REVIEWS

PLANET COASTER

Το Planet Coaster το παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρό. Η κυκλοφορία του ξύπνησε μνήμες από το ατελείωτο λιώσιμο στο Theme Park World της Bullfrog, το οποίο πραγματικά με κράτησε πάρα πολλές ώρες. Από τότε, η αλήθεια είναι πως ασχολήθηκα με παρόμοια παιχνίδια, αλλά κανένα δεν με σύγκινησε όσο εκείνο. Μέχρι την ώρα που είδα το Planet Coaster και ήμουν σίγουρος πως ήταν ακριβώς το παιχνίδι που έψαχνα. Περιμένοντας να περάσει ο καιρός και να έρθει στα χέρια μου, αποφάσισα να το ρίξω στο youtube. Νομίζω πως δεν έχω αφιερώσει τόσες ώρες παρακολούθησης βίντεο, σε κανένα άλλο παιχνίδι. Γνωστοί και μη youtubers, έχουν γίνει η παρέα μου τον τελευταίο καιρό. Έχω δει τόσα βίντεο που πλέον πετάγονται παντού: στην αρχική του youtube, στα προτεινόμενα (ασχέτως αν το βίντεο που βλέπω δεν έχει καμία σχέση με το παιχνίδι), ακόμα και σε διαφημίσεις σε τρίτα site. Φυσικά δε παρέλειπα να παρακολουθώ τα επίσημα live streamings για περισσότερο content. Όταν ήρθε το κλειδάκι για τη παρουσίαση του, δε με ένοιαζε τίποτα άλλο. Ήθελα να το κατεβάσω και να αρχίσω να κάνω τις ιδέες μου πράξη.

Το θέμα που έχω με το παραπάνω, είναι ένα. Πολλές φορές, ίσως τις περισσότερες αυτών, όταν έχω παρακολουθήσει τόσο πολύ ένα παιχνίδι μέσω βίντεο άλλων, μόλις το πιάσω ο ίδιος ξενερώνω. Όχι επειδή το παιχνίδι δεν είναι καλό, αλλά επειδή είναι σαν να το έχω παίξει ήδη πολλές ώρες και χάνω το ενδιαφέρον μου γι’ αυτό γρήγορα. Ευτυχώς για το Planet Coaster αυτό δεν ισχύει. Έχω παίξει ήδη πάνω από σαράντα ώρες και περιμένω πως και πως να το ανοίξω ξανά σαν να είναι η πρώτη φορά.

Planet Coaster 1Οι πειρατές είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα της κοινότητας του παιχνιδιού

Τι είναι το Planet Coaster; Εντάξει, δύσκολα να μη καταλάβει κάποιος ότι μιλάμε για ένα Theme Park-RollerCoaster Tycoon παιχνίδι, όπου θα χτίσουμε τα παιχνίδια μας, τα τρενάκια μας, θα τοποθετήσουμε ένα-δυο μαγαζιά εδώ κι εκεί, θα μαζέψουμε λεφτά για να βάλουμε ακόμα περισσότερα και πάει λέγοντας. Κατά τη ταπεινή μου άποψη, από μόνο του το παραπάνω τέμπο δεν είναι και το καλύτερο δυνατό και γρήγορα θα έφτανε σε κορεσμό, εφόσον δεν υπήρχε το customization. Έχουμε δει και σε άλλα παιχνίδια του είδους τη δυνατότητα μεγάλου customization του πάρκου μας, που μας έδινε τη δυνατότητα να προσθέσουμε από δέντρα και παγκάκια μέχρι ολόκληρα κτίρια και πελώριες κατασκευές, αλλά αυτό που κάνει το Planet Coaster να ξεχωρίζει είναι πως έχει προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα, όχι ένα, αλλά αρκετά βήματα μπροστά. Πίσω από το παιχνίδι βρίσκεται η Frontier Developments (Elite Dangerous) που, σε συνεργασία με την Atari, κυκλοφόρησε πριν από αρκετά χρόνια τα RollerCoaster Tycoon. Αυτόνομη πλέον και με όλη αυτή την εμπειρία στις πλάτες της, ήξερε πως έπρεπε να βαδίσει στο δρόμο προς την επιτυχία.

Πλέον έχουμε τα εργαλεία στη διάθεσή μας για να φτιάξουμε ό,τι μπορεί να περάσει από το μυαλό μας. Από Middle Earth Park, Hogwarts Park, Pokemon Park, sci-fi, μεσαιωνικά, πειρατικά, γενικά η λίστα είναι ατελείωτη με τις ιδέες του καθενός. Προσωπικά, ερωτεύτηκα το πάρκο με θέμα τη Μέση Γη και αποφάσισα να ασχοληθώ με το ίδιο θέμα για το πρώτο μου πάρκο. Μετά τις 30-35 ώρες που αφιέρωσα σε αυτό, είχα τελειώσει μόλις… το μισό. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το τι μπορείτε να κάνετε και πόσο μπορείτε να τροποποιήσετε το πάρκο σας. Στο πρώτο θεματικό κομμάτι του βίντεο έχω φτιάξει το Shire, ενώ στο δεύτερο, το Σχιστό Λαγκάδι. Στο τέλος μπορείτε να δείτε και την αρχή της δημιουργίας της Mordor που θα χρειαστεί αρκετή δουλειά ώστε να γίνει το creepy κομμάτι του πάρκου. (Σημ. Το βίντεο είναι τραβηγμένο στο Pause και χωρίς επισκέπτες, καθώς έπεφταν πολύ τα fps κατά το recording.)

{youtube}xoMtRUXhhJw{/youtube}

Στο παραπάνω βίντεο λοιπόν κάθε δέντρο, κάθε παγκάκι, κάθε λάμπα, έχει εισαχθεί στο πάρκο κομμάτι-κομμάτι. Ακόμα και τα κτίρια είναι φτιαγμένα τοίχο-τοίχο, χρωματισμένα ένα-ένα ξεχωριστά, αφιερώνοντας πολλές ώρες ακόμα και για κάτι φαινομενικά τόσο απλό. Φυσικά υπάρχουν κάποια έτοιμα blueprints, αλλά αυτά προς το παρόν είναι λίγα. Τα παλικάρια της Frontier, αφουγκράστηκαν την αγάπη του κόσμου με το σχεδιασμό των πάρκων από τα προηγούμενα αντίστοιχα παιχνίδια της εταιρίας, είδαν και ένα μικρό χαμό με τα βίντεο στο youtube, οπότε σοφά κινήθηκαν προς αυτή τη κατεύθυνση, δίνοντας νέα εργαλεία, νέα materials και περισσότερο υλικό προς χρήση από τους επίδοξους σχεδιαστές Luna Park. Ευτυχώς για εμάς που δεν έχουμε τόσο χρόνο ελεύθερο, υπάρχει και το εργαστήρι του Steam. Εκεί μπορούμε να βρούμε σχεδόν τα πάντα και με ένα κλικ να τα συμπεριλάβουμε στο δικό μας πάρκο. Εννοείται πως μπορούμε (και πρέπει ώστε να βοηθήσουμε κι εμείς) να ανεβάσουμε στο Workshop οποιαδήποτε κατασκευή έχουμε κάνει.

Όλα όμως κοστίζουν χρήμα και για τη κατασκευή ενός τόσο μεγάλου και λεπτομερούς πάρκου, απαιτούνται πολλές χιλιάδες ingame δολάρια. Για το λόγο αυτό, υπάρχει το Sandbox mode, στο οποίο τα χρήματα μας είναι απεριόριστα και έτσι μπορούμε να σπαταλήσουμε όσα θέλουμε, χωρίς άγχος. Ταυτόχρονα υπάρχει το Career Mode, στο οποίο, αφού διαλέξουμε το θεματικό πάρκο που θέλουμε, καλούμαστε να το διαχειριστούμε (υπάρχουν ήδη κάποια έτοιμα παιχνίδια, άρα δεν ξεκινάμε από το μηδέν) ώστε να το μεγαλώσουμε και να το επεκτείνουμε, φροντίζοντας φυσικά να είμαστε σωστοί με τα οικονομικά μας. Σε αυτό το mode υπάρχουν τρεις στόχοι (easy, medium, hard) όπου καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας. Μετά την ολοκλήρωση των στόχων αυτών, μπορούμε είτε να συνεχίσουμε να παίζουμε στο ίδιο πάρκο, είτε να σταματήσουμε και να περάσουμε στο επόμενο με τα δικά του objectives. Τέλος, υπάρχει και το Challenge Mode, μία μίξη των δύο προηγούμενων modes. Σε αυτό μπορούμε να κάνουμε ό,τι κατεβάσουμε στο κεφάλι μας, όπως στο sandbox αλλά οι πόροι μας δεν είναι απεριόριστοι. Επίσης, δεν έχουμε διαθέσιμα όλα τα κτίρια, μαγαζιά, παιχνίδια και τρενάκια αλλά όπως και στο Career, πρέπει να τα ξεκλειδώσουμε μέσω της επιλογής Research. Είναι σίγουρο λοιπόν, πως κάποιο από τα τρία διαθέσιμα modes θα καλύψει τις ανάγκες σας.

Planet Coaster 2Φτάνοντας το terraforming σε άλλο επίπεδο

Συνεχίζοντας με τα θετικά του τίτλου, σίγουρα πρέπει να γίνει αναφορά στην AI των επισκεπτών μας η οποία είναι εξαιρετική. Κάθε ένας επισκέπτης είναι ξεχωριστός και έχει τα δικά του γούστα και τις δικές του ανάγκες. Πατώντας πάνω σε κάποιον από αυτούς, μπορούμε να δούμε τυχόν παράπονα που έχει, το ποσοστό πείνας, δίψας, πόσα χρήματα έχει ξοδέψει, σε ποια παιχνίδια ανέβηκε και αρκετές χρήσιμες πληροφορίες ακόμα. Έτσι ένας πιτσιρικάς για παράδειγμα, δε πρόκειται να πάει σε ένα τρενάκι για ενήλικες, αλλά στο carousel.

Και εδώ έρχεται και πάλι το customization να λάμψει με τη παρουσία του. Στα περισσότερα παιχνίδια, μπορούμε να τροποποιήσουμε από χρώματα, μουσική, τιμή εισιτηρίου και fast pass μέχρι και το πρόγραμμα τους. Έτσι, ένα παιχνίδι με πολλές σβούρες θα προκαλέσει ζαλάδα στους επισκέπτες με αποτέλεσμα να κάνουν εμετό αφού κατέβουν από αυτό ή θα αυξήσει τα επίπεδα φόβου και έτσι πολλοί θα είναι αυτοί που θα το αποφύγουν. Αντίθετα, αν αποφασίσουμε το παιχνίδι να μην έχει πολλές σβούρες, γυρίσματα και αυξημένη ταχύτητα, μπορεί να ρίξουμε τα επίπεδα φόβου αλλά θα μειωθεί και το αντίστοιχο επίπεδο που έχει να κάνει με τη διασκέδαση, θα γίνει δηλαδή… βαρετό. Δουλειά μας, είναι να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στη ναυτία, στο φόβο και στη διασκέδαση.

Όπως είναι λογικό, σε ένα τέτοιο πάρκο, το μεγάλου ατού είναι τα τρενάκια. Και σε αυτά, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα τρενάκια, διαφορετικά το ένα με το άλλο, για να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Ακόμα και η κατασκευή της γραμμής είναι διασκεδαστική και απαιτεί αρκετή σκέψη και δοκιμές ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή που λέγαμε παραπάνω. Μπορούμε να δημιουργήσουμε τούνελ απ’ όπου θα περνάει το τρενάκι μας, να επιλέξουμε αν θα είναι για παιδιά ή για ενήλικες, σε ποια σημεία θα κόβει ή θα αυξάνει ταχύτητα, τον αριθμό των βαγονιών, που θα σταματάει για λίγο ώστε να θαυμάζει ο κόσμος τη θέα από ψηλά και αρκετές άλλες τέτοιες όμορφες λεπτομέρειες. Ο συνδυασμός όμως της κατασκευής μας με το theme του και τη δημιουργία αυτού είναι σημείο κλειδί ώστε να ανέβει το rating του. Όσο καλό κι αν είναι το τρενάκι μας, αν είναι σκέτο, πεταμένο στο έδαφος, δε θα καταφέρει και πάρα πολλά, καθώς το scenery rating του θα είναι χαμηλό. Αν όμως το «ντύσουμε» με ένα καλό θέμα όπως για παράδειγμα το fear theme, βάζοντας φωτιές, νεκροκεφαλές κλπ ή το Nature, κάνοντας το τρενάκι μας να περνάει από δέντρα και ποτάμια, τότε θα έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα.

Planet Coaster 3Εξαιρετικό αποτέλεσμα μετά από πολλές ώρες δουλειάς

Πραγματικά, για το Planet Coaster θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες. Όποιο κομμάτι του και να πιάσεις, αξίζει σχολιασμός επ’ αυτού. Ακόμα και στα μαγαζιά μας, πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο ώστε να πετύχουμε τις καλύτερες τιμές πωλήσεις των αγαθών μας ή για να έχουμε ικανοποιημένους τους υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτά. Μπορούμε να διαφημίσουμε το πάρκο μας ώστε να έρθει περισσότερος κόσμος, επιλέγοντας μάλιστα το κοινό που θέλουμε να στοχεύει η διαφήμιση (π.χ. οικογένειες). Μπορούμε να προσλάβουμε διασκεδαστές και να ορίσουμε ένα σημείο ή μια πορεία που θα διαγραφούν, διασκεδάζοντας τον κόσμο…η λίστα δεν έχει τελειωμό. Καλύτερα όμως να αφήσω ορισμένα πράγματα να τα ανακαλύψετε από μόνοι σας.

Μία Σπαρτιάτικη παρουσίαση του παιχνιδιού, θα ήταν του τύπου: “To Planet Coaster είναι το κορυφαίο παιχνίδι του είδους που έχει κυκλοφορήσει”. Και θα ήταν απολύτως σωστή. Το παιχνίδι είναι ο παράδεισος του customization. Μπορεί να γίνομαι κουραστικός, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Μπορείς να κάνεις πράξη οποιοδήποτε πάρκο έχει κατεβάσει η φαντασία σου. Απλά και λιανά. Σαράντα και κάτι ώρες λοιπόν μετά το install, δεν έχω βαρεθεί, δεν έχω κουραστεί, δεν έχω κορεστεί, ούτε στο ελάχιστο. Ίσως χρειαστώ άλλες τόσες για να τελειώσω το πρώτο μου πάρκο, καθώς τη στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο, το μόνο που έχω προσθέσει στο βίντεο που είδατε, είναι το μάτι του Sauron στη κορυφή του πύργου, αλλά οι ιδέες που έχω είναι ακόμα πολλές. Θέλω να φτιάξω ένα πειρατικό πάρκο, θέλω να φτιάξω ένα αντίγραφο της Disneyland, θέλω να φτιάξω το Dragonsreach από το Skyrim και πολλά ακόμα. Το παιχνίδι αξίζει το κάθε cent που θα δαπανήσετε για την αγορά του και το ακόμα καλύτερο είναι πως η Frontier Developments είναι κοντά στη κοινότητα και έχει υποσχεθεί updates με νέο περιεχόμενο (το τελευταίο update, μεγέθους 3.5GB προσφέρει ήδη διπλάσιο χώρο για το πάρκο μας καθώς και νέα παιχνίδια και μαγαζιά). Μη το σκέφτεστε καν…

Παρακάτω, αντί για screenshots, δείτε λίγα παραδείγματα από τις κατασκευές που υπάρχουν ήδη στο workshop του steam για να πάρετε μια ιδέα…

Pros

  • Φοβερές δυνατότητες customization
  • Οπτικά και ακουστικά, πανέμορφο
  • Μπορούμε να επέμβουμε ακόμα και στη πιο μικρή λεπτομέρεια του
  • Η ανεπτυγμένη ΑΙ των επισκεπτών μας
  • Η κοινότητα του παιχνιδιού σε συνδυασμό με το εργαλείο του Workshop
  • Φοβερά εθιστικό (ή μήπως είναι αρνητικό αυτό;)

Cons

  • Πτώση (λογική) στα fps μας σε μεγάλα πάρκα με πολλούς επισκέπτες
  • Ίσως χωρούσαν περισσότερα “παιχνίδια” (μελλοντικά updates;)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 92%

92%

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL