και θεμελιώδους σημασίας προσθήκη είναι και η εισαγωγή του Council, το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, συγκαταλέγεται και ανάμεσα στις δωρεάν προσθήκες του συνοδευτικού 3.8.1 “Gemini” patch. Μπορούμε να τοποθετήσουμε σε αυτό από 3 έως 6 Leaders του κράτους μας (οι 3 έξτρα θέσεις ξεκλειδώνονται στην πορεία του game), τα ειδικά Council traits των οποίων προσδίδουν ισχυρά οφέλη σε ολόκληρη την αυτοκρατορία μας. Σε συνδυασμό με αυτό το feature έρχεται και η εισαγωγή unique Paragons, οι οποίοι έχουν ένα μικρό ποσοστό πιθανότητας να εμφανιστούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κράτος μας (φανταστείτε το σχεδόν σαν την εμφάνιση Great People στο Civilization VI) επιφέροντας ακόμα πιο ισχυρά bonuses. Οι περισσότεροι εξ αυτών των unique Leaders έχουν και τη δική τους προσωπική ιστορία, που συνοδεύεται αρκετές φορές και από special events.

Scion of Vagros in Stellaris
Ένας από τους πιο καλοσχεδιασμένους Legendary Paragons, τον οποίο μπορούμε να σμιλέψουμε κατά το δοκούν μέσα από το προσωπικό του questline.

Για τις ανάγκες του review έπαιξα μια αυτοκρατορία με το νέο Empire Origin, ονόματι “Under One Rule.” Στο πλαίσιο αυτό, ένας σπουδαίος ηγέτης (προφανώς ο Παπαφλέσσας) ένωσε τους λαούς του planetary capital μας και τώρα τους οδηγεί προς τα μεγάλα αστρικά τους πεπρωμένα. Υπάρχουν διάφορα special events που συνδέονται με αυτό το Origin, τα οποία αφορούν κυρίως το στυλ της διακυβέρνησης που θέλουμε να εφαρμόσουμε – απολυταρχική ή δημοκρατική. Ακολουθώντας ΠΡΟΦΑΝΩΣ το πρώτο μονοπάτι, οδηγήθηκα κατά το playthrough μου στη μεγαλειώδη κατάληξή του special event του αρχηγού μου, όπου λίγο-πολύ έχουμε την επιλογή να τοποθετήσουμε τον μαθουσάλα ηγέτη σε ένα… Warhammerικό Golden Throne προκειμένου να συνεχίσει να διοικεί ως αθάνατος, αιώνιος αυτοκράτορας!

Stellaris Golden Throne event
God-Emperor, ή ίσως και Corpse Emperor, Papaflessas.

Πέρα από το Council που αναφέρθηκε παραπάνω, το δωρεάν συνοδευτικό update εισάγει και μια πληθώρα νέων features, όπως περαιτέρω τροποποιήσεις στο αυτόματο exploration των science vessels, δυνατότητα για περαιτέρω customάρισμα της εμφάνισης του αρχηγού μας κατά το Empire Creation (πολύ σημαντικό), πολλές αλλαγές στο σκέλος Ground Combat και Planetary Bombardment, αλλά και δύο Cooperative Multiplayer modes, Co-op PvE και PvP. Για αναλυτική παρουσίαση των νέων features, σας παραπέμπω στα patch notes του expansion και του συνοδευτικού δωρεάν update.

Άκρως ευπροσδεκτος νεωτερισμός του Expansion, το ότι η ηγεσία των τριών κλάδων της έρευνας ενοποιείται υπό την ηγεσία ενός Leader αντί για τρεις ξεχωριστούς.

Αν η κυκλοφορία του ημίγλυκου πρόσφατου Story Pack επέφερε μια ελαφρά ξενέρα, το Galactic Paragons ήταν για εμένα μια ένεση ενθουσιασμού για το Stellaris. Τα όποια αρνητικά του, όπως τα αναμενόμενα τεχνικής φύσεως εμπόδια (τα οποία έχουν πρακτικά εξαλειφθεί με patches στο διάστημα που μεσολάβησε από την αρχική κυκλοφορία), ή το μάλλον αναίτια τιμωρητικό και περιοριστικό Leader Cap (μπορούμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή 8 έως 10 Leaders στη δούλεψή μας, με σκληρές ποινές να επιφέρονται αν υπερβούμε αυτό το όριο), δε στάθηκαν ικανά να με εμποδίσουν από το να απολάυσω πλήρως το expansion από την αρχή μέχρι το τέλος στις 30+ ώρες που έχω αφιερώσει ως τώρα σε αυτό. Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Leaders και οι βελτιστοποιήσεις που εισάγει αυτό, ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόταν προκειμένου να δωθεί ώθηση σε παλιούς και νέους παίκτες να εξερευνήσουν περισσότερες πτυχές του Stellaris, με τις αλλαγές που εισάγει το expansion να με κάνουν ώρες-ώρες να αισθάνομαι κυριολεκτικά λες και έπαιζα κάποιο τελείως καινούργιο game για πρώτη φορά.


Follow us on Google News

Go to discussion...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Legendary Paragon

Η ποιότητα των νεωτερισμών που εισάγει το Galactic Paragons expansion στο Stellaris μπορεί να συγκριθεί από πλευράς βαρύτητας μόνο με την αρχική εισαγωγή των Traditions πίσω στο 2017.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

1 comment

Related Articles

Back to top button
elEL