Captain's Log

Η σημασία του Steam Deck για το μέλλον του PC gaming

Back to the future

Δεν θα με εξέπληττε εάν ο τίτλος του άρθρου φανεί υπερβολικός ή ακόμη και… βλάσφημος σε ορισμένους αναγνώστες. “Ένα handheld ορίζει το μέλλον του PC gaming; Σιγά!”. Και όμως, κάτω από το κονσολοειδές κέλυφος της συσκευής της Valve κρύβεται η δουλειά δέκα και πλέον ετών, η ευκαιρία της αγαπημένης μας πλατφόρμας να σπάσει τα ιστορικά δεσμά της και η μεγάλη ευκαιρία για όλο το gaming να κάνει ένα βήμα μπροστά. Υπάρχουν πολλοί συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους το Steam Deck είναι η κατάλληλη συσκευή, από τον κατάλληλο κατασκευαστή, την κατάλληλη στιγμή. Πάμε να τους δούμε μαζί.

Η κατάλληλη συσκευή

Μία από τις διαχρονικές αδυναμίες του PC gaming ήταν ότι ως πλατφόρμα δεν είχε ποτέ της μια συσκευή αναφοράς, μία συσκευή που θα λειτουργούσε ως σημείο εστίασης αλλά και ως σημείο εκκίνησης. Στην ερώτηση ενός αρχάριου χρήστη “θέλω να μπω στο PC gaming, από πού ξεκινάω;” η πατροπαράδοτη απάντηση είναι “στήσε ένα δικό σου PC”. Μια πολύ καλή συμβουλή δεδομένων των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το custom PC building σε παραμετροποίηση, κόστος και απόκτηση χρήσιμης εμπειρίας, αναμφίβολα όμως και μια αρχή-βουνό για κάποιον που τώρα αρχίζει να ασχολείται με τον χώρο και καλείται να κάνει έρευνα αγοράς, να συγκεντρώσει τα διάφορα κομμάτια και να στήσει εξαρχής ένα μηχάνημα. Ιδού λοιπόν το πρώτο πλεονέκτημα του Steam Deck: μια προσβάσιμη και απλή εισαγωγή στο PC gaming με τρόπο και μορφή που δεν “τρομάζει” και απομακρύνει τον αρχάριο.

Ίσως όμως η πιο σημαντική “αποστολή” του Steam Deck να είναι ο ρόλος του ως Δούρειος Ίππος για την λύση του προαιώνιου παράδοξου του PC gaming: Η πιο ανοικτή πλατφόρμα της αγοράς να βασίζεται πάνω στο φαινομενικά ανοικτό μεν, εντελώς proprietary όμως λειτουργικό σύστημα των Windows, ιδιοκτησίας και ελέγχου Microsoft. Η εκπληκτική δουλειά της Valve και της community στο Proton, το translation layer που είναι υπεύθυνο για την ομαλή εκτέλεση Windows games στο Linux, άνοιξε μία προοπτική την οποία οι περισσότεροι θεωρούσαμε όνειρο απατηλό: Την απαγκίστρωση του PC gaming από τα Windows. Η εμπορική επιτυχία του Steam Deck, η υποστήριξη από τους developers και η ισχύς της Valve είναι παράγοντες που δεδομένα θα επιταχύνουν ραγδαία την πολυπόθητη αυτή μετάβαση. Και επειδή κάποιοι δικαιολογημένα θα ρωτήσουν “μήπως όμως ανταλλάσσουμε τον ένα δυνάστη (Microsoft) με έναν άλλο (Valve);”, η απάντηση είναι απλή: Η μετάβαση στο Linux και το γεγονός ότι το SteamOS, το Proton και σχεδόν όλη η υπόλοιπη δουλειά της Valve σε αυτό τον τομέα είναι open source (γράφω σχεδόν διότι δεν έχω τις γνώσεις για να μιλήσω για όλα με βεβαιότητα) αποτελούν ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα ΚΑΙ εναντίον της Valve, εάν κάποια στιγμή στο μέλλον θελήσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να απειλήσει την ανεξαρτησία του PC gaming.

Ο κατάλληλος κατασκευαστής

Δεν είναι μυστικό ότι μεγάλο μέρος του κοινού του PC gaming (μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων) τρέφει μεγάλη εκτίμηση στην Valve. Η εταιρία διαδραμάτισε αναμφίβολα πρωταγωνιστικό και κεφαλαιώδη ρόλο στην ανέλιξη του PC gaming από τα δύσκολα χρόνια των 2000s, όταν μεγάλο μέρος της βιομηχανίας του gaming ήθελε να κηρύξει την πλατφόρμα νεκρή (μεταξύ αυτών και ορισμένοι όψιμοι αυτόκλητοι “σωτήρες της”), στην αναγέννηση των 2010s και στην άνθιση που παρατηρούμε σήμερα. Η Valve με την δουλειά της, την στήριξη του PC gaming και την επικέντρωση σε πολιτικές υπέρ των καταναλωτών κατάφερε και κέρδισε την απόλυτη εμπιστοσύνη του κοινού. Αυτός όμως δεν είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο την χαρακτηρίζω ως τον κατάλληλο κατασκευαστή.

Επειδή δεν είμαστε τόσο αγαθοί ώστε να πιστεύουμε ότι εκεί στην Valve κάνουν όσα κάνουν… για την ψυχή της μάνας τους, ο βασικός λόγος είναι ότι τα χαρακτηριστικά της εταιρίας και τα συμφέροντά της ευθυγραμμίζονται με αυτά των PC gamers. Η Valve ως εταιρία δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, άρα δεν έχει και την εκ του νόμου υποχρέωση να στοχεύει αποκλειστικά στο γρήγορο και συνεχώς αυξανόμενο κέρδος. Η Valve είναι επίσης μια εταιρία της οποίας το βασικό αντικείμενο, η βασική μπίζνα για να το πούμε λαϊκά, είναι το Steam και κατ΄επέκταση το PC gaming. Εν αντιθέσει με όλες τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ψηφιακής διανομής και οι οποίες βγάζουν τα περισσότερα έσοδά τους από την αγορά των consoles, για την Valve η πρόοδος και η μακροημέρευση του PC gaming είναι η μοναδική και απόλυτη προτεραιότητα. Πέρα από αγάπες, φανμποϊσμούς και άλλες σαχλαμάρες για μικρά παιδιά, η θέση της Valve ως de facto ηγέτιδα του PC gaming εξυπηρετεί απόλυτα και τα δικά μας συμφέροντα ως PC gamers.

Η κατάλληλη στιγμή

Ποια φράση προτιμάτε; Την αγγλική “strike while the iron is hot” ή την ελληνική “στην βράση κολλάει το σίδερο”; Όποια και να διαλέξατε το νόημα είναι το ίδιο: το timing στην ζωή μας παίζει καθοριστικό ρόλο και αυτή η στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι η κατάλληλη ώστε μια καινούρια πρόταση να αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς και να σπάσει τα υπάρχοντα στερεότυπα στις αγορές τόσο του PC όσο και του console gaming. Σε μια εποχή που οι πλατφόρμες έχουν πλέον πολλά κοινά σημεία αλλά και παγιωμένες διαφορές, μια υβριδική συσκευή όπως το Steam Deck μπορεί να δείξει στους gamers ότι το PC gaming δεν χρειάζεται να έχει απαραίτητα την μορφή ενός κουτιού σε ένα γραφείο, ή ότι μια κονσόλα δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι τόσο κλειστή.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας: το κόστος. Όλοι γνωρίζουμε και έχουμε νιώσει στο πετσί μας τις αυξήσεις τιμών του PC hardware τα τελευταία χρόνια. Τώρα που το budget κομμάτι της αγοράς τείνει να εξαφανιστεί από τα πλάνα των Nvidia και AMD και οι κάρτες γραφικών προσφέρουν χειρότερο value for money σε σχέση με το παρελθόν, τώρα η ύπαρξη ενός πλήρους και αναλογικά ισχυρού gaming PC σε τιμές που ξεκινούν κάτω από τα 300€ (για refurbished μοντέλα) είναι πραγματικό σωσίβιο για πάρα πολλούς PC gamers που ένιωσαν να εγκλωβίζονται στα παλιά τους μηχανήματα και να αδυνατούν να ακολουθήσουν το ράλι των τιμών. Η Valve στην παρουσίαση του πρώτου Steam Deck είχε πει ότι για πολλούς χρήστες η συσκευή θα αποτελέσει ουσιαστική αναβάθμιση. Τότε μου είχε φανεί παράξενο, τώρα το ασπάζομαι απόλυτα.

Για όλους του παραπάνω λόγους πιστεύω ότι το Steam Deck είναι η κατάλληλη συσκευή, από τον κατάλληλο κατασκευαστή, την κατάλληλη στιγμή, για να εξελίξει ουσιαστικά το gaming. Και λίγο πριν κλείσω το άρθρο θα ήθελα να σας εκμυστηρευθώ έναν ακόμα λόγο, αυτή την φορά καθαρά προσωπικό, για τον οποίο χαίρομαι με την επιτυχία του υβριδίου της Valve και στον οποίο αναφέρεται εμμέσως ο υπότιτλος του κειμένου. Έχω δει πολλές συζητήσεις online σχετικά με το αν το Steam Deck είναι κονσολοειδές PC ή PCοειδής κονσόλα. Για μένα, ένα παιδί των 80s, το Steam Deck είναι η μετενσάρκωση και η μεγάλη επιστροφή ενός τύπου μηχανήματος που μεγάλωσε πολλούς από εμάς πριν υποκύψει στην επέλαση των PCs. Για μένα, το Steam Deck είναι η ζωντανή κληρονομιά των home computers.

Go to discussion...

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

57 comments

Related Articles

Back to top button
elEL