REVIEWS

GET EVEN

Το Get Even είναι μια μάλλον ιδιόμορφη περίπτωση παιχνιδιού. Αρχικά, όταν είχε ανακοινωθεί πριν τρία χρόνια περίπου από τη Πολωνική Farm 51 (γνωστή για το Deadfall Adventures και το Necrovision), έδειχνε ως ένα αρκετά επαναστατικό και “προοδευτικό” FPS, με γραφικά που θα έσπρωχναν τις high-end GPU της εποχής στα όριά τους. Βέβαια, οι πληροφορίες που είχαν κοινοποιηθεί για το ποιον του παιχνιδιού δεν ήταν και τόσο σαφείς, οπότε μπορεί εκείνο το trailer να έδωσε μια διαφορετική εντύπωση από αυτή που πραγματικά είχαν στο μυαλό τους οι δημιουργοί του, από την άλλη κανείς ποτέ δεν αρνήθηκε και το (όποιο) hype χτίστηκε γύρω από αυτό.

Get Even Shot1 smallΗ αρχή του τέλους…

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το Get Even σχεδόν χάθηκε από το χάρτη (ενώ το πλάνο μιλούσε για κυκλοφορία μέσα στο 2015), με μηδαμινό promotion για την πορεία της ανάπτυξής του και την επερχόμενη κυκλοφορία του. Η μοναδική φορά που ακούστηκε κάτι γι’ αυτό ήταν το γεγονός ότι, παρ’ όλο που το παιχνίδι ήταν έτοιμο, η κυκλοφορία του καθυστέρησε για ένα μήνα, μετά τη βομβιστική επίθεση στο Manchester το περασμένο Μάιο, προς ένδειξη σεβασμού στα θύματά της. Άσχετα αν η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε για σωστούς ή λάθος λόγους, το Get Even έφτασε τελικά στις οθόνες των PC μας σε μια εμφανώς streamlined εκδοχή από αυτή που ίσως θα περιμέναμε. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για ένα κακό παιχνίδι, απεναντίας, το Get Even είναι αναμφισβήτητα μια ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή εμπειρία, παρ’ όλα τα λάθη που μπορεί να βιώσει κανείς παίζοντας το.

Get Even Shot2 smallΤο Cornergun απλά δίνει λύσεις από ασφαλές μέρος.

Κατ’ αρχήν, το Get Even απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί FPS. Κατά συντριπτικό ποσοστό, πρόκειται για ένα ψυχολογικό adventure πρώτου προσώπου, με μπόλικα στοιχεία εξερεύνησης και αναζήτησης, γρίφων που βασίζονται στη παρατηρητικότητα και στη σωστή διαχείριση του βασικού gadget/smartphone μας, ενώ τα κομμάτια της δράσης είναι λιγοστά, ενίοτε προαιρετικά και ίσως το πιο αδύναμο στοιχείο του τίτλου.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Cole Black, έναν τύπο που ξυπνά σε ένα σάπιο άσυλο (;), ο οποίος δεν θυμάται τίποτα από το παρελθόν του, πόσο μάλλον το λόγο που βρίσκεται εκεί. Το μόνο αντικείμενο που έχει στη κατοχή του είναι ένα smartphone που περιλαμβάνει μερικές ενδιαφέρουσες ιδιότητες, όπως mini-map, θερμικό ανιχνευτή, λαμπτήρα υπεριώδους φωτός και φωτογραφική μηχανή με δυνατότητα σκαναρίσματος. Σύντομα όμως τα πράγματα θα αρχίσουν να περιπλέκονται όταν ο Black διαπιστώνει ότι είναι έρμαιο του Red, ενός τύπου που ισχυρίζεται ότι βρίσκεται εκεί για να τον θεραπεύσει με τη βοήθεια μιας VR συσκευής, η οποία είναι δεμένη στο κεφάλι του και του επιτρέπει να ξαναζεί από πρώτο χέρι κάποιες “μνήμες” του παρελθόντος. Μέσω αυτών των αναζητήσεων λοιπόν, ο Black θα προσπαθήσει να μάθει την αλήθεια σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα διάσωσης μιας έφηβης κοπέλας, η οποία είχε απαχθεί από κάποιους μυστηριώδεις απαγωγείς και έγινε κομμάτια από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που την είχαν ζωσμένη. Φυσικά, μια VR συσκευή είναι ιδανική για να δημιουργεί παραισθήσεις, με συνέπεια ο Black συχνά να μην μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι πραγματικό και τι όχι, ενώ οι προθέσεις του Red δεν είναι καθόλου ξεκάθαρες, συχνά μάλιστα ο τρόπος που συμπεριφέρεται και οι οδηγίες που δίνει στο Black, δεν δείχνουν ότι πρόκειται για κάποιου είδους “γιατρό”. 

Get Even Shot3 smallΤι ώρα είναι; Είναι ώρα για τσάι.

Εκεί λοιπόν βρίσκεται και το ζουμί του παιχνιδιού, δηλαδή στην αποκρυπτογράφηση της αλήθειας μέσω των διαλόγων με τον Red και την αναζήτηση υλικού (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες κλπ) που αποτελούν τα κομμάτια ενός μεγαλύτερου παζλ που συνθέτουν τι συνέβη εν τέλει εκείνο το σούρουπο του Ιουνίου. Προφανώς, όσα λιγότερα γνωρίζετε για το σενάριο του παιχνιδιού, τόσο το καλύτερο, οπότε δεν θα προχωρήσουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από αυτό. Να αναφέρουμε όμως ότι σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια ανατρεπτική ιστορία που αξίζει να παρακολουθήσετε μέχρι τέλους, ιδίως από τη στιγμή που οι πληροφορίες που λαμβάνετε πάψουν να είναι συγκεχυμένες και αρχίζουν να αποκτούν κάποιο νόημα. Υπάρχει μάλιστα και η δυνατότητα να πάρετε κάποιες αποφάσεις που επηρεάζουν την εξέλιξη της πλοκής (όχι σε τρομακτικό βαθμό πάντως), γεγονός που αυξάνει το replayability του τίτλου, ενώ το αν θα παρακολουθήσετε το “καλό” ή το “κακό” τέλος εξαρτάται και από το πόσο βίαιος ήσασταν όταν δεν έπρεπε.

Εδώ εντοπίζεται και μια από τις πιο σοβαρές αντιφάσεις του Get Even, καθώς αρκετά σύντομα στο παιχνίδι σας δίνεται η πρόσβαση στο Cornergun, ένα τεράστιας σημασίας (για τη πλοκή) όπλο που μπορεί να πυροβολεί και από γωνίες, αλλά ο Red (και το παιχνίδι κατ’ επέκταση) σας παροτρύνει να μην το χρησιμοποιήσετε! Αν το παρακάνετε με αυτό, πιθανόν να υπάρχουν διαταραχές στην ήδη ταλαιπωρημένη μνήμη του Black, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, οπότε στα σημεία που υφίστανται περιπλανώμενοι εχθροί, προτείνεται η “σιωπηλή” οδός. Δυστυχώς, η υλοποίηση του stealth κομματιού είναι άγαρμπη, καθώς κάθε φορά υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να μη γίνετε αντιληπτός, οπότε θα χρειαστεί να υποπέσετε σ’ ένα εκνευριστικό trial-and-error μοτίβο μέχρι να το βρείτε, ενώ η λύση της άμεσης σύγκρουσης είναι σαφώς ευκολότερη, ιδίως όταν αποδεικνύεται ότι το AI των εχθρών είναι (πολύ) κάτω του μετρίου. Ούτε εκεί όμως το Get Even καταφέρνει να πείσει, καθώς οι shooting μηχανισμοί είναι νερόβραστοι, χωρίς καθόλου νεύρο και ένταση. Κοινώς, η action εκδοχή του Get Even είναι μάλλον απογοητευτική και είναι ευχής έργον που το παιχνίδι δεν είναι FPS, γιατί θα το έτρωγε ο Καιάδας.

Get Even Shot4 smallWho is the Puppet Master?

Από την άλλη, το κομμάτι της εξερεύνησης είναι πιο ενδιαφέρον, με πραγματικά πολλές πληροφορίες να γεμίζουν τα (σχετικά μικρά) levels του παιχνιδιού, που όσο περισσότερα πράγματα ανακαλύπτετε τόσο πιο ξεκάθαρες γίνονται περισσότερες πτυχές της ιστορίας. Οι γρίφοι, αν και δεν είναι πολλοί σε αριθμό, βασίζονται καθαρά στη παρατηρητικότητα και στη λογική σκέψη, με το smartphone να αποτελεί το νούμερο ένα σύμμαχο στην επίλυσή τους. Βέβαια, υπάρχουν στιγμές που ακόμα και η συνεχής αναζήτηση εγγράφων (με την ένδειξη Inspect σχεδόν να γεμίζει την οθόνη) μπορεί να γίνει κουραστική, ευτυχώς που έρχεται ο τομέας της ατμόσφαιρας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Οι άνθρωποι της Farm 51 δούλεψαν αρκετά σε αυτό το τομέα, με το άσυλο, αλλά και τα μέρη που θα επισκεφθείτε εκτός αυτού, να είναι κλειστοφοβικά, ανατριχιαστικά (αυτές οι καταραμένες κούκλες…) και με τη συνοδεία ενός εξαιρετικού ορχηστρικού soundtrack που αποτελείται κυρίως από βιόλες, να δημιουργούν μια συνεχώς άβολη κατάσταση, η οποία δεν χαραμίζεται με ανόητα jump scares και μπαμπούλες να κρύβονται στις σκιές. Αντίθετα έχετε μονίμως την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά, χωρίς να προσδιορίζεται τι είναι αυτό ακριβώς, αλλά και χωρίς να χρειάζεται να έχετε πρόχειρο ένα δεύτερο… εσώρουχο.

Get Even Shot5 smallFragments of Memories…

Με λίγα λόγια, αυτός ο συνδυασμός εξερεύνησης, μυστηρίου και ψυχολογικού θρίλερ είναι που κατορθώνει να κάνει το παιχνίδι μια αξιοπρεπή πρόταση, παραβλέποντας έτσι τις χτυπητές αδυναμίες του στο action τμήμα, στην ενίοτε αργή εξέλιξη της πλοκής αλλά και στο συνολικά μετριότατο οπτικό τομέα, όπου το Get Even θυμίζει παραγωγή του… 2013, με τα χαμηλού επιπέδου textures και την έντονη επανάληψη του περιβάλλοντος. Για να μην είμαστε άδικοι, το πιο πιθανό είναι ότι το budget της Farm 51 να μην επέτρεπε περισσότερα πράγματα, εξ’ ου και η σχετικά χαμηλή τιμή πώλησης του, οπότε σε κάποια καλή πτώση τιμής, το Get Even ίσως αποτελέσει πραγματικό λουκούμι για κάποιους από εσάς…

Ευχαριστούμε θερμά τη Bandai Namco Hellas για τη παροχή του review code

 

Pros

  • Ατμοσφαιρικό και ενίοτε ανατριχιαστικό, χωρίς να γίνεται “φθηνό”
  • Πλοκή που δεν εντυπωσιάζει, αλλά με επίπεδο γραφής που είναι ικανό να συντηρήσει το ενδιαφέρον του παίκτη
  • Δυνατότητα “αποφάσεων” που επηρεάζουν την εξέλιξη του παιχνιδιού

Cons

  • Ο αργός ρυθμός του και τα επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα μπορούν να γίνουν αρκετά κουραστικά
  • Νερόβραστοι shooting και stealth μηχανισμοί

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 70%

70%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

2 Comments

  1. Από αυτά που βλέπω μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Δε με ενοχλεί τόσο ότι είναι υπανάπτυκτο ως FPS, και πολύ περισσότερο το downgrade στα γραφικά, από τη στιγμή που ως θρίλερ με έρευνα-ψάξιμο για στοιχεία και καλό σενάριο, στέκεται καλά.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL