REVIEWS

CITIES: SKYLINES II

Είναι κατά γενική ομολογία αποδεκτό πλέον πως, αν η εγκληματική κυκλοφορία του SimCity πίσω στο 2013 επιχείρησε να πάει το genre των City Building Sims πίσω από τον αχυρώνα και να το σκοτώσει δίχως οίκτο, η κυκλοφορία του Cities: Skylines της Colossal Order το 2015 μάλλον κατάφερε από μόνη της να αναστήσει και να σώσει το είδος. Η επιτυχία του game, το μέγεθος της οποίας ήταν μάλλον αναπάντεχο ακόμα και για τους ίδιους τους δημιουργούς του, ώθησε την εκδότρια εταιρεία Paradox Interactive να το υποστηρίξει σε βάθος ετών με μια μεγάλη σειρά από Expansion Packs, μέχρι να φτάσουμε στην επίσημη ανακοίνωση του sequel Cities: Skylines II, το οποίο κυκλοφορεί επισήμως αύριο 24 του μήνα.

Η κληρονομιά που επωμίζεται το sequel είναι αναμφίβολα μεγάλη, δεδομένης της επιτυχίας του original αλλά και του μεγάλου ποσού από έξτρα περιεχόμενο που έχει λάβει αυτό ως τώρα. Ας δούμε αν καταφέρνει να ανταπεξέλθει και να χτίσει πάνω σε αυτό το θεμέλιο (λογοπαίγνια για χτίσιμο σχετικά με ένα city building sim, σε αυτό το σημείο διαφθοράς οδήγησαν την κοινωνία μας τα βίντεο γκέημς).

Industrial Area in Cities Skylines II
Η μετατροπή μεγάλων εκτάσεων της πόλης μας σε μια δυστοπική, μολυσματική, post-apocalyptic βιομηχανική χαβούζα είναι μάλλον απαραίτητο βήμα πριν αρχίσουμε να προσελκύουμε πιο “καθαρές” βιομηχανίες.

Η πρώτη μου ανησυχία εισερχόμενος στο CS2 (επίτηδες υιοθετώ αυτή τη συντομογραφία για να μπερδέψω τους fans του Counter-Strike 2 και τον αλγόριθμο της Google, ΔΕ ΘΑ ΜΕ ΠΙΑΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ΖΩΝΤΑΝΟ) ήταν σε συνάρτηση ακριβώς με τα Expansions που είχε λάβει το αρχικό game: ποιό το νόημα να παίξει κάποιος το 2, αν το πρώτο προσφέρει περισσότερο περιεχόμενο (και mods); Ευτυχώς γρήγορα αυτή η ανησυχία εν πολλοίς εξανεμίστηκε, καθώς, προς τιμήν τους, οι δημιουργοί φαίνεται πως έχουν εισάγει στο 2 πολλές (αλλά σίγουρα όχι και το 100%) από τις δυνατότητες που προσφέρουν τα expansions του αρχικού CS. Έτσι, μπορούμε ήδη στην base έκδοση του 2 να παίξουμε με features τα οποία εισήχθησαν στο 1 μέσω expansions, όπως το σκέλος disaster management και η κατασκευή καταφυγίων έκτακτης ανάγκης (αρκετά επίκαιρο feature στην Ελλάδα του 2023), η εφαρμογή διαφόρων επίγειων και θαλάσσιων μέσων μαζικής μεταφοράς, η κατασκευή αεροδρομίων, και πολλά άλλα. Επομένως αν κάποιος δίσταζε να μεταβεί στο 2 ακριβώς επειδή είχε επενδύσει σημαντικά στα Expansions του 1, μπορεί να αποσύρει ελεύθερα έστω κάποιο μέρος των δισταγμών του.

A traffic accident in Cities Skylines II
Introducing: Car Accidents. Οι κακές υπηρεσίες υγείας και αστυνόμευσης πλέον οδηγούν μεταξύ άλλων και σε αυξημένο φόρο αίματος στις ασφάλτους της πόλης μας.

Βέβαια το Cities: Skylines II δε μένει στα έτοιμα αλλά εισάγει και αρκετά νέα features, είτε από πλευράς περιεχομένου και οργάνωσης αυτού, είτε καθαρά Quality of Life προσθηκών. Δεν θα μπορούσα παρά να αναφέρω πρώτα το γεγονός ότι οι πάσης φύσεως δρόμοι που κατασκευάζουμε έχουν by default υπογείως τους έτοιμα δίκτυα ρεύματος και ύδρευσης. Αναιρείται, επομένως, πλέον η ανάγκη να τραβάμε νέες γραμμές από σωλήνες και υπέργεια καλώδια κάθε φορά που θέλουμε να αναπτύξουμε την πόλη μας – αρκεί να κατασκευάσουμε τους δρόμους, και να φροντίσουμε αυτοί οι δρόμοι να είναι συνδεδεμένοι με το υπάρχον δίκτυο το οποίο τροφοδοτείται από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Διαφοροποίηση επέρχεται και στον τρόπο που ξεκλειδώνονται πολλά από τα νέα κτήρια και υπηρεσίες. Αντί να πρέπει να αναπτύξουμε και να «λεβελάρουμε» την πόλη μας φτάνοντας σε συγκεκριμένα πληθυσμιακά milestones ώστε να γίνουν διαθέσιμες νέες κατασκευές, πλέον συλλέγουμε κυριολεκτικά XP κάθε φορά που κατασκευάζουμε κάποιο νέο κτήριο, και όταν η πόλη μας συλλέξει αρκετό XP ώστε να ανεβάσει «λέβελ» κερδίζουμε κάποιους πόντους, με τους οποίους μπορούμε να ξεκλειδώσουμε απευθείας τα κτήρια που θέλουμε από μια σειρά από «build trees» που αντιστοιχούν στους τομείς ενέργειας, ύδρευσης, οδοποιίας, συγκοινωνιών κτλ. Αυτό προσφέρει μεν το bonus της πιο στοχευμένης ανάπτυξης (για παράδειγμα, μπορεί εγώ να θέλω να ξεκλειδώσω από νωρίς τα Highways, τους Κόμβους και την κατασκευή Gas Power Plants, οπότε ξοδεύω στοχευμένα πόντους προς αυτά τα build nodes), αλλά παράλληλα βάζει τον παίκτη στη νοοτροπία του να πρέπει να επιλέξει και να δίνει προτεραιότητα σε συγκεκριμένους τομείς ανάπτυξης εις βάρος άλλων, πράγμα που ίσως να μην ενθουσιάσει όποιους προτιμούσαν την ευκολία της «οριζόντιας ανάπτυξης» που προσέφερε το παλιό μοντέλο.

Cities Skylines II Road Development Tab
Το Development Tab για τους δρόμους. Στα αριστερά διακρίνονται και οι υπόλοιπες κατηγορίες κατασκευών που μπορούν να αναπτυχθούν ομοίως.

Άλλο χρησιμότατο feature που οφείλει να επισημανθεί (και το οποίο νομίζω πως πάρθηκε αυτούσιο από κάποιο fan mod) είναι η δυνατότητα για modular expansion των περισσότερων service κτιρίων. Για παράδειγμα, τα νοσοκομειακά κτήρια προσφέρουν τη δυνατότητα κατασκευής 2-3 έξτρα προεκτάσεών τους (έναντι του ανάλογου κόστους, προφανώς), είτε στο ίδιο οικόπεδο είτε σε παρακείμενα, προκειμένου να αυξήσουν το capacity τους, τον αριθμό των ασθενοφόρων ή το πόσους ασθενείς μπορούν να εξυπηρετήσουν, επιτρέποντας να επεκτείνουμε το σύστημα υγείας χωρίς να πρέπει να κατασκευάσουμε ολόκληρο νέο νοσοκομείο. Ομοίως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να κατασκευάσουν βιβλιοθήκες και γήπεδα τα οποία αυξάνουν την ποιότητα σπουδών και προσφέρουν bonuses στη γύρω περιοχή, τα κτήρια ύδρευσης και αποχέτευσης μπορούν να αποκτήσουν φίλτρα και δεξαμενές που αυξάνουν την παραγωγή νερού και μειώνουν τα λύματα, και άλλα πολλά.

Στο όλο πακέτο εισάγονται και πάμπολλα νέα κτήρια όπως dedicated βιομηχανικές μονάδες, μεταξύ των οποίων φάρμες διαφόρων ειδών, ore, oil και forestry industries (σε αντίθεση με το πρώτο CS όπου έπρεπε να σχεδιάζουμε νέα districts, να τα ορίζουμε ως farmland ή ζώνη ξυλείας κτλ, και να zoneάρουμε σε αυτά βιομηχανικές περιοχές για να βγει μετά το κτήριο που θέλουμε), τα οποία πρέπει να κατασκευαστούν πάνω σε περιοχές πλούσιες σε συγκεκριμένα resources για να λειτουργήσουν. Τέλος, οφείλω να επισημάνω και την εισαγωγή ενός διακαούς πόθου μου: τη δυνατότητα για κατασκευή Mixed Residential/Commercial ζωνών, τα οποία διαθέτουν καταστήματα στο ισόγειο και Medium Density Residential ζώνη από πάνω. Επιτέλους μπορούμε να ζήσουμε το Μασουτικό όνειρο της ύπαρξης σούπερ μάρκετ στο ισόγειο 10όροφων πολυκατοικιών!

Low Density Residential Zone in Cities Skylines 2
Ειδικά στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, το ταμείο της διοίκησής μας θα είναι αναγκαστικά στο μείον. Προοδευτικά όμως, και αυξάνοντας τα κέρδη μέσω φορολόγησης, αυτάρκους παραγωγής αγαθών, και εξαγωγών ειδών ή υπηρεσιών προς το εξωτερικό, δημιουργείται πλεόνασμα. Και είναι πάντα μια ένδοξη στιγμή.

Ενδεικτικό στοιχείο της λεπτομέρειας που προσφέρει η όλη εξομοίωση είναι το ενδιαφέρον feature του διαχωρισμού ανάμεσα στις… τάσεις του ρεύματος. Το ρεύμα που φεύγει από τα εργοστάσια (ή που εισάγουμε στην περιοχή μας μέσω εξωτερικών συνδέσεων) είναι σε υψηλή τάση, και απαιτείται η κατασκευή ενός υποσταθμού ο οποίος μετατρέπει το ρεύμα σε χαμηλότερη τάση προκειμένου να μπορεί να αξιοποιηθεί από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις της πόλης μας. Από αυτήν την πλευρά, το Cities: Skylines II είναι κυριολεκτικά η χαρά του ψυχαναγκαστικού city planner – αν το ονειρευτείς, μπορείς να το κατασκευάσεις.

Καθίσταται σαφές πως, παρά τον πλούσιο όγκο υλικού που προσφέρει το CS, εντούτοις το CS2 καταφέρνει να αποτελεί από λίγο έως πολύ μια βελτίωση σχεδόν σε όλους τους gameplay τομείς της city building εμπειρίας που βρίσκεται στον πυρήνα της σειράς. Κάπου εδώ όμως έρχεται το μεγάλο ψεγάδι που χαλάει λίγο ή πολύ το πάρτι, και δεν είναι άλλο από τον τεχνικό τομέα. Το να χαρακτηρίσει κανείς το Cities Skylines II «unoptimized» στην παρούσα φάση θα ήταν μάλλον το understatement του αιώνα, καθώς οποιαδήποτε ρύθμιση ποιότητας γραφικών πάνω από το Very Low οδηγεί σε τεράστια framedrops που καθιστούν το game από ανυπόφορο έως σχεδόν unplayable, ακόμα και σε high-end συστήματα. Αυτό το έχουν επισημάνει και οι ίδιοι οι δημιουργοί του game, και ο «review guide» που συνόδευε τον κωδικό του game αναφέρει ρητά πως προς το παρόν οι ρυθμίσεις πάνω από το Very Low θα οδηγούν σε προβλήματα απόδοσης. Οπότε κι εγώ έπαιζα ως επί το πλείστον σε Very Low ρυθμίσεις και ανέβαζα το game σε High μόνο όταν ήθελα να τραβήξω κάποιο screenshot, κατεβάζοντας αμέσως μετά πάλι τις ρυθμίσεις στο κατώτερο.

Όταν βρισκόμαστε κυριολεκτικά μία ημέρα πριν την κυκλοφορία του game και το συγκεκριμένο ζήτημα έχει επισημανθεί αλλά δεν έχει επιλυθεί, το λες και πρόβλημα. Αναπόφευκτα εγείρεται το ζήτημα του κατά πόσο οι επίδοξοι αγοραστές του τίτλου είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν με αυτό, δείχνοντας ή όχι κατανόηση για την κατάσταση του game στην release έκδοσή του, χωρίς να μπορεί να πει κανένας πως είτε η πλευρά που θα δείξει κατανόηση ή η πλευρά που θα απαιτήσει ένα εμπορικό προϊόν στο οποίο θα επενδύσει τα hard-earned shekels του να είναι τεχνικά άρτιο, έχει άδικο.

Playing Cities Skylines 2 in Very Low settings
Δείγμα των γραφικών σε Very Low ρυθμίσεις. Κυριολεκτικά φαίνεται σαν upscaled γραφικά για Commodore 64. Το οποίο βέβαια προσφέρει από μόνο του νοσταλγικά retro εσθέτιξ, υποθέτω.

Και είναι πραγματικά κρίμα, γιατί αν εστιάσουμε αποκλειστικά στον τομέα του gameplay τότε το Cities: Skylines II είναι η καλύτερη και ρεαλιστικότερη ίσως εμπειρία που έχουμε βιώσει ως τώρα στον τομέα των City Building Sims από καταβολής του είδους. Μπορεί το πρώτο CS μαζί με τα Expansions του να προσφέρουν συνολικά ένα πληρέστερο πακέτο από πλευράς στυγνών αριθμών (κάτι το λογικό προφανώς, είναι και σχεδόν 10 χρόνια ανάπτυξης και έξτρα περιεχομένου άλλωστε, τόσο επίσημου όσο και μέσω fan mods), αλλά η βάση που προσφέρει το CS2 είναι καταφανώς πληρέστερη από την αντίστοιχη βάση που προσέφερε το πρώτο CS πίσω στο 2015. Και με δεδομένο πως αυτή η βάση αναμένεται να λάβει το αναμενόμενο “Paradox Treatment” και να αναπτυχθεί περαιτέρω με DLC και Expansions, είμαι πραγματικά περίεργος σε τι ύψη θα καταλήξει να φτάνει η μελλοντική εμπλουτισμένη έκδοση του game. Αρκεί πρώτα να φτιάξουν τα γραφικά…

Go to discussion...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Γερά Θεμέλια

Ίσως η πληρέστερη και πιο ρεαλιστική εμπειρία που έχουμε βιώσει στο είδος των City Building Sims ως τώρα, η αίγλη της οποίας δυστυχώς αμαυρώνεται από το κάκιστο optimization στον τομέα των γραφικών.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

9 comments

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL