SPECIALS

EARLY ACCESS: GRIM DAWN

Βρε βρε… καλώς το κι ας άργησε! Θυμάμαι αρκετό καιρό πριν, όταν είχαμε δει τα πρώτα videos και screenshots από το Grim Dawn είχαμε ενθουσιαστεί όλοι οι φίλοι των action RPGs. Είχαν ακουστεί και πολλά του στυλ “αχά, να το Diablo killer” και άλλα τέτοια κομψά και όμορφα. Ο καιρός περνούσε και περνούσε και περνούσε… και Grim Dawn στον ορίζοντα δε βλέπαμε. Γεμίζαμε λοιπόν τον χρόνο μας με άλλους τίτλους του είδους: Torchlight 2, R.A.W, The Incredible Adventures of Van Helsing, Path of Exile. Και ξαφνικά ως διά μαγείας το Grim Dawn εκεί που, προσωπικά, το είχα ξεχάσει εντελώς, εμφανίζεται στο Steam. Μα για κάτσε ρε φίλε. 25 ευρώ; Εξαιρετική τιμή! Α μισό λεπτό! Δεν κυκλοφόρησε ακόμη; 25 ευρώ για early access; Μόνο το πρώτο Act από τα τρία του παιχνιδιού; Ας είναι! Hands-on λοιπόν σε έναν από τους πλέον αναμενόμενους τίτλους του χώρου.

Στον κατεστραμμένο κόσμο του Cairn η πάλαι ποτέ αυτοκρατορία έχει γονατίσει και αποτελεί σκιά του λαμπρού και ένδοξου παρελθόντος. Δύο διαφορετικές παρατάξεις βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση και έχουν μετατρέψει τη γη σε έναν σκοτεινό και σάπιο κόσμο. Η μια από αυτές προσπαθεί να αποκτήσει στρατεύματα χρησιμοποιώντας σαν πηγή ανθρώπινα σώματα και κάνοντας φοβερά πειράματα, ενώ η άλλη θέλει να καταστρέψει την ανθρώπινη φυλή μια για πάντα. Λίγοι επιζήσαντες προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων… και κάπου εδώ έρχεστε εσείς.

GDawn 4Κλασική μάχη σε ένα monster camp…

Ξεκινώντας το Grim Dawn φτιάχνετε τον χαρακτήρα σας, επιλέγετε το φύλο του και δίνετε σε αυτόν το όνομά του. Τέλος. Αυτό ήταν. Δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής κλάσης ή παραμετροποίησης της εμφάνισής σας. Όσο αφορά την επιλογή κλάσης, αυτή σας δίνεται στο πρώτο σας level up. Για την παραμετροποίηση των εξωτερικών χαρακτηριστικών σας, ελπίζω σε μια διαφορετική προσέγγιση όταν το Grim Dawn κυκλοφορήσει σαν πλήρης τίτλος.

Οι κλάσεις στο παιχνίδι είναι τέσσερις: Soldier, Demolitionist, Occultist και Nightblade. Ο Soldier είναι το κλασικό “ντούκι”, ο melee πολεμιστής που θα ηγηθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης κραδαίνοντας όπλο και ασπίδα. Για ranged καταστάσεις προτιμήστε τον Demolitionist καθώς είναι ο ειδικός των όπλων εξ αποστάσεως και των εκρηκτικών. O Occultist είναι ο κλασικός μάγος-summoner που αφήνει τα πλάσματα που ο ίδιος δημιουργεί να κάνουν τη “βρώμικη” δουλειά ενώ εκείνος εξαπολύει spells από απόσταση. Τέλος, ο Nightblade είναι ο melee-dps ο οποίος σπανίως ενδιαφέρεται για την προσωπική του άμυνα και προσπαθεί να προκαλέσει ζημιά χρησιμοποιώντας την ευκινησία του και ελαφριά όπλα.

GDawn 1Δείγμα του inventory του χαρακτήρα σας.

Όταν ο χαρακτήρας σας φτάσει στο level 10 τότε μπορείτε να επιλέξετε, αν θέλετε, μια δεύτερη κλάση δημιουργώντας έτσι έναν υβριδικό χαρακτήρα. Αν για παράδειγμα είστε Soldier και θελήσετε αργότερα να επιλέξετε τον Occultist, τότε θα γίνετε Witchblade. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Ναι, είναι το σύστημα που χρησιμοποίησε με τεράστια επιτυχία το αγαπημένο σε όλους Titan Quest. Δεν είναι τυχαίο ότι δημιουργοί του Grim Dawn είναι η ίδια ομάδα με αυτή του αρχαιοελληνικού action RPG, άλλωστε. Στο level up μπορείτε να προσθέσετε πόντους για να ξεκλειδώσετε νέα abilities ή να ενδυναμώσετε αυτά που ήδη έχετε ξεκλειδώσει. Τέλος αποκτάτε και έναν πόντο για να ανεβάσετε κάποιο από τα βασικά σας τρία χαρακτηριστικά: Physique, Cunning και Spirit.

Κατά τα άλλα, το Grim Dawn είναι ένα κλασικό action RPG. Οι φίλοι του χώρου θα αισθανθείτε ιδιαίτερα οικεία. Στην πραγματικότητα -και μάλλον αυτό αποτελεί ψεγάδι- το παιχνίδι δεν έρχεται να προσθέσει τίποτε νέο στο χώρο. Σκοτώνετε τους εχθρούς σας, lootάρετε τα πτώματα, ανεβαίνετε levels και προχωράτε. Το loot είναι ικανοποιητικό και είναι τέτοιο σε ποσότητα και ρυθμό που δεν κουράζει και δεν σας αναγκάζει σε συνεχείς επιστροφές στην πόλη για άδειασμα του inventory σας. Σημειώστε εδώ ότι δεν υπάρχει κάποιο αντικείμενο town portal για να επιστρέφετε άμεσα πίσω αλλά οποιαδήποτε στιγμή και χωρίς κανένα κόστος μπορείτε με το πάτημα ενός πλήκτρου να ανοίξετε ένα portal και να μεταφερθείτε στην πόλη (μπορείτε να έχετε μόνο ένα τέτοιο ανοιχτό). Τέλος, σε όλο το χάρτη του παιχνιδιού υπάρχουν teleportation rifts που όταν τα ενεργοποιήσετε μπορείτε να κινείστε μέσω αυτών.

GDawn 2Πολεμώντας ένα mini boss… όχι, ευτυχώς αυτό δεν κόλλησε!

Εκτός από όπλα και ρουχισμό, στις αναζητήσεις σας θα βρείτε και components που ενδυναμώνουν τα χαρακτηριστικά, τη ζημιά που προκαλείτε και τις αντοχές σας. Αυτά μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να τα βάλετε επάνω στον εξοπλισμό σας. Δεν υπάρχουν αντικείμενα με slots, οπότε τα components είστε ελεύθεροι να τα χρησιμοποιείτε όποτε εσείς επιθυμείτε. Τα components της ίδιας κατηγορίας μπορείτε να τα συνδυάσετε μεταξύ τους για να δημιουργήσετε ισχυρότερα (τρία απλά κομμάτια δημιουργούν ένα ισχυρότερο component).

Ο χάρτης του παιχνιδιού είναι τεράστιος και αυτό -μάλλον- κουράζει. Τα τέρατα που θα αντιμετωπίσετε ποικίλουν από απλά zombies μέχρι δράκους και από σμήνη μελισσών μέχρι παράξενα πλάσματα από άλλες διαστάσεις. Βεβαίως υπάρχουν και elite τέρατα/mini bosses με περισσότερα abilities και καλύτερο loot. Τίποτε το συγκλονιστικό και εδώ.

GDawn 3Κάντο όπως το Titan Quest!

Εκεί που το Grim Dawn ξεχωρίζει είναι στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί. Ναι, ο κόσμος του είναι σάπιος και ρημαγμένος. Και αυτό το νιώθετε σε κάθε σας βήμα. Ναι, οι ελπίδες για το ανθρώπινο γένος και τους επιζήσαντες είναι μηδαμινές. Και αυτό το νιώθετε σε κάθε νότα του εξαιρετικού soundtrack του παιχνιδιού. To Grim Dawn σας “ρουφάει” κυριολεκτικά στον κόσμο του και σας κάνει κομμάτι αυτού. Στον συγκεκριμένο τομέα ο τίτλος παίρνει άριστα!

Είναι πραγματικά δύσκολο κάποιος να βγάλει συμπεράσματα από ένα μικρό κομμάτι του Grim Dawn. Το παιχνίδι ακόμη δημιουργείται, υπάρχουν κενά, ελλείψεις και λάθη. Bugs θα βρείτε διάσπαρτα με σημαντικότερο όλων το πάγωμα κάποιων εχθρών. Ίσως σε ένα camp 15-20 τεράτων το να παγώσει ένα τέρας να μη δημιουργεί και τόσο κακή εντύπωση, όταν όμως ένα mini boss κάθεται και σας κοιτάει όσο εσείς το βαράτε… ε φαίνεται κάπως!

Δεν προτείνω σε κανέναν να δώσει 25 ευρώ για την early access του Grim Dawn. Το παιχνίδι δεν προσφέρει κάτι νέο στο χώρο και παρόλο που έχει όμορφα γραφικά και ατμόσφαιρα, μετά από λίγες ώρες παιχνιδιού δε θα έχει κάτι νέο να σας δείξει. Περιμένετε να δούμε την πλήρη έκδοση του τίτλου, τις οποίες αλλαγές και προσθήκες προς το καλύτερο και -κυρίως- την τελική του τιμή και τότε το ξανασυζητάμε. Σε μια εποχή που το Path of Exile προσφέρει εξαιρετικό gameplay χωρίς να πληρώσετε ούτε ένα ευρώ και το Diablo 3 ετοιμάζεται να εισβάλει ξανά στους υπολογιστές μας με ένα βελτιωμένο -όπως φαίνεται- expansion, το Grim Dawn έχει μεγάλη ανηφόρα να ανέβει για να κατακτήσει τις καρδιές μας.

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

6 Comments

  1. θα ειναι παιχνιδαρα, τελεια και παυλα.
    αν και δεν ειμαι σιγουρος οτι θα ξεπερασει το κορυφαιο titan quest. παρεπιπτοντως, το ξαναπαιζω αυτη την εποχη μ ενα μοντ πανω και ξαναθυμηθηκα οτι π.χ. εχει τα πιο ομορφα γραφικα σε ισομετρικο arpg εβερ. και τα χρωματα καταπληκτικα ζωντανα, τα σκιλς, τα παντα.. δεν ειναι τυχαιο οτι σχεδον καθε συζητηση που ξεκιναει για το grim dawn, καταληγει στο tq, αλλά μονο σαν θετικο μπορω να το μετρησω αυτο.

    πραγματικα μεχρι τωρα ειχα αποφυγει και screens να κοιταξω, αλλα τωρα ειπα διαολε, εκανε ρηβιου το αγαπημενο ρεηκουί, ας παρω ματι… βλεπω ωραια ,μικρα πραγματακια που αλλαξαν και μενω πολυ ικανοποιημενος…
    ο χαρτης ποτε ειναι κατω στην μπαρα, ποτε πανω δεξια, οποτε απ οτι φαινεται ειναι customizable η θεση του, βλεπω τα κουεστς πανω στην οθονη, βλεπω αρκετα μεγαλυτερο ινβεντορυ απ το tq… νιαμ, νιαμ, η ανυπομονησια μεγαλωνει…

    και κατι αλλο: νικο,εισαι σιγουρος οτι δεν εχει town portals? στο tq δεν ηταν καν σκρολς, προφανως για να μην αγοραζεις συνεχεια σκρολς και να μην εχεις αγχος μηπως σου τελειωσουν. υπηρχε κουμπι ακριβως στη μεση της μπαρας κιολας, κι ειχες παντου και παντα την ανεση ν ανοιξεις οσες ηθελες (βεβαια εμενε μονο η τελευταια που ανοιγες). αν εχεις τη διαθεση, τσεκαρε το λιγο, γιατι οντως αν δεν υπαρχει στο gd, ειναι μεγαλο προβλημα.

  2. Έχεις δίκιο. Πατώντας το πλήκτρο ‘L’ ανοίγεις ένα rift και μεταφέρεσαι στην πόλη. Έπρεπε να ανοίξω τα key bindings για να το δω. Στην alpha έκδοση του παιχνιδιού δυστυχώς δεν υπάρχει tutorial και κάθε τι σου εξηγείται μόνο όταν το συναντήσεις. Ε το συγκεκριμένο το παιχνίδι δε στο λέει :p

    Έγινε και η αντίστοιχη διόρθωση στο άρθρο 😉

  3. δεν ηθελα ουτε να σε διορθωσω ουτε να κανω τον εξυπνο, απλα μου φανηκε τρελλο να το εχουν αφαιρεσει κι ηθελα να βεβαιωθω… εχμ, κανω και λιγο φεισπαλμ τωρα που σκεφτομαι ποσο θα περπατουσες μπρος πισω για να βρεις το κανονικο πορταλ του καθε επιπεδου…

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL