Adventurer's Guild

Επιστροφή στο Star Wars: The Old Republic

Ανήκοντας στην εκλεκτή και προνομιούχα κάστα ανθρώπων που δεν έπαιξε ποτέ World of Warcraft, μου ήταν αρκετά ευκολότερο να εντρυφήσω σε κάποιο μεταγενέστερο αυτού ΜΜΟRPG σε σχέση με κάποιον που είχε αφιερώσει ήδη εκατοντάδες ώρες στο WoW. Αυτός ήταν ο λόγος που μπήκα στο Lord of the Rings Online όταν ανακοινώθηκε η μετάβασή του στο Free-to-Play μοντέλο πίσω στο 2010 (και συνεχίζω να παίζω κουτσά-στραβά μέχρι σήμερα), αλλά και που, ως Star Wars fan, παρακολουθούσα από κοντά και με αρκετά μεγάλο ενθουσιασμό τη δημιουργία του Star Wars: The Old Republic της EA/BioWare.

Η ιστορία του SWTOR είναι λίγο-πολύ γνωστή. Λανσαρίστηκε (κλασικά) ως “το MMO που θα σκοτώσει το WoW”, έκανε εντυπωσιακό launch τον Δεκέμβρη του 2011 με κοντά στους 2 εκατομμύρια ενεργούς συνδρομητές ως τον Μάρτη του 2012, αλλά γρήγορα οι αριθμοί αυτοί έπεσαν και ήδη από το Νοέμβρη του 2012 (λιγότερο από 1 χρόνο μετά την κυκλοφορία του!) οι δημιουργοί του ανακοίνωναν τη μετάβασή του σε μοντέλο Free-to-Play. Όντας συνδρομητής του στους πρώτους μήνες κυκλοφορίας του, ένιωθα ανά τα χρόνια το περιστασιακό κάλεσμα να επιστρέψω στο game. Κάλεσμα που ενίοτε με ωθούσε και στο να ανανεώσω τη συνδρομή μου για κανένα μήνα, ίσα-ίσα για να τσεκάρω το όποιο νέο περιεχόμενο είχε κυκλοφορήσει από την τελευταία φορά που είχα επισκευθεί τον κόσμο του.

Μια τέτοια συγκυρία βίωσα και πρόσφατα. Εν μέσω πανούκλας και κοινωνικής απομόνωσης, αλλά και της ευρύτερης καλοκαιρινής αεργίας, ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουλίου η διάθεση του SWTOR και στο Steam (ως τότε ήταν διαθέσιμο αποκλειστικά από το EA Origin). Το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να γίνει συνδρομητής στο game χρησιμοποιώντας χρήματα του Steam Wallet του (ας είναι καλά το εμπόριο καρτών) υπήρξε καταλύτης στην απόφασή μου να ανανεώσω τη συνδρομή μου για να τσεκάρω το περιεχόμενο του Knights of the Eternal Throne expansion αλλά και του Onslaught update που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2019.

Πώς κρατιέται, λοιπόν, το SWTOR εν έτει 2020;

Μετά από κάθε server merge, τα αρχικά ονόματα των χαρακτήρων μου εμφανίζονταν ως “already taken” και απαιτούσαν αλλαγή. Ευτυχώς, το καλό το παλικάρι ξέρει να βάζει έναν τόνο εδώ κι ένα umlaut εκεί ώστε να παρακάμψει το σύστημα.

Συμπέρασμα #1: το game είναι πλέον σαφώς ευκολότερο

Φέρνοντας στο νου αναμνήσεις από το playthrough του Sith Inquisitor main μου πίσω στο 2011-12, και συγκρίνοντας τις αναμνήσεις αυτές με το λεβελάρισμα των alts μου στην F2P εποχή, γίνονται φανερές ορισμένες πολύ χτυπητές διαφορές. Πέρα από τις αναμενόμενες βελτώσεις/τροποποιήσεις στο UI, στα γραφικά αλλά και το εμπλουτισμένο περιεχόμενο, οι κυριότερες εξ αυτών των διαφορών αφορούν την αρκετά χαμηλότερη δυσκολία της ευρύτερης πορείας μέσα στο παιχνίδι. Και αυτό αφορά τόσο την ίδια τη δυσκολία των μαχών, οι οποίες είναι σαφώς πιο εύκολες πλέον (ειδικά οι Elite και οι Champion αντίπαλοι πλέον “πέφτουν” πολύ πιο εύκολα και γρήγορα σε σχέση με τους πρώτους μήνες ύπαρξης του game), όσο και την ευκολία στην απόκτηση ΧΡ. Πριν αναφερθώ συγκεκριμένα στην περίπτωση του Bounty Hunter χαρακτήρα τον οποίο ανέβασα μέχρι το 50ο level του πριν λίγες ημέρες, ας μιλήσω πρώτα λίγο για τα quests του game.

O τυπικός διαμοιρασμός των quests σε κάθε πλανήτη του SWTOR είναι τριπλός. Έχουμε καταρχάς τα Class Quests, τα οποία είναι ξεχωριστά για κάθε character class και αποτελούν τρόπον τινά την “κεντρική ιστορία” της class του χαρακτήρα που λεβελάρουμε. Έπειτα έχουμε το Story Arc του κάθε πλανήτη, το οποίο είναι ένα σύνολο quests που είναι κοινά για όλους τους χαρακτήρες που ανήκουν στην ίδια παράταξη (Republic ή Imperial). Τέλος έχουμε τα, τυπικά για MMORPG, Side-Quests, Dailies και Heroics, τα οποία μπορεί να ολοκληρώσει κάποιος για να συμπληρώσει ΧΡ και items κατά την περιήγησή του στον εκάστοτε πλανήτη.

Στις πρώτες φάσεις του παιχνιδιού πίσω στο 2011-2012, λοιπόν, ο Sith Inquisitor μου χρειαζόταν να ολοκληρώσει τα περισσότερα από τα παραπάνω quests σε κάθε πλανήτη προκειμένου να ανεβάσει αρκετά levels ώστε να φτάσει το προτεινόμενο level bracket του επόμενου πλανήτη. Πλέον, αφενός έχει υλοποιηθεί level scaling σε κάθε πλανήτη, αφετέρου έχει αυξηθεί κατά πολύ το ΧΡ που λαμβάνει ο παίκτης με την ολοκλήρωση των quests. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο Bounty Hunter μου κατάφερε να ανεβαίνει 3-4 levels σε κάθε πλανήτη κάνοντας σχεδόν αποκλειστικά τα Class Quests του και αγνοώντας κάθε Story ή Daily των επιμέρους πλανητών. Όχι πως το levelάρισμα είχε και ιδιαίτερη σημασία έτσι κι αλλιώς, καθώς το level scaling συνεπάγεται δυνατότητα ολοκλήρωσης του storyline κάθε χαρακτήρα ακόμα και από ριζικά under-leveled παίκτες.

Μπορεί το ραγδαίο levelάρισμα να οφείλεται εν μέρει και σε πιθανά bonuses που ίσως λαμβάνουν οι συνδρομητές σε σχέση με τους F2Players. Ακόμα και έτσι όμως, το levelάρισμα αλλά και η περιήγηση στους πλανήτες του παιχνιδιού είναι διαδικασίες καταφανώς ευκολότερες σε σχέση με “τα παλιά τα χρόνια”.

Η λαμπερή Nar Shaddaa και ο υπόκοσμός της, παραμένει αγαπημένος προορισμός σε κάθε game που την περιλαμβάνει.

Συμπέρασμα #2: οι F2P περιορισμοί είναι μεν λιγότεροι, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται

Μπαίνοντας το 2012 για πρώτη φορά στο SWTOR ως Premium παίκτης (μεσαία κατηγορία ανάμεσα στους Subscribers και τους F2Players, στην οποία μπαίνουν παλαιοί συνδρομητές ή παίκτες που έχουν ξοδέψει έστω 5 ευρώ στο in-game store), είχα σοκαριστεί πραγματικά από το γεγονός πως τα sidebars του UI ήταν κλειδωμένα και απαιτούνταν ενεργή συνδρομή ή ξεχωριστή αγορά τους από το store έναντι χρημάτων. Τέτοιου είδους εγκληματικά χαζοί περιορισμοί έχουν αναιρεθεί από το SWTOR, αλλά σίγουρα όχι πλήρως. Έτσι, ένας F2P παίκτης μπορεί εντελώς δωρεάν να δημιουργήσει και να διατηρεί έως 4 χαρακτήρες ταυτόχρονα, να λεβελάρει αυτούς έως το 60ο λέβελ (το cap για τους συνδρομητές και τους premium είναι στα 75), και να βιώσει το σύνολο των προσωπικών τους storylines αλλά και των δύο πρώτων expansions, Rise of the Hutt Cartel και Shadow of Revan. Σίγουρα διόλου ευκαταφρόνητο αντάλλαγμα για κάποιον που θέλει να επενδύσει επακριβώς μηδέν ευρώ στον τίτλο.

Όμως, πέρα από τους λογικούς περιορισμούς στο προσβάσιμο περιεχόμενο, υπάρχουν ακόμα περιορισμοί που, στην καλύτερη περίπτωση κάνουν τη διαβίωση στο παιχνίδι λίγο πιο κουραστική, στη χειρότερη επηρεάζουν το gear που μπορεί να φορέσει ο παίκτης στους χαρακτήρες του. Έτσι, μεταξύ άλλων, ένας F2P παίκτης πρέπει να περιμένει μέχρι το level 10 για να αποκτήσει το… Sprint Skill (το οποίο αυξάνει την ταχύτητα του παίκτη όταν βρίσκεται εκτός μάχης) και μέχρι το 25ο λέβελ για να μπορέσει να αποκτήσει κάποιο Mount. Παράλληλα έχει πρόσβαση σε 3 μόνο Quickbars, μπορεί να ποστάρει περιορισμένο αριθμό αντικειμένων προς πώληση στο Galactic Market, και μπορεί να κρατήσει μόνο 1.000.000 in-game Credits στον κάθε χαρακτήρα του (το “περίσσευμα” πάει σε ένα pool το οποίο ξεκλειδώνεται αν ο παίκτης γραφτεί κάποτε συνδρομητής). Οι σημαντικότεροι όμως περιορισμοί είναι η αδυναμία του F2Player να “φορέσει” αντικείμενα μωβ ποιότητας και άνω, καθώς επίσης και η δυνατότητα να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση μόλις σε 1 από τα 3 δυνατά Crew Skills του (crafting professions, με άλλα λόγια).

Κάποιοι από αυτούς τους περιορισμούς μπορούν να… περιοριστούν περαιτέρω αν ο παίκτης ανέβει στην Premium κλίμακα (και, προφανώς, να εξαφανιστούν τελείως αν ο παίκτης γίνει συνδρομητής), ή να αναιρεθούν μέσω της επιμέρους “αγοράς της άδειάς τους” από το in-game store. Σίγουρα είναι σημαντικοί, αλλά όχι ικανοί να μειώσουν την απόλαυση που θα αντλήσει κάποιος δωρεάν παίκτης από τα storylines του SWTOR (περισσότερα για αυτά στην πορεία).

Στο Cartel Market, οι παίκτες μπορούν να ξεκλειδώσουν άρσεις σε διάφορους F2P περιορισμούς ή να αγοράσουν Mounts και Cosmetic Items με τη χρήση Cartel Coins. Αυτά αποκτώνται είτε ως δώρο στους συνδρομητές, είτε ολοκληρώνοντας in-game achievements, είτε, προφανώς, έναντι χρημάτων.
1 2Επόμενη σελίδα

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

11 Comments

  1. Το είχα αρχίσει όταν είχε πρωτοβγεί αλλά δυστυχώς τοτε το έφαγε το wow , το έπιασα πρόσφατα και μέχρι το 50 lvl που είμαι είναι από τα ελάχιστα παιχνίδια που δεν έχω κάνει skip κανένα διάλογο πράγμα πολύ σημαντικό για εμένα καθώς βαριέμαι τα πολύ μπλα μπλα ενώ το συγκεριμενό με έχει τραβήξει το story, λογικά θα το συνεχίσω να ολοκληρώσω την ιστορία του jedi sentinel

    Επίσης μαζευτείτε να φτιάξουμε ένα guild αλλιώς δεν βάζω συνδρομή 😛

  2. Εγω μπηκα μετα απο πολλα χρονια μολις αυτη τη βδομαδα και εχω χασει το μπουσουλα τελειως. Διαβαζω τα quest logs και συνειδητοποιω οτι θυμαμαι απλα ψηγματα απ’το story που ειχα τοτε ολοκληρωσει. Μέχρι και τα μενου εχουν γινει αχανή, βλεπω πολλα καινουρια παραθυρα που αναθεμα κι αν καταλαβαινω τι κανουν. Εχετε υποψη κανα καλο οδηγο για returning players?

  3. Οι αλλαγές είναι υπερβολικά πολλές για να απαριθμηθούν σε έναν σύντομο οδηγό υποθέτω, αλλά στα forum του παιχνιδιού έχουν συνταχθεί αρκετοί οδηγοί που επικεντρώνονται σε ξεχωριστούς τομείς.

    [URL unfurl=”true”]http://www.swtor.com/community/showthread.php?t=974584[/URL]

  4. [QUOTE=”pitsinius, post: 556301, member: 102786″]
    Εγω μπηκα μετα απο πολλα χρονια μολις αυτη τη βδομαδα και εχω χασει το μπουσουλα τελειως. Διαβαζω τα quest logs και συνειδητοποιω οτι θυμαμαι απλα ψηγματα απ’το story που ειχα τοτε ολοκληρωσει. Μέχρι και τα μενου εχουν γινει αχανή, βλεπω πολλα καινουρια παραθυρα που αναθεμα κι αν καταλαβαινω τι κανουν. Εχετε υποψη κανα καλο οδηγο για returning players?
    [/QUOTE]
    Δες κι εδώ [URL]https://www.reddit.com//r/swtor/wiki/returning_player#wiki_general[/URL]

  5. Παιδια για καντε μου μια χαρη πλιζ. Τσεκαρετε λιγο σε zoom in τα ρουχα του χαρακτηρα σας με το “Character Texture Atlasing” στο High. Δειχνει ασχημα ε? Ή συμβαινει μονο σε μενα? Δε θυμαμαι να υπηρχε αυτο το θεμα παλια… Ανεβασα τα textures στο τερμα στο NVIDIA control panel – καμια διαφορα. Πέτυχα καπου ενα ποστ, ενας τυπος με καρτα AMD κατορθωσε να ανεβασει τα character textures αυξάνοντας ενα “Mipmap Detail Level”. Δεν εχω βρει κατι παρομοιο στο NVIDIA Control Panel.

    Any ideas? 🙂

  6. Ανέβασε screenshot για να δω λίγο πως εννοείς το “άσχημα”. Μπήκα τώρα δοκιμαστικά, είδα πως τη ρύθμιση την έχω από πάντα by default στο high, και τα ρούχα μου φαίνονται… οκ για τα δεδομένα του παιχνιδιού, ξερω’γω.

    [ATTACH type=”full”]1389[/ATTACH]

  7. Ευχαριστω πολυ Χελιον. Μπορεις ομως να δεις ενα κλικ zoom in πριν μπεις σε first person? Εκει ειναι που εχω το θεμα/κολλημα 😉

    Μου φαινονται πολυ πιξελωτα – μπορει και να υπερβαλλω – εχω την εντυπωση ομως οτι δεν ηταν ετσι παλια.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL