REVIEWS

EA SPORTS FC 24

Νέο όνομα, γνώριμη εμπειρία

Νέα χρονιά, νέο παιχνίδι ποδοσφαίρου από την ΕΑ, αλλά αυτή την φορά με νέο όνομα! Electronic Arts και FIFA δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την ανανέωση του συμβολαίου τους με αποτέλεσμα το παιχνίδι που είχαμε συνηθίσει να αποκαλούμε απλώς “φίφα” να εμφανίζεται με καινούρια επωνυμία. Πάντως, πέρα από αυτό το (οπωσδήποτε αξιοσημείωτο αλλά τελικά επουσιώδες) γεγονός, η εφετινή έκδοση συνεχίζει να προσφέρει την γνώριμη εμπειρία και τα διάφορα modes που βλέπαμε και στο παρελθόν, με ορισμένες θετικές προσθήκες αλλά και κάποια χρονίζοντα ζητήματα τα οποία συνεχίζουν να απασχολούν και φέτος.

Η σειρά football games της ΕΑ έχει παρόμοια διάρκεια στον χρόνο με τον εικονιζόμενο!

Δεν σας κρύβω ότι η μεγαλύτερη αγωνία μου από την ώρα που τελείωσε το install και αφού έκανα διπλό κλικ στο εικονίδιο του EA Sports FC 24 ήταν… αν το παιχνίδι θα ξεκινήσει! Βλέπετε η περυσινή έκδοση (δηλαδή το FIFA 23) ήταν η πρώτη αν θυμάμαι καλά που ενσωμάτωνε το νέο σύστημα anti-cheat της Electronic Arts και, τουλάχιστον στον δικό μου υπολογιστή, το παιχνίδι απλά δεν δούλευε σωστά τις περισσότερες φορές που προσπαθούσα να το τρέξω. Είχα αγοράσει το παιχνίδι στις χειμερινές εκπτώσεις του Steam πιστεύοντας ότι είχε περάσει ικανός χρόνος από το launch ώστε να patchαριστούν τα όποια ζητήματα αλλά αυτό που διαπίστωσα στην πράξη ήταν, χωρίς υπερβολή, ότι το FIFA 23 έκανε launch μία στις πέντε φορές! Φυσικά το έκανα refund χωρίς συζήτηση. Τουλάχιστον σε αυτό το θέμα λοιπόν η φετινή έκδοση δεν εμφάνισε ανάλογα ζητήματα και έτρεξε κάθε φορά σωστά, έστω και με κάποια καθυστέρηση στο launch. Πρόοδος!

Η παρουσίαση κατά την διάρκεια των αγώνων βρίσκεται στα γνωστά υψηλά επίπεδα, θυμίζοντας τηλεοπτική μετάδοση.

Κατά τα άλλα, το όνομα μπορεί να έχει αλλάξει αλλά το περιεχόμενο όχι, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Το EA Sports 24 περιλαμβάνει όλα τα γνωστά modes που έχουν γίνει πλέον στάνταρ, με πρώτο στην σειρά φυσικά το Ultimate Team που αποτελεί την κότα με τα χρυσά αβγά για την EA. Περιλαμβάνονται επίσης πληθώρα από tournaments και seasons, offline και online, αλλά δυστυχώς για άλλη μια χρονιά όχι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, η ελληνική Superleague. Αν είναι δυνατόν ΕΑ, πότε θα μας δοθεί επιτέλους η δυνατότητα να ζήσουμε τις συγκινήσεις ενός Λαμία-Ατρόμητος στο παιχνίδι σου; Τέλος πάντων, manager career και player career έχουν δεχθεί ορισμένες βελτιώσεις, τα γνωστά tutorials δίνουν κανονικά το “παρών” ενώ οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές θα έλεγα ότι εντοπίζονται στα menus που είναι κατά την γνώμη μου πιο εύχρηστα και ευανάγνωστα αλλά και στην σαφώς μεγαλύτερη έμφαση που έχει δοθεί στο ποδόσφαιρο γυναικών, με εκπροσώπηση τόσο σε διοργανώσεις όσο και στα packs του Ultimate Team.

Τα menus της εφετινής έκδοσης είναι πιο λιτά και ευανάγνωστά, αν και δεν λείπουν τα μικρά bugs.

Και με το gameplay τι γίνεται; Με τον αστερίσκο ότι δεν έχω άποψη για το gameplay του FIFA 23 λόγω των τεχνικών προβλημάτων που περιέγραψα παραπάνω, θα έλεγα ότι το EA Sports FC 24 με άφησε ικανοποιημένο σε μεγάλο βαθμό με τον ρεαλισμό του και την διασκέδαση που προσφέρει. Ο τρόπος που κινούνται οι παίκτες είναι πιο “βαρύς” λόγω του νέου συστήματος physics και animation με αποτέλεσμα το μομέντουμ της κίνησης να έχει την βαρύνουσα σημασία που έχει και στο πραγματικό ποδόσφαιρο. Κατά συνέπεια η άμυνα απαιτεί με την σειρά της προσεκτική τοποθέτηση στον χώρο και αρκετή αυτοσυγκράτηση ώστε να μην κάνετε άκαιρα τάκλιν και αφήνετε κενά στην αμυντική σας διάταξη. Γενικά φαίνεται να επιβραβεύεται κάπως περισσότερο το ομαδικό παιχνίδι έναντι των ατομικών προσπαθειών και των συνεχόμενων special moves, γεγονός αναμφίβολα θετικό. Η παρουσίαση των αγώνων παραμένει φυσικά σε υψηλά επίπεδα, αν και ορισμένα bugs χαλούν την κατά τα άλλα καλή εικόνα. Για παράδειγμα, με τον controller που χρησιμοποιώ (Steam Controller) συγκεκριμένα μενού δεν ανταποκρίνονται μέχρι να ανοίξω το overlay του Steam και να το κλείσω. Ίσως είναι πρόβλημα του (ομολογουμένως niche) χειριστηρίου που χρησιμοποιώ αλλά όπως και να έχει έπρεπε να το αναφέρω.

Οι κινήσεις των παικτών έχουν περισσότερο “βάρος” και αδράνεια, επομένως η κάλυψη χώρου είναι απαραίτητη όταν αντιμετωπίζετε ταχείς παίκτες.

Πέρα λοιπόν από τα κλασικά ζητήματα του τέως φίφα, νυν EA Sports FC που βλέπουμε κάθε χρόνο (όπως τα κενά και λάθη της AI σε στιγμές των αγώνων, η αμφιλεγόμενη πρακτική των lootboxes στο Ultimate Team, τα διάφορα bugs τον πρώτο καιρό μετά το launch κλπ) θα έλεγα πως η νέα εποχή της σειράς αποτελεί συνέχεια της παλιάς, απλώς με νέο περιτύλιγμα. Η έστω μικρή βελτίωση του gameplay είναι καλοδεχούμενη, όπως και οι υπόλοιπες προσθήκες και διορθώσεις, όμως είναι σαφές ότι για μία ακόμη χρονιά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επανάσταση στα football games αλλά για μικρά βηματάκια προς τα εμπρός, με μερικά παραπατήματα εδώ κι εκεί. Εάν αγοράζετε και παίζετε το παιχνίδι κάθε χρόνο δεν χρειάζεστε την δική μου πρόταση αγοράς, είναι δεδομένο ότι με τόσα modes και επιλογές θα παίζετε μέχρι του χρόνου κα η αγορά θα βγάλει εύκολα τα λεφτά της, ενώ αν είχατε μείνει 2-3 εκδόσεις πίσω πιστεύω ότι η φετινή έκδοση είναι ένα καλό σημείο για να επανέλθετε.

Go to discussion...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 83%

83%

Μια τυπική ετήσια κυκλοφορία με κάποιες προσθήκες και βελτιώσεις αλλά όχι κάτι που να αλλάζει δραστικά την εμπειρία.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

60 comments

Related Articles

Back to top button
elEL