REVIEWS

EARLY ACCESS: RUSTLER

Τα παιχνίδια της σειράς Grand Theft Auto αντικειμενικά γιγαντώθηκαν μετά την μετατροπή τους σε πλήρως 3D games τρίτου προσώπου (ή και πρώτου, δεδομένης της δυνατότητας αυτής στο GTA V), με τα αντίστοιχα υψηλά, κινηματογραφικής ποιότητας production values που συνοδεύουν έναν σύγχρονο ΑΑΑ τίτλο. Ωστόσο, η απλότητα της top-down απεικόνισης και της σαφώς περισσότερο “παλιομοδίτικης” δράσης στα 2 πρώτα μέλη της σειράς, πάντα θα προκαλεί ευχάριστα αισθήματα νοσταλγίας σε όσους την έζησαν στην εποχή της. Αυτά ακριβώς τα συναισθήματα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το Rustler, ή αλλιώς… Grand Theft Horse, το οποίο ολοκλήρωσε επιτυχώς ένα χαμηλό kickstarter campaign και κυκλοφόρησε σε καθεστώς Early Access στο Steam μόλις πριν 3 μέρες.

Riding around a forest in Rustler
Πιο… “Grand Theft Horse” δε γίνεται.

Όπως προκύπτει και από τον τίτλο και τον υπότιτλό του, και σε αντίθεση με τα αρχέγονα Grand Theft Auto από τα οποία εμπνέεται, η δράση στο Rustler λαμβάνει χώρα σε μεσαιωνικό setting. Συνεπώς, αν και διατηρείται η χαρακτηριστική top-down απεικόνιση, απολύτως λογικά κι αναμενόμενα αντί για αυτοκίνητα οδηγούμε άλογα ποικίλης “μάρκας” και ταχύτητας, οι αστυνομικοί αντικαθίστανται από ιππότες και λοιπούς men-at-arms, και τα περίστροφα, οι χειροβομβίδες και οι ρουκέτες δίνουν τη θέση τους σε σπαθιά, βαλίστρες και… κοπριά.

Η “μεσαιωνικότητα” του setting βέβαια παραβιάζεται από πληθώρα αναχρονισμών, οι οποίοι διέπουν τον τίτλο απ΄άκρου εις άκρον και χαρακτηρίζουν τόσο κεντρικές πτυχές του gameplay όσο και το ύφος του χιούμορ του. Έτσι, αφενός βλέπουμε τα άλογα των ιπποτών-αστυνόμων να διαθέτουν… σειρήνες, ενώ αντιστοίχως μπορούμε να αποφύγουμε το Wanted Level που συγκεντρώνουμε επισκεπτόμενοι ένα “Pimp-a-Horse” Paint Shop με το άλογό μας. Αφετέρου οι τοίχοι των πόλεων είναι γεμάτοι υβριστικά συνθήματα γραμμένα με σπρέι σα να πρόκειται για σύγχρονο αστικό τοπίο, και γίνονται συχνά χιουμοριστικές αναφορές σε πολλών ειδών πτυχές του σύγχρονου παγκόσμιου pop culture.

Bard singing in Rustler
Αντί για τους τυπικούς ραδιοσταθμούς των GTA, προσλαμβάνουμε Βάρδους οι οποίοι καβαλάνε το άλογό μας και ντύνουν τις περιπέτειές μας με τη μουσική τους.

Το χιούμορ του Rustler είναι τόσο κεντρικός πυλώνας στον σχεδιασμό, που καταλήγει να επηρεάζει απευθείας το σύνολο σχεδόν των διαθέσιμων αποστολών/quests. Θα πετύχουμε, για παράδειγμα Quest στο οποίο ο νεκροθάφτης ζητάει να σκοτώσουμε καμιά 20αριά άτομα για να αυξηθούν οι μπίζνες του, άλλο στο οποίο ο τοπικός Επίσκοπος θα μας διατάξει να σφαλιαρώσουμε περαστικούς για να τους αναγκάσουμε να παρακολουθήσουν τη λειτουργία στο ναό της πόλης, ή άλλο όπου ένα απόσπασμα Ιπποτών που αναζητούσε το Ιερό Δισκοπότηρο βαρέθηκε κι αποφάσισε να αρχίσει να παράγει μπύρες, εγχείρημα στο οποίο θα κληθούμε να τους βοηθήσουμε. Γενικά το κάφρικο, πολιτικά μη-ορθό και… όχι ιδιαίτερα εκλεπτισμένο χιούμορ του Rustler αποδίδεται με αρκετά αξιοπρεπή τρόπο και καταφέρνει να προκαλεί το γέλιο με τον σουρεαλισμό του, που “MontyPythonίζει” αρκετά σε σημεία.

Nobody expects the spanish inquisition in Rustler
“MontyPythonίζει” με περισσότερους από έναν τρόπους, μάλλον.

Παίζοντας την Early Access έκδοση για κάμποσες ώρες, καθίστανται σαφείς από αρκετά νωρίς οι γενικότερες επιδιώξεις των Πολωνών δημιουργών της Jutsu Games (όνομα το οποίο μεταφράζω ως “τα Games του Γιούτσου”, προσφέροντας μέτριο γέλιο στον εαυτό μου #Χαζός_13). Προφανώς κύρια επιδίωξη είναι η μεταλαμπάδευση του πνεύματος των πρώτων Grand Theft Auto σε ένα σύγχρονο game, και αυτό επιτυγχάνεται με σχεδόν απόλυτη επιτυχία, τόσο λόγω της top-down απεικόνισης όσο και μέσω των επιμέρους μηχανισμών του, που αποτελούν απευθείας throwback στην πηγή έμπνευσης του τίτλου.

Aν και σε Early Access version, το Rustler είναι πλήρως bug-free και προσφέρει από τώρα τη δυνατότητα ολοκλήρωσης του Main Quest του. Αναμενόμενα, βέβαια, ο open-world κόσμος του καταλήγει αρκετά άδειος από δραστηριότητες σε σχέση με το μέγεθός του, και χρειάζεται να εμπλουτιστεί μελλοντικά από πλευράς περιεχομένου. Πέραν τούτου, είναι αλήθεια πως ορισμένοι από τους μηχανισμούς που συναντούσαμε στα πρώτα GTA και μεταφέρονται αυτούσιοι στο Rustler, φαντάζουν αρκετά “hardcore” και εκτός κλίματος στη σημερινή εποχή. Για παράδειγμα, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις θα αναλάβουμε κάποιο ιδιαίτερα μακροσκελές quest, αλλά η απουσία κάποιου είδους checkpoint system ή manual save (το save γίνεται αυτόματα πριν και μετά τις αποστολές, ή σε συγκεκριμένες τοποθεσίες του χάρτη) σημαίνει πως, αν προχωρήσουμε το quest αρκετά και στην πορεία πεθάνουμε για τον Α ή Β λόγο, τότε πρέπει να το επαναλάβουμε όλο από την αρχή. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τις αρκετά δύσκολες μάχες, με την αντιμετώπιση παραπάνω του ενός αντιπάλων ταυτόχρονα να συνεπάγεται κατά 99% θάνατο και αποτυχία ακόμα και στο ευκολότερο επίπεδο δυσκολίας.

Rustler MMA fights
Μία από τις ήδη διαθέσιμες δραστηριότητες του παιχνιδιού: το πρωτάθλημα ΜΜΑ (Medieval Martian Arts).

Το καλό, βέβαια, σε μία Early Access κυκλοφορία είναι πως τα πάντα είναι ρευστά και επιρρεπή σε tweakάρισμα και αλλαγές μέσα από το feedback των fans και τον απευθείας διάλογο με τους δημιουργούς. Και υπό αυτήν την οπτική γωνία, το Rustler έχει κάθε προοπτική να τροποποιηθεί και να εξελιχθεί περαιτέρω ώστε να ξεπεράσει τα όποια αρχικά του ζητήματα. Ήδη από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του σε Early Access έχει λάβει 2-3 αρκετά ευμεγέθη updates, και αναμένεται συνέχεια.

Το Rustler αναμένεται να μείνει σε καθεστώς Early Access για ένα εξάμηνο ακόμα περίπου. Όσοι επιθυμούν να το δοκιμάσουν χωρίς να επενδύσουν ακόμα σε αυτό, μπορούν να τσεκάρουν και το δωρεάν demo που προσφέρεται στο Steam page του. Θαυμάστε επίσης το live action εισαγωγικό βίντεο του game:

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL