REVIEWS

STEEP

Σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική μυθολογία, τα όρη προέρχονται από τα σπλάχνα της Γης, η οποία παίρνει ανθρώπινες ιδιότητες και παρουσιάζεται σαν βιολογική μητέρα που γεννά τα βουνά. Στα επιβλητικά, δυσπρόσιτα και επικίνδυνα βουνά, οι αρχαίοι Έλληνες τοποθέτησαν τους θεούς τους. O σύγχρονος άνθρωπος έπειτα από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες, κατέκτησε την ψηλότερη κορυφή του κόσμου το 1953. Στη συνέχεια όμως… βιαζόταν να κατέβει κάτω, και προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία εφηύρε μεταξύ άλλων τα ski, snowboard, paraglide (αλεξίπτωτο πλαγιάς) και wingsuit (ελεύθερη πτώση), καταφέρνοντας έτσι όχι μόνο να φτάσει ταχύτατα στον προορισμό του, αλλά να το κάνει με διασκεδαστικό και άκρως εντυπωσιακό τρόπο. Το Steep αναλαμβάνει να φέρει τα τέσσερα αυτά extreme sports στις οθόνες μας.

Όταν η Ubisoft λίγες μέρες πριν τη φετινή Ε3 ενημέρωνε πως θα ανακοινώσει στην έκθεση νέο IP, κανένα πρακτορείο στοιχημάτων δεν περιέλαβε την κατηγορία “winter extreme sports simulator”. Ξαφνιάζοντας τους πάντες, παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό το Steep, αναβιώνοντας μια κατηγορία παιχνιδιών που είχε αρκετά χρόνια να βγάλει εκπρόσωπο. Υπεύθυνα studio για το παιχνίδι είναι τα Ubisoft Annecy (Tom Clancy’s Ghost Recon και Wildlands, Tom Clancy’s The Division, Assassin’s Creed Series) και Ubisoft Kiev (Far Cry 4, Assassin’s Creed Series).

Αν έχετε παρακολουθήσει τις τελευταίες κυκλοφορίες της Ubisoft θα έχετε προσέξει πως δίνεται ιδιαίτερη βάση στον κόσμο του παιχνιδιού και στις διαθέσιμες δραστηριότητες των παικτών, δημιουργώντας την αντίστοιχη θεματολογική «παιδική χαρά». Για παράδειγμα, το Division είχε χαλαρή ως προς τη δομή campaign και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, και στο Watch_Dogs 2 η μεγαλύτερη διασκέδαση προσφέρεται από τις παράπλευρες δραστηριότητες. Το Steep απαλλάσσεται εντελώς από οποιαδήποτε μορφή σεναρίου καθώς δεν υπάρχει campaign ούτε κάποιος συγκεκριμένος σκοπός στο παιχνίδι – είστε εσείς και το βουνό.

Steep 1Είναι πιο εύκολο απ’ όσο φαίνεται!

Οι τέσσερις πρωταγωνιστές

Το παιχνίδι διαδραματίζεται στις χιονισμένες Άλπεις. Μετά από ένα σύντομο tutorial μπορούμε ουσιαστικά να πάμε οπουδήποτε με οποιοδήποτε τρόπο ανά πάσα στιγμή, έχοντας στη διάθεσή μας εξοπλισμό για τέσσερα extreme sports. Με τη χρήση ενός τροχού εναλλάσσουμε κατά το δοκούν τα αθλήματα που θέλουμε, ενώ μπορούμε να θέσουμε στον αθλητή που ελέγχουμε την κατάσταση «περπατήματος», δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα περιφοράς με τα πόδια στα σημεία που θέλουμε να πάμε. Κατά… σειρά διασκέδασης, μπορούμε να ασχοληθούμε με snowboard, ski, wingsuit, και paraglide. Στο ταχύτατο, θεαματικό και απολαυστικό snowboard, ο χειρισμός της σανίδας γίνεται με το πληκτρολόγιο (με το ποντίκι ελέγχουμε την κάμερα) και υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί και παραλλαγές τους με τους οποίους εκτελούμε απίστευτα τρικ. Ακόμα και αν δεν έχετε την παραμικρή ιδέα για το άθλημα στην πραγματική ζωή και οι λέξεις Ollie, Indy και Back flip σας ακούγονται εξωγήινες, πάλι θα το χαρείτε δεόντως – δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τι κάνετε, αρκεί αυτό που κάνετε να είναι θεαματικό και να κόβει την ανάσα. Το ski έχει παρόμοιο χειρισμό αλλά απαιτεί καλύτερο συντονισμό των χεριών μας, προσδίδοντας στυλ και χάρη στις κινήσεις μας.

Steep 2Το παιχνίδι μας υποδεικνύει διαφορετική διαδρομή, αλλά… κι από εδώ μας παίρνει.

Το wingsuit προσφέρει το περισσότερο γέλιο προτού καν ξεκινήσουμε. Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν βρισκόμαστε σε κάποια εξέδρα έτοιμοι για άλμα, τότε όλες οι διαθέσιμες εντολές κάνουν ακριβώς αυτό: άλμα. Αν μπερδευτούμε και δώσουμε εντολή κίνησης προς τα πίσω τότε ο αθλητής μας κάνει αναστροφή, άλμα, και προσγειώνεται μεγαλόπρεπα με τη μούρη στην εξέδρα, όπου μένει ακινητοποιημένος. Αρκετές φορές θα μπερδευτείτε αλλά, είτε αυτό γίνεται κατά λάθος είτε επίτηδες, το γέλιο θα παραμένει ίδιο. Κατά τ’ άλλα σε αυτό το άθλημα βουτάμε στο κενό, κάνουμε μια μικρή πτήση όσο πιο κοντά γίνεται στο έδαφος και προσπαθούμε να προσγειωθούμε με ασφάλεια χρησιμοποιώντας το αλεξίπτωτό μας (περιττό να αναφέρουμε πως εδώ συμβαίνουν οι περισσότεροι “θάνατοι” στο παιχνίδι). Τελευταίο κατά σειρά διασκέδασης είναι το paraglide. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα αθλήματα, το paraglide κινείται σε αισθητά πιο αργούς ρυθμούς: εκμεταλλευόμενοι τα αέρια ρεύματα, προσπαθούμε να κατευθυνθούμε προς κάποια κατεύθυνση απελπιστικά αργά. Η αλήθεια είναι πως δεν ταιριάζει καθόλου με τον ρυθμό των υπόλοιπων αθλημάτων.

Steep 3Στυλ παιχνιδιού για όλα τα γούστα.


Παίξτε με όποιον τρόπο θέλετε

Αφού αναλύσαμε τα αθλήματα, ας εξετάσουμε το gameplay. Υπάρχουν 6 διαφορετικά playstyles: Freestyler (Κίτρινο), Extreme Rider (Πορτοκαλί), Pro Rider (Ανοιχτό Μπλε), Freerider (Σκούρο Μπλε), Explorer (Πράσινο) και Bone Collector (Μαύρο). Οι δραστηριότητες στο παιχνίδι κατηγοριοποιούνται με βάση τα playstyles, ακολουθούν τον ίδιο χρωματικό κώδικα και έχουν τρεις διαβαθμίσεις δυσκολίας, οπότε διαλέγουμε και παίρνουμε αναλόγως του στυλ παιχνιδιού μας. Βαθμολογούμαστε όταν κάνουμε άλματα και τρικ (Freestyle), όταν κινούμαστε σε μικρούς ή μεγάλους λόφους (Freeride) και όταν αποφεύγουμε ή κινούμαστε πολύ κοντά σε δέντρα, γκρεμούς ή άλλα εμπόδια (Extreme).

Ο χάρτης είναι χωρισμένος σε περιοχές και κάθε περιοχή έχει τα δικά της Hot Spots, τα οποία περιλαμβάνουν Drop Zones, Points of Interest, Bucket Spots και Challenges. Οι Drop Zones λειτουργούν ως σημεία fast travel, και γύρω από αυτές ξετυλίγονται οι διάφορες δραστηριότητες. Τα Bucket Spots είναι σταθερά σημεία με αερόστατα, τα οποία χρησιμοποιούμε ως αφετηρία για το wingsuit αλλά και για περαιτέρω εξερεύνηση. Ξεκλειδώνουμε τα Hot Spots είτε απλώς συναντώντας τα, είτε ανακαλύπτοντάς τα με τα κιάλια μας – άπαξ και τα ανακαλύψουμε τότε φανερώνονται μόνιμα στον χάρτη ενώ μπορούμε να τα βρούμε και να μεταβούμε σε αυτά μέσω του mountain view. Τα διάφορα Challenges μπορεί να μας ζητούν να μαζέψουμε ορισμένους πόντους σε μία συγκεκριμένη διαδρομή ή να τα εκτελέσουμε σε ορισμένο χρονικό διάστημα, εκτελώντας κάποιο συγκεκριμένο άθλημα και αμείβοντάς μας με τα αντίστοιχα των επιδόσεών μας μετάλλια, XP και points. Από το player profile μπορούμε να δούμε την εξέλιξή μας, να διαλέξουμε διαφορετικό αθλητή και να τον εξοπλίσουμε είτε με άλλα διακοσμητικά ρούχα είτε με άλλον επίσης διακοσμητικό εξοπλισμό. Τα τελευταία τα αποκτούμε ως ανταμοιβές ολοκληρώνοντας αποστολές, ξεκλειδώνοντας τα μέσω της χρήσης points είτε (αλίμονο) αγοράζοντάς τα από το Uplay store.

Steep 4Ένα πολύ μικρό τμήμα του χάρτη.

Σε περίπτωση αποτυχίας μπορούμε να ξαναδοκιμάσουμε αμέσως όσες φορές θέλουμε, ενώ παράλληλα δημιουργείται “ίχνος” της τελευταίας διαδρομής που ακολουθήσαμε. Ένας μετρητής δείχνει τους πόντους που σκοράρουμε και τους χρόνους που κάνουμε, και ένας επιπρόσθετος μετρητής μας δείχνει πόση G-Force δέχεται ο αθλητής μας μετά από κάθε πρόσκρουση. Σε περίπτωση που υπερβούμε ένα συγκεκριμένο όριο G-Force, τότε επέρχεται θάνατος και αρχίζουμε από την αρχή – αν όμως επιζήσουμε, τότε το Bone Collector playstyle γεμίζει με XP. Επιπρόσθετα υπάρχουν τα Mountain Stories, τα οποία προσφέρουν μέσα από διάφορα objectives κάποιες έξτρα πληροφορίες για τις κορυφές που συναντούμε. Αυτά ξεδιπλώνονται μέσα από cutscenes και υπό τη συνοδεία αφήγησης, έχουν όμως αρκετά μικρή διάρκεια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στο game υπάρχει έντονη τοποθέτηση προϊόντος, αφού συναντούμε ειδικές δραστηριότητες (τα λεγόμενα Invitationals) οι οποίες διοργανώνονται από τις Red Bull, Salomon και North Face.

Ως προς τον ευρύτερο τομέα του χειρισμού ανεξαρτήτως αθλήματος και playstyle, ας αναφέρουμε πως είναι απλός και γίνεται γρήγορα κατανοητός. Παίξαμε το παιχνίδι εξολοκλήρου με mouse/keyboard και η απόκριση ήταν εξαιρετική, αφού τα τρικ διαθέτουν εύκολα combo. To tutorial μας δείχνει μερικά τρικ, ενώ τα πιο προχωρημένα τα βρίσκουμε μόνοι μας με λογικούς συνδυασμούς. Θεωρούμε πάντως ότι με analog stick πρέπει να γίνεται ακόμα πιο εύκολος ο χειρισμός. Για την οπτική απεικόνιση προσφέρονται τέσσερις διαφορετικές κάμερες εκτός της ελεύθερης: third-person view κοντινή ή μακρινή, ανεστραμμένη ώστε να βλέπουμε το πρόσωπο του αθλητή μας, και η GoPro view πρώτου προσώπου.

Steep 5Αν ψάξετε αρκετά θα βρείτε μέχρι και… γρίφους.

Οι χιονισμένες Άλπεις σε όλο τους το μεγαλείο

Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι κυριολεκτικά χαοτικός, και η εξερεύνηση ίσως να αποτελεί την καλύτερη στιγμή του. Δεν υπάρχουν καθόλου loading times, ούτε καν στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε fast travel, καθώς όλο το βουνό ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Το τοπίο είναι πανέμορφο και άκρως εντυπωσιακό, τηρείται κύκλος ημέρας-νύχτας στον οποίο μπορούμε να επέμβουμε και χειροκίνητα, ενώ οι εναλλαγές από το ηλιοβασίλεμα στη νύχτα είναι απλά μαγικές. Στο μεγαλύτερο μέρος υπάρχει παχύ στρώμα από χιόνι (το οποίο είναι σαν μία παχιά στρώση “πούδρας”, και απ’ όπου περνάμε σχηματίζεται το ίχνος μας), ωστόσο υπάρχουν επιβλητικοί και ογκώδεις βράχοι, παγετώνες, χωριά σκεπασμένα από χιόνι με τις σκεπές τους να προσφέρονται για ράμπες, φράγματα και παγωμένες λίμνες για να ανακαλύψουμε. Οφείλουμε να προσθέσουμε στην συνολική ατμόσφαιρα και το soundtrack του παιχνιδιού, που ακόμα κι αυτό καλύπτει σχεδόν όλα τα γούστα. Στα options βρίσκεται συλλογή από licensed playlists ανά είδος (Chill, Electro, Hip Hop, Rock) αλλά η μουσική δεν σταματάει εδώ, αφού υπάρχει και το εκπληκτικά ταιριαστό Original Soundtrack από τους Zikali, μία γαλλική instrumental μπάντα. Το Original Soundtrack μπορείτε να το απολαύσετε εδώ.

Steep 6Paraglide με τη χρήση της GoPro view.

Μιας και πρόκειται για ένα Always Online game, ο κόσμος του Steep είναι κοινός για όλους τους παίκτες, και στις μέρες που ασχοληθήκαμε με τον τίτλο ήταν γεμάτος από επίδοξους αθλητές που ήθελαν να κατακτήσουν τις κορυφές. Οι άλλοι παίκτες είναι ορατοί σε εμάς χωρίς να ενοχλούν καθόλου ακόμα κι αν κάνουν ταυτόχρονα την ίδια δραστηριότητα με μας – αντιθέτως, η παρουσία τους δίνει έναν έξτρα ανταγωνιστικό τόνο. Με ανταγωνισμό ή όχι πάντως, έχει γίνει συνολικά εξαιρετική δουλειά τόσο στο χτίσιμο του κόσμου όσο και στις δραστηριότητες που προσφέρει αυτός, και κυριολεκτικά όπου κι αν πάμε θα ανακαλύψουμε κάποια κρυφή διαδρομή, κάποιο νέα πρόκληση και κάποιο Point of Interest με τα κιάλια μας. Και, αν σε κάποιους δεν είναι αρκετές οι προσφέρομενες δραστηριότητες ή δεν ικανοποιούν πλήρως τα γούστα τους, τότε να ξέρετε πως μπορείτε οπουδήποτε να φτιάξετε και το δικό σας challenge για το καθένα από τα διαθέσιμα αθλήματα. Μπορείτε να διαλέξετε τον τύπο της δοκιμασίας από συλλογή πόντων, διαδρομή μέσα από checkpoints κτλ, και στη συνέχεια είναι δυνατόν να τη μοιραστείτε με άλλους παίκτες και να τους προκαλέσετε να ξεπεράσουν τις επιδόσεις σας (φυσικά κι εμείς με τη σειρά μας μπορούμε να λάβουμε μέρος σε δοκιμασίες δημιουργημένες από άλλους παίκτες).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, ως ΑΑΑ κυκλοφορία των εποχών μας, το Steep όπως συνηθίζεται πλέον έχει ήδη διαμορφωμένο το Season Pass του. Σταδιακά επί πληρωμή θα προστεθούν ως νέα αθλήματα τα Winter Sled, Rocket Wings, Base Jumping, και Speed Gliding, συν νέες δοκιμασίες και νέα κοστούμια.

Steep 7Κάπου εδώ πλάι στη λίμνη, ζει ένα χωριό…

Κλείνοντας, γενικότερο συμπέρασμα είναι πως το παιχνίδι τα πηγαίνει περίφημα ως sandbox απευθυνόμενο τόσο σε αρχάριους όσο και σε πιο απαιτητικούς παίκτες, προσφέροντας πλούσιο περιεχόμενο, δίδοντας βοήθειες και καθοδήγηση παντού αλλά και προκλήσεις για τους πιο απαιτητικούς. Είναι καθαρά στο χέρι σας ο ρυθμός με τον οποίο θα ασχοληθείτε μαζί του: μπορείτε για παράδειγμα να σαρώσετε στα Challenges ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη και να κυνηγήσετε παντού το χρυσό μετάλλιο, ή να βολτάρετε στο βουνό ανακαλύπτοντας τα μυστικά του – ή να δημιουργήσετε δικά σας. Οι φίλοι των χειμερινών σπορ θα το απολαύσουν, οι υπόλοιποι θα πρέπει πρώτα να πειστούν να του δώσουν μία ευκαιρία.

Ευχαριστούμε θερμά την CD Media για την παροχή του review code για το παιχνίδι.

Pros

  • Πανέμορφος, τεράστιος και πλούσιος σε δραστηριότητες χάρτης.
  • Απολαυστική εξερεύνηση μεταξύ των περιοχών.
  • Διασκεδαστικό gameplay.
  • Περιλαμβάνεται στο soundtrack το Bomfunk MC’s – Freestyler!

Cons

  • Περισσότερα αθλήματα μόνο μέσω paid DLC…
  • Λόγω της αρκετά ιδιαίτερης θεματολογίας του τίτλου και της υψηλής αρχικής τιμής, πολλοί αναπόφευκτα θα το προσπεράσουν.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 78%

78%

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

8 Comments

  1. Η αλήθεια είναι πως αν δεν είχα τεστάρει την Beta στα πλαίσια της φετινής eGaming στη Θεσσαλονίκη, τον συγκεκριμένο τίτλο θα τον δοκίμαζα μόνο υπό την απειλή όπλου (σε φάση “ψηλά τα χέρια, δώσε μου τα λεφτά σου και 2 ώρες από το χρόνο σου για να παίξεις Steep”). Άρτιο και εμπεριστατωμένο κείμενο όμως, τουλάχιστον μου επιτρέπει να έχω εκτενέστερη άποψη όταν δυσανασχετώ για αυτό σε τρίτους :Ρ

  2. Απρόσμενα εθιστικό. Το τσέκαρα επί μπέτα μόνο για να κατέβω το βουνό και να λέω ότι το έκανα και αυτό. Τελικά σκάλωμα τρελό, ακόμα περισσότερο αν έχεις παρέα να τριγυρνάτε παρέα με τις χιονοσανίδες σας.

    Η τιμή ότι να’ναι βέβαια, το σήζον πας ρίχνει κι άλλο αλάτι στη πληγή μιας και φαίνεται απολύτως απαραίτητο με τα έξτρα αθλήματα κτλ. Οπότε αναμένουμε καμιά γενναία μείωση τιμής στο πλήρες πακέτο.

  3. Και γω διασκέδασα αναπάντεχα με την beta. Chill-out μουσική και πλήρης ελευθερία ακόμη και για αρχιγιωτάδες σαν και του λόγου μου, να κάνουμε ωραίες φάσεις. Η τιμή φυσικά έπρεπε να είναι στα 15Ε αλλά εντάξει, η Ubisoft σύντομα θα το βγάλει στο σφυρί 🙂

  4. Όσοι ενδιαφέρεστε για το παιχνίδι και έχετε πρόσβαση στο facebook, μπορείτε να θαυμάσετε screenshots από το official account της Ubisoft. H εναλλαγή ημέρας νύχτας είναι εκθαμβωτική. The Beauty of Steep. (”https://www.facebook.com/pg/ubisoft/photos/?tab=album&album_id=10154538283807293″)

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL