REVIEWS

STELLARIS: LITHOIDS SPECIES PACK

Ο οδικός χάρτης ανάπτυξης του Stellaris στα 3μιση περίπου χρόνια που έχουν περάσει από την αρχική κυκλοφορία του, έχει εμπεδωθεί από όλους πλέον. “Ζουμερά” Expansions, ανάμεσα στα οποία παρεμβάλλονται τα πιο “ελαφριά” από πλευράς υλικού Story Packs, σε έναν αέναο χορό κυκλοφοριών και νέου περιεχομένου. Αυτό που οι περισσότεροι ξεχνούν ή αγνοούν είναι πως στο παραπάνω μοτίβο εισέρχεται περιστασιακά και κάποιου άλλου είδους έξτρα περιεχόμενο: τα Species Packs. Και ίσως να έχουν δίκιο που το ξεχνούν – κοστολογημένα στα 8 ευρώ και εισάγοντας ως επι το πλείστον μόνο μερικά έξτρα πορτρέτα για τις φυλές του παιχνιδιού, τα δύο Species Pack που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα (Humanoids και Plantoids) θεωρήθηκαν από την πλειοψηφία ως αρκετά underwhelming πακέτα γενικά. Αυτό επιχειρείται να ανασκευαστεί κάπως με το Lithoids Species Pack, που κυκλοφόρησε πριν 2 ημέρες.

Stellaris Lithoids Portraits
For Those About to ROCK… We Salute You!

Το Lithoids, το οποίο ανακοινώθηκε στην πρόσφατη PDXCON ως “συνοδευτικό” του μεγάλου Federations Expansion που (λογικά) θα κυκλοφορήσει προς την άνοιξη του 2020, έχει προφανώς το αναμενόμενο Cosmetic σκέλος του. Έτσι εισάγει την εξωγήινη φυλή των “Λιθοειδών” και 15 πορτρέτα για αυτήν, τα οποία όπως μπορεί να φανταστεί κανένας είναι αρκετά “πετρώδη” και θυμίζουν Earth Elementals, στο πιο sci-fi τους εννοείται. Τα πορτρέτα φαίνονται να εμπνέονται από τις ήδη υφιστάμενες φυλές του παιχνιδιού, και έτσι βλέπουμε πχ μια πετρώδη σαυροειδή φυλή, πετρώδη fungoids, μέχρι και πετρώδη Synthetics. Προφανώς οι νέες φυλές συνοδεύονται και από τα αντίστοιχα rocky art styles για τα αστρόπλοιά μας, αλλά και επιλογή για εικαστική απεικόνιση των πλανητών μας σε στυλ ρωκ. Το rock πακέτο ολοκληρώνεται από αντίστοιχης υφής ambient ήχους, αλλά και μια νέα Lithoid φωνή για την ΑΙ του παιχνιδιού, η οποία ακούγεται κυριολεκτικά σαν Earth Elemental και έχει μια τάση να κάνει διαρκώς rock λογοπαίγνια – η ολοκλήρωση ενός research, πχ, θα την κάνει να αναφωνήσει “ROCKIN’ NEW TECH!” (χαβαλές ο οποίος ίσως ξενίσει όποιους ψάχνουν για μια πιο σοβαρή εμπειρία γενικότερα, αλλά… ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΑ, διάβολε, ποιός μπορεί να αντισταθεί;).

Stellaris Lithoids Ships Style
Δείγμα των Rock Corvettes μας. Το αρκετά μη-συμμετρικό στυλ είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο για τα δεδομένα του παιχνιδιού.

Αυτό που διαφοροποιεί το Lithoids σε σχέση με τα Humanoids/Plantoids packs είναι η απόπειρα να εισαχθούν και ορισμένες προσθήκες που σχετίζονται με το ίδιο το gameplay, πέρα από το τυπικό Cosmetic σκέλος. Έτσι, οι Lithoid φυλές έχουν πρόσβαση σε κάποια ξεχωριστά και αποκλειστικά για αυτές Traits κατά τη διαδικασία species creation στην αρχή του παιχνιδιού, όπως κάποια που επιτρέπουν σε κάθε πληθυσμιακή μονάδα τους να παράγει κάθε μήνα ένα μικρό ποσό από Rare Resources (Crystals, Moles ή Gases). Κύριο χαρακτηριστικό όλων των Lithoid πολιτισμών όμως είναι το ότι δεν θρέφονται με Food όπως οι υπόλοιποι οργανικοί, αλλά αποκλειστικά με Minerals, γεγονός που διαφοροποιεί σε μικρό ή μεγάλο βαθμό το gameplay και τις επιδιωκόμενες στρατηγικές σε σχέση με ένα τυπικό Stellaris Run.

Stellaris Lithoids - Petrified Species
Στον Home Planet των Lithoids, υπάρχουν ως Terrain Blockers κάποιοι “μονόλιθοι”που υποτίθεται πως περιέχουν απολιθωμένα μέλη της φυλής μας. Ξοδεύοντας ένα φιξ ποσό από Minerals μπορούμε να τα αφαιρέσουμε, προσθέτωντας στον πλανήτη ένα Pop Unit ανά “μονόλιθο”.

Μικρές διαφοροποιήσεις εισάγονται και κατά την επιλογή να παίξουμε συγκεκριμένα μία Lithoid Hivemind φυλή, επιλογή η οποία οδηγεί στη δημιουργία μιας Terravore – κυριολεκτικά “Γεωβόρας” – φυλής, που (επί της αρχής, τουλάχιστον) έχει την ικανότητα να καταβροχθίζει πλανήτες έναντι Alloys ή Minerals. Αυτό όμως μάλλον ακούγεται πιο εντυπωσιακό απ’ότι βλέπουμε κατά την ίδια την υλοποίησή του στο παιχνίδι. Αντί για κυριολεκτική καταβρόχθιση και εξαφάνιση πλανητών, ουσιαστικά μπορούμε ως Terravore να ενεργοποιήσουμε ένα Decision το οποίο καταστρέφει μερικά districts ενός πλανήτη έναντι ενός bonus από Resources. Αυτό μπορούμε να το ενεργοποιούμε ξανά και ξανά με την πάροδο των αντίστοιχων Cooldowns, μέχρι που απομένουν στον πλανήτη μηδέν Districts, και τότε… τίποτα. Απλά παραμένει ως πλανήτης τον οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όχι και πολύ Rock’n’Roll σκηνικό.

Stellaris Lithoids Nation
Το Έθνος των Rolling Stones, ορμώμενο από τον πλανήτη Πέτρα του συστήματος Νταμάρι και υπό την ηγεσία του πετράρχη Πέτρου Πετρίδη, είναι προορισμένο για μεγάλα πράγματα. Ακόμα κι αν δεν μπορούν να βρούν Satisfaction, οι Πέτρες συνειδητοποιούν πως σε τελική ανάλυση το πράμα είναι απλώς Rock’n’Roll – αλλά τους αρέσει.

Λεπτομέρειες/ελλείψεις όπως αυτή που αναφέρω παραπάνω για τους Terravore πολιτισμούς, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένα bugs στην πρώτη φάση του Species Pack (ένα εκ των οποίων, αν δεν προσεχθεί ώστε να παρακαμφθεί έμμεσα, μπορεί μέχρι και να… κλειδώσει ένα ολόκληρο research tree!) δεν μπορούν παρά να αφήνουν μια μικρή αίσθηση “χαμένης ευκαιρίας” όσον αφορά την πρόθεση της Paradox να κερδίσει πλήρως τους περισσότερο δύσπιστους φανς της. Ευελπιστώ οι δημιουργοί να λάβουν το (ήδη αυξημένο) feedback από τους φανς υπ’όψιν και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, γιατί η κεντρική ιδέα παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όσο κι αν η υλοποίηση είναι σε σημεία λειψή.

Παρ’όλα αυτά όμως, αντικειμενικά, το Lithoids Species Pack εν γένει είναι ένα απόλυτα σωστό βήμα προς την κατεύθυνση που πρέπει να επιδιώξει να κινηθεί η Paradox όσον αφορά την κυκλοφορία των Species Packs. Κυριότερο “παράπονο” των παικτών ήταν ακριβώς το ότι ως τώρα προσέφεραν αποκλειστικά cosmetic προσθήκες και χώλαιναν στη σχέση “τιμή/απόδοση” – άλλωστε, όταν μπορείς να αγοράσεις κάποιο Story Pack σαν το Ancient Relics η το Distant Stars έναντι 10 ευρώ, τότε το να δώσεις 8 ευρώ για μερικά έξτρα πορτρέτα φαντάζει όντως ως αρκετά μέτριο deal. Υπό το πρίσμα των παραπάνω, το Lithoids φαντάζει ήδη ριζική αναβάθμιση σε σχέση με τα Humanoids/Plantoids. Οι gameplay προσθήκες που περιλαμβάνει το πακέτο είναι ικανές να δικαιολογήσουν σαφώς περισσότερο την τιμή του, και μακάρι κάποιες από αυτές να μεταφερθούν αναδρομικά και στα προηγούμενα species packs.

Ο review κωδικός για το Lithoids Species Pack μάς παραχωρήθηκε από την ίδια την Paradox Interactive, την οποία και ευχαριστούμε.
Σκληρότητα Πετρώματος - 76%

76%

Χαλαζίας

Το Lithoids επί της αρχής είναι ένα απόλυτα σωστό δείγμα του πώς πρέπει να αντιμετωπίζει η Paradox τα Species Packs στο μέλλον, αν και κάποια bugs και λοιπές "underwhelming" εκφάνσεις του gameplay μετριάζουν κάπως την όλη εμπειρία.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL