REVIEWS

LORD OF THE RINGS ONLINE: UPDATE 11

Στα newsposts και τα άρθρα του παρόντος site έχουμε μιλήσει σε βαθμό γραφικότητας και κορεσμού για αυτό το περίφημο “business plan της Turbine Inc” αναφορικά με το Lord of the Rings Online (ετήσιο expansion-πολλαπλά updates κτλ κτλ), οπότε έτσι για αλλαγή ας ορμίσουμε κατευθείαν στο ψητό. Πριν λίγες ημέρες λοιπόν κυκλοφόρησε επισήμως το Update 11 του LOTRO, προσθέτωντας στο game μια νέα περιοχή, τροποποιώντας τα skills των War-steeds μας και προσφέροντας διαφόρων ειδών έξτρα tweaks και καλούδια τόσο για τους F2P παίκτες όσο και για τους VIP/συνδρομητές. Στον απόηχο και της επίσημης ανακοίνωσης για το expansion που αναμένεται να κυκλοφορήσει τυπικά το φθινόπωρο, ας ρίξουμε μια πιο διεξοδική ματιά στο νεοεισαχθέν περιεχόμενο για να δούμε αν θα αποτελέσει επαρκή συντροφιά εν αναμονή του Helm’s Deep…

Η νέα περιοχή που εισάγεται με το Update ονομάζεται Wildermore και τοποθετείται γεωγραφικά δυτικά του The Wold και βόρεια των Norcrofts και του Entwash Vale. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν αναφέρεται ξεχωριστά στο υφιστάμενο lore του Lord of the Rings (στις σημειώσεις του Tolkien η έκταση που καταλαμβάνει το Wildermore νοείται απλά ως μέρος της ευρύτερης περιοχής του βόρειου Eastemnet) οπότε η Turbine είχε αρκετά μεγάλη συγγραφική και καλλιτεχνική ελευθερία ως προς την in-game απεικόνισή της. Εκμεταλλευόμενη αυτήν την ελευθερία, εισήγαγε ένα χιονισμένο σκηνικό που φέρνει μνήμες από την παγωμένη Forochel αλλά και το Winter-home, και το οποίο σίγουρα δεν είναι και το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό οποιουδήποτε έχει στο νου του τις καταπράσινες εκτάσεις του Rohan.

 

wildermore-snap1Λέω να το ονομάσω…”SNOW-HAN”.

 

Στον σεναριακό πυρήνα λοιπόν της νέας περιοχής κρύβεται…ένας γίγαντας. Και πιο συγκεκριμένα ένας Stone Giant ονόματι Nurzum, ο οποίος, εκτός του ότι φέρεται να εισήγαγε αυτό το παγωμένο κλίμα στις κατά τα άλλα καταπράσινες βόρειες παρυφές του Rohan, περιφέρεται ανάμεσα στους οικισμούς και τα οχυρά των Rohirrim επιζητώντας να εξολοθρεύσει τους Thanes και τους λοιπούς αξιωματούχους. Κατά την αναζήτηση των ιχνών του Nurzum θα καταστεί σαφής στους παίκτες η επιρροή του Saruman στην όλη ιστορία (δεδομένου ότι το update ονομάζεται “Treachery of the White Hand”, υποθέτω πως αυτή η εξέλιξη ήταν μάλλον αναμενόμενη) και στην αποκάλυψη της πραγματικής πηγής της δύναμης του Nurzum. Παράλληλα με το κυρίως σκέλος του Epic Storyline, θα έχουμε την δυνατότητα να συμμετάσχουμε και σε ορισμένα προαιρετικά Session Play στα οποία υποδυόμαστε μέλη της Grey Company, παρέχοντάς μας την δυνατότητα να μάθουμε τι απέγινε ο Halbarad, o Halros, o Saeradan και τα υπόλοιπα παιδιά, όπως τους αφήσαμε στο Tal Methedras της Dunland στο expansion Rise of Isengard.

 

wildermore-snap2Στα πλαίσια αυτών των Session Play θα κληθούμε να επιστρέψουμε στις περιοχές του “Path of the Grey Company” όπως η Enedwaith και η Dunland, και να ολοκληρώσουμε σύντομα Quests.

 

Πέραν όμως της καλοστημένης ιστορίας, των πέρα για πέρα ευπρόσδεκτων session play και των αναμενόμενων πάρε-δώσε με τα Uruk-hai του Saruman, ο χαρακτήρας των υπολοίπων quests που παρέχονται στις περιοχές του Wildermore μπορώ να πω πως με απογοήτευσε οικτρά. Κυρίως γιατί η συντριπτική τους πλειοψηφία αφορά… γεωργικές εργασίες και περισυλλογή σοδειάς! “Εντόπισε 5 αγελάδες“, “μάζεψε 6 ψάρια από τα δίχτυα στη λίμνη“, “κυνήγησε 10 τάρανδους“, “επιδιόρθωσε 3 φράχτες“…

ΟΚ, αντιλαμβάνομαι πως κάθε ΜΜΟ έχει τέτοιου είδους quests σε αφθονία, αντιλαμβάνομαι πως ειδικά το LOTRO έχει αναγάγει αυτού του είδους τα quests σε επιστήμη, αντιλαμβάνομαι επίσης πως ίσως να “κολλάνε” σεναριακά στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανασυνταχθούν οι πληθυσμοί από τις επιθέσεις του Nurzum και των Uruk-hai…αλλά, διάολε, εδώ ο κόσμος καίγεται (που λέει ο λόγος βέβαια, μες στους πάγους είμαστε) και ο γίγαντας καταστρέφει ότι και όποιον βρει, εσύ τυπικέ Rohirrim αγρότη έχεις μπροστά σου τον καταστροφέα της Angmar, τον λυτρωτή της Narmeleth, τον πορθητή της Moria, του Dol Guldur και του Orthanc, και με στέλνεις να σου βρω φιλετάκια τάρανδου και να σου μαζέψω τα σιτάρια; Ε όσο να πεις, μετά το 30ο τέτοιου είδους quest στη σειρά, μια ξενέρα αρχίζεις να την τρως!

 

wildermore-snap3Lord of the Rings Online: Harvest Moon Edition. “Μου θες ομηρικές μάχες και επικά Boss-fights, γατάκι. Κυνήγα μου αγριοκάτσικα στους λόφους, και πολύ σου είναι!”

 

Το αίσθημα ήττας που προκαλείται από την farmville-ίστικη αισθητική των quests μετριάζεται κάπως από την “αγάπη” που έχει δεχθεί ο τομέας του Mounted Combat. Συνολικά προστίθεται με το Update 13 ολόκληρα νέα Warbands (2 εκ των οποίων είναι επιπέδου Raid), τα οποία μπορούν να παράσχουν ως drop, μεταξύ άλλων, νέα cosmetic items και Wildermore Tokens. Μαζεύοντας αρκετά από τα 3 συνολικά νέα είδη tokens και ανεβάζοντας reputation με τα factions της περιοχής (μέσω απλών quests και μιας σειράς από end-game dailies, όπως μας έχει συνηθίσει πλέον η Turbine) έχουμε πρόσβαση στο νέο end-game gear και σε crafting συνταγές.

Μένοντας στον τομέα του Mounted Combat, ας γίνει και μια αναφορά στο revamp που έχουν υποστεί τα Mounted Skill Trees με το Update. Πλέον τα acceleration και turn rate stats δεν επηρεάζονται από τα skills που επιλέγουμε να ανεβάσουμε, όντας ξεχωριστά για κάθε είδος Steed, ενώ αυξάνεται και η ποικιλία των διαφορετικών Mounted Skills που μπορεί να έχει στην διάθεσή του ο κάθε παίκτης ανάλογα με την Class του, το Steed του αλλά και το Skill Tree στο οποίο επιλέγει να αφιερώσει skill points.

Για μια πιο αναλυτική ματιά σε όλες τις νέες προσθήκες που εισάγει το Update 11, ρίχτε ένα βλέβαρο στα επίσημα Patch Notes.

 

wildermore-snap4Άλλη χαριτωμενιά που εισάγει το Update 11: τα Hobbit Gifts. Δεν κολλάνε και ιδιαίτερα με το όλο RP σαν concept αλλά…FREE STUFF, YAY.

 

Αφήνοντας στην άκρη τις λοιπές τεχνικές προσθήκες που βελτιώνουν αισθητά το game, σε γενικές γραμμές θεωρώ πως το νέο Quest Pack δεν με ενθουσίασε όσο με είχε ενθουσιάσει η αντίστοιχη κυκλοφορία της περιοχής Great River έναν χρόνο πριν. Αυτό προφανώς δε σημαίνει πως το Wildermore δεν έχει “ψωμί” ως περιοχή – με 150 συνολικά νέα quests, με 13 warbands να περιφέρονται εδώ κι εκεί, και με end-game dailies όμοιου πνεύματος με τα Hytbold dailies που γνωρίσαμε στο τελευταίο expansion, αν μη τι άλλο θα έχουμε κάτι να ασχολούμαστε μέχρι το πολυαναμενόμενο “Helm’s Deep” expansion που μας έρχεται το φθινόπωρο. Μέχρι τότε…ας αρμέξουμε κανένα αγριοκάτσικο όπως μόνο εμείς ξέρουμε!

Το Wildermore Quest Pack πρέπει να αγοραστεί από το LOTRO Store έναντι 795 Turbine Points προτού οι F2P παίκες να μπορούν να questάρουν εκεί. Οι VIP/συνδρομητές έχουν δωρεάν πρόσβαση για όσο διαρκεί η συνδρομή τους.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

7 Comments

  1. “σύ τυπικέ Rohirrim αγρότη έχεις μπροστά σου τον καταστροφέα της Angmar, τον λυτρωτή της Narmeleth, τον πορθητή της Moria, του Dol Guldur και του Orthanc, και με στέλνεις να σου βρω φιλετάκια τάρανδου και να σου μαζέψω τα σιτάρια;”

    Προσωπικά μου άρεσε έτσι όπως το περιέγραψες, μου θυμίζει το

    Μέγας Αλέξανδρος: Ζήτα μου ό,τι θέλεις, Διογένη, και θα το έχεις.
    Διογένης ο Σκύλος: Κάνε λίγο στην άκρη, βασιλιά, μου κόβεις τον ήλιο.

    αν και καταλαβαίνω πως μετά τις πρώτες εικοσιφεύγα φορές, κουράζει…

  2. Θα συμφωνήσω μόνο στο ότι το Update αυτό ίσως κουράσει κάποιον με τα κλασικά quests (αν και έχουν υποστεί τρομερό ρετουσάρισμα ώστε να μην φαίνονται τόσο επαναλαμβανόμενα).

    Λοιπόν, την περιοχή εγώ δεν την έχω ολοκληρώσει ακόμα, αλλά έχω να πω ότι οπτικά μου αρέσει πολύ περισσότερο από το Great River που βγήκε πέρυσι. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν έχει instance καινούργιο και συνάντηση με τους Αετούς (Gwaihir, Landroval). Για την ακρίβεια το μεγαλύτερο μέρος του Great River το βρήκα μέτριο οπτικά και βαρετό.

    Επίσης στο update αυτό προστέθηκαν κάποιες βελτιώσεις στα γραφικά (όπως εμφανή αποτυπώματα στο χιόνι, είδωλα όταν είσαι μπροστά σε καθρέφτη, και το φανταστικό φαναράκι για όσους θέλουν να κάνουν το νυχτερινό τους πικνικ).

    Τα warbands τα χω καθαρίσει όλα, και θα έλεγα πως τουλάχιστον 3 από αυτά είναι “επιπέδου raid” (fellowship βασικα) :
    Conog, Shaguk και Rottenheart. O τελευταίος για κάποιο λόγο αν και ίσης δύσκολίας, δεν δίνει silver giftbox, αλλά Green.

    Τέλος βρήκα πολύ ευχάριστη την αλλαγή στο Intro των νέων χαρακτήρων. Έφτιαξα νέο Hobbit για να το χω ως Vault Mule και εξεπλάγην με την αλλαγή αυτή!

    Τον Ιούνιο λογικά θα χουμε νεότερα για το Helm’s Deep και τα Preorders του.

  3. To Great River προσωπικά με είχε ενθουσιάσει τόσο λόγω της εγγύτητάς του με το Rohan, όσο και με τα ριζικά διαφορετικά περιβάλλοντα που παρουσίαζε στην έκτασή του. Δάση στο βορρά, Rohan-ικές περιάδες παρακάτω, βάλτοι με καλαμιές παραπέρα, Brown Lands στην άλλη όχθη…είχες και το τεράστιο πεδίο μάχης με τους Oathbreakers, υπήρχε μια ποικιλομορφία.

    Ως προς τα warbands, στο Quest Log o Rottenheart εμφανίζεται ως “Fellowship Quest”, οπότε με την σκληρή γλώσσα της εκνευριστικής ακριβολογίας τα Raid Warbands παραμένουν 2 :p

  4. Σ’αυτό έχεις δίκιο. ήταν πολλά σε 1 περιοχή. Βέβαια περιοχή με τις καλαμιές είναι ίσως η πιο τρισάθλια περιοχή σε όλο το Lotro.

    Eπίσης τα δυτικά του Great River ήταν περιοχή για τελειωμένο grinding.
    Τώρα ναι μεν κάνεις grind τα Warbands, αλλά τουλάχιστον αξίζουν τα Drops τους.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL