REVIEWS

THE BALLADS OF REEMUS: WHEN THE BED BITES

Το έχουμε πει, το έχουμε ξαναπεί και δε θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε εδώ στο RageQuit. Είναι πολύ ωραίο -και προσωπικά μας αρέσει πολύ- να βλέπουμε νέους και ταλαντούχους δημιουργούς να πλαισιώνουν τους πιο εύρωστους οικονομικά και “φτασμένους” developers ενός genre, καταθέτοντας στο κοινό τη δική τους gaming πρόταση. Αυτή πολλές φορές παρουσιάζει τις συνήθεις αδυναμίες ενός παιχνιδιού που προέρχεται από μία ολιγομελή ομάδα (χαμηλής ανάλυσης γραφικά, απουσία voice overs), υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ελάχιστα έχει να ζηλέψει απ’ τα πολύ πιο υψηλού budget αδέρφια του.

To “Ballads of Reemus-When the Bed Bites” αποτελεί σύλληψη και υλοποίηση του Jay Ziebarth, σε συνεργασία με τον Steve Castro και τα υπόλοιπα μέλη της εταιρείας τους, ClickShake Games, που δημιουργήθηκε το 2010. Πρόκειται για ένα flash game που ήρθε ως συνέχεια των προηγουμένων πέντε, μικρού μήκους, περιπετειών του πρωταγωνιστή, που ονομάζονταν “The Several Journeys of Reemus” και διατίθεντο απολύτως δωρεάν μέσα απ’ την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας. Κυκλοφόρησε προ τριών και πλέον ετών, πιο συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2012, και δημιούργησε εντυπώσεις τέτοιες που αποδείχθηκαν αρκετές για να παρακινήσουν 431 άτομα να χρηματοδοτήσουν το επόμενο κεφάλαιο της σειράς τον Οκτώβριο του 2013

Τ’ αρχικό πλάνο προέβλεπε κυκλοφορία του sequel τον Ιούνιο του 2014, κάτι που τελικά δεν κατέστη εφικτό. Με την ημερομηνία κυκλοφορίας του να έχει μετατεθεί για το τρέχον έτος, η ClickShake Games έσπευσε να επανακυκλοφορήσει τις πρώτες εμπορικές μπαλάντες του πρωταγωνιστή στο Steam, έχοντας περάσει επιτυχώς απ’ το GreenLight στάδιο. Αφορμής δοθείσης, εξασφαλίσαμε έναν κωδικό, προκειμένου να σας τις παρουσιάσουμε.

The Ballads of Reemus Snap1Εξυπακούεται ότι θα βρούμε τρόπο να διώξουμε τους πάντες που προηγούνται

ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟΣ ΒΑΡΔΟΣ

Ρίξτε μια ματιά στα screenshots του κειμένου και πείτε μου αν έχετε δει πολλούς ήρωες adventure game που να έχουν πιο μοναδικό, χαρακτηριστικό, παρουσιαστικό έναντι του Reemus. Καραφλομαλλιάς, με μακρύ, παχύ, μουστάκι και μ’ ένα γιλέκο που ασφαλώς αδυνατεί να κουμπώσει, αφήνοντας σε κοινή θέα την, με πολύ κόπο χτισμένη, μπυροκοιλιά. Πιστός του σύντροφος του είναι ο Liam, ένα γλυκύτατο ομιλούν αρκουδάκι, που τον βοηθά στην εξόντωση πάσης φύσεως εντόμου. Γιατί η δουλειά του πρωταγωνιστή μας αυτή ακριβώς είναι. Αποτελεί ένα ζωντανό εντομοκτόνο, έναν εξολοθρευτή ζωυφίων, που στο σύμπαν του παιχνιδιού έχουν μέγεθος πολύ μεγαλύτερο του συνηθισμένου.

Μεράκι του αποτελεί η εξιστόρηση έκαστης περιπέτειας που έχει ζήσει υπό μορφή μπαλάντας, οι συγχωριανοί του όμως δεν εκδηλώνουν το ενδιαφέρον που θα περίμενε στο άκουσμα των μουσικών ασμάτων που σκαρώνει μαζί με τον Liam. Κάτι που δε συμβαίνει στην περίπτωση του αδερφού του, Raymus, που αποτελεί διάσημο φονιά δράκων και μοιραία έχει υποσκελίσει τον Reemus. Μία τεράστια αλογόμυγα που θα εισβάλλει μία ημέρα στο δωμάτιο του Grappa, ιδιοκτήτη της τοπικής pub, θ’ αποτελέσει την αφετηρία μίας ακόμη αποστολής εξολόθρευσης για τον ήρωά μας. Αυτή θ’ αποδειχθεί πιο πολύπλοκη απ’ όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί και θα οδηγήσει το δίδυμο των πρωταγωνιστών μας σε πολλές και διάφορες τοποθεσίες, μέχρις ότου καταφέρουν να εξασφαλίσουν ένα στρώμα για το κρεβάτι του Grappa, ώστε να μπορέσει επιτέλους να κοιμηθεί και να είναι στη συνέχεια σε θέση να εξυπηρετήσει το διψασμένο για μπύρα κοινό.          

Όσο παλαβό σας μοιάζει το σενάριο, άλλο τόσο γουστόζικα και σπαρταριστά είναι όσα θα δείτε να ξετυλίγονται μπροστά σας κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης περιπέτειας των Reemus και Liam. Και λέω ολιγόωρης, διότι η πρώτη αυτή εμπορική απόπειρα της ClickShake Games δυστυχώς δεν διαρκεί περισσότερες από τρεις ώρες. Δεδομένου ότι ξεχειλίζει από κέφι, τρέλα και άκρως ευφάνταστους χαρακτήρες, όπως υπερμεγέθεις τερμίτες και μυρμήγκια που μιλάνε, έχω την αίσθηση ότι οποιοσδήποτε ολοκληρώσει το “When the Bed Bites” θα επιθυμούσε να έχει τη δυνατότητα να βιώσει λίγη περισσότερη δράση. Προφανώς αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που στέφθηκε μ’ απόλυτη επιτυχία η Kickstarter καμπάνια του sequel.

The Ballads of Reemus Snap2Μία… άλλη εκδοχή του στρώματος νερού!

ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Λίγα πράγματα μπορεί κάποιος ν’ αναφέρει για τα γραφικά ενός flash game. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε κι απ’ τις φωτογραφίες, έχουμε να κάνουμε μ’ ένα adventure game που οπτικά θυμίζει πολύ, λόγω της φύσης του, έναν άλλο, αρκετά παλαιότερο τίτλο της κατηγορίας, το “The Exchange Student” του συμπατριώτη μας, Δημήτρη Μάνου. Ενός episodic game που όπως έχουμε αναφέρει και κατά το παρελθόν, δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, έχοντας προλάβει να κυκλοφορήσει δύο επεισόδιά του, τα οποία μάλιστα επί της ουσίας δεν είναι playable τη σήμερον ημέρα, λόγω του πολύ ιδιαίτερου κλειδώματος του παιχνιδιού. Το “The Ballads of Reemus” πάντως πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με το αδικοχαμένο “The Exhange Student”, αφού διαθέτει πιο καλοσχεδιασμένες τοποθεσίες και sprites που ενσωματώνονται πολύ πιο ομαλά σ’ αυτές.

Εκείνο που προξενεί εντύπωση για ένα τρίωρης διάρκειας παιχνίδι είναι το πλήθος των χαρακτήρων που συναντάμε, άπαντες εκ των οποίων διαθέτουν speech. Ούτε λίγο ούτε πολύ 35 φιγούρες, ανθρώπινες και μη, δίνουν το παρόν, με μία πλειάδα ατόμων να τους δανείζουν τις φωνές τους, μεταξύ των οποίων και μία Ελληνίδα, η Ρούλα Σεϊκερίδη. Εννοείται ότι αρκετοί ερμηνεύουν περισσοτέρους του ενός χαρακτήρες, με τον ίδιο τον Jay Ziebarth να το πράττει για τέσσερις εξ’ αυτών, συμπεριλαμβανομένου και του Liam, ενώ και δύο συγγενείς του, οι Trevor και Stacey Ziebarth, εμφανίζονται στα credits, αντιστοιχώντας σ’ έναν χαρακτήρα ο καθένας. Νομίζω όμως ότι κανείς τους δε μπορεί να φτάσει τον χαρισματικό Joshua Tomar, που ντύνει ηχητικά τους Reemus, Leopold και Vick. Πάρτε μία γεύση απ’ τη φωνή του ήρωα μέσα απ’ το trailer του παιχνιδιού

{youtube}i8767XTcwy0{/youtube}

κι αν αυτό που βλέπετε σας αρέσει, ρίξτε μια ματιά και στο ολιγόλεπτο playable demo για να σχηματίσετε ακόμη πιο ολοκληρωμένη γνώμη για το αν αξίζει να διαθέστε τα €5 που σας ζητούν οι δημιουργοί του για την πλήρη περιπέτεια (Hint: Αξίζει). Το demo αυτό θα σας προϊδεάσει και για τη μουσική του τίτλου, η οποία δεν είναι κακή, έχει όμως το μειονέκτημα ότι αποτελεί ένα συνεχές loop όσων κομματιών ακούγονται στις διάφορες σκηνές.

The Ballads of Reemus Snap3Σε σχέση με τους υπόλοιπους, αυτός φαντάζει δύσκολος γρίφος

Όπως επίσης θα διαπιστώσετε μέσω του demo, ο χειρισμός έχει δύο χαρακτηριστικά τα οποία ενδέχεται να προβληματίσουν τον παίκτη. Το πρώτο είναι ότι ο κέρσορας του ποντικιού δεν αλλάζει μέγεθος εντός του παιχνιδιού, παρά μετατρέπεται απ’ το γνωστό βελάκι σε χεράκι όταν περνά πάνω απ’ τ’  αντικείμενα με τα οποία μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε. Αυτό σε συνδυασμό με το δεύτερο χαρακτηριστικό, που είναι η απουσία hotspot indicator, μπορεί να οδηγήσει στο να μας ξεφύγουν αρχικά κάποια αντικείμενα, τα οποία όμως δε θ’ αργήσουμε να εντοπίσουμε. Πέραν τούτων, δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να προξενεί τον παραμικρό προβληματισμό. Οτιδήποτε συλλέγουμε και κουβαλάμε δε συνδυάζεται με κάθε άλλο αντικείμενο εντός του inventory, ενώ ούτε δυνατότητα ενδελεχούς παρατήρησης παρέχεται, αν και η τελευταία αποδεικνύεται μάλλον περιττή.

Ευχάριστη είναι η δυνατότητα ελέγχου αμφότερων των δύο πρωταγωνιστών, χωρίς να λείπει κι η στιγμή που θα χρειαστεί να συνεργαστούν προκειμένου να ξεπεράσουν τις δυσκολίες με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι. Ωστόσο δεν είναι εφικτό να μεταβιβάσει κάτι ο ένας στον άλλο, εξ’ ου και προς το τέλος της περιπέτειας θα παρατηρήσουμε ότι καθένας τους είναι σε θέση να σηκώσει και να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα αντικείμενα.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΤΑΣΗ, ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Έχοντας διαβάσει ότι η διάρκεια κυμαίνεται στις τρεις ώρες, θα περιμένατε να σας πω ότι οι τοποθεσίες που επισκεπτόμαστε είναι λιγοστές, όπως το ίδιο υφίσταται και με τους γρίφους που καλούμαστε να λύσουμε. Κι όμως, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει ούτε στην πρώτη περίπτωση, ούτε και στη δεύτερη. Η περιήγησή μας απ’ το χωριό όπου κατοικούν οι πρωταγωνιστές στους βάλτους της άπνοιας κι από εκεί στο άντρο των μυρμηγκιών και στο βασίλειο των τερμιτών μετέπειτα περνά από ένα σύνολο μεγαλύτερο των 50 οθονών.

The Ballads of Reemus Snap4Στο άκουσμα και μόνο της μάγισσας, οι χωρικοί παγώνουν

Αυτό μπορεί εύκολα κανείς να το πιστοποιήσει, αφού σ’ ένα από τα mini games που περιλαμβάνει το “The Ballads of Reemus” καλούμαστε να εντοπίσουμε και να εξολοθρεύσουμε 46 ζωύφια (bugs) με τα οποία στο ξεκίνημα πληροφορούμαστε ότι είναι γεμάτο το παιχνίδι. (Πιστεύω πιάσατε το αστείο που κάνουν οι δημιουργοί, σατιρίζοντας το πρόβλημα που εντοπίζεται σ’ άλλα παιχνίδια της κατηγορίας). Σε καμία οθόνη δεν εντοπίζονται περισσότερα του ενός ζωύφια, ενώ ορισμένες δε διαθέτουν κανένα. Εκτός τους συγκεκριμένου, το “When the Bed Bites” περιλαμβάνει επτά ακόμη mini games, με τα περισσότερα να βασίζονται σε κρυμμένα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού, περιμένοντας να τα’ ανακαλύψουμε.

Οι γρίφοι που καλούμαστε να λύσουμε είναι ικανοποιητικοί σ’ αριθμό και κυμαίνονται από εύκολοι έως… πολύ εύκολοι. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η περιπέτειά μας ολοκληρώνεται εντός τρίωρου. Ξεχωρίζω εκείνον που έχει να κάνει με την παρασκευή και χρήση τεσσάρων φίλτρων στη σπηλιά της μάγισσας του βάλτου, καθώς και τη διαδικασία που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε χειριζόμενοι τον Liam προκειμένου να φτιάξουμε τσιμέντο. Ο τελευταίος είναι και ο μόνος που απαιτεί να κινηθούμε σ’ έκταση μεγαλύτερη των 2-3 οθονών, είναι όμως τόσα λίγα τ’ αντικείμενα που κουβαλάμε που ακόμη κι αυτός λύνεται μονομιάς. Δε μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει σημείο που θα δυσκολέψει κάποιον που έχει έστω και στοιχειώδη σχέση με την κατηγορία. Απ’ την άλλη μεριά βέβαια, το “When the Bed Bites” είναι μία απ’ τις καλύτερες και πιο light περιπτώσεις εισαγωγής κάποιου στον μαγικό και μοναδικό κόσμο των adventure games.      

Εν τέλει είναι ξεκάθαρο ότι το παιχνίδι σκοπεύει να γοητεύσει τον παίκτη και να τον κάνει να περάσει καλά μαζί του βασιζόμενο στο γενικότερο ύφος του και στην κάτι  παραπάνω από ευχάριστη ατμόσφαιρά του. Δεν στοχεύει, ούτε και μπορεί, να του βάλει δύσκολα, κάνοντάς τον να κολλήσει κάπου και να ξοδέψει ώρες σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο. Απ’ την άλλη βέβαια θα προτιμούσαμε να διαρκούσε 1-2 ακόμη, έστω και με τον συγκεκριμένο βαθμό δυσκολίας.

The Ballads of Reemus Snap5Λίγο πριν τη μεγάλη και οριστική εκκαθάριση

Κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι ένα σχόλιο που είδα στο Steam forum απ’ τον προγραμματιστή, Steve Castro, όπου αναφέρει ότι υπάρχει σχέδιο μεταφοράς του “When the Bed Bites” στη Unity Engine. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν αυτό επίκειται πριν την κυκλοφορία του δεύτερου μέρους, σίγουρα όμως είναι μία ενδιαφέρουσα πληροφορία κι ομολογώ ότι έχω περιέργεια να δω τ’ αποτέλεσμα. Όπως επίσης θα σπεύσω να ζητήσω κωδικό και να παίξω το “The Ballads of Reemus 2”, όταν αυτό κυκλοφορήσει.

5 ΕΥΡΩ ΓΙΑ 3 ΩΡΕΣ

Αν η παραπάνω αναλογία μεταξύ κόστους και gaming χρόνου σας φαντάζει ως τίμια πρόταση και με την προϋπόθεση ότι ένα adventure game που δε θα σας αναγκάσει να κολλήσετε πουθενά δε θα σας απογοητεύσει, το παιχνίδι της ClickShake Games θα σας κάνει να περάσετε πολύ όμορφα μαζί του. Διαθέτει έναν πρωταγωνιστή που είναι πραγματικά σκέτη μορφή, καθώς κι έναν συμπαθέστατο sidekick χαρακτήρα. Τα voice overs είναι απολαυστικά, μ’ εμφανή την επιτηδευμένη υπερβολή τους σ’ ορισμένα σημεία. Αν πάλι δεν πείθεστε ν’ αδειάσετε το πορτοφόλι σας κατά €5 για να κάνετε δικό σας το παιχνίδι, στο πρώτο sale που θα το πετύχετε μη διστάσετε να το πράξετε.

karkasSpecs 3

Pros

  • Πρωταγωνιστής που είναι τρελή φιγούρα
  • Πλήθος χαρακτήρων
  • Πολύ πετυχημένα voice overs
  • Λογική κοστολόγηση
  • Ιδανική επιλογή για έναν νεοεισερχόμενο στην κατηγορία παίκτη…

Cons

  • …αλλά πολύ εύκολο για οποιονδήποτε άλλο
  • Μετά βίας φτάνει τις τρεις ώρες διάρκεια
  • Ο μικρός κέρσορας μπορεί να οδηγήσει στη μη παρατήρηση κάποιου αντικειμένου

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 70%

70%

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL