SPECIALS

Η αρχή του τέλους για τα “ανοιχτά” Windows?

Στις 26 Οκτωβρίου η Microsoft ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την κυκλοφορία των Windows 8 στην παγκόσμια αγορά. Μια πεταχτή ματιά αρκεί για να διαπιστώσει ο καθένας μας τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη νέα έκδοση, ιδίως δε στον τομέα του interface. Το κλασικό κουμπί της «Έναρξης» αποτελεί παρελθόν, καθώς η νέα Start Screen αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το ρόλο της εισαγωγής των χρηστών στις βασικές εφαρμογές του λειτουργικού συστήματος. Η Start Screen έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την εύκολη χρήση της σε οθόνες αφής, με ογκώδη «πλακίδια» και ιδιαιτέρως λιτά μενού. Η Microsoft ελπίζει ότι το φρέσκο αυτό interface θα αναχαιτίσει την επέλαση των Google και Apple στο χώρο των φορητών personal computing devices, όμως κάτω από την επιφάνεια η εταιρία έχει προβεί σε ορισμένες… ύποπτες κινήσεις που απειλούν να αλλοιώσουν οριστικά την «ανοικτή» φύση του λειτουργικού.

Τα Windows 8 δεν εισάγουν μόνο ένα νέο interface. Μαζί του καταφθάνει το Windows RunTime, η πλατφόρμα δημιουργίας εφαρμογών μέσω της οποίας οι developers μπορούν να αναπτύσσουν Windows Store Apps (όπως ονομάζονται πλέον) και να τις διανέμουν μέσω του ενσωματωμένου «καταστήματος» των Windows 8 και Windows RT. Οι Windows Store apps διαφέρουν σε πολλά σημεία από τα κλασικά προγράμματα και παιχνίδια που όλοι γνωρίζουμε, κυρίως σε θέματα ασφαλείας και αλληλεπίδρασης με το υπόλοιπο σύστημα. Η επιδίωξη της Microsoft να καταστήσει τα Windows πιο ασφαλή θα πρέπει να μας βρίσκει όλους σύμφωνους, αφού οι περισσότεροι techies θα έχουν σίγουρα να διηγηθούν τραγικές ιστορίες από υπολογιστές συγγενών και φίλων πνιγμένους στους ιούς και τα spyware. Η ύπαρξη ενός κεντρικού app store στα Windows θα επιτρέπει στους… λιγότερο σχετικούς με την τεχνολογία να κατεβάζουν προγράμματα από μια αξιόπιστη πηγή, έχοντας το κεφάλι τους ήσυχο ότι δεν θα κολλήσουν κάποιο περίεργο «μπαμπούρι» στο PC τους. Μέχρι εδώ, όλα καλά.

windows-store

Πού τα χαλάμε λοιπόν; Στην απόφαση της Microsoft να καταστήσει το δικό της κατάστημα ως την αποκλειστική πηγή για την προμήθεια των λεγόμενων Windows Store apps. Μέχρι τώρα μπορούσατε να αγοράσετε όλα τα προγράμματα ή παιχνίδια για Windows από πλειάδα πηγών, για παράδειγμα στην αγορά του retail, απευθείας από το site του developer ή από καταστήματα ψηφιακής διανομής. Τώρα η Microsoft εγκαθιδρύει ένα νέο τύπο εφαρμογών και ταυτόχρονα θέτει το δικό της κατάστημα ως το μοναδικό που έχει το δικαίωμα να τις διανείμει. Φυσικά, το γεγονός ότι η Microsoft καρπώνεται το 20-30% από κάθε πώληση μέσω του Windows Store είναι καθαρή σύμπτωση και ουδόλως επηρέασε την απόφαση της εταιρίας. Ναι. «Δηλαδή», θα ρωτήσετε, «πλέον δε μπορώ να αγοράσω παιχνίδια και προγράμματα από αλλού;». Μπορείτε. Παρά τους δρακόντειους περιορισμούς που έχουν τεθεί για τις Windows Store apps, τα κλασικά προγράμματα και παιχνίδια του desktop συνεχίζουν να υπάγονται στο προηγούμενο καθεστώς, οπότε διατίθενται ελεύθερα όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Το ενδεχόμενο που ανησυχεί μια μεγάλη μερίδα developers και χρηστών είναι να «γλυκαθεί» η Microsoft από τα έσοδα του Windows Store και να θελήσει να σπρώξει το desktop στο παρασκήνιο ή να το αφαιρέσει εντελώς από μια μελλοντική έκδοση των Windows. Μια τέτοια κίνηση θα επέτρεπε ουσιαστικά στην εταιρία να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της διακίνησης software για Windows, καθιερώνοντας τις Windows Store apps ως τον κύριο τύπο εφαρμογών και φυσικά αποκομίζοντας τεράστια κέρδη μέσω των πωλήσεων του Windows Store. Ακόμη και αν δεν καταστεί δυνατή η πλήρης κατάργηση του desktop, υπό το φόβο αγωγών για αθέμιτο ανταγωνισμό, η Microsoft θα μπορούσε εύκολα να προωθήσει με κάθε τρόπο τις Windows Store apps και να παραμελήσει το desktop, πετυχαίνοντας ουσιαστικά το ίδιο αποτέλεσμα: τον απόλυτο έλεγχο του Windows software, χωρίς καθόλου ανταγωνιστές. Αν αυτή η σκέψη δε σας τρομάζει, θα έπρεπε.

Τα Windows γιγαντώθηκαν και κατάφεραν να κατακτήσουν πλήρως την αγορά των PCs λόγω της ελευθερίας που παρείχαν στους χρήστες και τους developers. Το λειτουργικό σύστημα Android απέκτησε το 75% της αγοράς των smartphones για τον ίδιο λόγο, απέναντι μάλιστα στην πανίσχυρη Apple. Δυστυχώς η Microsoft φαίνεται να κινείται προς την κατεύθυνση της εταιρίας με σήμα το μήλο, ξεχνώντας το δικό της παρελθόν και το βασικό λόγο της επιτυχίας της. Δεν είναι ακόμα αργά για να αλλάξει άποψη. Ας ελπίσουμε ότι θα το κάνει.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

6 Comments

  1. Αν γινει αυτο θα ειναι πολυ ενδιαφερον να δουμε πως θα επιρρεασε τους καταναλωτες. Θα στραφουν στα ταμπλετ?, θα εχουμε ubuntu k mint σε καθε γειτονια? θα συνεχισουν τα πραγματα ως εχουν?
    μαλλον συνδιασμος του πρωτου και του δευτερου

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL